Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaupungit

Maaseutu vastaan kaupunki – teennäinen jako vai todelliset kuplat?

Onko kuplia olemassa? En usko ainakaan siihen, että kaupunki- ja maalaiskuplat ovat aivan niin voimakkaita kuin annetaan ymmärtää. Enkä usko, että ihmiset ovat niin yksinkertaisia ja tyhmiä, kuin osa poliitikoista tuntuu olettavan.

Maakunnilla ja kaupungeilla on yhteinen etu

Tulee hiukan jälkijättöisesti minun kommentit, kun en ole aivan reaaliajassa Eduskunnan istuntojen seuraamisen suhteen pysynyt. Eduskunnassa on useampaan otteeseen keskusteltu valtion virastojen ja laitosten sijoittamisesta. Kysymyksessä on ollut muun muassa Pelastuslaitoksen yhteydessä Kuopiossa sijaitseva kriisinhallintakeskus. Keskustan Kurvinen piti hyvän puheenvuoron sen puolesta, että olisi hyvä sijoittaa laitoksia myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Pääkaupunkiseudun on tultava puolitiehen vastaan

Professori, puoluekaverini Laura Kolbe julkaisi tänään uuden kirjansa ”Koti, katu, kortteli”, jossa käsitellään yhtenä läpileikkaavana teemana hyvin ajankohtaista kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua. Laura pyysi minua puhumaan kirjansa julkistamistilaisuuteen, mutta se ei nyt valitettavasti ollut mahdollista. Odotan kuitenkin innolla, että pääsen uppoutumaan teokseen.

Kaupungit ja maaseutu tarvitsevat toisiaan

Kiersin sunnuntaina Äitsaari-kierroksen. Niin teki arviolta pari tuhatta muutakin maaseutuyritysten suoramyynnistä ja avoimista ovista kiinnostunutta vierasta.

 

Kun aloittelimme tapahtumaa liki 30 vuotta sitten, emme olisi uskoneet sen kasvavan näin pitkälle. Vaikka en ole ollut omien tuotteiden kanssa mukana moneen vuoteen, olen vieläkin ylpeä siitä, mitä olemme yhdessä näiden yritteliäitten ihmisten kanssa tehneet elävän maaseudun puolesta.

 

Suomi on jo kaupungistunut - trendiä joka meni jo ei kannata puolustaa

Dosentti Tuomas Kuhmonen jakoi toissapäivänä twitter-tilillään mielenkiintoisen kuvaajan, jota kannattaa tarkastella keskusteltaessa maaseudusta ja kaupungeista. Kuvaaja osoittaa, että laajamittainen kaupungistuminen loppui Suomessa jo vuosikymmeniä sitten. Usein esitetty väite, jonka mukaan olisimme kaupungistumisessa Ruotsia jäljessä, ei näytä pitävän paikkaansa.

Asumistuen ristiriita

Suomalainen asumistuki järjestelmä on suuri ja monimutkainen – ja aikanaan täysin tarpeeseen luotu. Nykyään asumistuen saaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. 60 % vuokralla asuvista Suomalaisista saa asumistukea jossain koossa. Sen kustannukset ovat 1,7 miljardia euroa vuosittain, ja summa paisuu.

Asumistukijärjestelmä on luonut systeemin, missä vuokrakustannukset nousevat 3-7 % per vuosi. Summa pohjautuu pääosin ilmaan ja vain osittain asunnon kustannuksiin sijoittajalle.

Ihmisen kokoinen kaupunki

 

Suomessa on ihmisen kokoisia kaupunkeja. Suurin niistä, pääkaupunki, on Suomen väestömäärään suhteutettuna suurkaupunki. Verrattuna lähimpien naapurimaiden pää- ja suurkaupunkeihin, Helsinki on pieni tai keskikokoinen.

Metropolihanke eli pääkaupunkiseudun kaupunkien yhdistäminen miljoonakaupungiksi saa kannatusta Helsingiltä, mutta ei Espoolta eikä Vantaalta.

Miten sitten poliittinen järjestelmä toimii Oulussa?

Oheinen juttu julkaistiin Oulu-lehden kolumnissani 15.6.2016:

"Siinäpä kysymys. Ryhmämme puheenjohtajana olen ollut asian kanssa tekemisissä enemmänkin.

Kaupunginvaltuusto on periaatteessa korkein päättävä elin. Asialista tulee kuitenkin kaupunginhallitukselta, joka tekee myös pohjaesitykset asiakohtiin.

Oulun seudulla on hyvä elää

Ylen uutisoiman aluetutkija Timo Aron selvityksen mukaan myös Oulun seudulta löytyy vetovoimaisia kuntia. Paras sijoitus oli Limingalla, 28. sija Suomen kunnista. Selvityksessä tarkasteltiin, mitkä kunnat todella hyötyvät muuttoliikkeestä. Ylipäätään monet kaupunkien kehyskunnat pärjäsivät tarkastelussa.

Aron mukaan halutuille muuttajille ei riitä pelkkä työpaikka, vaan valinnassa painaa myös kunnan ilmapiiri. Tässä kunta ja sen asukkaat vaikuttavat voimakkaasti, sillä ilmapiiri ja maine näkyvät ulospäin. Sosiaalisen median maailmassa kokemuksia myös jaetaan ahkerasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä