Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Antti Rinne oppi talouden realiteetit ennätysvauhtia - Kohta rikotaan lupauksia

  • Antti Rinteen suhtautuminen asiantuntijatietoon on muuttunut huomattavasti vaalien jälkeen.
    Antti Rinteen suhtautuminen asiantuntijatietoon on muuttunut huomattavasti vaalien jälkeen.

Viimeiset neljä vuotta vasemmisto-oppositiolta kuultiin valitusta talouskurista ja vaatimuksia velkaelvytyksestä sekä menonlisäyksistä. Vaalien alla kuultiin lupauksia vappusatasista, elvytysohjelmista ja ties mistä menonlisäyksistä, joihin Suomella ei oikeasti ole varaa.

Esimerkiksi viime helmikuussa valtiovarainministeriön virkamiehet yrittivät tuoda realismia vaalikentille lyömällä kansantalouden mahdonluvut pöytään. Tuolloin Rinne reagoi sylkemällä asiantuntijoiden päälle: "–En suostu sellaiseen keskusteluun, että valtiovarainministeriön virkamiehet tai korkeat talouspoliittiset osaajat tulevat ennen vaaleja kertomaan, että nyt pitää julkista taloutta sopeuttaa."

Eilen, hallitusneuvotteluiden aattona, samaiset virkamiehet toimittivat samoja lukuja hallitusohjelmatyön tueksi. Tällä kertaa ei kuultu vasemmistojohtajien räksytystä virkamiesten ja asiantuntijoiden hävyttömyydestä. Ei suinkaan. Alle 12 tuntia virkamiesten evästyksen jälkeen talouden realiteetit olivat jo valjenneet Antti Rinteellekin, joka tiesi kertoa, että taivaalla on mustia pilviä ja seuraavat neljä vuotta eletään taloudellisen epävarmuuden aikaa.

Niin se mieli muuttuu. Jokainen voi tästä vetää johtopäätöksensä siitä, kuinka laskelmoivaa tai harhaanjohtavaa pikavippipoliitikkojen vaalipropaganda on ollut.

Sattumoisin Antti Rinne myös ilmoitti, että hallitusohjelma olisi hyvä olla valmiina 27.5. mennessä. Kun tiedetään, että EU-vaalit käydään 26.5., niin mitä luulette, tuleeko hillopurkkihallituksen ohjelma ulos sekuntiakaan ennen EU-vaaliuurnien sulkeutumista? Epäilen nimittäin vahvasti.

Kaikesta huolimatta toivon sydämestäni, että nyt hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet eivät yrittäisi ostaa itselleen kannatusta hiljalleen murenevan kansantalouden ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnin kustannuksella. Toivon, että annetuista lupauksista huolimatta tuleva hallitus, oli siellä mitkä puolueet tahansa, kykenisivät elämään talouden realiteettien mukaan ja tekemään tarvittavat uudistukset, jotta Suomi-laiva olisi valmis maailmantalouden myskyjä varten. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b6e48396-21d8-48b4-bee0-5331083cc601

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/hallitusneuvottelijat-etenevat-tors...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279625-antti-rinne-taivaalla-mustia-pil...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/katso-tasta-kymmenen-kohdan-lista-na...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Unohdat et Antti Rinne on itse jo ennättänyt toimia valtiovarainministerinä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ilmeisesti Antti itse kuitenkin unohti asian edellisen hallituskauden aikana, jos retoriikasta voi mitään päätellä.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Siitähän ei - kuten jotkut ehkä muistavat - tullut yhtään mitään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomuksen toimesta viime hallituskaudella lapsiperheköyhyys ja yleinen köyhyys on lisääntynyt.

Viimeisen 12 vuoden aikan kun olette olleet hallituksessa valtion velka on kasvanut 60 miljardista yli 100 miljardiin.

Pata kattilaa soimaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vielä kun tuot faktaa mihin lainoja otettiin, tarvittais luettelo! Muistaakseni niissä hallituksissa istui vasemmisto ja hyväksyi/allekirjoitti Kreikka lainat ja paljon muuta kliffaa. Pienistä puroistahan nuo syntyi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

petteri ritala: - "Kokoomuksen toimesta viime hallituskaudella lapsiperheköyhyys ja yleinen köyhyys on lisääntynyt."

Suhteellinen köyhyys on ehkä lisääntynyt! En ole nähnyt tutkimuksia, jossa verrattaisiin minkään ryhmän elintasoa neljän vuoden takaiseen tilanteeseen. Vai onko tosiaan niin, että uuden telkkarin saaminen onkin huono juttu, jos naapuri saa kaksi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Köyhiä ovat elleivät saa alleen bemaria tai mersua.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Niin, suhteellisen köyhyyden käsitteen ongelma on se, että köyhyys lisääntyy aina nousukaudella ja laskee aina taantumassa tai lamassa. Kummassa sinä mieluummin elät?

Tilastoista näkee myös sen, että kaikkien tulodesiilien reaalitulot ovat kasvaneet edellisen hallituksen kaudella. Samalla 140 000 ihmistä sai työpaikan ja kansantalous on merkittävästi paremmissa kantimissa. Voit nillittää loputtomiin tuollaisesta suhteellisen laskutavan nyanssista, mutta ihmisillä menee silti paremmin kuin haluat uskoa.

Minustakin velkaa on otettu liikaa ja myös Kokoomus on ollut sitä ottamassa. Nyt puhutaan kuitenkin nyt käsillä olevasta hallitusohjelmaneuvottelusta, eikä whataboutismi auta siihen vaivaan. Muistutan myös, että vasemmisto on kategorisesti huutanut velkaelvytystä jopa talouskasvun huippuvuosina. Velkaa olisi merkittävästi enemmän, jos vasemmistolla olisi enemmän valtaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Paremmin-meneminen. Miten se mitataan?

Onko rahan määrä tässä se merkitsevin, vaikka ei tarkoitettaisi aineetonta puolta, siis onnellisuutta, tai henkisiä arvoja, vaan materiaalisia juttuja?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitäs kokoomus lupasi koulutuksen ja opiskelijoiden suhteen edellisten vaalien alla? Annoitko Stubbin säilyttää lompsaasi? Velkaantumisen suhteen kannattaa muistaa, että kokoomus on ollut kaikissa hallituksissa yhtä lukuun ottamatta jo vuodesta 1987.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ole huoleti Pyykkölä, sinun isäntäsi tulee pettämään sinut, kuten Tere tuo hyvin esille. Kaikkeen paskaan tekin uskotte, kun teidän kulttijohtajanne tuuttaavat eetteriin mannaa teille ja paratiisi tulee maanpäälle.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mulla ei ole isäntää, mutta miten itse arvioisit kokoomusta ja kokoomuksen lupauksia vaalien alla?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Moni kokoomuslainen ajoi itsensä "koulutuslupauksella" paitsioon. Se on heidän oma häpeänsä. Mutta miten asia liittyy tähän kirjoitukseeni?

PS. Vasemmisto-oppositio vastusti jokaista talouden sopeutustointa huutaen lisää velkaelvytystä. Vaikken minäkään leikkausten määrään tyytyväinen ole, niin velan määrä olisi merkittävästi korkeampi oikeastaan ihan millä tahansa toisella hallituspohjalla viimeisen neljän vuoden ajan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisiko oikeasti? Valtion talous ei toimi niin kuin yksityisen ihmisen tai yrityksen talous. Suurempi rahan määrä kasvattaa talouden aktiiviteettia ja kokoa ja sitä kautta lisää tuloja. Samalla sosiaali- ja työttömyyspuolen menot vähenevät. Tosiasiassa emme lainkaan tiedä, että miten elvytys olisi tuossa tilanteessa toiminut, osin koska on kokolailla mahdotonta mallintaa talouden toimintaa riittävän tarkasti ja osin koska elvytystoimien teho riippuu täysin niiden luonteesta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #15

Kokoomuksen opeilla se yksityisenkin talous olisi hetkessä konkurssissa. Menneen vaalikauden kruunasi tilastokikkailu myymällä tuottavaa omaisuutta menojen kattamiseen. Hoitaakohan Tere omaakin talouttaan niin, että myy kämppänsä ja tarjoaa rahoilla bisneskavereilleen bailausreissun balille. Sitten reissun jälkeen uhoaisi olevansa talousnero. Siltä tuo puuhailu nimittäin ulospäin näyttää.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #15

Vertailet jostain syystä valtion ja yksityisen ihmisen taloutta, miksi? Jos itsekin tiedostat, ettei velkaelvytystä voi pitää toimivana ratkaisuna, niin sittenhän me ollaan samaa mieltä?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Moni kokoomuslainen ajoi itsensä "koulutuslupauksella" paitsioon. Se on heidän oma häpeänsä."

Näin on. Petteri Orpokin on tukevasti paitsiossa: http://www.koulutuslupaus.fi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Hillopurkkihallitus ei oikein sytyttänytkään.
Pikavippihallitus on suorastaan mainio.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tere!

Tähän varmaan sopisivat Paavo Väyrysen kuuluisat sanat:"Voiko v...tukseen kuolla?"

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Unohdat tyystin, että Valtionvarainministeriöön on valittu pitkän aikaa lähinnä sopivia kokoomuslaisia tai ainakin kokoomuslaisen ajattelumaailman jakavia. Olisi jossain määrin outoa, että demokraattisesti valittu hallitus tottelisi kuuliaisesti yhden puolueen virkamiestiimin aivoituksia. Riippumatta siitä kuinka osaavia nämä virkamiehet oikein ovat.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Aivan liian vaikeaa Kokoomuslaisille. Ymmärtääkseen tuon, niiden pitäisi ensin itse ymmärtää taloudesta jotain. Kokoomuksessa kuvio toimii niin, että ensin EK hoitaa ajattelutyön ja sitten kokoomuksen juoksupojat yrittävät saada sen kuulostamaan järkevältä valtintalouden kanaalta - tosin systemaattisesti epäonnistuen.

Mutta siinä olet oikeassa, että ministeriöön on valittu aivan liikaa juoksupoikia.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Onko vaikeaa myöntää yleisesti, että vaikuttavin politiikka tehdään vallasta, ja siinä merkitsee talous? Politiikassa voisi olla erilaista, tuosta poikkeavaa, tosin noiden rooli olisi toinen.

Tätäkö tarkoitat?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #18

En, vaan tarkoitan ettei Kokoomus ymmärrä talousasioista. Ja tarkoitan, että se on tarkoituskin, koska ovat vain pelkkiä muiden (EK) juoksupoikia eikä puolue kansalaisten asioiden ajamisen näkökulmasta. Ja tarkoitan, että aiempi kommentoija on oikeassa siinä, että ministriöön on päässyt liikaa juksupoikia (Kokoomuslaisia), jolloin ministriö ei kommunikoi valtion etua, vaan EK:n etua kun juoksupojat ovat kokkareita.

Auttoiko selvennys?

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #21

"En, vaan tarkoitan ettei Kokoomus ymmärrä talousasioista. Ja tarkoitan, että se on tarkoituskin, koska ovat vain pelkkiä muiden (EK) juoksupoikia eikä puolue kansalaisten asioiden ajamisen näkökulmasta."

Onpa kaikessa rehvakkuudessaan jotenkin hauska heitto, joka heijastanee esittäjänsä 1970-lukulaisia (näin arvioisin) vasemmistolaisia näkemyksiä.

Me nykyajassa elävät saamme ikävä kyllä ehkä melko piankin vastauksen siihen, alkaako nykyaikainen, kansainvälistynyt talouselämä maksamaan Rinteen "varallisuuserojen kaventamista". Rinnehän itse ennen vaaleja antamassaan haastattelussa peräänkuulutti "talouden sopeutumista", ja siihenhän nykyaikainen talous pystyy.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #21

Juhana Turpeinen: "En, vaan tarkoitan ettei Kokoomus ymmärrä talousasioista."

Ajattelin sitä skenaariota, että talouteen liittyisi selkeää vientiä, ja valtion talous taas jotenkin yhteisempänä kaikille, olisi tuohon nähden heikommassa asemassa, eikä samaa mielenkiintoa kohdistuisi sen hoiteluun, kuin johonkin läheisemmin itselle tuottavaan.

Jos ajattelee mainitulla tavalla, niin tällainen hoitaja on ymmärrysvajeisuutta vaikeammassa tilanteessa. On motivaatiovajeisuutta, suhteessa tiettyjen talouksien kestävyyteen.

Kumpikin näkyy tietysti rapauttavana, mutta eroa on.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Et ilmeisesti lukenut tekstiä ollenkaan? Pointtihan oli, että suhtautuminen virkamiesten antamaan tietoon on selkeästi muuttunut ja vedenjakajana oli vaalit.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Kokoomus tuskin pettää lupauksia, koska se ei ehkä edes halua tehdä sitä. Voi olla luvan kanssa pettämättä. Sopiville ryhmille voi antaa jotain kivaa, että on kannatusta mukana.

No, edellinen oli valtaa pitävä taho, oli nimi mikä oli. Suomessa tuohon voinee liittää puolueita aika eri tavoin, ja itse nimesin YOsti oman arveluni.

Muut joutuvat varmaan myymään petosta. Ei siinä auta oikein muu. Ja jos myy muuta, tekee sitä, mikä on yhtä vientiä.

Muut eivät tavallaan ole samalla viivalla, vallanmukaisuuden kanssa, kuin se itse, ellei halua tehdä irtiottoa tavallisuudesta kohden vetävintä.

Ilmankos lupaukset aina petetään. Aina on jokin realiteetti edessä, johon voi siis toisaalta vedotaa, ja pelastaa edes jotain, viimehetkellä.

Pakko, koska,.. ja olet ollut sen asialla.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Suurin velkaannuttaja yrittää ensin oppositionäkökulmaa taloudesta ja nyt koulutuslupauspuolue yrittää vaalilupausten pettämisen kulmaa. Jopa politiikan mittakaavassa parodiahorisontti paukkuu ainutlaatuisen komeasti.

Tällä menolla hallituskaudesta tulee harvinaisen helppo kun oppositio heti startissa yrittää huonoimmilla mahdollisilla lähestymistavoilla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Sulta unohtuu se, että oma puolueesi on vaatinut jatkuvasti velkaantumisen kiihdyttämistä. Puolueesi opeilla velkaa olisi vielä merkittävästi enemmän.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos on sitä valtaa, niin sellainen toimija voi käyttää tilanteensa kivasti, menipä valtiolla hyvin tai huonosti. Ansaintapaikat vaihtelevat, ja vaihtelu paitsi virkistää, niin saa aikaan luontevasti virtaa, vähän eri tavoin.

Valtio voi näissä karkeloissa olla aika huono pitämään puolia. Tähän tarvitaan hitosti kaikkea, eikä sittenkään selvitä.

Voiko tällaisen skenaarion unohtaa täysin?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kohta puoleen käy selväksi kansalaisille hallituksen kokoamisen vaikeus jos neuvotteluissa ei onnistuta muodostamaan hallitusta sdp:n mukaisesti. Tuon jälkeen konkretisoituu se, että ps, kok ja kesk muodostavat hallituksen siten miten haluavat ja Sipilän meno jatkuu entisellään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinne ja SDP:n vaalilupaukset ovat oiva esimerkki vasemmistopopulismista ja äänestäjien valheellisesta tarkoituksellisesta harhauttamisesta.

Todellisuudessa seuraava hallitus joutuu kiristämään vyötä menolisäysten sijaan. Kysymys kuuluukin, mistä sitä vyötä kiristetään menojen ollen pääsääntöisesti sosiaaliturvaa, sekä julkisen sektorin palkkoja ja eläkkeitä ?

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos ajatellaan kapitalismin kaltaista systeemiä, jota eletään, niin valtio isona kokonaisuutena kaikille on melko kommunistinen taho. Ei se oikein istu kokonaisuuteen siten, että olisi toimiva menijä, siinä missä muutkin.

Samaa on kaikki yhteisempi. Myös luonto on tällainen, siltä osin kun se ei ole jonkun yksittäisemmän tahon omistuksessa.

Tsemppaaminen tällaisen kokonaisuuden puolesta on aika tuhoontuomittu. Rinnettä ei ole erityistarve nostaa epäonnistujaksi. Paikalle käy kuka tahansa.

Yhteisen alle haalitaan kovasti kaikkea, vaikka kaikesta ei huolehdita, kuin ottettavaa koskien. Hienoksi tehdynkin pohjatalta tämä taitaa erottua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset