Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Tapaus Nordin - Kuka haluaa Suomeen joukkolynkkauskulttuurin?

  • Tapaus Nordin - Kuka haluaa Suomeen joukkolynkkauskulttuurin?

Viime vuosina sosiaalisen median vastenmielisimpiä ilmiöitä ovat olleet organisoidut kampanjat, joilla on yritetty tuhota julkisesti eri mieltä olevan ihmisen elinkeino. Viimeisin esimerkki nähtiin eilen, kun blogaajana ja reality-tähtenä tunnetun Maria Nordinin pride-postauksen jälkipyykki eskalotui maalituskampanjaksi.

Nordinin teksti ei ollut pahantahtoinen, vaan lähinnä life coach-piireistä tuttua ympäripyöreää posi-huttua. Tietysti, jos sanot jotain julkisesti, niin ajatuksesi pitää voida haastaa. Mutta tällä kertaa aktivien tarkoituksena ei ollut debatoida asiallisesti, vaan tuhota Nordinin elinkeino. Äänikirjoja toimittava BookBeat taipuikin pienen Twitter-painostuksen jälkeen ja lopetti yhteistyösopimuksen Nordinin kanssa (kuva liittyy).

Nälkä tunnetusti kasvaa syödessä ja valta humalluttaa. Eilen pitkä liuta äärifeminististä kaanonia tunnustavia kansalaisaktiiveja lähetti kirjeen kaikille Nordinin kaupallisille yhteistyökumppaneille. Allekirjoittajina oli mm. poliitikkoja, kansalaisjärjestöaktiiveja ja akatemian edustajia. Tässä tyylinäyte:

"Haluamme myös tiedustella teiltä, olisiko yrityksenne kyseisen päivityksen vuoksi syytä harkita uudelleen kaupallisen yhteistyön tekemistä Nordinin kanssa".

Mulla ei ole sitä vastaan mitään, että kaupallinen toimija tekee päätöksiä vaikka sitten imagonhallinnallisista syistä. Mutta näen kyllä varsin tekopyhänä ja moraalittomana, että maalituksen ja vihapuheen kieltäviä lakeja ajavat tahot aloittavat organisoidun painostuksen tuhotakseen jonkun toisen elinkeinon, oli puheet höpöjä tai eivät. Moni meistä elättää työllään perhettään, se tuntuu joukkolynkkaajilta monesti unohtuvan.

Toivoisin kaikkien näihin lynkkaustalkoisiin osallistuvien miettivän, mihin suuntaan kulttuuriamme haluavat ohjata? Minä ainakin kavahdan ajatusta Suomesta, jossa yksikin harkitsematon lause saattaa tuhota ihmisen yksityisyyden, uran tai jopa koko elämän. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.facebook.com/notes/utu-f%C3%B6rbom/avoin-kirje-maria-nordini...

https://twitter.com/BookBeatSuomi/status/1145690457101541377

https://

https://www.suomenuutiset.fi/transaktivistit-maalittivat-suvaitsevaisen-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suhtaudut näköjään kielteisesti kuluttajaboikotteihin. Et siis olekaan markkinatalouden ja sananvapauden kannattaja?

Jone Virtanen

"Boikotti tarkoittaa ostamisesta, myymisestä tai muusta, usein taloudellisesta, kanssakäymisestä kieltäytymistä."

Ei sitä että pyrit aktiivisesti vahingoittamaan toisen liiketoimintaa nyt kuvatulla tavalla. (otamatta kantaa siihen mitä Nordin tekee tai on tekemättä)

Mutta kaiketi vihreiden aatteiden kannattajalle aktiivinen vahingoittaminen on ok.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pöh, tyhjää tunneroskapuhetta tuo ”aktiivinen vahingoittaminen”. Eikö muka vapaassa maassa saisi vaikka yksissä tuumin, eli kampanjoiden sanoa, että älkää ostako tuolta tavaraa tai palvelua, koska X? Saa, ihan vapaasti. Homofoobikot halusivat Finalysonin bokottiin, missä olit silloin? Jone silloin vastustaen huusi ”aktiivista vahingoittamista, ei saa!”? Epäilen.

Kuluttajen aktivismi on ehdottoman tärkeä vastapaino kaupan ja markkinoinnin vapaudelle. Elinkeinovapauteen ei kuulu suojaa arvostelulta. Sananvapaus on suurempi oikeus.

Jone Virtanen Vastaus kommenttiin #32

Mistä sinä tiedät mitä mieltä miä olin ko. Finlaysonin kampanjasta? (Se muuten oli Kurttila pojilta ihan fiksu kampanja. Rohkea veto joka teki tehtävänsä.)Olin silloin ja olen nytkin sitä mieltä, että se oli erottava ja erottuva kampanja ja monessa mielessä piristävä. Homokaverini (niitäkin joukkoon tummaan mahtuu; samoin kuin niitä vihreitäkin) inhosivat sitä mutta se ei tähän kuulu.

On tietysti vaikea selittää asiaa ihmiselle joka on opettaja sitä mitä on yrittäminen ja sen haittaaminen, tai mitä on uhkailu. Se ei kai kuulu teidän arkipäiväänne? (Olen tosin ollut sitä mieltä, että teille pitäisi kehittää tulokseen perustuva palkkaus. Mutta miten? Siihen en ole keksinyt vastausta)

Siitä, että kuluttajilla on oikeus arvostella tuotetta/tai yritystä ei kuulu siihen että toimintaa pyritään vahingoittamaan. Jos et asiaa erota, niin voi voi. Kuulukkuo sinusta uhkauskirjeet sananvapauteen?

Jos kouluusi lähetetään kirje jossa vaadittasiin sinun erottamistasi esim. täällä esiintymisesi vuoksi, olisiko se sananvapautta? Epäilen, että olet tästä asiasta minun kanssani samaa mieltä. Se ei ole sananvapautta.Se on sitä itseään.

Mutta pakko minun on kysyä, miksi käytät noin rumaa ja nimittelevää kieltä täällä? Onko sinulla joku hätä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #51

Sekoitat asioita ihan kummallisesti. Ei minulle tulisi mieleenkään puuttua vaikkapa tuon Lehdon sähköasentajan lupien jatkamiseen. Maailmankatsomuksestaan huolimatta hän tuskin on epäpätevä työssään. Ja vielä ihan yksinkertaisesti: nettikirjoittelu on vaan nettikirjoittelua, paitsi, jos kyse on jostain oikeasti vakavasta, kuten uhkailusta tai esim. poliisista, joka sympatisoi natseja.

On ihan legitiimiä kansalaistoimintaa yrittää saada joku haitallinen yritystoiminta loppumaan. Esimerkiksi ympäristölle haitallinen. Eikä siinä ole kyllä mitään väliä sillä, onko yrittäjä yksin vai onko kyseessä valtava firma. Vänkytyksesi on kyllä ihan tuttua. Turkistarhauksen vastustusta on koetettu saada kuriin sillä perusteella, että ei saa vastustaa ja vaatia tarhauksen
lopettamista, koska kyseessä on laillinen elinkeino. Eihän tuollaisessa ole järjen häivää.

Et ehkä kykene tätä hahmottamaan, mutta yritäpä huomioida, että en ole sanonut tapaus Nordinista varsinaisesti mitään. Minun kommenteissani on koko ajan ollut lähtökohtana se, että Sammallahti, joka hurskaasti esiintyy sananvapauden ja markkinatalouden puolustajana ei olekaan sitä, koska hän ei hyväksy kansalsisten kuluttaja-aktivismia. Hän on ihan tavallinen laitaoikeistolainen pro-business eikä liberaali pro market vaatiessaan erityissuojaa yrittäjille.

Jone Virtanen Vastaus kommenttiin #60

"On ihan legitiimiä kansalaistoimintaa yrittää saada joku haitallinen yritystoiminta loppumaan"

MItä tarkoitat tällä? Onko NOrdin myynyt laittomia aseta? Huumeita? TMS.

Ja muuten mitä turkistarhaus tähän liittyy?

Jos olet sitä mieltä, että on ok hyökätä mitä tahansa (sinun mielipteestäsi katsottuna väärin) olevaan asiaa vastaan myös epäeettisillä keinoilla, niin kusyn nyt vielä kerran: oletko oikeasti valmis ottamaan vastaan myös sinuun kohdistuvan hyökkäyksen roippeet jos niihin joku ryhtyy?

Olet selvästi ottanut nokkiisi jostain jota en ymmärrä. Onko sinulle tullut koskaan mieleen miten rumaa käytöksesi esim. täällä on?

Kysyin tänään parilta vihreältä kaveriltani tuntevatko he sinut. Miksi? Koska on ihan pirun vaikea ymmärtää miksi olet niin agressiivinen. Onko oikeasti kaikki kunnossa?

Sinlla on muuten kummalline tapa sekoittaa asiat. Jos olet Sammallehtea vastaan, mutta silti sinun milestäsi "tapaus Nordinilla" voi kuitenkin käyttää Sammallaheta vastaan. (vaikka ehkä olet samaa mieltä) Teren pöinoistä osa on täyttä tuubaa ja jopa ärsyttävän oikeistolaista sitä itseään. Mutta niin on sinunkin. Nyt hän kuitenkin osui oikeaan. sinä et. Ja syyn vastasin jo ensimmäisessä kommentissani.

Tapasi keskustella muuten muistuttaa Fasisitin tapaa olla ehdoton, suvaitsematon ja arrogantti. Se, että olet vireä ei muuta asiaa mitenkään.

Ja jotta voit vielä pyrkiä iskemään takaisin kerron sinulle asoita joita voit käyttää pahan olosi lieventämiseen:
- Olen äänestänyt vihteitä (kerran) kokoomusta en koskaan (en myös kepua)Tuttavissani on homoja, lesboja, vegaaneja jne. (BTW olen vielä 50% mamu)
- metsästän, kalastan, viljelen maata, omistan metsää ja myös omistan muutaman yrityksen
-minulla on kaksi yliopiston maistein tutkintoa; toinen Lontoosta ja toinen Tampereelta
- Syön lihaa jonka kaadan itse 100% ja kasvatan vihanneksista ja juureksisita 85% itse. Miten sinä?

Siitä voi repiä lisää jos haluaa keskustelua.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #60

E.M:"On ihan legitiimiä kansalaistoimintaa yrittää saada joku haitallinen yritystoiminta loppumaan. "

Entä jos se on opetustoimintaa? Omat lapseni ovat jo reilut 3kymppisiä ja tuskin enää omalle luokallesi menossa, mutta jos joskus olisi tullut tilanne vastaan missä kaltaisesi opettaja opettamassa, niin taatusti ei lapseni olisi pitkään viihtynyt.
Toki omasta alakoululaisisyydesta mieleen tulee opettajan nettipornoilu ja siitä koululaisia syyttäminen, kuten apurahojen siirto omalle tilille ja selitteliy miten "me yhdessä teimme". Sovit mielestäni hyvin näihin "opeihin".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #65

Tuollainen on kuin omaa sairaskertomustasi julkaisisit.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #70

Nyt me tehdään niin, että Esa saa kunnian olla ensimmäinen puheenvuorolainen, jolta menee kommentointioikeus mun blogeihin. Kritiikkiä mulle on aina saanut antaa, mutta jos järjestelmällisesti kuljet blogauksesta toiseen muuttamassa asialliselle ja analyyttiselle keskustelulle varattua kommenttikentää paskanheittokilpailuksi, niin sille pistetään sitten loppu.

Jos pienen itsereflektion jälkeen Esa haluaa kommentointiprivilegionsa takaisin, niin se onnistuu lähettämällä profiilissani olevaan sähköpostiosoitteeseen 500 sanan essee otsikolla "Miten parannan Puheenvuoron keskustelukulttuuria tulevalla kvartaalilla".

Jone Virtanen Vastaus kommenttiin #32

Mistä sinä tiedät mitä mieltä miä olin ko. Finlaysonin kampanjasta? (Se muuten oli Kurttila pojilta ihan fiksu kampanja. Rohkea veto joka teki tehtävänsä.)Olin silloin ja olen nytkin sitä mieltä, että se oli erottava ja erottuva kampanja ja monessa mielessä piristävä. Homokaverini (niitäkin joukkoon tummaan mahtuu; samoin kuin niitä vihreitäkin) inhosivat sitä mutta se ei tähän kuulu.

On tietysti vaikea selittää asiaa ihmiselle joka on opettaja sitä mitä on yrittäminen ja sen haittaaminen, tai mitä on uhkailu. Se ei kai kuulu teidän arkipäiväänne? (Olen tosin ollut sitä mieltä, että teille pitäisi kehittää tulokseen perustuva palkkaus. Mutta miten? Siihen en ole keksinyt vastausta)

Siitä, että kuluttajilla on oikeus arvostella tuotetta/tai yritystä ei kuulu siihen että toimintaa pyritään vahingoittamaan. Jos et asiaa erota, niin voi voi. Kuulukkuo sinusta uhkauskirjeet sananvapauteen?

Jos kouluusi lähetetään kirje jossa vaadittasiin sinun erottamistasi esim. täällä esiintymisesi vuoksi, olisiko se sananvapautta? Epäilen, että olet tästä asiasta minun kanssani samaa mieltä. Se ei ole sananvapautta.Se on sitä itseään.

Mutta pakko minun on kysyä, miksi käytät noin rumaa ja nimittelevää kieltä täällä? Onko sinulla joku hätä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #32

Jos mnyt oikein muistan niin se taisi olla mm. Finlayson ja useat muut jotka halusivat vahingoittaa Kärkkäistä Kärkkäisen aikaisempien lausuntojen ym. takia. Tästä kai lähti sitten joku vastaboikotti?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Yksittäisiin henkilöihin, kun käydään kimppuun ei ole kyse markkinataloudesta. Kysymys on suorasta mielipiteen ilmaisusta johtuvasta maalittmisesta.
Mölykansan vihreänä opena hyväksyt nämä ölinät. Se on selvä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet ihan pihalla, raukka. Miksi ihmeessä yritystoiminnan koon tulisi vaikuttaa kuluttajien sanomisen oikeuteen ja aktiivisuuteen?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #34

Ihmisjahtaaminen ja ölinä sopii sinulle. Kyse on tässä ihmisen jahtaamisesta jonkin mielipiteen takia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #35

Eiköhän lifestyle-bloggaajankin perseen pitäisi kestää merivettä jonniinverran.
Ihan naurettavaa hurskastelua sinulta, ottaen huomioon, mitä kaikkea olet ideoinut ja toivotellut muille.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #37

Niin sinähän olet tuota touhua mularin kanssa harrastellut. Erästä poliisimiestä kovin uhkailitte.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #38

Käsittämätöntä. Sinun perspektiivisi on tuollainen, vaikka tässä puhutaan yleisellä tasolla yrittäjien, kuluttajien ja sananvapauden asioista.

Julkisessa virassa toimivan luotettavuuden arvostelu on luku sinänsä, moni ymmärtää tämän, sinä näköjään et.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #40

Pari tänne kirjoiteluttakin on valittanut, kun asia on sattunut omalle kohdalle. Silti ovat valmiita toimimaan samoin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #40

Ei se oli ihan teidän kiusaamisen halua. Hän kirjoitti tänne yksityishenkilönä. Selvititte työn, taistoja ja yrititte loata.

Huomoinarvoista on, että sinun ja mularin oma käyttäytyminen on jatkuvasti kyseenalaista. Mulari onkin lopettanut tai saanut lähtöpassit.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #37

Sinänsä on sama mitä on sanottu ja pitäisikö kestää. Mutta en hyväksy toimintaa, jossa yritetään aiheuttaa vaikeuksia muille ihmisille esim työnantajan kautta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mun puolesta ihmiset saa tehdä kulutuspäätöksensä aivan vapaasti. Pidän kuitenkin kaksinaismoraalina, että vaaditaan toisille sääntöjä, joiden ei haluta koskevan itseä, vrt. maalitus- ja vihapuhelait.

Toisekseen, kyse on kulttuurisesta suhtautumisesta erimielisiin ihmisiin. Jos joku haluaa organisoida kampanjan, jolla yhdestä ihmisestä tehdään työtön yhden sinällään ei-pahantahtoisen kommentin takia, niin go for it. Mutta silloin pitää olla valmis siihen, että aatteellinen vastapuoli reagoi samalla mitalla ja omiakin alkaa kaatua.

En vain mielelläni näkisi, että yhteiskuntamme ajautuu sellaiseen vastakkainasetteluun ja pelon kulttuuriin, jossa ihmiset eivät uskalla olla avoimesti omia itsejään, koska pelkäävät tekevänsä työuransa ja mahdollisesti koko elämänsä maksavan virheen.

Kokeilisit joskus lukea tekstin ilman, että se pitää pakolla ymmärtää väärin? Olisi piristävää, koska muuten mun on pakko ottaa sulta kommentointioikeus pois.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Älä ihmeessä ota Mäkiseltä kommentointioikeutta pois. On vain hyvä, että ihmiset pääsevät lukemaan kuinka typeriä kommentteja vihervasemmalta sinkoilee.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #19

Hah. Typeriä kommentoijia löytyy kyllä kaikista poliittisista suuntauksista. Ei yhtä äänekästä kannata pitää suuntauksen tyypillisenä edustajana.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kiitos hurskastelevasta täsmennyksestä. Todellakin tuli selväksi, että et ole markkinatalouden ja sananvapauden kannattaja,

Kankaanpäälle ja kommenttinsa tykkäjäjillr tiedoksi: en edusta täällä ketään muuta kuin itseäni. Vastaatte itse yleistämishimostanne.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Harvinaisen samaa mieltä blogistin kanssa. Teinit sanoisi että VMP.

Tätä kuitenkin esiintyy niin kauan kun se on laillista.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on laitonta, Persunuoriltakin lähti avustukset kuin Jokiselta eväät kauppatorilla lokin suuhun. Pitäisikö myös kiihottaminen henkilöä vastaan olla laitonta, vastaavin perustein kuin kiihottaminen kansanryhmää vastaan? Jotta keskusteltaisiin asioista, käymättä käsiksi jokaiseen henkilöön joka keskustelee asiasta eikä ole samaa mieltä kanssasi.

Jos näin olisi, vaikka näin ei nyt siis ole, niin tässä tapauksessa laittomuuden raja ylittyisi viimeistään siinä kun kolmas osapuoli suosittelee yritykselle yhteistyön purkamista tietyn henkilön kanssa, sillä perusteella että tällä on laillisia mielipiteitä jotka poikkeavat kolmannen osapuolen mielipiteistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eipä sinullekaan sanavapaus ole kovin kaksinen hyve yhteiskunnassa. Tarkoitatko todella, että olisi rikos esim. ehdottaa kotikunnalleen, että ei osteta turvetta puistohommiin Vapolta, koska se on tuhonnut vesistöjä?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Puhuin henkilöön kohdistuvasta vihapuheesta tai syrjinnästä, josta tässä tapauksessa on kyse, ja lailliseen mielipiteeseen perustuvasta syystä. Lasten kanssa työskentelevien taustat voidaan tutkia edelleen, ja kaverin saa käräyttää jos hän rikkoo lakia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ylipäätään, täällä on aivan liian yleistä että käydään henkilöön. Joskus tuntuu että blogi käsittelee enemmänkin sen kirjoittajaa henkilökohtaisesti kuin blogin aihetta. Tai sitten jotain kommentoijaa.
Yleensä tämä kai alkaa siinä vaiheesa kun jollain eio ole mitään argumentteja joilla pystyisi perustelemaan mielipiteitään tai sitten ei yksinkertaisesti ole mitään sanottavaa mutta jotain täytyy saada parjata.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Kauan sitten omistin palvelun jossa oli keskustelufoorumi. Siellä oli riitelyä, totta kai. Laitoin sääntöihin että keskustellaan asioista, ei toisista foorumin käyttäjistä. Tilanne pysyi aika siistinä. Kun luovuin palvelusta, seuraavalla omistajalla ei pysynyt foorumi hallinnassa, riitely levisi mittasuhteisiin joiden takia omistaja poisti foorumi-osion kokonaan portaalista, jonka pääasialliset palvelut olivat muita asioita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässähän on informaatiosodan ainekset. Jos noita maalittajia tai heidän myötäilijöidään aletaankin maalittamaan, niin mitä siitä tuleekaan? Ajattelin vaikkapa kirjettä yritykselle, joka on lähtenyt tuohon maalitusprojektiin mukaan. Tosin en edes tiedä, mitä tuo kirjanlyöntiyritys tekee, että vähän vaikeaa ilmoittaa, että lopetan asiointini teillä.

Kun tuollainen sota saadaan täyteen mittaan, niin sehän syö useimpien yritysten resursseista monia prosentteja, jos yrittävät vastailla kaikille. Jos eivät, niin siitäkin kuullaan. Ehkä ainoa kannattava toimiala onkin sitten mustamaalaus?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Voi ei, onko Nordin lynkattu?! Minä luulin että hänen postauksestaan vain oli suututtu.

Ai se oli kuvaannollista.

Voi ei, onko Nordin maalitettu? Häntä on siis uhkailtu, kotiosoite on paljastettu, raiskaustoivotuksia lähetetty? Sehän on tosi asiatonta ja ikävää.

Ai ei se maalittaminenkin tarkoitti nyt jotain muuta kuin maalittamista.

"Mutta tällä kertaa aktivien tarkoituksena ei ollut debatoida asiallisesti, vaan tuhota Nordinin elinkeino."

Mihin tämä väite perustuu? Ei homeopaatitkaan ole tuhoutuneet, vaikka skeptikot sun muut on länkyttäneet vaikka ja kuinka. Pidätkö todennäköisenä, että Nordinin (potentiaalinen) asiakaskunta nyt alkaisi häntä boikotoida?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Se on kätevää kun esität itsellesi kysymyksiä ja myös vastaat niihin itse - kun tällä tavoin keskustelet vain itsesi kanssa niin siinä saa valehdella ja väistellä tosiasioita ihan niin paljon kuin vain haluaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Itselleni ainakin taloudelliset seuraamukset maalittamisen takia olisivat paljon pahempaa, kuin jonkun nettipellen katteettomat uhkaukset.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näin on. Todella vakavista asioista puhutaan. En ollenkaan epäile kommentoija mäkisen ja Issakaisen halua ihmisten elämän romuttamiseen.

Maalittamislainsäädänöstä tehdään epäselvä, kuten ns vihapuheista. Silloin jää tuomioiden suhteen pelivaraa siihen kuka tuomitaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Niin, lynkkaaminen on kielikuva, kuten itsekin tajusit. Miksi takerruit siihen?

Maalittamisen ongelma terminä on, kun sitä ei ole tarkasti määritelty. Esimerkiksi osoitteen ja yksityistietojen paljastaminen on nettislangilla doxxaamista, ei maalittamista. Raiskaustoivomuskaan ei ole maalittamista, kuten ei mikään yksityisviesti per se. Uhkailua se toki voi olla. Uhkailukaan ei ole maalittamista, vaan nimenomaan uhkailua ja se on laissa kiellettyä.

Itse ymmärrän maalittamisen niin, että kyseessä on erikseen organisoitu yritys painostaa jotakuta taipumaan voimankäyttäjän tahtoon. Sellaista voisi olla esimerkiksi, että poliitikko kehottaa seuraajiaan painostamaan toimittajia tai, että joku kansalaisvaikuttaja yllyttää samanmieliset suoraan tai välillisesti aiheuttamaan haittaa kohteelle. Mielestäni tässä organisoidussa toiminnassa on se koko homman juju, ja senkin kohdalla kyse on enemmänkin moraalinen ongelma. Yksittäinen asiakaspalaute on sitten asia erikseen ja siihen kuluttajilla on tietysti oikeus.

Viimeinen väite perustuu ihan siihen kirjeeseen, jossa asia ilmaistiin selvästi. Tarkoituksena oli saada kaupalliset yhteistyökumppanit/sponsorit sanomaan sopimuksena irti Nordinin kanssa. Sillä, mitä Nordinin asiakkaat asiasta ajattelevat, on epärelevanttia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Itse ymmärrän maalittamisen niin, että kyseessä on erikseen organisoitu yritys painostaa jotakuta taipumaan voimankäyttäjän tahtoon."

Ok. Mistä päättelet, että somereaktiot ovat jotenkin organisoituja? Ja mihin Nordinia painostetaan?

"Viimeinen väite perustuu ihan siihen kirjeeseen, jossa asia ilmaistiin selvästi. Tarkoituksena oli saada kaupalliset yhteistyökumppanit/sponsorit sanomaan sopimuksena irti Nordinin kanssa."

Tää lienee täysin sallittua, onhan meillä sananvapaus? Valtavasti kitistiin siitäkin että firmat sponsoroi praideja, ja hienoa vain että ihmiset saa äänensä kuuluviin.

Yhteistyökumppani tekee johtopäätöksensä sitten itsenäisesti.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #18

Tietysti tällainen viesti kymmenien allekirjoittajien myötä on merkki organisoinnista. https://imgur.com/fV3kJxW

Juu, on sananvapaus ja oikeus vaikka yrittää masinoida joku ulos menettämään elantonsa. Kritiikkini pointti oli se, että tuollainen mentaliteetti luo meille ilmapiirin, jossa ihmiset eivät enää uskalla puhua ääneen ja ne jotka uskaltavat, tulevat menettämään yhä useammin oman elinkeinonsa vihaisten some-lynkkaajien kostomentaliteetin takia. Mua huolestuttaa, että voisin olla itse joskus tuossa tähtäimessä. Eikö sua?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #55

"Mua huolestuttaa, että voisin olla itse joskus tuossa tähtäimessä. Eikö sua?"

Ei. Mistä sinulla on huono omatunto kun tuollaista pelkäät?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #59

"Mistä sinulla on huono omatunto kun tuollaista pelkäät?"

Tämä Issakaisen ilmeisesti retorinen kysymys on väkevä todiste siitä, että nyt keskustellaan Hyvän ihmisen kanssa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tere Sammallahti - "Maalittamisen ongelma terminä on, kun sitä ei ole tarkasti määritelty."

Ihan selkeää ja tarkkaahan tuo on:
Kansallismielinen poliitikko kritisoi jotakuta yksittäistä henkilöä = on maalittamista.
Vasemmistolainen tai vihreä poliitikko kritisoi jotakuta yksittäistä henkilöä = ei ole maalittamista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"tällä kertaa aktivien tarkoituksena ei ollut debatoida asiallisesti, vaan tuhota Nordinin elinkeino."

Aktiivit saattavat näin toimien syyllistyä johonkin rikokseen.

Ihmettelen suomalaista yritysmaailmaa, jos homojen vinkuminen saa ne varpailleen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suuri osa taipuu ja jos ei taivu on median ja äärilaidan äänekkään minivähemmistön mukaan äärioikeistolainen Kärkkäinen. Tai onko enää olemassa tolkun yritysten keskitietä näissä jutuissa?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tekisi mieli tietää Tere Sammallahden mielipide huuhaa-tohtori Antti Heikkilä-casesta.

Mielestäsi kun ei saa antaa ruutuaikaa näille?
https://twitter.com/teresammallahti/status/1082971...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Oho, yrittääköhän Sammallahti tuhota homeopaattien elinkeinon vai mistä moinen?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Alkoiko Sammallahti masinoimaan kampanjaa missä vaaditaan aktiivisesti ko ihmisen kanssa yhteistyön lopettamista?
Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää.

Tenka edustaa muutenkin sellaista kaksoismoraali, että uskon hänen kyllä hyväksyvän oikeanlaisen maalittamisen heti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #21

"Alkoiko Sammallahti masinoimaan kampanjaa missä vaaditaan aktiivisesti ko ihmisen kanssa yhteistyön lopettamista?"

Ei mun tietääkseni. Onko joku masinoinut kampanjaa Nordinia vastaan? Jos, niin kuka?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #22

Yhteydessä ollaan oltu hänen yhteistyökumppaneihinsa ja sitä kautta romuttamaan elämä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #36

"Yhteydessä ollaan oltu hänen yhteistyökumppaneihinsa"

Jotkut on laittaneet viestiä jollekulle = kampanjan masinointia?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Itse toki kannatan puoskarilakia. Kuten jo sanoin, käsillä olevassa keississä on kyse organisoidusta toiminnasta, ei spontaanista kuluttajapalautteesta.

Ruutuaikaa saa toki antaa journalistisen harkinnan mukaan, mutta ei minun siitä tarvitse tykätä. En pidä myöskään Teiniäidit-ohjelmasta tai Au Pair-ohjelmasta. Ylen kohdalla tilanne on siinä mielessä eri, että maksajilla tulee olla oikeus antaa palautetta Ylelle.

Ylen feministiohjelman kohdalla vertailu Nordin-keissiin olisi yhteismitallinen, jos olisi poliitikkona yrittänyt masinoida potkuja ko. ohjelman tekijöille, vastaavalle tuottajalle tai Ylen päätoimittajalle.

Kuten sanoin tekstissänikin, asiasta keskustelu ja palautteen antaminen on ihan ok. Mutta mennään moraalisesti aika kestämättömälle pohjalle, kun valitetaan maalittamisesta ja vihapuheesta, ja sitten itse turvaudutaan samoihin keinoihin, joita halutaan kieltää.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Kuten jo sanoin, käsillä olevassa keississä on kyse organisoidusta toiminnasta, ei spontaanista kuluttajapalautteesta."

Kuten edellä sanoin niin olisi kiva kuulla perustelut tälle organisointiväitteelle. Mutta olisiko sitten tuomittavaa edistää puoskarilakia jotenkin organisoidusti, vaikkapa adressilla tai kansalaisaloitteella? Se sentään koskisi kokonaisia ammattikuntia.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #20

Kaipaamasi perustelut löytyvät kommentissä #30 olevan linkin takaa. Kun olet lukenut tekstin, niin voit varmaankin vielä jatkaa valehtelua?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #45

Ei löydy. Olin lukenut jo aiemmin. Pus pus <3

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #20

Sulle nämä on jo laitettu, mutta täältähän tämä löytyy: https://imgur.com/fV3kJxW

Allekirjoittanija, ja näin ollen myös viestin viejinä, pitkä liuta akateemisia, poliitikkoja ja kansalaisaktiiveja. Eikö mielestäsi vaadita organisointia, että tuollainen porukka saadaan saman viestin taakse?

Vaikka sun ulosanti on poukkoilevaa ja epäjohdonmukaista paikoittain, niin aivan selkeitä faktoja en jaksa sulle rautalangasta taivuttaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #54

"Eikö mielestäsi vaadita organisointia, että tuollainen porukka saadaan saman viestin taakse?"

No jos mielestäsi on "organisointia", että joku kyselee Fbookissa kavereiltaan että keitä kiinnostais allekirjoittaa tämmöinen, ja sitten vähän pallotellaan tekstiä ja kysytään kommentteja ja ehdotetaan korjauksia, niin sitten se on "organisointia".

Pitäisikö tällainen sinusta kriminalisoida?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #58

"Pitäisikö tällainen sinusta kriminalisoida?"

Miksi kommentoit, kun et selkeästikään ole lukenut aloitustekstiä, etkä kykene jatkamaan keskustelua kuin tällaisten naurettavien red herringien kanssa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #73

Helpotetaan vähän:

[ ] Joo, pitäisi
[ ] Ei pitäisi

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #54

Nordinin kommentti transihmisistä oli täysin neutraali. Mielestäni ei lainkaan loukkaava. Olen itsekin miettinyt samansuuntaisesti. Mielestäni ihminen voi kokea olevansa toista sukupuolta monesta eri syystä. Jotkut ajattelevat että sikiö on altistunut väärälle sukuhormonille yms.

Nordin on oikeassa siinä että elinikäinen hormonihoito voi olla terveydelle haitallinen. Esimerkiksi syöpäalttius voi kasvaa. Testosteroni esim. kohottaa verenpainetta ja paksuntaa verta. Huoli on siis aiheellinen.

En tosin ole lukenut kuin kopion Nordinin lausunnosta hormonilääkkeistä. Ilmeisesti hän on kirjoittanut enemmänkin aiheesta? Mutta toisaalta saahan ihmisellä olla mielipiteitä. Haluammeko fasistisen/stalinistisen/autoritaarisen yhteiskunnan, jossa ei enää uskalleta lausua omia ajatuksia. Tällaisessa yhteiskunnassa pelko hallitsee kaikkea toimintaa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #62

"Haluammeko fasistisen/stalinistisen/autoritaarisen yhteiskunnan, jossa ei enää uskalleta lausua omia ajatuksia."

En minä ainakaan. Siksi onkin tärkeää, että ihmiset saavat jatkossakin kritisoida toisten huuhaapäivityksiä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Elikkä sinun mielestäsi on tiettyjä ihmisiä ja tietty ammattikunta jonka jäseniä saa syyttää puoskaroinnista, mutta toisia samaan ammattikuntaan kuuluvia sitten ei?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #24

Kun aloitat viestisi sanoilla "elikkä sinun mielestäsi...", niin kannattaa varmistaa, että olet lukenut kanssakeskustelijan viestit ajatuksella. Koska et selvästikään ole. Kyse ei ole siitä, onko Nordin puoskari vai ei. Kyse on organisoidusta hyökkäyksestä, jolla oli tarkoitus tuhota hänen elinkeinonsa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sanotaan että ne yrittäjät jotka lähtevät tuohon boikottiin ja lynkkaukseen mukaan ei lähde sen takia että he säikähtävät muutamaa kirjoittajaa, vaan sen takia että he ovat samaa mieltä lynkkaajien kanssa!

Katsos ne "arvot"!

Jone Virtanen

Olen boikotoinut itse muutamaa yritystä niiden arvojen tai esimerkiksi omistajien sanomisten/kirjoitusten vuoksi. Silti minun ei tarvitse tehdä asiasta mitään möykkää. Eikä minun tarvitse lähteä kirjoittamaan mitään "älä nyt helkkarissa enää myy tämän yritysken x tuotteita koska hän on marssilaisvastainen. Tai muuten..."-kirjettä heidän tavarantoimittajilleen.

Se olisi mafiameininkiä se.

Ja tätä tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää moninen laitavasemmiston, laitavihreiden ja myös laitaoikeiston porukoissa.

Noh, noissa porukoissa ylipäätään on vaikea suvaita mitään mikä on erilaista.

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Itse olen poliittisesti vasemmalle kallellaan ja liberaali. Silti olen aika huolissani tästä tiestä, mihin osa vasemmistosta on itseään viemässä, joka on näkynyt jenkkilässä jo vuosia: "cancel culture", "call-out culture" vai miksi sitä osataankin siellä jo nimitellä.

Sosiaalisessa mediassa ideologia kantaa vahvemmin kuin "tolkun ääni" tai fakta. Niin kuin usein: tunne voittaa järjen. Ensiksi kerrotaan puolustavansa sananvapautta, mutta usein sen mielipiteen pitää sopia sitten omaan agendaan. Mielipiteen ei millään tasolla tarvitse rikkoa lakia, mutta yksittäiset lauseet voivat viedä maalituksen kohteena olleelta esimerkiksi työpaikan tai vielä enemmän.. Kohde ei välttämättä ole koskaan ehtinyt edes puolustautumaan.

Tätä ei pidä kuitenkaan yleistää vain ja ainostaan vasemmistoon, jossa se näkyy selvimmin. Tätä tapahtuu myös oikealla.

Jenkeissä moni liberaali intellektuelli, jotka pitävät itseään demokraatteina tai maltillisina on noussut äänekkäästi arvostelemaan tätä suuntausta. Tämä Nordinin tapaus on aika kesyä siihen, mitä jekeissä on tapahtunut, mutta mielestäni olisi aika myös Suomessa ihmisten, jotka eivät näe tätä kulttuuria hyvänä tienä, alkaa keskustelemaan maltillisesti siitä, mihin tämä tällainen voi johtaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Näkisin, että näissä tapauksissa myös ko. aatesuuntaa edustavat julkisuuden henkilöt joutuvat kaivamaan selkärankansa kaapista ja puolustamaan sitä, mikä on kohtuullista. Ensin lynkkaajien some-raivo varmasti yllättää, mutta uskon, että tilanne rauhoittuu ajan saatossa. Ensin vain pitäisi löytää se vasemmistopoliitikko tai LGBTQ-aktivisti, joka olisi valmis laittamaan uransa ja maineensa vaakalaudalle.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kuuntelin eilen radiossa keskustelua poliisin ja toimittajan debattia "maalittamisesta", jonka he yks yhteen tuomitsi alimmaksi ihmisen teoksi.

Joo, eilen mielenkiinnolla seurasin twitterissä tätä kohua ja ensimmäiseksi silmääni osui maalittamisen aloittaneen heebon nimi (joku toimittaja vissiin??).

Voidaan kyllä ihan perustellusti kysyä, onko maalittamisessa käytäntö yksisuuntaisuus, ei kaksisuuntaisuus ja toivoisi perusteluja, miksi toimittajia ei saa maalittaa, vahingoittaa toimeentuloa jne.

Elämmä 2019 vassariviherlibretard psykopaattien aika kautta. Täysiä mulqvisteja.

p.s Kitti muuten hyvästä blogista, olen kaikessa samaa mieltä.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Äärimmäisen vastenmielinen ilmiö, koska se on niin läpinäkyvä. Valitse näistä:

A: Uskot että henkilö on oikeasti järkyttynyt ja pöyristynyt twiitistä. Uskot että sattumalta henkilö havaitsee twiittaajan olevan töissä yrityksessä X ja siten toden teolla huolestuu että yritys X koko mahdillaan tukee tätä pöyristyttävää ja järkyttävää sanomaa!

B: Uskot että henkilö tykkää hankkia ikävyyksiä tyypille josta ei pidä.

Jokainen voi hetken pohtia, kumpaakohan näistä kavereista löytyy eniten.

TED Talkista löytyy vaikuttava tarina aiheesta.

https://www.youtube.com/watch?v=wAIP6fI0NAI

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Kyllä, yksi vaikuttava kertomus. Suosittelen katsomaan Pasin linkkaaman videon.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suomalaiset transaktiivit ja itse itsensä nimittäneet ”yhdenvertaisuusasiantuntijat” vaativat omalle transopilleen, siis yhdelle suuntautumisvaihtoehdolle ja koulukunnalle yksinoikeutta edustaa kaikkia ei-cis-sukupuolisia. Tämän koulukunnan mukaan transihmiset tavoittelevat ensisijaisesti sosiaalista tunnistusta/tunnustusta (Anerkennung) suomalaiselta valtaväestöltä sekä hoitoja, korjauksia ja rekisterimerkintöjä tienä onneen ja vapauteen.

Jos asianomaiset lukisivat transihmisten omaa kirjallisuutta 1970-luvulta lähtien tai kävisivät transihmisten(kin) suosimissa, kaikille sukupuolille ja suuntauksille tarkoitetuissa tapahtumissa, he huomaisivat että omalle opille on vaihtoehtoja. En tiedä, onko ko. Nordinilla itsellään tarjota mitään toimivia harjoitteita, mutta hänen postaustaan voi lukea siten, että vallitsevalle sosiaalisesti riippuvaiselle identiteettipolitiikalle on vaihtoehtoja ja että ihmiset voivat itse omalla harjoittelulla tuottaa omaa ja muiden hyvinvointia. Tämä herättää raivoa transaktiiveissa, joiden yhteiskunnallinen positio ja näkyvyys perustuu siihen, että heidän koulukuntansa edustaa koko perusjoukkoa.

Jarkko Mynttinen

Voisiko joku vihapuheen kieltäviä lakeja ajavista tahoista kertoa yhden käytännön tai edes kuvitteellisen esimerkin vihapuhe tapauksesta, jonka ratkaisemiseksi tuomioistuin ei löytäisi oikeusohjetta nykyisistä vahvasti, heikosti velvoittavista tai sallituista oikeuslähteistä? Jos sinä et sidä löydä, niin se ei tarkoita etteikö tuomioistuin sitä löytäisi. Uskallan väittää, että tuomioistuin löytää sata varmasti oikeudellisen ratkaisun jokaiseen - kuviteltavissa olevaankin vihapuhetapaukseen. Mitä tarkoitusta varten siis tarvitsemme lisää vihapuhetta sääntelevää lainsäädäntöä?
On hyvä muistaa tehdä ero lain ja oikeuden välillä, ne eivät tosiaankaan ole synonyymeja. Lainsäätäjä on lainsäädännön ammattilainen, mutta se ei tee vielä oikeuden ammattilaista.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Onko äärifeministit fasisteja loppujen lopuksi?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Tämä on äärimmäisen huolestuttava trendi vaikka arvon kommentoija Esa Mäkinen yrittääkin sitä selitellä parhain päin.

Vaikka sanoisi kuinka hölmösti niin ei se oikeuta ketään, toistan ketään, tuhoamaan tai vahingoittamaan toisten elinkeinoa ja henkilökohtaista taloutta. Tästä on jo aivan liian monta esimerkkiä kun väärän mielipiteen ja/tai möläytyksen laskeneelle henkilölle tulee konkreettisia taloudellisia seuraamuksia ilman tuomioistuimen käsittelyä. Itse voi boikotoida ja äänestää lompakollaan mutta tällaisten boikottien masinointi on jyrkästi tuomittavaa.

Se on sitten kokonaan toinen juttu jos oikeuslaitoksessa tuomitaan jonkun pykälän perusteella mutta kansalaistuomioistuimet jotka käyttävät loukkaantumista oikeutuksenaan ovat äärimmäisen huolestuttavia.

Ja sillä todellakin on iso periaatteellisen (ja käytännön) ero, että onko boikotin kohteena ylikansallinen megafirma vai yksittäinen (pien)yrittäjä tai jopa yksityishenkilö.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet siis sananvapauden vastustaja, koska yritystoiminta on sinulle jotenkin pyhää. Selvä homma.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Otetaan käytännön esimerkki. Annan nakkiputkalla Terelle selkään. Ajallaan saan tuomion, todennäköisesti päiväsakkoja. Hyväksyn tuomion, maksan sen ja elämä jatkuu entisellään.

Toisessa tapauksessa loukkaan (jopa tietämättäni) jonkun ryhmän x jäsentä. Tämä alkaa masinoimaan liikettä ja sen seurauksena menetän työn/töitä ja toimeentuloni. Ilman minkään laillisen instanssin puuttumista asiaan. Tällainen voi, ja ajaakin, ihmisiä hyvin suuriin vaikeuksiin. Perheellisten ihmisten ollessa kyseessä sijaiskärsijöiksi joutuu koko perhe. Kommenttini tai möläytykseni ei edes ylitä poliisitutkinnan rajaa.

Onko tämä sinusta reilua tai oikeudenmukaista vain sen takia, että jollekin saattoi tulla paha mieli? Vallastaan huumaantuneet loukkaantujat ovat suuri uhka ja moni, mm. julkisuuden henkilö ja monet yrittäjät, joutuvat olemaan todella kieli keskellä suuta sosiaalisessa mediassa.

Omalla lompakollaan saa boikotoida niin paljon kuin haluaa ja se minusta on täysin riittävä "rangaistus" pahasta mielestä.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Itse asiassa Nordinin väite siitä, että transsukupuolisuus paranisi vain ajattelemalla, on väärä ja pahantahtoinen. Väärä siksi, että lukemattomat transihmiset ovat joskus vuosikymmeniä yrittäneet ajattelemalla muuttaa transsukupuolisuuttaan siinä onnistumatta ja tätä on yritetty psykiatrian ammattilaistenkin toimesta menneinä vuosikymmeninä siinä onnistumatta.

Tässä toteutuu puoskariuden pahin skenaario, eli jätetään lääketieteellinen hoito käyttämättä ja sitten kun puoskarihoito ei tehoakaan, henkilö ajautuu itsemurhaan.

Jos yhteiskunnassa leviäisi laajalle Nordinin ja joidenkin muidenkin käsitys siitä, että nykyinen lääketieteen paras hoito transsukupuolisille pitäisi korvata jollakin huuhaalla, jätettäisiin transsukupuoliset täysin tyhjän päälle, sillä mitään muuta hoitoa kuin nykyinen ei ole olemassa. Tämä olisi tavattoman julmaa.

Siksi Nordinin puheenvuoro on pahantahtoinen. Hän korvaisi toimivan hoidon ei millään tai pahimmassa tapauksessa maksullisella huuhaalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset