Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Veikkauksen korruptiojärjestelmä elää viimeisiä hetkiään

Ensimmäinen esiintymiseni Liberan sisältöjohtajan roolissa tapahtui hieman varkain jo viime viikolla (video alla). Kävin loistavan Ivan Puopolon ja Veikkaus Oy:n varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken kanssa pohtimassa Veikkauksen roolia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Aivan ensimmäisenä on sanottava, että Nummikoski on joviaali ja älykäs kaveri, joka selkeästi ymmärtää syitä ja seurauksia Veikkauksen sekä poliittisen päätöksentekokoneiston välillä. Silti, en ole vakuuttunut aivan kaikista näkemyksistään status quon suojelemiseksi. Erityisesti väärä dikotomia "joko rahat menevät Aseman lapsille tai veroparatiiseihin" ärsyttää, koska Suomella on mahdollisuus säätää verotusta, lisenssimaksuja, mainosrajoitteita, yms, vaikka nettipelaamisen jo murtama monopoli avattaisiin kilpailulle.

Toisekseen, Veikkauksen keinot ja tavoitteet ovat ristiriidassa: Vedotaan pelihaittojen vähentämiseen, mutta silti Veikkaus käyttää 50-60 M€ vuosittain aggressiiviseen ja jopa omaa strategiaansa rikkovaan mainontaan. Yhtä hyvin voitaisiin perustaa valtion tupakkakauppa, joka mainostaisi körssiä aggressiivisesti muka vähentääkseen tupakoinnin haittoja.

Markkinaliberaalille osa Veikkaus-kysymyksestä on aika no brainer. Esimerkiksi poliitikkojen käsien kautta järjestösektorin hyville veljille kanavoidut rahat edustavat maan tavaksi muodostunutta häpeilemätöntä ja avointa korruptiota, joka pitäisi lopettaa. Toisaalta vaikeampi dilemma on se, että haittoja pitäisi voida ehkäistä, mutta myös puolustaa ihmisten vapautta uhkapelata. Siksi uskon valistuksen voimaan ennemmin kuin pelikoneiden kieltämiseen kauppojen kassojen vierestä.

Aiheesta on tulossa myöhemmin video omalle Youtube-kanavalleni, mutta tyydyn tässä vaiheessa toteamaan seuraavaa: Jos et pelaa taitopelejä ammattilaisen ottein, älä laita Veikkauksen, tai minkään muunkaan, uhkapelilafkan laitteisiin euroakaan. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä. Talo voittaa aina, eikä tavan pelaajalla ei ole pitkässä juoksussa mitään mahdollisuuksia.

Rahansa polttamalla saa edes hieman valoa ja lämpöä elämäänsä, Veikkauksen peleistä saa korkeintaan peliongelman. Suosittelen ennemmin vaikka indeksirahastoja tai vakaiden pörssiyhtiöiden osakkeita. #terestroika

PS. Toivon, että Ivanin #twittertänään-projekti saa tuulta allensa. Se olisi tärkeää julkiseen kansalaiskeskusteluun osallistamisen kannalta. Käykää tsekkaamassa Ivanin kanava ja tilatkoo, jos politiikka kiinnostaa.

www.youtube.com/watch?v=D1AtKYOBQog

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Suosittelen ennemmin vaikka indeksirahastoja tai vakaiden pörssiyhtiöiden osakkeita."

Ne eivät tarjoa mahdollisuutta 45 000 000 kertaiseen pääoman tuottoon, kuten esimerkiksi eurojackpot 2 euron panoksella parhaimmillaan.

Kun tämän oivaltaa, niin ymmärtää sen, miksi ihmiset pelaavat uhkapelejä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Jokainen ymmärtää, miksi uhkapelejä pelataan. Syyn ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita, että uhkapelaaminen olisi järkevää. Ehdottomasti suurimmalla osalla pelaajista jää luu käteen verrattuna edes jonkinlaiseen sijoitustoimintaan, jossa pitkällä aikavälillä vaurastuminen erittäin todennäköistä.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

"Erityisesti väärä dikotomia "joko rahat menevät Aseman lapsille tai veroparatiiseihin" ärsyttää, koska Suomella on mahdollisuus säätää verotusta, lisenssimaksuja, mainosrajoitteita, yms, vaikka nettipelaamisen jo murtama monopoli avattaisiin kilpailulle."

Verotus ei toimi. Liikevoitto voidaan saada nollaan, jolloin verotuksella ei muokata mitään.

Lisenssimaksu, miten? Liikevoitosta, liikevaihdosta, mistä? Lisenssinkin jälkeen valuuttaa valuu ulkomaille eli kansantaloudellisesti miinusmerkkistä toimintaa.

Mainosrajoitteilla ei ole merkitystä sillä onko toimija suomalainen vai ulkomainen.

Monopolin avaaminen tarkoittaa, että valuuttaa siirtyy ulkomaille. Sekö on tarkoitus vai mikä?

EU-tasolla vedonlyönti on kansallisen päätöksen vallassa. Miksi siis siinä liikkuva raha pitää siirtää ulkomaille?

Toki poliittinen toiminta, eli poliitikot Veikkauksen koneistossa, on lopetettava. Myöskin automaatteja tulisi vähentää.

Luulisi markkinaliberaaliakin kiinnostaa mihin valuutta liikkuu ja missä siitä on hyötyä.

Pidän järkevämpänä sitä, että Veikkaus siirtää varoja mihin tahansa suomalaiseen järjestötoimintaan kuin sitä, että samat rahat siirtyisivät rajojen ulkopuolella. Niin siinä tulisi käymään, jos monopoli purettaisiin.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Lisenssimaksut toimivat hyvin Ruotsissa, totta kai ne toimisivat Suomessakin.

Timo Laine

Mitä tekemistä liikevaihdolla ja arpajaisverolla on keskenään?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kyse voi olla lisenssimaksusta ja/tai verotuksesta, ja siihen kylkeen voidaan heittää esimerkiksi mainonnan sääntelyä. Suomella on aika pitkälti vapaus tehdä sellainen järjestelmä, ettei asiaankuuluvia veroja päästä kiertämään.

Lisenssimaksu esimerkiksi voi olla kiinteä 500 miljoonan euron vuosimaksu per palveluntuottaja. Tai vaikkapa X euroa per nettipeli, per pelikone, per asiakkaan tekemä pelikoneen pyöräytys, per pelattu kierros pokeria, jne, jne.

Monopolin avaamisella ei ole muuta tarkoitusta kuin lisätä suomalaisten ja markkinoiden vapautta. Jos siinä sivussa ulkomaille menee pääomia, niin sitten menee. Sama toimii kaikilla kaupankäynnin sektoreilla, miksei myös rahapeleissä? Emmehän me ole kansallistaneet ruoantuotantoammekaan ja ihan hyvin pyyhkii.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Mainontaa voi säätää jo nyt. Monopolilla ei ole merkitystä asian kanssa.

Kirjoitit Veikkauksen tuloksesta ja pelihaittojen vähentämisestä. Miten tähän soveltuisi se, että monopoli vapautuu ja alalle tulee useampia toimijoita. Loogisintahan siinä tilanteessa on, että jokainen toimija vie omat pelikoneensa ja veikkauspisteensä kaikkiin mahdollisiin tyhjiin liiketiloihin.

Eli miten kilpailun avaaminen vaikuttaa pelaamisen lisääntymiseen sekä mainonnan lisääntymiseen?

Päätöntä argumentointia on korostaa monopolin heikkoutta pelaamisen haitoilla, jos ja kun monopolin purkamisen kautta tulee lisää toimijoita ja sitä kautta lisää pelimahdollisuuksia.

Kirjoitat, että ei väliä valuuttapaolla, kunhan markkinat ovat vapaat. Siinäpä vasta esimerkillinen isänmaallinen henkilö.

Onko Libera samaa mieltä kanssasi? Jos on, niin siinäpä isänmaallinen ajatushautomo.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

No nyt on johdettu sisältöä Liberalle. :'D

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ilmeisesti näin, sinäkään et keksinyt hyvää vasta-argumenttia kirjoitukseeni;)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Käsitykseni Liberasta vahvistui.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Libera on jo vuosia ajanut Veikkauksen monopolin purkamista, ja hyvä niin. Tuosta hyvää analyysiä syistä ja seurauksista: https://www.libera.fi/julkaisut/raportit/kultaiset...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Veikkauksen ja Alkon monopoliasemat pitäisi epäilemättä muuttaa jonkinlaiseksi virallisiksi luottoliikkeiksi. Tieteiden rahoitus kuuluu veronmaksajille, taiteenkin tason ylläpitäminen samoin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Monopoliasemat ja bonukset johtajille eivät kuulu minusta yhteen millään tavoin. Mistä maksetaan ylimääräistä palkkiota, jos ei edes kilpailua ole koko maassa näkyvissäkään?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Uhkapelien mainonnan pitäisi olla laitonta ja uhkapelit pitäisi siirtää kokonaan casinoille, pois kaupoista.

Muuten Veikkauksen toiminnassa ei ole moitittavaa paitsi sen korruptiosta taisi valittaa jo Hannu Karpo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Otaksun, että Libera on valmis aloittamaan kampanjan kulttuurin ja urheilun tukemiseksi entistä suuremmin verovaroin, mieluiten tietysti progressiota kiristämällä. Ilmoittautuisin heti kannattajaksi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Miksi progressiota pitäisi kiristää? Pienituloisilta Veikkauskin rahansa suurelta osin kerää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juuri siksi. Ne rahat pitäisi kerätä suurituloisilta, veroina.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kuten linkatussa keskustelussa sanoin, maailman yhden korkeimmin koulutetun kansan pitäisi pystyä muuttamaan uhkapelikulttuuriaan merkittävästi järkevämpään suuntaan. Ja jos jonkun kotona ei tällaisia ohjeita kerrota, niin viimeistään peruskoulun luulisi antavan tarvittavat eväät ymmärtää, että näihin peleihin ei ole syytä laittaa varsinkaan sellaista rahaa, jota ei ole varaa hävitä.

Verotuksen progressiota pitäisi päin vastoin höllentää, ei missään tapauksessa kiristää. Ja tietysti veroastetta laskea merkittävästi leikkaamalla julkisia menoja. Kansalaisten liikuntapaikoilla on tarkoituksensa, mutta ammattilaisurheilua tai kulttuuria ei tarvitse erikseen tukea, vaan kuluttajat varmasti maksavat niistä mielellään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voipa olla, että tuossa osutaan tärkeimpään 21. vuosisadan poliittisia liikkeitä erottavaan tekijään.

Kulttuurilla ei ole "kuluttajia". Harrastajat kyllä maksavat mielellään, mutta riittävää määrää ammattilaisia ei sillä pidetä yllä. Oikeisto saa toki vapaasti "ajatella" tästä toisin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #14

Koska kulttuuria luodaan ja kulutetaan pääosin subjektiivisista lähtökohdista, ei sen tukemisessa ole mitään järkeä. Kulttuuria on ilman tulonsiirtojakin, mutta se toki muuttuu, kun se ei ole ylhäältä ohjattua.

Heikki Palosuo

Mainostamalla ”körssiä”. Syntyperäläisenä stadilaisena en ymmärrä Kessua?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kyllä, synonyymi tupakalle, kessulle, jne.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Veikkauksen yksityistäminen olisi yksityisen vanhustenhoidon kaltainen katastrofi, kun tärkein tavoite on tiedossa.
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä. Yritys on yhden asian liike. Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

#20
Kovin on yksioikoinen käsitys yrityksistä. Haluaisitko lakkauttaa Suomesta kaikki yksityiset yritykset (esim. ruokakaupat) ja siirtää niiden toiminnot valtion hoidettaviksi vai mistä on kysymys ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset