Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Työttömyys on jo kasvussa, kuuleeko hallitus?

  • Työllisyyskehityksen trendi on kääntynyt ja työttömyys kasvussa.
    Työllisyyskehityksen trendi on kääntynyt ja työttömyys kasvussa.
  • Työttömyys on jo kasvussa, kuuleeko hallitus?

Voitte arvata, ettei jatkuva talouskurin julistaminen ole kovin mieltä ylentävää. Mutta tosiasia on se, että talouspolitiikan taivaalta sataa jo tulta ja rakeita. Tuomiopäivän pasuunoiden soitto vain tuntuu menevän vasemmistohallitukselta täysin ohi.

Hallituksen alkutaival on mennyt populistisista vaalilupauksista peruutellessa, ja hyvä niin. Koska Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa vappusatasiin ja pikavippipolitiikkaan.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että vaalilupausten toteuttamisesta yli jäänyt tarmo on nyt kohdistettu edellisen hallituksen tekemien päätösten peruuttamiseen. Propagandassaan "tutkittuun tietoon" päätöksensä muka perustava hallitus aikoo purkaa aktiivimallin huomioimatta vaikutusarviota mallin työllisyysvaikutuksista. Samoin junaliikenteen kilpailutuksen valmistelu keskeytettiin ja taksilain kanssakin ollaan peruuttamassa. Näin siitä huolimatta, että kilpailu on madaltanut julkisen liikenteen hintoja ja taksilain myötä on myönnetty 4000 uutta taksilupaa.

Herää kysymys, miten se 75 %:n työllisyystavoite saavutetaan? Jo nyt työttömien määrä kasvaa, vaikkei ensimmäistäkään hallituksen reformia ole vielä saatu aikaiseksi. Mitä luulette tapahtuvan, kun verotusta nostetaan ja markkinoiden vapautta kavennetaan kiristyvällä sääntelyllä?

Ajatelkaa, neljä vuotta vasemmisto huusi oppositiossa kurkku suorana oikeiston "epäinhimillisen ja köyhiä kyykyttävän" politiikan pahuudesta. Luulisi, että noin kovaa kritiikkiä antaneilla olisi ollut edes yksi työllisyyttä parantava konkreettinen idea takataskussa. Ilmeisesti ensimmäistäkään vedenkestävää ideaa kansantalouden tasapainottamisesta, työttömyyden vähentämisestä ja kestävyysvajeen lieventämisestä ei tuona aikana saatu aikaan? Neljä vuotta räyhäämistä ja tässä on lopputulos?

Hallitusohjelmaan, vai pitäisikö sanoa "jallitusohjelmaan", kuitenkin tehtiin lähinnä kirjauksia erilaisista selvityksistä. Entä, jos ne selvitykset eivät tuotakaan hallituksen ideologiaa tuottavia tuloksia?

Toivoisin hallituksen nyt ottavan itseään niskasta kiinni ja myöntävän julkisesti, että heillä ei ole aavistustakaan, miten tulevista heinäsirkkaparvista selvitään. Sen jälkeen veronmaksajien rahoilla loisivat eturyhmät on heitettävä eduskunnasta ulos ja keskityttävä tutkimaan niitä lukuja, joita esimerkiksi Suomen pankki ja Valtiovarainministeriö esitteli jo heti vaalien jälkeen. Siellä on sitä asiantuntijatietoa, jonka perään vasemmisto huuteli opposiotiossa ollessaan.

Suomi tarvitsee enemmän taloudellista vapautta ja vähemmän julkisia menoja. Se on hallituksenkin myönnettävä, vaikka se tekisi kuinka kipeää. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.verkkouutiset.fi/ensi-kertaa-vuosikausiin-tyottomyys-kaantyi...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Johanneksen_ilmestys#Seitsem%C3%A4n_pasuunaa

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/284418-anne-bernerin-junasuunnitelman-j...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei tarvinnut hallituksen kauaa sössiä, kun jo on saanut työttömyyden kasvuun.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aika jännittävää, että olisi tämän saanut aikaan tekemättä yhtään päätöstä asiaan liittyen.

Linkattu verkkouutiset kertoo mm:
”Lisäänpä vielä, että sekä työvoimatutkimuksen työttömien, että työnvälityksen työttömien työnhakijoiden lukumäärän trendi on ollut kasvussa tammikuusta lähtien. Kasvu pientä, mutta suunta alkaa olla selvä. Työttömyyden lasku on pysähtynyt ja voipi olla että lähtee taas kasvuun, Larja sanoo.”

Toistaiseksi niitetään vielä tovi ihan edellisen hallitusten päätösten satoa taloussuhdanteiden lisäksi. Jännä taas nähdä kuinka vaalien jälkeen aikajanat jne sekoaa sujuvasti.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei kyse ole siitä, että työttömyys olisi nousussa nykyisen hallituksen takia. Kyse on siitä, että työttömyys on nousussa siitä huolimatta ja hallitus on vielä tekemässä monta työllisyyttä heikentävää uudistusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ajattelin, että kaikki olisivat ymmärtäneet kommenttini olevan maukasta keljuilua.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Olisin kiinnostunut tietämään, että mitkä keinot ovat ne, millä aiotaan heikentää kuten väität?

Aktiivimalli kyllä puretaan, pitää vain rakentaa ensin lakiesitys, jonka pohjalla aktiivimalli otetaan pois ja esitellään myös perusteet.

Jo perustuslain valiokunta totesi, ettei aktiivimalli kohtele kaikkia tasa-arvoisesti ja silti tämä runnottiin läpi ongelmista huolimatta.

Pelkästään tämä on hyvä peruste sille, että aktiivimalli pitää lopettaa heti välittömästi.

EDIT: Kokoomus on ollut kauhean kiinnostunut Universal Creditistä ja kannattaa sen perustamista Kristillisdemokraattien kanssa, Sinisetkin olivat siitä innoissaan. Keskustakin siinä tohkeissaan halusi samaa kuin muutkin vaikka eivät tienneet, että mitä toivoivat. SDP osittain halusi samaa ja silti kiistävät, etteivät kannata UC:tä mutta heillä ohjelmassa kerrotaan toisin eli perustuslain vastaisesti haluaisivat vähentää perustoimeentulosta osan rahasta pois.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"taksilain myötä on myönnetty 4000 uutta taksilupaa."

Joista luvansaaneista vain osa maksaa veroja...

Taksilaki oli yksi edellisen hallituksen suurimmista munauksista ja se sietääkin korjata; jos ei muutoin niin taksitunnusten ja taksamittarin osalta. Ainakin Helsingissä taksiliikenne on muuttumassa lähinnä afrikkalaistaustaisten kuljettajien temmellyskentäksi.

Näistäkin osa nostanee samaan aikaan KELA-tukia uberia ajaessaan.

Mitä tulee työttömyyslukuihin, niin ainakin telakkateollisuudella menee kovaa. Sekä Helsingin että Turun telakat saivat isot tilaukset.

Suomalaiskansalliseen geneettiseen erityispiirteeseen kuulunee tietysti se, että em. urakat työllistävät tuhansia siirtotyöläisiä suomalaisten sijaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Oletko sitä mieltä, että taksilain uudistus on mennyt putkeen, eikä korjattavaa ole?

Tai sitten siinä kävi juuri kuten niin monessa muussakin asiassa - hyvien ja tarpeellisten uudistusten oheen leivottiin nippu typeryyksiä, jotka vetävät koko markkinan vihkoon ja tuhoavat siinä niiden hyvienkin uudistusten saldon.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Taksilain uudistus on oikein hyvä. Toki siitä voitaisiin etsiä vieläkin enemmän vapauttamisen varaa. Esimerkiksi pohtia, onko nykyisetkään velvoitteet tarpeellisia? Tosiasia on, että kun äppimarkkina paranee ja ihmiset tottuvat uuteen systeemiin, nuo nykyiset nurinan aiheet loppuvat.

Käyttäjän petrioseppala kuva
Petri Seppälä

Älä murehdi Tere. Kyllä työmarkkinajärjestöt varmaan kohta keksivät oikein mukavia ja pehmeitä konsteja, joilla työllisyys saadaan taas kasvuun eikä hallituksen tarvi tehdä mitään.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Teren mainitsemat edellisen hallituksen hätäpäissään tehdyt ”uudistukset” ovat nyt korjauksen alla. Tätähän muistaakseni Sipiläkin toivoi, ”tehdään nyt tämmöinen laki ja korjataan sitten myöhemmin”. En tosiaan tiedä onnistuuko nykyinenkään hallitus tavoitteissaan. Katsotaan, se nyt tiedetään että millään hallituksella ei ole sellaista taikatemppua jolla yhtäkkiä työllisyys parantuisi, globaalissa markkinataloudessa kun elämme, sen kai Terekin tietää? Tilastolliset temput eivät vakuuta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

"Katsotaan, se nyt tiedetään että millään hallituksella ei ole sellaista taikatemppua jolla yhtäkkiä työllisyys parantuisi, globaalissa markkinataloudessa kun elämme, sen kai Terekin tietää?"

Valtiolla on paljonkin keinoja alentaa työllistämisen esteitä. Harmillisesti vasemmistolaiset eivät allekirjoita kyseistä faktaa, joten he näyttävät mieluummin ajelehtivan maailmantalouden ulapalla sen sijaan, että ottaisivat airot käteen.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Miten työttömyys voikaan nousta, kun Sipilän hallituksen toimet ovat vielä käytössä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työpaikkojen määrä on sidoksissa yritysten kokemiin näköaloihin. Rinteen hallitus tuskin ylläpitää yritysten investointi- ja palkkaushalukkuutta.

Useimmat yritykset vetävät jo edeltäkäsin liinat kiinni Rinteen sosialistikoalition saatua vallan ja jos investoivat, niin investoivat ulkomaille.

Investointihalukkuus Suomeen kuihtuu entisestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset