Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Sananvapauden teemapäivä - Mihin menet, sananvapaus?

  • Sananvapaus kuuluu kaikille, mielipiteestä riippumatta.
    Sananvapaus kuuluu kaikille, mielipiteestä riippumatta.

"Sananvapaus ei lakkaa olemasta sananvapautta vain siksi, että olet eri mieltä."

Tänään, kolmantena toukokuuta, on sananvapauden teemapäivä. Mikäpä olisi parempi päivä muistella ranskalaiseen Charlie Hebdo-nimisen satiirilehden toimitukseen tehtyä terrori-iskua? Kahdeksan lehden toimittajaa kuoli ääri-islamistien kostaessa profeettansa puolesta.

Tuolloin, vuonna 2015, lähes kaikkialla maailmassa kaikuivat sanat Je Suis Charlie - Minä olen Charlie. Tuki sananvapautensa takia kuolleille yhdisti koko maailmaa. Pienen hetken ajan täällä Suomessakin ymmärrettiin sananvapauden ydin. Että meillä ei ole sananvapautta, jos ääneen puhuminen voi johtaa väkivaltaiseen kostoon.

Paljon on muuttunut neljässä vuodessa ja Je Suis Charlie on jäänyt muistoksi menneisyyteen. Puhe sananvapauden itseisarvosta on muuttunut liian monen kohdalla pohdinnaksi siitä, miten itselle epämieluisat mielipiteet saataisiin kiellettyä vetoamalla nimenomaan sananvapauteen? Itse en tätä mentaliteettia ymmärrä ja pidän tällaisia "vihapuhe"-projekteja alhaisimpana kansalaisoikeuksien nakertamisen muotona.

Nimittäin yhtäkään vallanpitäjälle luovutettua sananvapauden palasta on äärimmäisen vaikeaa saada takaisin ilman, että joku pääsee hengestään. Viimeisin esimerkki tulee Venezuelasta, missä sananvapautta lunastetaan tälläkin hetkellä vallanpitäjiltä takaisin verellä. Jostain syystä liian moni suomalainen kuvittelee, ettemme voisi päätyä samaan tilanteeseen ja se on yksinkertaisesti väärin.

Niinpä sananvapauden teemapäivän keskiössä ei pidä olla pohdinta "vihapuheesta", "maalittamisesta" tai muista tekosyistä rajoittaa erimielisten sananvapautta. Päin vastoin, meidän pitäisi puhua siitä, miten sananvapautta vaalitaan antamalla ihmisille oikeus tuoda mielipiteitään esiin ilman tarpeettomia rajoitteita. Vapaasti. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4145140/bo+Akademi+kielsi+miesten+...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6f74cc1f-a5f5-4279-9cfb-2c09b9e48eab

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Venezuelassa sananvapaus ei ole se keskeinen asia, vaan vapaus sekä edes jonkinasteinen järki talouspolitiikassa.

Maalintaminen taas on eräs tapa nimenomaan riistää ihmisiltä sananvapautta. Maalintamisen puolustaminen ei ole sananvapauden puolustamista vaan maalintamisen vastustaminen. Maalintaminen on pohjimmiltaan sitä, että vaikuttajayksilöt innostavat seuraajiaan ahdistelemaan mielestään "väärin" kirjoittavia kunnes nämä ymmärtävät sulkea suunsa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Maalintaminen eli tikan nokkaan nostamista kuulopuheiden perusteilla ei ole enää ainoastaan valtamedian varassa, vaan klikkauksista käydään kova kilpailu.

Metoo Aki Louhivaara ym.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ymmärtäisin puheen maalittamisesta, jos meillä olisi jonkinlainen vakiintunut tapa, jossa poliitikot usuttavat kannattajia kilpailevien poliitikkojen kimppuun. Nykyään maalittamisesta puhutaan, kun joku uskaltaa olla julkisesti eri mieltä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eri mieltä oleminen ei ole ollut eikä ole maalintamista. Sen sijaan jos Tere kertoisi kannattajilleen että laittakaa palautetta vaikka kansanedustaja X.X:lle jonka osoite on *** tästä asiasta oltaisiin jo aika lähellä. JOs teksti olisi vielä luonteeltaan selvästi ko. kansanedustajaa halventavaa niin hyvin todennäköisesti mentäisiin maalintamisen puolelle.

Eli puhutaan maalintamisesta omana ilmiönään, ja muusta väittelystä sekä kyvystä sietää tai olla sietämättä erimielisyyttä/kritiikkiä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #10

Kuten sanoin, maalittamista olisi esimerkiksi se, että joku poliitikko usuttaa kannattajiaan kilpailijoidensa kimppuun. Tällaista ei yleisesti ottaen tapahdu. Ainoat maalittamiseen viittavaavat tapaukset ovat äärijärjestöjen masinoimia lokakampanjoita, jotka nekin on laskettavissa kuluneelta vuosikymmeneltä varmaankin yhden käden sormilla.

Ja kuten sanoin, tämä maalittamis-termi on nyt adoptoitu ihan normaaliin kansalaiskeskusteluun, jossa krooniset pöyristyjät väittäät kaikkea kritiikkiä vihapuheeksi ja maalittamiseksi. En jaksa selittää asiaa kovin montaa kertaa eri sanoin auki. Lue ennen kuin vastaat seuraavan kerran.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #14

Ei pidä paikkaansa. Ainakin Halla-aho on maalittanut toimittaja Härköstä ja Huhtasaari maalitti tuota koulua. Uskoakseni näitä on enemmänkin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #16

Anteeksi nyt, mutta maalitti siis miten? Mainitsemalla jossain twiitissä?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

"Suomessa saa vapaasti sanoa asioita, joita saa sanoa.

...Todellinen sananvapaus ei synny siitä että se kirjoitetaan perustuslakiin,
vaan siitä että kansalaisilla on rohkeutta ajatella itse, rohkeutta sanoa mitä ajattelevat ja yhtälailla rohkeutta kuunnella mitä muut ajattelevat.

Eläköön itsenäinen ajattelu. Eläköön moniarvoinen lehdistö. Eläköön Suomi."

- Mm. näin komeasti julisti lehdistömme aikanaan yhteiskampanjassaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sananvapauden teemapäivänä avautuu Virossa Marti Kuusik, joka joutui aiemmin viikolla eroamaan ministerin virasta perheväkivaltaepäilyjen takia. Hän pyytää ihmisiä keräämään somesta kuvakaappauksia postauksista, joissa levitetään häntä tai hänen perhettään koskevia loukkaavia ja vääriä tietoja. Sikäli kun sellaisia löytyy, hän aikoo esittää tietojen levittäjille vaatimuksia, myös rahallisia sellaisia.

Kuusikin "edustajat" kuulemma päättävät, mitä tehdään, joku joku ei maksa hänelle esitettyä maksuvaatimusta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen jonkun lähestyvän some-kohua tällä tavalla. Saa nähdä, miten äijän käy.

Kuusik on EKRE-puolueesta eli Viron persu.

https://www.err.ee/936006/marti-kuusik-kavatsen-la...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Viron pressakin käytti Kuusik`in ministerin valatilaisuudessa sanan-ja mielipiteen vapauttaan!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Takuuvarmasti väärä taktiikka. Ilmiantokoneisto ei kuulosta systeemiltä, joka olisi Virossa unohtunut parissa vuosikymmenessä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin teki aikanaan päätöksen jonka mukaan
Muhammedin solvaaminen ei kuulu ilmaisunvapauden piiriin.
Linjaus koskee tapausta jossa itävaltalainen nainen oli julkisessa seminaarissa sanonut, että islamin profeetalla oli pedofiilisia taipumuksia, koska Muhammed tykkäsi tehdä sitä lasten kanssa ja kysynyt lopuksi että millä nimellä kutsumme sitä ellei se ole pedofiliaa?

Em. seminaari oli kymmenen vuotta sitten ja v. 2012 Korkein oikeus tuomitsi persujen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon 50 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Halla-aho oli kirjoittanut 2008 blogissaan että Muhammed oli pedofiili ja islam pedofilian pyhittävä uskonto ja pedofilia "Allahin", eli jumalan tahto.

...Tuo Halla-ahonkin kirjoitus ja tuomio tuli mieleeni näin sananvapauden teemapäivänä, kun seuraamme riittääkö demarien anteeksianto Al-Taeen kirjoituksista...?!

Jore Puusa

"vihapuhe"-projekteja alhaisimpana kansalaisoikeuksien nakertamisen muotona.
--------------
Olet siis sitä mieltä, että vain yhtenä esimerkkinä toimittaja Härköseen Turussa kohdistunut äärioikeistonne raivokas vihakampanja oli vain..sananvapautta. Hän joutui jättämään takianne kotinsa ja työnsä. Härkönen teki hänelle määrätyn työn ja sai niskaansa koko sananvapauden väärin käsittäneen vihapuhekoneistonne niskaansa.
-
Tuossa sinun sanavapautesi jota puollustat.
Toimittaja Rebekka Härkönen joutui pakenemaan viharyöpyn vuoksi ...
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/toimittaja-reb...
10.4.2018 - Rebekka Härkösen päälle on meinattu käydä baarissa ja hänet on saarrettu julkisilla liikkuessa. Häntä on seurattu kotiovelle ja hänen ..

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sammallahti ja kumppanit eivät vain näe, että joukkojen kerääminen toimittajaa vastaan, hänen haukkumisensa, painostamisensa ja uhkailunsa voisi olla sananvapauden riistämistä. Pikemminkin vaikuttaa, että pitävät tämäntyyppisen toiminnan suojelua sananvapauden suojelemisena. Mikä on sekä outoa että hivenen pelottavaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

"Sammallahti ja kumppanit eivät vain näe, että joukkojen kerääminen toimittajaa vastaan, hänen haukkumisensa, painostamisensa ja uhkailunsa voisi olla sananvapauden riistämistä."

Kivelä se jaksaa keksiä olkiukkoja, huoh.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Jorella se näyttää aian lähtevän homma lapasesta. Vainoaminen ja uhkailu ovat jo nyt kiellettyjä, eikä niitä kukaan nähdäkseni kannata saati puolusta. Vihapuhe on määrittelemätön ja sinällään sisällötön termi. Kun osa porukasta vaatii sitä rangaistavaksi, niin tiedetään, että kansalaisoikeuksia ollaan myymässä halvalla vain siksi, ettei tarvitsisi kuunnella eriäviä mielipiteitä. Siitä tässä on kyse.

Vihjaat, että mulla on jotain tekemistä Härköstä uhkailleiden ja vainonneiden ihmisten kanssa. Esität jopa, että olen osa jotain koneistoa. Onko sulla mitään todisteita tällaisten väitteiden tueksi vai puhutko paskaa ihan lämpimiksesi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Charlie Hebdosta kannattaa tuon terrori-iskun lisäksi muistaa, että vain muutamia viikkoja ennen sitä k.o. aviisi erotti toimittajan joka olisi halunnut käyttää sananvapauttaan pilkkakuvaan juutalaisista.

Venezuela on pikemminkin osoitus suurvallan puuttumisesta pienempänsä mutta luonnonvaroiltaan rikkaan valtion kimppuun kun se ei suostu asettumaan siirtomaan asemaan. Sananvapauden kannalta Venezuelan tilanteessa on, kuinka vastuullina itseään mainostava tiedonlevitteistö menee mukaan yhden osapuolen yksipuoliseen propagandakampanjaan jossa puolensa on valittu ja raskas mediakalusto ajettu asemiin.

Sananvapauden ongelmia löytyisi toki Sammallahden esitellä lähenpääkin. Esimerkiksi Ranskassa ahdistellaan "gilets jaunes":ien sanomaa ja heihin kohdistuvaa väkivaltaa esitteleviä. Ukrainassa on edelleenkin vangittuja toimittajia. UK:ssa ollaan karkottamassa J.Assange:a, Latviassa ahdistellaan toimittajia j.n.e. Suomessa jyllää Mediapooli. Sammallahdella siis työsarkaa piisaa sananvapautta puolustaessaan.

P.s. Tuossa Sammallahden kuvassa C.Manning eikä J.Assange mahdu s.Samulin sateenvarjon alle? Puhumattakaan monest Twitter- tai facebook-tilin aiemmasta omistajasta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset