Suojaisiko poliisihallituksen esitys viranomaisia kritiikiltä?

Kun pyytää lisää valtiota

Pidän hieman huolestuttavana sitä yleistyvää tapaa, että milloin virkamiehet, milloin journalistit ja milloin mikäkin eturyhmä vaatii itselleen räätälöityjä lakeja sananvapauteen liittyen. Erityisen huolestuttavia nämä vaatimukset ovat silloin, kun niiden perusteeksi nostetaan terminologialtaan epäselviä uussanoja, kuten ”maalittaminen” tai ”vihapuhe”.

Esimerkiksi minua on syytetty useasti maalittamisesta ja vihapuheesta kritisoituani sosiaaliseen mediaan julkaistuja mielipiteitä. Julkisesta kritiikistä ovat vuorollaan pillastuneet niin yksityishenkilöt, kansalaisaktiivit kuin kansanedustajatkin. Näin on käynyt jopa silloin, kun kritisoimassani viestissä olisi ollut aineksia kunnianloukkaussyytteeseen. Syytökset ”maalittamisesta” ja ”vihapuheesta” ovat poikkeuksetta tulleet poliittisen spektrin punaisemmalta laidalta, joten nyt vasemmistohallituksen valtakaudella viranomaisten vaatimukset herättävät erityistä huolta sananvapauden tulevaisuudesta.

Pari viikkoa sitten Poliisihallitus, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja käräjäoikeuksien laamannit jättivät oikeusministeriölle esityksen, joka lainsäädäntöön pykäläksi päätyessään ”kattaisi maalittamisen eri ilmenemistavat, kuten joukkovoiman käytön sosiaalisessa mediassa tai virtuaalisen alustan tarjoamisen maalittamiselle”. Tällaiset tapaukset siirrettäisiin virkamiesten kohdalla asianomistajarikoksista virallisen syytteen alaisiksi ja laajentaisi viranomaiselle maksettavia oikeudenkäyntikuluja. Pitkä liuta ko. alojen ammattiliittoja osoitti myös tukensa tälle hankkeelle.

Muotoilu herättää luonnollisesti kysymyksiä kenessä tahansa, joka on seurannut EU-hallintokoneiston, tiettyjen aatesuuntien ja eräiden kansanedustajien jatkuvaa sotaa nettineutraliteettia ja sananvapautta vastaan. Erityisesti kirjaus maalittamisen mahdollistavista virtuaalisista alustoista nostaa karvat pystyyn näin sosiaalisen median kultakaudella. Mitä kaikkea noin lavealla määrittelyllä voitaisiinkaan kieltää? Ja vaikka viranomaisilla tietysti tulee olla oikeus vaatia parempia työoloja, lemahtaa viranomaisten itselleen vaatimat privilegiot poikkeuksetta poliisivaltiokehitykselle.

Toivoisin myös esimerkiksi poliisihallituksen ja erilaisten etujärjestöjen pohtivan, millä tavalla heidän edustajansa netissä käyttäytyvät. Viime vuosien varrella erityisesti osa ns. ”nettipoliiseista” on osoittanut, ettei harkintakykynsä riitä PR- ja imagonhallintatyöhön. Viranomaisella ei tarvitse olla netissä muuta roolia kuin tiedottaa kansalaisille, mitä on tehty ja miksi. Jos poliisi virkatilillään ilakoi kameratolppien rakentamisesta tai ohjeistaa kansalaisia siitä, miten maahanmuuttopolitiikan eri nyansseihin tulee suhtautua, ollaan astuttu jo kauas hyväksyttävyyden tuolle puolen.

Yhteiskunnalliset pelisäännöt, ts. lait, ovat jatkuvasti muutoksen tilassa ja niistä pitää toki keskustella avoimesti. Viranomaisella tulee olla mahdollisuus hoitaa virkatehtäviään pelkäämättä seurauksia yksityiselämässä siinä, missä viranomaisen pitää myös tiedostaa roolinsa vallankäyttäjänä poikkeavan siviiliammatista niin hyvässä kuin pahassakin.

Kaikki lait, jotka hiemankin viittaavat sananvapauden rajoittamiseen, tulee lähtökohtaisesti torpata kansalaisoikeuksien vastaisina. Esimerkiksi uhkailu ei kuulu sananvapauden piiriin, mutta senkään kohteeksi joutuessaan viranomaisella ei lähtökohtaisesti voi olla siviiliä laajempaa oikeusturvaa. Julkishallinnon toimintaedellytysten parantaminen asettamalla rivikansalaiset heikompaan asemaan on aina askel kohti autoritääristä hallintomallia. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)
 

https://www.poliisi.fi/poliisihallitus/tiedotteet/1/0/poliisi_valtakunna…

https://www.lakimiesliitto.fi/uutiset/maalittaminen-tulee-kriminalisoida/

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006144808.html

teresammallahti
Kokoomus Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Enemmän työtä, vähemmän veroja! #Terestroika

| Eduskuntaavaaliehdokas | Kokoomus | Uusimaa |

https://teresammallahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu