Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Sitran 1,5 asteen selvitys sivuuttaa ydinvoiman

  • Sitran 1,5 asteen selvitys sivuuttaa ydinvoiman

Sitra julkaisi eilen toimenpidesuosituksensa, jotta Suomi ja suomalaiset voisi vetää oman kortensa kekoon ilmastotaistelussa. Pari huomiota:

1. Listalla on paljon sinällään toimivia keinoja, kuten lihansyönnin, lentämisen, autoilun, asuntojen koon ja huonelämpötilan vähentäminen. Mutta ne ovat monella tavalla marginaalisia juttuja, joiden edessä ihmiset kääntyvät kannoillaan.

2. Selvitys ei mainitse ydinvoimaa sen enempää sähkön- kuin lämmöntuotannonkaan työkaluna, vaan keskittyy uusiutuviin. Rivien välistä ei ole vaikeaa lukea "Energiewende", jonka myötä Saksa yritti korvata ydinvoiman ja fossiiliset uusiutuvilla energiamuodoilla. Tosin Energiewende on ollut täysi katastrofi: Saksan päästöt eivät vähene samalla, koska se korvaa ydinvoimaa venäläisellä maakaasulla ja sekä ruskohiilellä

Muistutan kaikkia: Energiajärjestelmämme ongelma ei ole polttoaineiden uusiutuvuus vaan päästöintensiivisyys. Kaikki uusiutuva ei ole ympäristöystävällistä eikä kaikki ympäristöystävällinen uusiutuvaa.

Erityisen outoa ydinvoiman unohtaminen selvityksestä on siksi, että Sitra tarjosi vaalien alla tilat Suomen Ekomodernistien järjestämälle, modulaarisia pienydinreaktoreita käsitelleelle seminaarille, jossa oli maailmanluokan ydinteknologiaosaajia puhujina. Siitä toki iso kiitos Sitralle, mutta silti ydinvoiman sivuuttaminen ihmetyttää. Yksi selitys voi olla se, että raportin ensimmäinen kirjoittaja, Michael Lettenmeier, on ainakin vuosikymmenen alkupuolella ollut Greenpeace-kaliiperin ydinvoimavastustaja.

Kaiken muun lisäksi, maailman pelastaminen on tässä selvityksessä markkinoitu todella huonosti. Käytännössä siinä ei esitetä muuta vaihtoehtoa kuin kulutuksen ja elintason äärimmäisen radikaalia leikkaamista tavalla, joka vieraannuttaa useimmat lukijat edes yrittämästä.

Ympäristöongelmiin voidaan puuttua taannuttamatta Suomea koirankoppi-vege-dystopiaksi. Siihen tosin tarvitaan teknologista kehitystä, erityisesti ydinvoimaa. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.sitra.fi/julkaisut/1o5-asteen-elamantavat/

http://leostranius.fi/2011/04/michael-lettenmeier-nyt-jos-koskaan/

https://www.youtube.com/channel/UCk6aN2GSfHdMjJdX3kk9kEA

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Poliitikkojen, median ja järjestöjen rummutus on mennyt liian pitkälle. Tällainen toiminta vain nostaa protestipuolueiden kannatusta entisestään. Ellei Euroopan valtoiden ja EU,n toiminta muutu, veikkaan että EU hajoaa lähitulevaisuudessa. Turvattomuuden tunteet ja pelko ottavat vallan ja se ei tiedä mitään hyvää.

Tietenkin meidän täytyy toimia luonnon puolesta, mutta se täytyy tehdä järkevästi - tutkia, perehtyä ja analysoida toimien vaikuttavuutta.

On selvää että syömme tällä hetkellä liikaa punaista lihaa - Emme ole koskaan historian aikana mässäilleet sitä yhtä paljon. Lihan vähentäminen ei millään muotoa heikennä ihmisten elintasoa tai elämänlaatua. Karja tuottaa paljon lantaa, joten sitä voi käyttää energian tuotannosssa - Ei rehevöittämässä vesistöjä.

On järkevää panostaa pieniin ydinvoimaloihin - Toriumia Uranin sijaan.

Myös kaasu palaa puhtaasti, ei tule saasteita, nokea. Hiilidioksidia kyllä tulee. Noki on pahasta esim. arktisilla alueilla se nopeuttaa jään sulamista koska auringon lämpö ei reflektoidu takaisin avaruuteen tummasta nokisesta lumesta. Joten noki sekä saastuttaa että nopeuttaa Pohjoisnavan sulamista.

Metsien monimuotoisuutta pitää myös tukea, koska jopa ruokahuoltomme on riippuvainen siitä. Tämän johdosta pitää kehittää puulajeja, jotka kasvavat erittäin nopeasti ja käyttää niitä esim. sellun tuotantoon - Nämä metsät mahdollisimman rajattuja - Osa muista metsistä pitää käyttää jatkuvan kasvatuksen periaatteella. Samalla laietaan nykyistä suurempi osa metsistä luonnonsuojelun piiriin.

Panostamalla tuotekehitykseen ja tekniikkaan, joka auttaa torjumaan ilmastonmuutosta/saasteita, voimme ehkäpä olla maailmanlaajuisesti mukana pelastamassa maailmaa. Mutta jos kurjistamme ihmisten jokapäiväistä elämää äärimmilleen, eivät ihmiset kykene keksimään mitään järkevää tulevaisuudessa. Toivoa ei siis pidä tappaa...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ulkomailla olen järkyttynyt, kun eteen tuodaan sellainen pihvi, mikä olisi kirkkaasti yli 2 suomalaisen lihapihvin verran ja silti halpaan hintaan.

Täytyy kysyä, että mikähän mahtaa olla grammoissa se haitallinen pihvi, jota ei saisi syödä?

Metallialassa työskennelleenä fyysisesti raskaissa töissä minulle ei kelpaa rehuruoka vaan vaadin kunnon ruokaa, että jaksaisin jatkaa työtäni seuraavana päivänä.

Minua ei kukaan ala käskemään, että mitä ruokaa minun pitää syödä. Minä syön omalla tavallani pelkästään iltaisin, en syö aamulla, en keskipäivällä enkä edes iltapäivällä.

Olen tottunut tähän ja minulla on oikeus syödä mitä tahansa kuin sitä rehuruokaa.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Ydinvoimaan (tulevaisuudessa etenkin pienreaktorien avulla) panostamalla voitaisiin myös vähentää energian ostamista ulkomailta,

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Saksan ja Ranskan todellisten sähköntuotannon päästöjen vertailu kertoo milteipä kaiken:
https://roskasaitti.wordpress.com/2018/11/05/mieli...

Ettei Ranskan ydinenergian hyödyntäminen ole kohonnut EU:n ilmastopolitiikassa paremmin esille, sille pitäisi löytää joku selitys. Välivaiheen selitys on se, että ilmastopolitiikassa tuijotetaan päästömuutoksia, eikä niinkään absoluuttisia päästömääriä. Koska Ranskassa hiilipäästöistä on miltei kokonaan sähköntuotannossa luovuttu,ei siellä tietenkään ole mitään huimaa alenemaa päästöissä enää.

Saksalaiset olivat hulluja 30-luvulla. Ehkäpä nyt siellä on taas hulluus päässyt valtaan sukupolvien vaihduttua, toisenlaisena hulluutena vain. Koska ehkä hulluksi tullut Saksa on jokatapauksessa EU:n veturi, niin tämä ilmasto- ja energiahulluus leviää laajalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset