Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Ruisrock taipui loukkaantuneiston Twitter-kuplan edessä

  • Ruisrock taipui loukkaantuneiston Twitter-kuplan edessä

Ruisrock teki sileen tymästi, että Twitter-promossaan käytti sanoja "tyttö- ja poikaoletettu". Twitterin ammattiloukkaantujien prikaatit (n. 15 henkilöä) riensivät paikalle, jolloin Ruisrock pyörähti paniikissa selälleen, deletoi twiittinsä ja rustasi pitkän anteeksipyynnön luetellen tarkasti kaikki asiasanat, joilla on merkitystä korkeintaan Helsingin kantakaupungin tiedostavammissa piireissä ja sukupuolentutkimuksen laitoksilla.

Jätän nyt ottamatta kantaa siihen, oliko pöyristymiselle perusteita (ei ollut), vaan pohdiskellaan hieman some-kuplan luomaa illuusiota todellisuudesta.

Ruisrockin alkuperäisestä twiitistä pahastui muutaman käden sormilla laskettava määrä ihmisiä, joiden tiedetään etsimällä etsivän elämäänsä draamaa. Vakitwitteristeille nämä nimet ovat jo tuttuja, kun he kiertävät keskustelusta toiseen sättimässä erimielisiä. Vähän niin kuin Suomi ensin-tyypit huutavat maahanmuutosta, nämä toisen ääripään tyypit löytävät rasismia vaikka kesäkeitosta puhuttaessa.

Somessa se äänekkäin porukka vain luo illuusion isosta joukosta, eikä tätä ole yrityksissä vielä ilmeisesti ymmärretty. Twitterissäkin tyypillisesti Hesarin raportoimat "kohut" koostuvat yleensä nuorten toimittajien omien kavereiden taivasteluista, joiden todellinen näkyvyys on todellisuudessa minimaalista.

Niin monesti on nähty, miten yksilö tai yritys käynnistää damage control-moodin pari tykkäystä saaneen ammattiloukkaantujan twiitin takia. Samalla myydään kaikki periaatteet eikä osata puolustaa esimerkiksi huumorin roolia normaalissa sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Minä en suostu uskomaan, että esimerkiksi suomalaisen trans-yhteisön edustajat olisivat niin huumorintajuttomia, että Ruisrockin twiitti "tyttö- ja poikaoletetuista" olisi ollut käsityskykynsä tuolla puolella. Harmillisesti tämä äänekäs loukkaantuneisto vaientaa kaikki erimieliset. Siksi loukkaantuneiston pillin mukaan tanssiminen on haitallista myös niille sukupuolivähemmistöille, joita puolestaloukkaantumisella väitetään suojeltavan. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://twitter.com/RuisrockTurku/status/1135831998948356096

https://www.hs.fi/nyt/art-2000006131943.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Luettuani tuon tiedotteen joka näkyy blogistin tarjoamassa screenshotissa, minulle muodostuu käsitys että Ruisrock poisti tweetin sen takia, että sen kommentointi riistäytyi käsistä LGBT-myönteisten ja LGBT-kielteisten tahojen väliseksi sanasodaksi. Voimme vain kuvitella mitä sontaa siellä on roiskunut tuutista twitterin seinälle. Todennäköisesti vessan vetäminen on ollut ihan järkevä keino rauhoittaa tilanne ja välttää löyhkän leviäminen laajemmalle. En tulkitse niin että Ruisrock "taipui", vaan siivosi sellaisen riidan sotkua, jonka pääasiallisena kohteena ei ollut enää alkuperäinen tweet, vaan riidan osapuolet tykittivät ihan suoraan toisiaan sielunsa kyllyydestä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tere on tunnetusti Puheenvuoron virallinen väärinymmärtäjä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mitä Ruisrock sitten pyysi anteeksi, jos kyse oli vain keskustelun moderoinnista?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jotain anteeksipyytelevää oli pakko runoilla, sitä katsottaisiin pahalla jos viestejä vain katoaa, siitä vasta haloo nousisi jos keskustelun osapuolet vielä tulkitsevat että heidän mielipidettään sensuroidaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruisrock halunnee primääristi taata taloudellisen menestymisen siltä osin, kuin tuo marginaalinen ammattiloukkaantujien joukko asiaan voisi vaikuttaa, ei kääntää kelkkaansa ns. ideologisesti sinne tai tänne.
Virallisen kulttuurihallinnon ja nuorison tietty osahan on sukupuoli- ja ilmastopanikoinnissaan osin arvaamatonta ja käytöksessään hieman laumasieluista.
Esim. Pori Jazz sai maistaa tällaista kauramaitoa jokin aika sitten. Surullisen kuuluisasti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ruisrockin pitäisi poistaa nimestään tuo rock-osa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Aivan, nimeksi voisi muuttaa käkikellojen musafestarit.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Ruispop tai Ruisrap pikemminkin.
Itse äänestin jaloilla. Viimeisen kerran taisin käydä 2014 jolloin vielä esiintyi The Offspring, CoB, Stam1na etc.
Sen jälkeen lähti lippujen hinnat ylös ja esiintyjät alas. Tai oikeastaan aikaisemminkin jo, mutta 2014 oli viimeinen kun viitsin enää maksaa.

Mutta markkinatalous ja liput näyttää menevät kalliimmallakin kaupaksi edelleen. Nostan hattua ja siirryn toisaalle. No hard feelings.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Voi hellanlettas sentään. Artturia kiusaa niin kovasti kun monikulttuurisen englannin kielen sanoja näkyy tapahtumien nimissä.

Pelkkä "ruis" tapahtuman nimenä kuulostaisi harhaanjohtavalta. Artturille sopisi paremmin ehkä "ruishumppa". Ei olisi liikaa ulukomualaisvaikutteita...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Salakari on ihailtavan johdonmukainen ymmärtäessään tämänkin asian väärin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #9

Mitä väärinymmärtämistä on siinä jos "ruisrock" -sanasta pudottaa pois osan "rock"? Onko tuloksena Suomessa jotain muuta kuin "ruis", vai kuinka tämä pitäisi ymmärtää.

Hård nyt on vain asettunut mielipiteiltään vastustamaan kaikenlaista "ulkomaalaista" vaikutetta, kuten englanninkieltä. Valitettavasti nykymaailmassa se vain on kovin vaikeaa. Näyttää olevan myös Solakivelle.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mä olen käsittänyt että sosiaalinen media yhä enemmän vaikuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Sosiaalisella medialla tarkoitan tässä tapauksessa Ruisrockin twittertiliä. Siinä mielessä Ruisrock teki mielestäni oikein. Vihapuhe tai vastaava voisi äkkiä saada osan asiakkaista jäämään kotiin. Sellaisella on järjestäjälle ja järjestäjän imagolle paljon isompi merkitys kuin blogistin mainitsemilla alla kahden käden sormilla laskettavalle kesäkeittoöyhöttäjälle.

Tämä on myös hyvä esimerkki siitä kuinka kalliiksi se vihapuheeksi kutsuttu ilmiö ja sitä harjoittavat henkilöt ovat maallemme tulleet. Kansalaiset äänestävät lompakollaan jos katsovat jonkin kaupallisen tahon sellaista ilmiötä suosivan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Vaikuttaa varmasti, jos on luonteeltaan alistujatyyppiä ja toisten ihmisten johdateltavissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 12

Et sinä sellaista ilmiötä poista vaikka miten haukkuisit muut ihmiset.
Enkä usko että tuo haukkuminen omaakaan oloasi helpottaa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #14

Nähdäkseni en haukkunut muita ihmisiä. Lähinnä annoin kommenttia vain alistuja -ihmisille.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Vaikuttaa varmasti, jos on luonteeltaan alistujatyyppiä ja toisten ihmisten johdateltavissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tomilla on tossa pointti mutta:

Ruisrock olisi loppuumyyty täysin riippumatta siitä, miten tähän olisi reagoitu. Anteeksipyyntö ja poistaminen on vain helpompi tapa, Sammallahtea ja muutamaa muuta lukuunottamatta siitä ei nouse sellaista kohua kuin asian jättämisestä esille. Helpompaa Ruisrockin järjestäjille.

Muutoin olen sitä mieltä että ihmiset voisivat olla närkästymättä ja nostattamatta some-kansalaisliikettä joka helvetin huonon huumorin ilmentymästä. Kuka haluaa maailmaa jossa kukaan ei uskalla sanoa enää mitään, tai heittää mautotankin vitsiä? Oliko alkuperäinen twiitti jonkun oikeuksista pois?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Salonen on ihan oikeassa, että erilaista mielensäpahoittamista ja pöyristelyä on liikkeellä turhankin paljon. Mutta yhtä haitallista on myös jos ihmiset eivät uskalla ilmaista erimielisyyttään pelätessään joutuvansa virtualisesti lynkatuiksi niuhokkeina. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja somettelua.

Kyse lieneekin enemmänkin liiasta samanmielisyyden edellyttämisestä ja poikkipuolisen sanomisen syyllistämisestä johon asemaan joutumista rokkiriekkujaistenkin järjestäjät näyttäisivät halunneen välttää - vaikka rock an' roll -musiikissa alunperin lieni kyse nimenomaan erimielisyyden osoittamisesta ja kapinahengestä. Ehkä meidän pitäisi sietää enemmän ihmisten erilaisia mielipiteitä ja niistä käytävää keskustelua. Tässä suhteessa meillä ehkä mahdollisesti olisi oppimista "riitaisemmilta" ihmisiltä vaikkapa Ranskasta jossa on miltei kansalaishyve osoittaa olevansa erimieltä keskustelukumppanin kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tietysti kaikki muunsukupuoliset loukkaantuivat kun heitä ei erikseen mainittu twitterissä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa CDU-puheenjohtaja Kramp-Karrenbauer sai opetuksen kantapään kautta, mihin karnivaalipuheessa (ehkä) vain vitsiksi tarkoitettu muu sukupuoli kommentti
saattaa johtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset