Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Viro alentaa alkoholiveroa - Ei toimi Suomessa?

  • Suomen alkoholiveron voisi laskea Saksan tasolle.
    Suomen alkoholiveron voisi laskea Saksan tasolle.

Viro on monesta syystä kiehtova maa, eikä vähiten siksi, että sikäläiset poliitikot osaavat sopeuttaa päätöksentekoa vallitseviin elämän realiteetteihin. Viro esimerkiksi nosti taannoin alkoholiveroa rutkasti, mikä siirsi ison osan bisneksestä Latviaan ja heikensi ravintola-alan toimintaedellytyksiä. Verotuloissa persnettoa tulee vähintään 100 miljoonaa euroa vuodessa, puhumattakaan työllisyysvaikutuksista, turismista, jne.

Suomessa samansuuntaiset tulokset ovat johtaneet THL:n, raittiusliikkeiden ja holhouspuolueiden propagandavyörytykseen, jossa päättömälle politiikalle keksitään täysin älyvapaita, ja jopa keskenään ristiriitaisia perusteluita aina sen mukaan, kuinka pahasti pieleen edellinen veronkorotus tai lain kiristys on mennyt. Muuta väittävät voivat katsoa liitteenä olevaa kuvaa ja pohtia, voisiko esimerkiksi suhteettoman kovan olutverotuksen laskemisella olla mitään positiivisia vaikutuksia?

Virossa taas laskettiin 1+1 ja nyt siellä ollaan laskemassa alkoholiveroa niin kansalaisten kuin kansantaloudenkin hyödyksi. Näin johdonmukaisesti voitaisiin toimia myös Suomessa. Se auttaisi niin ravintola- kuin kaupan alaakin, vähentäisi työttömyyttä ja toisi verotuloja. 

Tässä on tietysti se riski, että suomalaisista tulisi vauraampia, itsenäisempiä ja onnellisempia. Ja jos näin käy, niin mihin poliitikkoja sitten tarvitaan?#terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fb4474b3-5a37-4efc-b593-846fe2e637c6?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessakin toteutettiin alkoholiveron alennus 2000-luvulla Vanhasen halltituksen aikana. Perusteena silloin oli juuri se, että on parempi suomalaisten ostaa juomansa kotimaasta.

Tuo alkoholiveron alennus painottui oudosti väkeviin, eli lähinnä kossua pullon suusta juovat haluttiin paimentaa takaisin Alkon asiakkaiksi.

No, tuosta alennuksesta luovuttiin parin vuoden päästä ja sen jälkeen onkin taas menty rajuilla korotuksilla. Todella tempoilevaa ja epäjohdonmukaista. Ja kun tuota olutverotilastoa katsoo, niin huomaa, että Suomi on todella omassa sarjassaan. Kalja on täällä törkeän kallista.

Miksi muuten kokoomus ehdotti alkoholiveron korotusta ennen viime eduskuntavaaleja? Se kytkeytyi tosin ehdotukseen viinien siirtämisestä ruokamarketteihin, mutta joka tapauksessa perusteeton esitys, kun ottaa huomioon Suomen viiniveronkin.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Vitsi joka hipaisee läheltä..

Kolme henkilöä istuu ravintolassa, keskustellen omista ammateistaan.

Ensimmäinen, nuorehko nainen kertoo oman ammattinsa olevan se kuuluisa maailman vanhin ammatti, eli prostituoitu.

Toinen kertoo olevan juristi, joka on hänen mielesttään maailman vanhin ammatti, koska jo maailman alusta asti on tarvittu juristeja selvittelemään sekasortoa, rikoksia ym. ihmisen aikaan saamia sekasotkuja...

Kolmas henkilö on hiljaa, eikä pukahda mitään ennenkuin kaksi muuta rupeavat tivaamaan hänen ammattia...
Hetken kuluttua hän sanoo hiljaisella äänellä. No kenenkäs luulette aikaansaaneen tarpeet prostituoiduille sekä juristeille... Olen nimittäin ammatiltani politiikko.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Viro on monesta syystä kiehtova maa..."

Viro on monesta syystä ankea ja sisäänpäinsulkeutunut maa jossa mm. palvelukulttuuri on monin paikoin edelleen perua neuvostoajoilta. Matkailu romahti kun alkoholivero nousi, maassa käydään vain halvan viinan perässä.

Sen sijaan että tekisivät asialle jotain, ainoa ratkaisu on viinan hinnan laskeminen jos ne porolaumat taas palaisivat.

En ottaisi oppia.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Juu, Virossa palvelukulttuuri on hyvin itä-eurooppalaista.

Mutta Viro on tehnyt paljonkin oikeita asioita. Siitä syystä esimerkiksi tuhannet suomalaisyrittäjät ovat siirtäneet bisneksensä sinne. Ottaisin Virosta paljonkin oppia. En kaikessa, mutta monessa asiassa meillä on opittavaa nuorelta ja dynaamiselta länsidemokratialta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Riippuu paljon siitä, mitä Virosta hakee.
Olen käynyt maassa useiden vuosikymmenten aikana, en mitenkään usein tai säännöllisesti, mutta aina sen verran, että uskallan kommentoida.
Kyllä siellä on paljon tapahtunut hyviä asioita ja ennen kaikkea, siellä tehdään asiat järjellä, ei minkään ideologian juoksuttamana niin kuin meillä. Siellä päätöksenteossa on selvä jatkumo, kun meillä yksi hallitus rakentaa ja toinen tuhoaa, ja sitä rataa mennään, kunnes taa ollaan pinteessä. Ja, vaikka Suomella on ollut tässä vuosikymmenten saatossa monta tuhannen taalan paikkaa tehdä tästä maasta Sveitsin kaltainen mallimaa, niin aina meillä on palattu vanhaan ja äänestetty valtaan tämä sama tuhoava porukka ja taas neljän vuoden kuluttua on alettava rakentamaan uutta nousua.
Suomen päättäjien keskinäinen köydenveto ei suinkaan ole maamme etu, vaan sillä varmistetaan se, että emme koskaan oikein pääse kunnolla jaloillemme.
Meillä on myös yksi kansallinen piirre ylitse muiden - sen sijaan, että ottaisimme opiksemme suuresti kadehtimastamme Ruotsisa, meidän on ihan pakko tehdä pienellä viiveellä samat virheet, kuin ruotsalaiset ovat aiemmin tehneet ja, jos mahdollista, niin koukata vieläkin syvempään.
Nyt alamme kadehtia myös Viroa, mutta onko meillä kanttia tehdä samat asiat hyvin, mitä virolaiset ovat edellämme tehneet? Ziinäpä kyzymys wiinarallia odotellessa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Mitähän Viro tekee, jos myös Suomi laskee alkoholiveroa, eikä kärryturistien vuolas virta Viroon toteudukaan suunnitellusti? Tuleeko sitten uusi entistä alemman veron nokituskierros? Jotain pitäisi keksiä Suomen kansanterveydellisille ongelmille, joilla on hintansa sekä rahallisesti että elämänkohtaloina, ja joilla on ollut tilastollista yhteyttä alkoholiveron suuruuteen. Spekulointi Viron turismin määrällä ei suoraan anna vastauksia siihen ongelmaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisihan sellaiseen nokituskierrokseen rahkeita molemmin puolin, kun katsot tuosta linkatusta kuvasta vaikka Saksan olutveroa, joka on noin kahdeskymmenesosa siitä kuin se on Suomessa. Onko Saksa mielestäsi maa, jossa ihmiset kuolevat viinaan ja onnettomat elämänkohtalot ovat erityisen leimaa-antavia?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Saksa ei ole, monet entiset itäblokin maat ovat. Itselleni tulee kuvauksesta mieleen Latvia.

Olisiko niin että "onnettomat elämänkohtalot" eivät kuitenkaan ole sidoksissa olutveron tasoon?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Nokituskierrokseen on varaa euroina laskettuna, mutta Suomen alkoholiveroa ei ole keksitty veroeurojen takia, vaan alkoholismiongelman vähentämiseksi. Sitä ei oikein kukaan tiedä tarkasti, miksi Suomessa alkoholin nauttiminen menee useammin ongelmakäytön puolelle kuin Keski-Euroopassa. Toisaalta kenelläkään ei ole pokkaa tarttua suoraan alkoholismiin pakkohoitona ohi veropolitiikan, joten ongelmaton osa kansasta joutuu sijaiskärsijäksi, kun koko kansaa paimennetaan sen takia että osalla heistä on alkoholiongelma. Alkoholiongelman jättäminen yksinkertaisesti huomioimatta ei myöskään oikein istu solidaariseen poliittiseen kulttuuriimme, varsinkaan kun se ei ole ihan halpaa maksaa ilmaista terveydenhoitoa alkoholisoituvalle osalle väestöstä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Suomen kansahan opetettiin ryyppäämään valtion monopolin ja ankaran valmisteveron vallitessa. Ennen noitahan Suomen kansa oli melkein raitis.

Kun oikein viranomaistaholta opetettiin, mikä on henkilön kerta-annos, niin kyllä se jossain vaiheessa uppoaa paksumpaankin kalloon. Nyt kun on sukupolven ajan liberalisoitu saatavuutta, eikä säännöstelty määriä, näkyy jo käytöksenkin muuttuminen nuoressa sukupolvessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

"Suomen alkoholiveroa ei ole keksitty veroeurojen takia, vaan alkoholismiongelman vähentämiseksi."

Öhöm..., mitenkähän tuota kommentoisi diplomaattisesti. Sanotaan vaikka, että suhtaudun käsitykseesi äärimmäisella skeptisyydellä.

Edellinen Alkon johtaja sai muuten potkut, kun myynti ei ollut kehittynyt suotuisasti.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #11

Myönnetään että rahalle on aina ottajia, ja säälihän se on jos verotulojen määrä pienenee.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #7

Jos verotuksella olisi todella niin paljon merkitystä suomalaisten alkoholin ongelmakäyttöön, niin tilastot ongelmakäyttäjien määrästä olisivat aivan erinäköiset. Nykyään alkoholin ongelmakäytöstä vastaa murskaavalla enemmistöllä yli 45-vuotiaat suomalaiset siinä, missä nuoriso on historiallisesti katsottuna raivoraitista. Alkoholin hinta ei selitä tätä radikaalia muutosta millään.

Toisekseen, suomalaiset eivät ole mikään mutanttilaji, joka ei osaisi millään käyttää alkoholia kuten vaikkapa halvan oluen maassa asuvat saksalaiset.

Suomessa alkoholivero on keksitty hatusta vedetyistä syistä, eikä sillä ole onnistuttu sille asetetussa tavoitteessa. Sivussa meni suomalaisten vapaus ja ravintola-alan normaalit toimintaedellytykset.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Alkoholivero on noussut ainakin vuodesta 2012.
Jos sillä on korrelaatiota nuorison "raivoraittiuteen" niin sittenhän se toimi juuri toisinpäin kuin verotuksen keventämistä ajavat argumentoivat.

Oikeastaan Suomessa ei ole mitään ongelmaa mikä pitäisi korjata. Kulutus tai kännääminen ei ole verrokimaita suurempaa. Tässä ilmeisesti vain halutaan "uutta taksiuudistusta" ideologisista syistä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Se auttaisi niin ravintola- kuin kaupan alaakin, vähentäisi työttömyyttä ja toisi verotuloja."
Lisäisin tuohon vielä sen, että tämä kallis viina on ajanut monia ulos, "pussikaljan" juontiin ja se kaikki on ravintoloiltamme pois. Samoin se ruokkii myös kotona ryyppäämistä ja sitä kautta sulkee perheitä kotiin, pois sosiaalisesta ympäristöstä ja lisää näin myös perheväkvaltaa.
Vaikka viinaveron miten uskotaan suitsivan alkoholin käyttöä, niin joppo juo ja hänelle viina on aina hintansa väärti. Tätä kautta se myös ajaa alkoholistien perheitä entistäkin ahtaammalle ja sosiaaliset ongelmat maksavat yhteikunnalle sen, minkä se voittaa viinaverolla. Kumpi sitten onkaan parempi?
Mutta näitä ongelmiahan nämä hurskastelijat eivät tunnusta, sillä heidän sosiaalisessa kontekstissaan ne ovat "tuntemattomia" tai ainakin kiellttyjä/vaiettuja ja niin ollen niitä ei voi julkisesti myöntää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Alkoholivero, kuten muutkin kulutusverot ja alv pitäisi olla asia joka päätettäisiin unionissa. Loppuisi viinaralli ja poikisi elinkeinoa tännekin.

Tällä hetkellä nuo verot ovatkin klassinen esimerkki siitä miten kansallisilla päätöksillä laitetaan meidät unionin kansalaiset keskenään eriarvoiseen asemaan. Suomalaisille se on tullut kalliiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Tipaton tammikuu” = loppuvuoden saa ryypätä niin paljon kuin jaksaa, jos on yhden kuukauden selvänä.

”Pidä ainakin yksi selvä päivä viikossa”...jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tapanani on viettää keskimäärin seitsemän selvää päivää viikossa, mutta alkoholittomia päiviä hyvin harvoin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Olen samoilla linjoilla, ja siksipä se hieman harmittaa että minun taskustani kuoritaan hilloa jolla maksetaan ongelmakäyttäjien sairaalakulut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@12. Tuo voi tarkoittaa sitä, että kuukauden aikana ei pulloihin saisi jäädä tipan tippaa pohjalle.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Joka kerran Ruåtsissa hämmästelen, kuinka suomalainen laatuolut on siellä (Ruotsissa!) kolmanneksen halvempaa, kuin täällä.
Tyhmä kansa, mitäs äänestitte.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Mitä, onko olemassa suomalaisia laatuoluita?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

On. Suosittelen esimerkiksi Malmgårdia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset