Sitran 1,5 asteen selvitys sivuuttaa ydinvoiman

Sitra julkaisi eilen toimenpidesuosituksensa, jotta Suomi ja suomalaiset voisi vetää oman kortensa kekoon ilmastotaistelussa. Pari huomiota:

1. Listalla on paljon sinällään toimivia keinoja, kuten lihansyönnin, lentämisen, autoilun, asuntojen koon ja huonelämpötilan vähentäminen. Mutta ne ovat monella tavalla marginaalisia juttuja, joiden edessä ihmiset kääntyvät kannoillaan.

2. Selvitys ei mainitse ydinvoimaa sen enempää sähkön- kuin lämmöntuotannonkaan työkaluna, vaan keskittyy uusiutuviin. Rivien välistä ei ole vaikeaa lukea "Energiewende", jonka myötä Saksa yritti korvata ydinvoiman ja fossiiliset uusiutuvilla energiamuodoilla. Tosin Energiewende on ollut täysi katastrofi: Saksan päästöt eivät vähene samalla, koska se korvaa ydinvoimaa venäläisellä maakaasulla ja sekä ruskohiilellä

Muistutan kaikkia: Energiajärjestelmämme ongelma ei ole polttoaineiden uusiutuvuus vaan päästöintensiivisyys. Kaikki uusiutuva ei ole ympäristöystävällistä eikä kaikki ympäristöystävällinen uusiutuvaa.

Erityisen outoa ydinvoiman unohtaminen selvityksestä on siksi, että Sitra tarjosi vaalien alla tilat Suomen Ekomodernistien järjestämälle, modulaarisia pienydinreaktoreita käsitelleelle seminaarille, jossa oli maailmanluokan ydinteknologiaosaajia puhujina. Siitä toki iso kiitos Sitralle, mutta silti ydinvoiman sivuuttaminen ihmetyttää. Yksi selitys voi olla se, että raportin ensimmäinen kirjoittaja, Michael Lettenmeier, on ainakin vuosikymmenen alkupuolella ollut Greenpeace-kaliiperin ydinvoimavastustaja.

Kaiken muun lisäksi, maailman pelastaminen on tässä selvityksessä markkinoitu todella huonosti. Käytännössä siinä ei esitetä muuta vaihtoehtoa kuin kulutuksen ja elintason äärimmäisen radikaalia leikkaamista tavalla, joka vieraannuttaa useimmat lukijat edes yrittämästä.

Ympäristöongelmiin voidaan puuttua taannuttamatta Suomea koirankoppi-vege-dystopiaksi. Siihen tosin tarvitaan teknologista kehitystä, erityisesti ydinvoimaa. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.sitra.fi/julkaisut/1o5-asteen-elamantavat/

http://leostranius.fi/2011/04/michael-lettenmeier-nyt-jos-koskaan/

https://www.youtube.com/channel/UCk6aN2GSfHdMjJdX3kk9kEA

 

 

teresammallahti
Kokoomus Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Enemmän työtä, vähemmän veroja! #Terestroika

| Eduskuntaavaaliehdokas | Kokoomus | Uusimaa |

https://teresammallahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu