Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Eläkejärjestelmä - Hallitus vetää maton nuorten sukupolvien jalkojen alta

  • Eläkemaksujen kehitys - Eläketurvakeskuksen ennuste
    Eläkemaksujen kehitys - Eläketurvakeskuksen ennuste

Muistatteko, kuinka viime hallituskaudella vasemmistopuolueet valittelivat nuorempien sukupolvien kohtaloita "epäinhimillisen oikeistopolitiikan kuristusotteessa"? Vaalien jälkeen on ääni muuttunut kellossa ja nyt hallitus on vetämässä maton nuorten jalkojen alta aivan ennen näkemättömällä voimalla.

Ensin hallitus lupasi tavoitella SDP:m eläkeläisille lupaamaa vappusatastaan, joka viisikymppiseksi kuihduttuaankin entisestään pahentaa eläkejärjestelmämme kestävyyttä. Nyt eläkkeellä olevat sukupolvet aloittivat 5 %:n eläkemaksulla, kun esimerkiksi minun sukupolveni maksaa jo 25 %. Samoin tänään synnytyssairaalassa elämänsä aloittava lapsi työelämään astuessaan maksaa Eläketurvakeskuksen arvion mukaan 25 % ja hänen lapsensa vieläkin enemmän.

Olettaen tietysti, että tämä nuorten ostovoimaa syövä järjestelmä on edes pystyssä seuraavan taantuman jälkeen.

Eikä siinä vielä kaikki! Nyt työmarkkinajärjestöt keksivät leikata eläkeputkea ja leskeneläkkeitä. Suunta tietysti on eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta oikea, mutta jälleen kerran tämä leikkaus koskee vain nuorempia sukupolvia. Vasemmiston ydinäänestäjäkuntaa tämä ei varsinaisesti koske, vaan heille tosiaan annetaan vielä hieman lisää, nuorempien piikkiin tietysti.

Moni on sanonut, että älä Tere ota kantaa eläkejärjestelmään, ei siinä voi kuulemma kuin hävitä. Mutta minun sukupolveni, ja meitä nuoremmat, on jo hävinnyt. Eläkemaksut ovat romuttaneet ostovoimaamme samalla, kun eläkejärjestelmä on romahtamassa silmiemme edessä. Enkä suoraan sanottuna usko, että se on se perintö, minkä vanhempi sukupolvi meille haluaa jättää. #terestroika

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006138629.html
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/275054-uusi-ennuste-koskee-kaikkia-alle...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ehkä asiaa pitää lähestyä hieman laajemmasta näkökulmasta.

https://www.etk.fi/blogit/elakejarjestelmasta-saat...

Eläkemaksut ovat seurausta eläkelupauksista, eli kun luvataan eläkettä karttuvan vaikkapa 1,5% palkasta, niin sitten siitä seuraa se, että rahat kerätään eläkemaksuina eläkkeisiin. Kun eläkejärjestelmää aloitetaan, niin eihän silloin ole maksettavana isoja eläkkeitä, joten pienempikin maksu riittää, jotta eläkkeet voidaan maksaa. Rahastoinnilla on pyritty osallistamaan maksajat myös tulevaisuuden varalta ja muuttuviin tilanteisiin.

Olosuhteet ja tarpeet ovat muuttuneet ajan saatossa. Nyt ongelmaksi on muodostumassa lapsien vähyys. Aikoinaan näistä lapsistakin aiheutuneet kulut olivat enemmän vanhempien harteilla. Nyt yhteiskunta ottaa vastuuta aikaisempaa enemmän, joten lapsien hankkiminen on taloudellisesti turvallisempaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nyt vanhempien kulut olivat aikoinaan heidän vanhempiensa harteilla. Heidän eläkkeensä olivat todella huonot.

Eläkemaksut ovat seurausta eläkelupauksista, eli kun luvataan eläkettä karttuvan vaikkapa 1,5% palkasta, niin sitten siitä seuraa se, että rahat kerätään eläkemaksuina eläkkeisiin

Tässä tämä sukupolviepäoikeudenmukaisuus on. On luvattu liian suuret eläkkeet ja rahaa ei ole kerätty. Nyt maksetaan ja sukupolvisopimusta ei pystytä pitämään. Eli, että kaikki sukupolvet saisivat samantasoisen eläkkeen. On päädytty leikkaamaan eläkkeitä ja nostamaan eläkeikää. Selvää kai on, että nämä leikkaukset eivät vielä riitä, vaan lisää on tulossa.

Kai ajateltiin, että väestönkasvu jatkuu aina vaan.

Lisäksi eläkejärjestelmä on myös sukupuoliepätasa-arvoinen ja se on vain korostunut tässä elinaikaodoteleikkurissa. Leikkurikerroin on sama, vaikka odotettavissa olevat elinvuodet ovat erilaiset.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuossa linkissä on vähän historiaa eläkkeistä. Esim. perhe-eläkkeet ovat myös tulleet alkuaikojen jälkeen jne., joten lisäedut myös maksavat jotain. Aluksi eläketasoksi kaavailtiin 40 prosenttia palkoista ja sitten tavoite nostettiin 60 prosenttiin. Alkuaikojen eläkerahastointi hassattiin yritysten takaisinlainauksiin, jota "mokaa" ei koskaan korjattu.

https://www.etk.fi/wp-content/uploads/kontio_el%C3...

Minusta on hyvä muistaa, että alkujaan työnantajat lupasivat hoitaa kaikki maksut luvattuihin eläkkeisiin. 1993 lähtien työntekijät alkoivat suoraan osallistua maksuihin. Rahastoinnilla on ollut tarkoitus kerätä n. 20-25 prosenttia maksuista, mutta eihän tämä ole aina onnistunut. Onhan näissä eläkkeissä paljon ongelmia, mutta ehkä kuitenkin näin toteutettuna tässä on jotain järkeä. Itse en usko mihinkään eläkelupausten romahtamiseen.

Sukupolvien välistä suhdetta tulee, kuten Rantalakin sanoo, katsoa laajempana kokonaisuutena. Ennen maksettiin itse paljon sellaista, joka nyt saadaan yhteiskunnalta. Kuka sitten saa ja kuka maksaa näitä etuuksia onkin taas hyvä kysymys.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ongelman voi välttää muuttamalla pois. Moni on niin jo tehnytkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oletan, että vasemmisto aikoo korjata ongelman tuomalla maahan joukoittain nuoria maahanmuuttajia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nythän voivat vihreiden ex puheenjohtaja Tarjan opeista ottaa mallia tuoda suomeen ne espanjalaiset nuoret miehet joista tämä haaveili.50 000 nuorukaista jotta eu näkee suomen olevan eu arvoihin sitoutunut..

Tarja oli aikaansa edellä.Itkuhan siitä meinaa tulla kun kok-keskusta toi ainoastaan yli 34 000 nuorukaista irakista jne.mutta tulokset ovat olleetkin varmaan puolta parempia ,ainakin jos katselee tilastoja ja suomalaisten maksulappua korvauksien ja oikeudenkäyntien maksajina ,nyt ja tulevaisuudessa.Hyvin on työllistytty ainakin veikkauksen peliluoliin ja kelaan,kuten muutkin tempputyöllistetyt.

Uskon kyllä että tuleva hallitus korjaa tämän virheen kun suomi allekirjoitti jo varoiksi sopimuksenkin ajatellen näiden tulevien työllisten suomeen jäämisen ja TUOTTAMISEN helpottamiseksi.Jospa se Kataisen visio toteutuu vihdoin 1,8 miljoonaa sopii suomeen lisää,sdp:hän se kataisen kaveri oli jo siellä Kreikka lainoissakin ja peesasi samoja näkemyksiä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos oikeasti uskot, että 50€ lisää alle 1000 €n eläkkeeseen vie leivän nuorten suusta , se syö kyllä pahasti uskottavuutta koko teorialtasi muiltakin osin.

Ylipäänsä koko ongelmaa ei pitäisi enää sortua (populistisesti !) lähestymään jonkinlaisena kakunjakokysymyksenä.
Kaikkein tympeintä on mittavan vanhusköyhyyden ja suorastaan katastrofaaliseen tilaan päästetyn vanhustenhoidon tilanteessa puhua muutamasta kahdeksankymppisestä luxusgolffaajasta.
Pääosa nyk hallituspuolueiden äänestäjäkunnasta ei todellakaan edusta äveriäitä vanhuksia eikä hallitusohjelma heistä sellaisia tee.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Keskieläke on 1650/kk. Mediaanipalkan ollessa 3000 huitteilla. Eläkeuudistuksen myötä keksieläke suhteessa mediaanipalkkaan alkaa laskea ja se ainakin pitkän aikavälin laskelmissa etk mukaan tippuu jopa alle 40% mediaanista. Euroina se tietenkin on enemmän. Mutta tarkoittaisi nykyeläkkeillä noin 1200e keksieläkettä. Että ei tässä sen enempää tarvitse laittaa sukupolvia vastakkaine.

Tulevia eläkkeitä on leikattu, koska eläkemaksuja ei voida loputtomasti nostaa. Nuorten tosin on melko mahdotonta säästää nyky veroilla itselleen lisäeläkettä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Eläkeiän nosto,jonka aloitti keskustan vanhanen kera kokoomus,oli se viimeinen niitti,j anyt vanhasen ja kumpp.aatemaailmaa vaan jatketaan.Alle 60 v.eivät kerrytä eläkettään kosk a700 000 tempputyöllistettyä EI NUORTEN tapaan tule saamaan mitään eläkkeitä.USEAT kuolevat pois kuten oli hallituksen ajatuskin.

Tästä nämä ovat KAIKKI HILJAA ,koska se ei tue HALPATYÖVOIMAN TUONTIA jota ajaa EK ja työnantajat suomessa.PALKANMAKSU on se jot anämä välttelevät viimeiseen asti.Ne jotka istuvat suojatyöpaikoissaan eli ovat saaneet verorahoilla palkkansa ja palkkionsa,eivät tarvitse miettiä näitä asioita.

Nuorille on tehty maksulappua jo ennen syntymää,ja nyt jo maksatetaan eu loiseläjien BONUSELÄKKEET SUOMALAISTEN RAHOILLA,ja valtion ynm.julkisen puolen POMOJEN bonuseläkkeet v.2032 asti,ja eu lauman eläkkeet pitkälle sen jälkeen.

KEINOTEKOINEN kok-keskustan eliniänodote JOKA ON TÄYSI HUIJAUS ,jolla eläkeikää NOSTETAAN,laskee kaikki letkuissa makaavat LÄÄKKEILLÄ VÄKISIN HENGISSÄ pidettävät mukaan siihen HYVINVOIVAAN SENIORI golfkerholaisiin,ja sen mukaan nostetaan suojatyöpaikoissa istuvien PUUHASTELIJOIDEN eduksi eläkeikää,jotta nämä saavat istua loppuikänsä suojatyöpaikoissaan jotka on saatu suhteilla ja sopivuuden perusteella,eli puoluetaustan ja kaveri-sukulaisuus suhteilla jatkumona.

Duunarit kuolevat alta pois kyllä fyysisesti ja henkisesti rasittavien töiden tekijät,joita hallituksessa on aina halveksittu..Nyt kun suomessa on 100 000 takuueläkeläistä ja ne 200 000 pientä työeläkettä saavaa joita rinteen 50 euron "korotus"koskettaa ovat nämä itkemässä julkisuudessa siitä,kun samaan aikaan verorahoilla nostetaan hukkasyöjien eläkkeitä ja bonuksia.

Siksi tuo summa koska ei vaikuta asumistukiin ja takuueläkeläiset eivät normilaskelman mukaan saa toimeentulotukea ,eivätkä nämä 1000 euron eläkeläisetkään,ELLEI lääke tai lääkärikuluja kerry niin paljoa että laskelma menee miinukselle(halvin julkinen on ainoa joka huomioidaan )Takuueläkeläisten määrä nousee kaiken aikaa hallituksen TEMPPUTÖIDEN takia,ja nuorten miesten ja muun halpatyövoiman tuomisen takia,keskiluokka maksaa veroissaan sos.kuluja lisää,eli maksavat näiden ilmaistyöntekijöitä käyttävien firmojen voitot ja TUET.

Asumistuet,sosiaaliturvan,työttömyystahat rahat jne.1.4.2019 lain astuttua voimaan eli ulkomailta suomeen vaan ,"tienaamaan"sosiaaliturvalla kun 690 euron "palkalla"saa tänne tulla.Sieltä lisää veronmaksajia..hah,hah.Mitään veroja eivät maksa kuten eivät tempputyöllistetytkään.

EK ja sen halpatyövoimatuonti jonka esteet kokoomus halusi poistaa jo 2011 kuten kielitaitovaatimuksetkin.Keskustan vanhanen auttoi aateveljiään ja Rukan hangilla tämä lautamasa keksi että nostetaan eläkeikää vielä siihen päälle,jotta varmasti päästään eroon eläkkeiden maksuista tulevaisuudessa.SDP ,vasemmiston,vihreiden,kokoomuksen ja keskustan äänestäjistä suurin osa elää verorahoilla,joten siksipä ei siellä huolta ole ollutkaan MUIDEN työntekijöiden palkoista ja eläkkeistä.Nykyaika vaan ei enää tarjoile verorahoilla nuorille suojatyöpaikkoja ellei suhteita tai ellei niitä peritä vanhemmilta,kuten politiikassa ja kaupungeissa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ilona.
On suuri virhe asettaa vastakkain pienipalkkaiset julkisen alan työläiset ja muut.
Tietysti siivooja yksityisessä firmassa on turvattomampi-siksipä siivous onkin ulkoistettu miltei järjestään.
Mutta perushoitaja on yhtä köyhä, oli vanhainkoti yksityinen tai julkinen.

Kyllä ihmisten äärimmäinen välineellistäminen ja piittaamattomuus köyhimpien eläkeläisten, vajaakuntoisten (jotka voivat olla mitä parhaita työntekijöitä), "tukityöllistettyjen" jne eri kikoilla turvattomiksi työnnettyjen selviämisestä on huipussaan, suorastaan periaate, nimenomaan kepussa , kokoomuksessa ja persuissa.

Ihmisten ihmisarvon kyseenalaistaminen on jo päivittäistä .

Joten Ilona, nyt vain hallituksen kimppuun hyvillä ehdotuksilla ja huomiolla pienituloisten ja muidenkin turvattomuuteen syöstyjen puolesta !
Hallituksen on kuunneltava -ja uskon, että kuuntelijoitakin sieltä löytyy.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

On suuri virhe asettaa vastakkain pienipalkkaiset julkisen alan työläiset ja muut. On sitä vastakkain asettelua. Sanomasi tarkoittaa, että kaikki julkiset työntekijät ovat pienipalkkaisia? Muut ovat hyväpalkkaisia.

Julkiset työntekijät eivät ole erityisen pienipalkkaisia.
https://www.stat.fi/til/ksp/2018/ksp_2018_2019-05-...

Tämä tilasto yllä on kuntatyöntekijöiden. Kun julkisiin otetaan vielä valtio mukaan, niin paranee vain.

Lisäksi heillä on erittäin turvalliset työsuhteet. Heidän työaikansa on myös verrattain lyhyt.

Matalapalkkaisilla tarkoitetaan ihmisiä, joiden ansiot ovat 60% mediaanipalkasta. Siis alle 1900e/kk. Suurin osa heistä on yksityisillä aloilla ja heillä on erittäin epävarmat työsuhteet.

Tässä hieman lisää huimista palkoistamme
https://www.stat.fi/til/pra/2017/pra_2017_2018-09-...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #9

Ei tarkoita.
Vaan että (naisvaltaiset)matalapalkka-alat tuottavat ihan yhtä pienen eläkkeen sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

No, minua se eniten harmitti, että aloitin työnteon jo heti nuorena ja sain sitten myöhemmin tietää, että lain mukaan eläkettä aletaan maksamaan vasta 23-vuotiaana.

Tuli sellainen kusetetuksi tulleen olo, muutama vuosi työelämää ja en saa mitään eläkettä siltä ajalta. Se pitäisi korjata niille ikäluokille.

anita frisk

Aiemmin olikin melko yleistä, että töihin mentiin suoraan koulunpenkiltä eli jo 15-vuotiaana, joten ensimmäiset 8 vuotta eivät kerryttäneet eläkettä. Tästä ei tosin lisäpisteitä myönnetä vastakkainasettelussa vanhat-nuoret, eikä sitä yleensä keskusteluissa mainitakaan - joko ei tiedetä tai sitten tarkoitushakuisuutta.

Topi Rantakivellä on nätisti sanottuna huijattu olo, ja niin on minullakin - tosin toisesta syystä. Jos voi saada n. 800 euron takuu/kansaneläkkeen tekemättä päivääkään verotettua palkkatyötä, niin työeläke miinus tuo summa = oikea työeläkkeesi. Tosin tämä ajattelutapa tuskin saa suurta kannatusta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Luulenpa, että takuueläkkeen saajista pääosa on niitä miltei lapsena raatamisen aloittaneita ja/tai nuorena vakavasti sairastuneita.
Nyt tulevat lisäksi sitten erilaisiin tukitöihin joutuneet kyykytetyt ja kiusatut, jotka 62- vuotiaina eläketäkyyn tartuttuaan kuulevat, että eläkettä leikataankin 15%.
Se siitä takuusta ja eläkkeestä.

Kukaan taatusti ei laskelmoi tuollaista kohtaloa itselleen -eikä sitä todellakaan kannata kadehtia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuo lienee eläkeuudistuksessa 2017 korjattu nuorempien sukupolvien osalta. 60- ja 70 luvulla syntyneet ovat eläkejärjestelmän suuria häviäjiä. Ovat maksaneet maksimaalista eläkemaksua, eläkettä on alkanut kertyä vasta 23v jälkeen, eläkeikää on nostettu ja elinaikakerroin leikkaa eläkettä kohtuullisen rajusti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset