Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Vasemmisto utopia: Loputon talouskasvu loputtomalla velalla?

  • Vasemmisto utopia: Loputon talouskasvu loputtomalla velalla?
  • Vasemmisto utopia: Loputon talouskasvu loputtomalla velalla?

Ihmettelen tätä vasemmistojohtajien talousosaamista: Oli sitten taantuma tai noususuhdanne, niin velkaa halutaan lisää erilaisten "investointien" rahoittamiseksi. Ylijäämäinen kansantalous tai velkojen maksaminen ei tunnu olevan koskaan agendalla.

Samalla, kun vasemmisto hakkaa rakentamaansa olkiukkoa loputtomasta talouskasvusta haaveilevista markkinaliberaaleista, se itse haluaa ottaa kiihtyvällä tahdilla velkaa, jotta talouskuplaan voitaisiin puhaltaa loputtomasti ilmaa.

Viime hallituskaudella "asiantuntijoiden kuulemista" vaatineet ja "kaikenmaailman dosenttien" kritisoimista kauhistelleet vasemmistojohtajat kertovat nyt, kuinka Valtiovarainministeriön virkamiesten luvut eivät olekaan faktoja, vaan muka jotain "saatanallisia säkeitä". Samalla kun VM kertoo miljardien taloudellisesti kestävyysvajeesta, marisee toiset kuinka muka "...mihinkään ei ikinä riitä rahaa".

Tiedoksi talouden huippusuhdanteessa lisää syömävelkaa hamuaville sosialisteille, että se on aikuisten tehtävä kertoa lapsille, mihin kaikkeen perheen rahat riittävät. Kun rahaa ei ole loputtomasti, niin joka kauppareissulla ei saa uutta lelua tai karkkipussia, vaikka kuinka haluaisi.

Anderssonille myös tiedoksi, että elinkeinoelämän investointihalukkuuteen vaikuttaa hallitusneuvotteluista tihkuneet tiedot SAK:lle annetusta mandaatista kirjoittaa osa hallitusohjelmasta sekä vaaliohjelmiin kirjatuista miljardien eurojen veronkorotuksista. Elinkeinoelämä reagoi investointiympäristön heikkenemiseen, ei suinkaan vain pääministerin puoluetaustaan.

Investointiympäristön rakentaminen suotuisaksi pitäisi olla hallituksen prioriteettilistan kärjessä. Suomessa on paljon korjausvelkaa ja investointivelkaa samalla, kun investointihalukkuus Suomeen laskee. Tämä on resepti, jolla Suomen talous näivettyy ja silloin ne vasemmiston haaveilemat hyvinvointipalvelut joudutaan ajamaan alas. Ja laskun maksavat tietysti juuri ne nuoret sukupolvet, joista vaalipuheissa muka oltiin huolissaan.

Nyt on aika lopettaa haaveilu menonlisäyksistä, leikata julkisen sektorin kuluja sekä vapauttaa työmarkkinoita kovalla kädellä. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006109897.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Loputon talouskasvu loputtomalla velalla"

Miten niin utopia. Koska kultakannasta on luovuttu, niin eikö talous nimenomaan toimi mainitulla tavalla ?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei toimi. TJEU: Hyperinflaatio.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Nimenomaan.

Ilman velkaa koko talous pysähtyy.

Riittävällä kokonaisvelkamäärällä saavutetaan se kysynnän taso, jolla (lähes) kaikki kansakunnan resurssit saadaan valjastettua käyttöön.

--

Bongasin viikonloppuna sivuston, jossa fiat-järjestelmän toiminta selvitetään yksityiskohtaisesti:

https://www.ourmoneyus.org/

Och samma på finska kirjan muodossa:

https://like.fi/kirjat/rahatalous-haltuun/

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Juhania on kompattava, sillä vähän päästä saa lukea, jotta ei valtionvelkoja ole tarkoitettukaan maksettavaksi takaisin. Se on kai sitä sosialidemokratiaa. Tai ainakin oiketenmukasuutta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Blogistin lause Vasemmistosta: "Ylijäämäinen kansantalous tai velkojen maksaminen ei tunnu olevan koskaan agendalla."

Vähän arveluttaa, kiinnostaako miten oikeasti tietää, mistä ehkä saattaisi olla kysymys, tai mistä johtuu, että Vasemmisto päätyy tällaiseen ratkaisuun.

Jenkeissähän talous näkyy massiivisena velkana, tosin katetta on sanuttu olevan, velan maksuun, tällä maalla.

Miten Suomi sitten voisi poiketa Jenkkien tilanteesta? Onko mahdollista, ja mitä se merkitsisi, jos Jenkit on vielä selkeämmän ei-vasemmistossa?

Mitä tuosta siis voi oikeasti päätellä, jos ajattelee, että tietoa tarvittaisiin, vai onko tiedolla tässä jotain väliä, vaikka aivan kuin se olisi jotenkin ajatuksena?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Eihän kasvua voi olla ellei raha lisäänny markkinoilla. Jos raha ei kerran lisäänny, se vain jakautuu ihmisten kesken eri tavalla kuin juuri tällä hetkellä.

Raha lisääntyy helpoiten lainaamalla. Jos laina otetaan keskuspankilta, on se suhteellisen riskitöntä, koska pankki voi antaa lainan tarvittaessa anteeksi.

Toinen mahdollisuus on, että keskuspankki painaa uutta rahaa. Se kuitenkin aiheuttaa inflaation.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Voisiko ajatella, että jos on jokin keskuspankkisysteemi, ja se antaa rahaa, kun lainaa pyydetään, niin keskuspankikun saa takaisinmaksua, niin saajana on koko sen laajuinen piiri, jota varten KO rahasysteemi on tarkoitettu?

Vai miten keskuspankkisysteemin olemasasolon oikeutus perustellaan? Voiko keskuspankki saada takaisinmaksua lainaajilta, ja rikastua itse, ottamalla rahan "ilmasta"?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no jos valtio ylivelkaantuu, asioista päättävät muut kuin suomalaiset, sitä sitten voi pohtia, mitä on ylivelkaantuminen. Vai?

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Hyvä teema, ja EM johtolankaa voisi kelailla, siinä kun osaa.

Jos valtio velkaantuu liikaa, niin perittävää ei välttämättä saa, menettämättä valtiota. Kun korkomenot ovat riittävällä tasolla, on mahdollista vain katsoa, mitä vietävää maasta on, ja miten se siirtyy muiden omistukseen.

Venäläinen ruletti on sellainen, että osallistuja sitoutuu peliin niin, että henki voi lähteä, jos peli viedään riittävän pitkälle, eli keskeytystä ei tule.

Jos talouden kautta voi menettää kaiken elinolosuhteisiin liittyvän, niin jos joutuu elämään tällä alueella, niin kyseessä on sitoutuminen peliin, joka muistuttaa venäläistä rulettia, enemmän tai vähemmän.

Erona Venäläisessä ruletissa, ja "talous-ruletissa" lienee se, että talouspelissä voi pärjäämiseen itse vaikuttaa. Miten todellista, milloinkin, pitemmän päälle, on tietysti aiheellinen kysymys.

Jos talouspeli onkin selvä, jonkun vinkkelistä katsoen, eli tulema on arveltavissa, ja asema pelin suhteen niin hyvä, että varmuus pärjäämiseen on hyvin todennäköinen, kannattaa peliin ryhtyä, ja jopa saada mukaan maita, joiden suhteen todennäköisesti ei tule takkiin.

Sopivaa houkuttelua, ja mukaan saadaan heitä, joilla ei riitä tietämys, että tappiolinjasta on vaikea, ellei mahdoton poiketa. Vastaavia tilanteita voi syntyä muissakin yhteyksissä.

Venäläinen ruletti voi olla brutaali, ja objektiivinen, kyseenalaisella tavalla. Hyvää siitä ei saa mitenkään. Toisaalta, maksimipahuuttakaan on vaikea kaivaa, kuin se voi ilmetä, siinä toisessa rulettityypissä.

Voittaja saa Venäläisessä ruletissa häviäjän omaisuuden, vaikka ei välttämättä kuollutta ruumista, jos sillä nyt jotain tekisi. Toisessa tapauksessa, saa kaiken, ja lisäksi elävän kehon, mitä voi käyttää, miten nyt osaakin, jos jotain käytettävää, tai kiinnostaa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Teren mielestä USA:n republikaanit on siis vasemmistopuolue?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Li Andersson on lehtitietojen mukaan ollut tyytymätön siihen että valtion omaisuutta myydään menojen rahoittamiseen.

Tätähän teki suuremmassa mittakaavassa kai jo Katainen.

Li Andersson on, valitettavasti tässä aivan oikeassa.

Kaikkein tyhmin mitä kansantaloudessa voidaan tehdä on se että "syödään siemenvilja".

Valtio on jo myynyt ties kuinka monen kymmenen miljardin edestä tuottavaa omaisuutta, omaisuutta joko tuottaa joka vuosi puhtaasti osinkoina 3-6 % käyvästä arvosta. Joka vuosi.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Nykytaloudessa näin. Vasemmisto osoittaa eniten taloustuntemusta.

Ehkä johtuu siitä, että on aidoiten kansan asialla, tai pyrkii tähän, vaikka joskus menisi vähän pieleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset