Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Myös lääkärit mukaan translaki-keskusteluun

Liitteenä olevassa Helsingin Sanomien artikkelissa haastatellaan kahta transihmistä ja -aktivistia. He esittävät artikkelin lopussa listan vaatimuksia, joista osa on nykyisen lääketieteen valossa vähintäänkin kiistanalaisia. Minäkin haluan, että maailma muuttuu niin transihmisille kuin kaikille muillekin paremmaksi. Mutta tästä  yksisilmäisestä artikkelista jäi sellainen maku, että jälleen yksi satsi toimittajiaan halusi tehdä jutun omasta kuplastaan.

1. Sukupuolia, eli suvulliseen lisääntymiseen tarvittavia biologisia sukupuoli, on kaksi. Tämä pitkään tiedossa ollut fakta ei muutu mihinkään sillä, että iso osa jenkkiläisestä feministisestä kaanonista on käännetty huonosti suomenkieliseksi, ja sukupuoli sekä sukupuoli-identiteetti menevät alan aktivisteilla iloisesti sekaisin. Sukupuolidysforiaa koskevassa keskustelussa ei pitäisi puhua sukupuolesta, kuten tässä artikkelissa virheellisesti tehdään, vaan sukupuoli-identiteetistä, mikä viittaa yksilön kokemukseen omasta sukupuolestaan.

2. Vaatimus raskaiden sukupuolenkorjaushoitojen aloittamisesta omaan ilmoitukseen perustuen on äärimmäisen riskialtista. Samasta syystä sytostaattihoitoja anneta jokaiselle, joka ilmaantuu syöpäpolin oven taakse moista vaatimaan. On vaikeaa hoitaa ongelmaa oikein, jos ei ole perusteltua diagnoosia. Lääkärin etiikka tuskin antaa tällaisessa tilanteessa paljoa liikkumavaraa.

3. Samoja ongelmia on ehdotuksessa, jonka mukaan alaikäiset saisivat laajat oikeudet vaatia mahdollisesti peruuttamattomia muutoksia aiheuttavia hormonihoitoja kenenkään kyseenalaistamatta. Tämä on tarpeeton riski erityisesti siksi, että useimmilla hoitoja pyytävilläkin sukupuoli-identiteetti myöhemmin vakiintuu vastaamaan biologista sukupuolta. Blockereita ei varmasti ole syytä saada pelkällä omalla ilmoituksella.

Haastateltavat ovat kyllä oikeassa siinä, ettei sukupuolen tarvitse näkyä esimerkiksi ammattinimikkeissä tai passissa. Eikä yhteiskunnassa ole tarvetta sukupuolen ylikorostamiseen, joskaan ei myöskään sen merkityksen keinotekoiseen häivyttämiseen. Translakia pitää uudistaa tietyiltä osin, mutta keskustelua asiasta ei voida käyttää pienen intressiryhmän ehdoilla, kuten tässäkin artikkelissa tehtiin. Keskusteluun on otettava myös tutkijat ja lääkärit. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://dynamic.hs.fi/2019/olen-mina/?_ga=2.98526623.162840874.155653063...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jo nykyisellä tarkalla seulonnalla noin prosentti transition läpikäyneistä päätyy katumaan tekemiään muutoksia.

Ja aikuisilla hormonihoidot eivät vie hedelmällisyyttä lopullisesti, lapsien hormoniblokkerit steriloivat ihmisen ikuisesti.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Onko tuosta hormoniblokkereiden sterilisointivaikutuksista mitään näyttöä? Viimeksi kun kirjoittelin kommentteja asiasta, niin minulle vahvasti väitettiin, ettei blokkereissa ole mitään sivuvaikutuksia.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ymmärtääkseni blockerit eivät sterilisoi, vaan siirtävät vain murrosiän alkamista. Eri asia sitten ne sukupuolenvaihdokseen tarvittavat lääkehoidot, joilla on sterilisoiva vaikutus.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hormoniblokkerit estävät murrosiän alkamista, joten hedelmällisyyttä ei kehity niiden käytön aikana.
Murrosiän käynnistyminen käytön jälkeen saattaa vaatia hormonihoitoa.

Jos siirtyy kehoa muokkaaviin muuntohormoneihin blokkerien jälkeen, ei lisääntymiskykyä kehity.

Normaalin puberteetin jälkeen aikuisena aloitetun muuntohormonihoidon voi lopettaa, jolloin hedelmällisyys voi ehkä palautua.
Hormonien lopettajia on vähän. Tieteellisiä tutkimuksia ei ole siitä, kuinka pitkä hormonien käyttö on hedelmällisyydelle vaaraksi.

Hormonien ehkäisyvaikutuksen vuoksi THL:n tilastossa ei ole yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella.
Jos joku harva transsukupuolinen on steriloitu, on käytetty muita perusteita, joita ovat 30-vuoden ikä, kolme lasta tai terveyssyyt.

Transsukupuolisten pakkosterilointia ei siis ole, vaikka niin väitetään.
Useimmiten hormonihoito riittää lisääntymiskyvyttömyyden perusteeksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sinänsä olen eri mieltä kohdasta 2, mutta sillä ehdolla, että hoitojen kulut maksaa se, joka niitä vaatii. Vähän niinkuin se pitäisi olla muutenkin, koska nuo hoidot voidaan rinnastaa kauneuden hoitoon.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transhoidot ovat mielenterveyden hoitoa.
Potilailla voi olla vahva kokemus väärästä kehosta ja he haluavat kokemansa sukupuolen ominaisuuksia hormonihoidoilla ja leikkauksilla.
Monet heistä näkevät hoidot ainoana keinona helpottamaan kehon aiheuttamaa ahdistusta.
Harva transsukupuolinen tyytyisi pelkkään henkilötunnuksen muuttamiseen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Translakiuudistus ei sinänsä kuulu lääkäreille, koska se ei muuta hoitokäytäntöjä MITENKÄÄN. Vaan ainoastaan henkilötunnuksen muuttamisen ehtoja.

KUKAAN kartalla oleva ei ole ehdottanut että hoitoja pitäisi saada omalla ilmoituksella, eikä sellaista ehdoteta myöskään lehtijutussa.

(On tämä s**tana työmaa kun asian joutuu selittämään uudelleen ja uudelleen, mutta jatkamme kärsivällisesti...)

Mutta vaikka asia ei sinänsä lääkäreille kuulukaan, moni lääkäri on jo vedonnut lakiuudistuksen puolesta:

https://translaki.fi/2019/02/20/jo-146-laakaria-ve...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Väärin ymmärtäminen, asioihin perehtymättömyys ja jankkaaminen ovat uusia normaaleja. Ja asia tuntuu koskattavan erityisesti niitä, joita se ei oikeasti kosketa pätkääkään. Kunhan tuuli huulia heiluttaa!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kommenttisi on itseironiassaan loistava. Oletan, ettet itse sitä kuitenkaan tajunnut? Itse tekstiin sinulla ei nähtävästi ole mitään älykästä sanottavaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Artikkelista lainattua:

"Osa muunsukupuolisista kokee tarvetta myös fyysisiin korjaushoitoihin. Inkinen ei ole toistaiseksi katsonut sitä tarpeelliseksi itselleen. Mutta jos katsoisi, hoitojen tulisi hänestä onnistua ihan vain ilmoituksella."

"Sellaiset transihmiset, jotka tarvitsevat sukupuolen korjaushoitoja, saavat niitä luotettavasti ja nopeasti. Hoidoissa kunnioitetaan ihmisten itsemäärittelyoikeutta ja keskitytään hoitamaan ihmisten sukupuoliristiriitaa."

"Translasten ja -nuorten identiteettiä tuetaan, ja heillä on mahdollisuus korjata juridinen sukupuolensa ja valita itselleen sopiva nimi. Transnuorilla on tarvittaessa mahdollisuus hormoniblokkerihoitoihin, joilla murrosiän alkamista voidaan hidastaa ja omaa sukupuoli-identiteettiään olisi aikaa pohtia pidempään ennen puberteetin alkamista."

Ainoastaan tuo viimeinen kohta on tulkinnanvarainen. Kontekstissaan se puhuu valitsemisesta, mutta viimeisen lauseen sanamuoto voi teoriassa pitää sisällään myös esim. vaatimuksen psykologisesta arvioinnista.

On tämä saatana työmaa, kun porukka ei lue tekstejä, joita kommentoivat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

? Luin tietysti. Niillä, jotka toivovat translakiuudistusta, voi tietenkin olla kaikenlaisia muitakin ajatuksia, utopistisiakin. Pidätkö siis Inkistä jonkinlaisena asiantuntijana tässä?

Seta, Trasek, Amnesty tai kukaan asiaan perehtynyt ei tietääkseni aja hoitojen saamista ilmoituksella. Kuten sanoin, ei kukaan kartalla oleva. Ja olisi se kai lainsäädännöllisestikin aika mahdotonta toteuttaa.

"Ainoastaan tuo viimeinen kohta on tulkinnanvarainen."

Joo, ihme juttu kun porukka ei lue tekstejä :) Eihän tuossa kohdassa "Sellaiset transihmiset - - " puhuta mitään omasta ilmoituksesta. Hoitoja pitäisi saada asiaan perehtyneiltä lääkäreiltä luotettavasti ja nopeasti jne. jos mitään esteitä ei ole.

"Kontekstissaan se puhuu valitsemisesta"

Siinä puhutaan nimen valitsemisesta, ei siitä että saisi valita blokkerit itse apteekin hyllystä.

Ja joo, laskin jutun ehdotuksiksi vain tuon lopun Ihanneyhteiskunta-listauksen, en kaikkia haastateltujen esittämiä näkemyksiä. Mea culpa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #13

En tiedä, miksi puhut Setasta, Trasekista tai Amnestysta, kun minä kommentoin artikkelin sisältöä?

Perustelin jo, että ko. kohta oli tulkinnanvarainen. Minusta alkuperäinen tulkintani on perusteltu. Sinä olet varmaankin lukenut sen eri tavalla, kuten näköjään koko tekstini, kun suurin osa viesteistäsi ei liity itse kirjoitukseen millään tavalla.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #42

"En tiedä, miksi puhut Setasta, Trasekista tai Amnestysta, kun minä kommentoin artikkelin sisältöä?"

Koska tekstistäsi saa sellaisen käsityksen, että ajattelet translain uudistusta ajavien tahojen esittävän että hoidot pitäisi saada ihan vain omalla ilmoituksella. Tai että alaikäiset voisivat sitten vaatia itselleen nykyistä laajemmin peruuttamattomia hoitoja.

Ja näinhän ei ole. Eikä jutussa mikään tuota Inkisen henkilökohtaista haavetta lukuun ottamatta viittaa että näin pitäisikään olla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #50

"Koska tekstistäsi saa sellaisen käsityksen, että ajattelet translain uudistusta ajavien tahojen esittävän että hoidot pitäisi saada ihan vain omalla ilmoituksella. Tai että alaikäiset voisivat sitten vaatia itselleen nykyistä laajemmin peruuttamattomia hoitoja."

Eikös tuo nyt käy itse tekstistä selville, että kyse on artikkelin sisällöstä, ei minkään kolmannen osapuolen lausunnosta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

"Eikös tuo nyt käy itse tekstistä selville, että kyse on artikkelin sisällöstä, ei minkään kolmannen osapuolen lausunnosta?"

Ei tod.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

""Osa muunsukupuolisista kokee tarvetta myös fyysisiin korjaushoitoihin. Inkinen ei ole toistaiseksi katsonut sitä tarpeelliseksi itselleen. Mutta jos katsoisi, hoitojen tulisi hänestä onnistua ihan vain ilmoituksella.""

Niinpä. Muunsukupuolisten kokemaan sukupuolidysforiaan on valmisteilla omat hoitosuosituksensa, tähän astihan F64.8-diagnoosilla on ollut erittäin vaikea saada korjaushoitoja huolimatta siitä, että henkilöillä olisi ollutkin selkeä käsitys omasta sukupuolestaan ja siihen liittyvistä hoitotarpeista,,,

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #15

Yritätkö siis sanoa, että kun transpolin ovelle pölähtää joku kertomaan, millaista korjauskirurgiaa hän tarvitsee, niin ei muuta kuin potilas nukutukseen ja homma käyntiin? Minusta ei.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

En.

PALKOssa on valmisteilla hoitosuositukset sukupuolidysforiasta kärsivien statuksen selvittämiseksi ja yksilöllisen hoidon arvioimiseksi ja toteuttamiseksi - tämä siksi, koska F64.xx-diagnostiikka poistuu tautiluokitusjärjestelmästä ja etenkin siksi, että muiden kuin transsukupuolisten taholta on kasvavassa määrin alkanut ilmetä hoitotarvetta.

Hesarin artikkelissa kuultu muunsukupuolinen henkilö esittää siis toiveenaan muunsukupuolisille nykyistä helpompaa pääsyä korjaushoitoihin, mikä haastattelulausunto nyt tiedonvälityksellisesti vinoutuu väärän termin käyttämisen vuoksi :)

Translakia uudistavassa kampanjoinnissa esitetyt vaatimukset eivät koske hoitokäytänteitä tai -suosituksia, vaan siinä esitetään lain sisältämien edellytysten muuttamista vastaamaan tarkentunutta tietoa sukupuolen moninaisuudesta. Voimassa oleva translaki ei tunne muunsukupuolisuutta ja se myös perustuu virheelliseen käsitykseen siitä, että transsukupuolisuus on aina invasiivisia hoitoja vaativa tila...

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #52

"Osa muunsukupuolisista kokee tarvetta myös fyysisiin korjaushoitoihin. Inkinen ei ole toistaiseksi katsonut sitä tarpeelliseksi itselleen. Mutta jos katsoisi, hoitojen tulisi hänestä onnistua ihan vain ilmoituksella."

Tässä siis implisiittisesta sanotaan, että jos muunsukupuolinen haluaa leikkaushoitoa, hän saa sen omalla ilmoituksellaan. Puhut väärästä termistä, aivan niin kuin Seta-aktiivit eivät itse tietäisi, mistä puhuvat?

En puhunut edelleenkään translain uudistamista ajavasta kampanjasta. En Trasekista. En Setasta. Vain tuosta artikkelin sisällöstä. Pieksät nyt olkiukkoa arveluinesi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #62

Inkinen käyttää väärää ilmaisua olemalla tai olemalla olematta Seta-aktiivi- kirurgisiin operaatioihin tai ylipäätään mihinkään lääketieteellisiin operaatioihin ei ryhdytä ilman hoitotarpeen arviointia kenenkään muunsukupuolisen toiveista huolimatta. Edes hammasta ei Suomessa paikata ilman suun ennakkotarkistusta, koska hoitojen tulee kaikkien osapuolten oikeusturvien vuoksi perustua yhtenäisiin hoitosuosituksiin ja diagnostiikkaan.

Implisiittisesti viittaat mainittuihin yhdistyksiin blogissasi, jossa peräänkuulutat lääkäreiden puheenvuoroja keskusteluihin, joita mainitut järjestöt pääosin ovat pitäneet framilla. Trans- ja muunsukupuolisuus tosin eivät ole sairaudentiloja, joten lääkärin kutsuminen paikalle aina kun transihminen esiintyy julkisuudessa on mielestäni liioittelua.

Samalla logiikalla pitäisi näet aina muistaa kysyä asiasta lääkärin ja poliisin mielipidettä, kun kokoomuslaista poliitikkoa haastatellaan lehdessä...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Noteerasin tästä aiheesta äskettäin (24.4.2019), että transaktivistit ehkä paisuttelevat tilastoja. Suomen transseksuaaleja koskevat luvut ovat jopa 100-kertaiset moniin aiempiin lukuihin verrattuna. Niihin oli laskettu myös varsin monenlaisia kokemuksia, ei vain selviä transkokemuksia.

Kouluterveyskyselyn tuloksista oli nähtävillä myös mielenkiintoinen seikka: poikkeavuus cis-normista putosi merkittävästi 8-9-luokkalaisista lukioon mentäessä.

Murrosiästä alkava sukupuolityypillisten käyttäytymismallien toinen aktivoituminen voi muuttaa orientaatiota merkittävästikin. Testosteronin erityksen huippuarvot koetaan 20-vuotiaina, no siis miehillä (kouluterveyskyselyssäkin cis-normin poikkeamat putosivat erityisesti miehillä).

Kokemukset ovat usein varmasti myös yläasteiässä voimakkaimmillaan olevaa nuorten identiteetin etsintää, joka "saa toiset uskomaan kai Jumalaan toiset Saatanaan, tai mihin vaan." Nykyisin ehkä kokeillaan tuollaisilla identiteeteillä aiempaa enemmän, sikäli kun niitä tuputetaan vähän joka luukusta. Moni kokee olevansa erilainen – tai haluaa olla – jolloin ehkä kokeillaan monenlaisia epätavallisiakin identiteettejä.

On myös mahdollista ja ehkä jopa ennustettavaa, että ympäristön hormonihäiriköt yhä enenevissä määrin aiheuttavat muutoksia aivojen kehityksessä sikiöaikana, mikä sitten nuorissa näkyy sukupuolityypillisen käyttäytymisen muuttumisena ja sukupuolidysforiana.

Sikäli kaikenlaiset hormonihoidot ja varsinkin leikkaukset olisivat monien kohdalla selvä virhe, vaikka epäilemättä joidenkin kohdalla aiheellisia. Peruuttamattomia muutoksia aiheuttavissa hoidoissa pitäisi kuitenkin käyttää erityistä varovaisuutta ja mieluummin odottaa, että luonnollinen prosessi on jo enimmäkseen ohi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

" - - transaktivistit ehkä paisuttelevat tilastoja."

Arveletko, että transaktivistit väärentävät sairaaloiden tilastoja? "Kun vuonna 2003 sukupuoli-identiteetin selvittämistä haki viitisenkymmentä ihmistä, viime vuonna transtutkittavia oli jo noin 800."

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttu...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    « - - transaktivistit ehkä paisuttelevat tilastoja."

    Arveletko, että transaktivistit väärentävät sairaaloiden tilastoja?»

Edellä siis viittasin vääristeltyyn lausuntoon: "Yli 5 % kertoi sukupuolekseen jonkin muun kuin syntymässä määritetyn." Todellisempi luku oli ehkä 0,8 %. Väitetyssä yli 5 %:n luvussa kun oli summattu kaikki tiukasta cis-normista poikkeavuudet: kokeeko olevansa vastakkaista sukupuolta (0,8 %), molempia (1,5 %), ei kumpaakaan (1,1 %) vai kokemus vaihtelee (2,3 %).

Sairaaloissa tutkittavien kasvuun epäilemättä vaikuttavat monet tekijät, epäilemättä ainakin hoitojen saatavuus ja tietoisuus saatavuudesta ja tuloksista.

Tutkittavien kasvu tuskin on aiheutunut sukupuolidysforian yleistymisestä, ellei kasvu johdu kulttuurisista syistä tai ympäristövaikutuksista. Kulttuurisista syistä aiheutunut kasvu olisi tosin perin outo syy ja tällöin lääketieteellinen hoito olisi ehkä kyseenalaistakin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse suhtaudun vähän nihkeästi murrosikäisten hoitoihin jotka tekevät peruuttamattomia muutoksia ja juurikin tuosta syystä. Toisaalta, korjaushoidot sitten myös toimivat paremmin mitä varhaisemmassa vaiheessa se aloitetaan.

Tähän varmaan tarvittaisiin jotain prosessia missä lapsen kehitystä on seurattu sikiöstä murrosiän kynnykselle missä seurataan useita asioita. Jos saisi jonkun edullisen tavan kuvantaa aivoja että miten aivopuoliskot menneet (äkkiseltään mietittynä tähän voi löytyä teknisesti yksinkertaisempi ratkaisu kuin perusteellinen magneettikuvaus kun kuvantamisen ei tarvitse olla tässä niin tarkka), leikkiikö lapsi mieluiten nukella vai autoilla, huoltajien käsitys ja ihan viimeisenä, lapsen oma käsitys kun kysyy "oletko tyttö vai poika".

Jos nyt ihan oikeasti voidaan havainnoida ns. joka mittarilla että korjaushoito olisi hyödyllistä ja lapsi itse haluaa niin kai se sitten ok.

Rekisteritietojen kannalta asiaa voitaisiin parantaa jo senkin takia kun sukupuolen määritys tapahtuu yhteiskunnassa arvaamalla eikä huomioi mitenkään vaikka intersukupuolisia mutta kuitenkin pieleen menneitä arvauksia ei pysty tarvittaessa muuttamaan.

Kaiken järjen mukaan sukupuolen pitäisi olla sen verran henkilökohtainen asia, että sen muuttamisessa rekisteritietoihin ei pitäisi olla mitään jarruja.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Toisaalta, korjaushoidot sitten myös toimivat paremmin mitä varhaisemmassa vaiheessa se aloitetaan.»

Tuo on toki merkittävä pointti. Se on tavallaan hieman ristiriitainen siinä, että varhain aloitetut hormoni- ja korjaushoidot estävät sukupuolen mukaisen normaalin anatomisen kehityksen, mutta samalla mahdollisesti estävät sukupuolidysforian mahdollisen häviämisen murrosiän aiheuttamien psyykkisten muutosten myötä.

En tosin tiedä mitä nykytutkimus tuosta sanoo, miten identiteetti kehittyy.

Se on myös huomattava, että varsinaisten transidentiteettien määrä ei mainitsemassani koulukyselyssä muuttunut yläasteelta lukioon, vain muiden ei-cis-ryhmien.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Alla nyt eräs lääkärin mielipide. Mainittakoon, että Kaltiala-Heino on kommentoinut kriittiseen sävyyn nuorten liian pikaista diagnosointia ja muutenkin nykyisiä hoitokäytäntöjä.

"Professori Riittakerttu Kaltiala-Heino Tampereen yliopistosta on sitä mieltä, että juridisen sukupuolen määrittely on yhteiskunnallinen asia.

– Tällä hetkellä lain vaatimukset voivat johtaa absurdeihinkin tilanteisiin. Prosessiin kuuluu, että tutkimusyksiköiden tulee todistaa, että henkilö elää pysyvästi vastakkaisen sukupuolen roolissa. Nykyisin kuitenkin lähtökohtana on, että jokainen voi toteuttaa sukupuolen kokemustaan haluamallaan tavalla.

Kaltiala-Heino pitää vanhanaikaisena myös vaatimusta hedelmättömyydestä.

– Suomi on saanut kansainvälistäkin kritiikkiä siitä. Tämäkin asia tulisi korjata laissa."

https://yle.fi/uutiset/3-10707095

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minustakin translakia tulisi korjata. Mutta miten kommenttisi liittyi minun tekstiini?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Se on ajan henki, että Suomessa ja Ruotsissa ei-cissukupuoliset nuoret enenevästi hakevat ylhäältä käsin tulevaa sosiaalista tunnustusta ja/tai ylhäältä käsin tulevaa lääketieteellistä korjaushoitoa. Siltikin on vastuutonta kaupata näitä ratkaisuja ainoina mahdollisuuksina ennen kuin asianomaisella on mahdollisuus kokeilla omia voimavarojaan ja tutustua trans-ihmisten omaan kulttuuriin: harjoitella seksiä joissakin tyylilajeissa ja joillakin queer-klubimaailman näyttämöillä. Joillekin tämä on suuri hyvinvoinnin ja toimintakyvyn lähde. Virallisen tunnustuksen taikka korjaushoitojen hakeminen nuorella iällä saattaa estää näitä myöhemmin ajankohtaisia mahdollisuuksia.

Male to female -transihmisille tarjottava testosteronin blokkaus joka tapauksessa estää lihasproteiinin synteesiä yleensä sekä hapenkuljetuselimistön kunnon kehittymistä, mikä on erittäin vastuutonta ajatellen asianomaisen myöhempiä mahdollisuuksia ja elinikäistä terveyttä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

"harjoitella seksiä joissakin tyylilajeissa ja joillakin queer-klubimaailman näyttämöillä."

La Wut? Näet siis että on jokin kulttuuri jonka piirteitä olisi toteutettava tietyllä tavalla? Mistä tutkimuksesta tämä tieto on vai valehteletteko niin epätotta kuin osaatte?

Itselläni ei toki ole mitään queer klubimaailman näyttämöllä seksin harjoittamisesta. Tyylilajeilla tai ilman. Toisaalta olenkin CIS -hetero. Ja pervo sellainen.

Luulenkin, että sukupuoltaan korjaavien systeemissä on oikeasti varsin vähän tuota "julkista klubeilla panemista". Tai ainakaan se ei määritelmällisesti kuulu siihen. Eikä lakikaan vaadi muuta kuin sen toisen sukupuolen toimintamallin mukaan elämistä hyvinkin pitkään.

Toisaalta "hyvä terveys" on hyvin kyseenalainen muutenkin. Ei saisi tupakoida, ei saisi juoda alkoholia. Ei saisi syödä lihaa. Itse en tupakoi enkä juo alkoholia. Mutta en näe mitään syytä sille että pitäisi kieltää jotain vain siksi että valtimoni rasvoittuvat ja tiede tätä tukee. Itsehän siinä olen se, joka kuolee. Analogina en oikein jaksa hypähtää tuohon sinun vastuuttomuusajatteluun. Tuntuu olevan kovasti halu ruoskia ihmisiä ja rajoittaa heidän elämäänsä jotka ovat sinusta väärää mieltä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ällistyttävää että joku kommentoi.

Professori Jack, ex-Judith Halberstam kirjoittaa Queer Time and Place -teoksessaan, että puhe ja huoli queer-nuorista – transihmiset voivat tietysti kiistää kuuluvansa käsitteen alaan - sijoittaa heidät erityisen suojelun ja tuen tarpeessa olevaksi kohde- ja riskiryhmäksi. Tällöin heitä ei nähdä vähemmistötraditioiden ja -näyttämöiden perijöiksi ja edunsaajiksi:

I am also suspicious of the rush to market queer youth as a new “at risk” group with its own special interests and needs. Queer youth sets up younger gays and lesbians not as the inheritors and benefactors of several decades of queer activism but rather as victims of homophobia who need “outreach” programs and support groups. (Halberstam 2005a, 176; lainattu lähteestä IK 2011, SQS 2/2011, 52.)

Yleisesti ottaen näkemykseni ei perustu tieteelliseen tutkimukseen vaan pitkäaikaiseen osallistuvaan havainnointiin sekä havainnoiduksi tulemiseen myös Teidän mainitsemanne mahdollisen halun suhteen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"1. Sukupuolia, eli suvulliseen lisääntymiseen tarvittavia biologisia sukupuoli, on kaksi"

Jos määritellään tuotettavien sukusolujen mukaan niin sukupuolia on kaksi, ja sukupuoli voidaan määritellä sitten kun sukusoluja tuotetaan, eli murrosiässä. Paitsi sitten on myös ihmisiä jotka eivät tuota sukusoluja.

Jos määritellään kromosomien mukaan niin sitten kai on 4-5 sukupuolta ja tämä voidaan määritellä DNA:sta.

Yhteiskunnassa sukupuoli määritellään arvaamalla kun kurkataan vauvan jalkoväliin. Välillä arvataan väärin ja sitten sitä ei kuitenkaan voi muuttaa helposti tarpeen mukaiseksi.

Eli jos mietitään biologiaa niin jotain muutoksia tarvitsisi. Selkeintä olisi vähentää sukupuolen merkitystä ja antaa ihmisten elää kuten parhaaksi näkevät.

Yhteiskunnassa todellisuus kuitenkin semmoinen, että ihmisten jaottelu mahdollisesti murrosiässä tuotettavien sukusolujen mukaan ei kuitenkaan toimi. Sen verran runsasti on sitä variaatiota.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tai sitten voimme puhua sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä, kuten jo sanoin. Anomalioita on aina, eivätkä ne marginaalisena vähemmistönä määrittele koko suvullisen lisääntymisen skeemaa uusiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"1. Sukupuolia, eli suvulliseen lisääntymiseen tarvittavia biologisia sukupuoli, on kaksi. Tämä pitkään tiedossa ollut fakta ei muutu mihinkään sillä, että iso osa jenkkiläisestä feministisestä kaanonista on käännetty huonosti suomenkieliseksi, ja sukupuoli sekä sukupuoli-identiteetti menevät alan aktivisteilla iloisesti sekaisin."

Sukupuoli-identitetti on aivokemiallisten reaktioiden sekä oppimisprosessien myötä vakioituneena neurobiologisena ominaisuutena merkittävin osa biologista sukupuolta - vai väitätkö identiteetin olevan jotenkin kehosta irrallinen "sielu, joka lilluu ihmisen ympärillä eetterissä"...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Sukupuoli-identitetti on aivokemiallisten reaktioiden sekä oppimisprosessien myötä vakioituneena neurobiologisena ominaisuutena merkittävin osa biologista sukupuolta."

Tuohan on pelkkä dogmi ilman mitään asiaperustetta. Biologisesti sukupuolen ensisijainen merkitys on lisääntymisessä. Koiraat tuottavat määritelmällisesti siittiösoluja ja naaraat munasoluja. En usko, että yksikään biologi on tästä eri mieltä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jos sotketaan biologia mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun niin pitää ymmärtää, että ihminen on laumaeläin ja populaatiossa kaikkien ei ole tarkoitus lisääntyä kaiken aikaa.

Tästäkään ei ole yksikään biologi eri mieltä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ensisijaisuus on arvovalinta.

Nykyisin ihmiset harrastavat esimerkiksi seksiä pääasiassa muista kuin lisääntymiseen liittyvistä syistä.

Biologit eivät toki tuosta pääsäännöstä ole eri mielisiä, mutta eivät myöskään sukupuoli-identiteetin merkittävyydestä biologisen sukupuolen tärkeimpänä määrittäjänä...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #20

Kysymys on määritelmistä. Sanat voidaan tietysti määritellä monella tavalla, mutta jos "biologinen sukupuoli" määritellään sukupuoli-identiteentin perusteella eikä lisääntymiseen ja sukusoluihin perustuvalla tavalla joudutaan moniin vaikeuksiin.

Ensinnäkin määritelmän soveltaminen suurimpaan osaan eläinkunnasta tulee ylen vaikeaksi. Mistä tiedämme koiran tai hämähäkin sukupuoli-identiteetin?

Toiseksi on myös monia ihmisiä, jolle koko sukupuoli-identiteetin käsite on hyvin epämääräinen. Jos vaikka minulta kysytään, millainen sukupuoli-identiteetti minulla on, en osaa vastata, koska en ymmärrä käsitettä. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin tee epäselväksi biologista sukupuoltani.

Kolmanneksi ja edelliseen liittyen, jos sukupuoli määritellään sukupuoli-identiteetin kautta eikä toisin päin, joudutaan myös loogisiin vaikeuksiin. Jos mies on "se, joka tuntee itsensä mieheksi", tästä seuraa, että mies on "se, joka tuntee itsensä sellaiseksi, joka tuntee itsensä mieheksi" jne. Tuloksena siis sisällyksetön kehä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #48

"Kolmanneksi ja edelliseen liittyen, jos sukupuoli määritellään sukupuoli-identiteetin kautta eikä toisin päin, joudutaan myös loogisiin vaikeuksiin. Jos mies on "se, joka tuntee itsensä mieheksi", tästä seuraa, että mies on "se, joka tuntee itsensä sellaiseksi, joka tuntee itsensä mieheksi" jne. Tuloksena siis sisällyksetön kehä."

Missä ne loogiset vaikeudet ovat?

Kyse on henkilökohtaisesti asiasta, vähän niinkuin uskonto. Sitä ihan itse päättää onko vaikka kristitty, hindu, muslimi vai miltä nyt tuntuu.

Ei tuosta seuraa oikein muuta kuin sitä, että yhteiskunnasta pitää vähentää sukupuoliriippuvaisia asioita.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #53

Jos mies määritellään: "henkilö, joka tuntee itsensä mieheksi", määritelmä on käyttökelvoton, koska se sisältää sanan, joka pitäisi määritellä.

"Ei tuosta seuraa oikein muuta kuin sitä, että yhteiskunnasta pitää vähentää sukupuoliriippuvaisia asioita."

Tuosta olen samaa mieltä, ja paljon on saatu aikaankin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #55

"Jos mies määritellään: "henkilö, joka tuntee itsensä mieheksi", määritelmä on käyttökelvoton, koska se sisältää sanan, joka pitäisi määritellä."

Mies tarkoittaisi silloin maskuliinista ihmistä.

Näinhän se käytännössä menee nytkin, en minä näe mitä ihmisillä on jalkovälissä kun on vaatteita päällä vaan päättelen habituksesta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #56

Kommenttini liittyivät siihen, mitä Juho Antikaisen kirjoitti biologisesta sukupuolesta. Lienee päivänselvää, ettei tätä käsitettä voida perustaa mihinkään epämääräiseen "maskuliinisuus"-käsitteeseen.

Mitä tulee sukupuoleen muussa kuin biologisessa mielessä, ei sitäkään minusta mitenkään voi perustaa maskuliinisuuteen tai feminiinisyyteen. Nuo käsitteet tavanomaisessa kielenkäytössä kantavat sellaista rooliodotusten painolastia, että sukupuolen määrittäminen niiden perusteella tuntuisi aika karmealta. Minusta mies saa olla perinteisessä mielessä feminiininen tai nainen maskuliininen, ilman että sukupuoli vaihtuu.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Väitän, että sukupuoli-identiteetti on erillään biologisesta sukupuolesta. Niin väittävät kaikki aihetta tutkivat luonnontieteilijätkin ja ymmärtääkseni jopa raivofeministitkin. Minusta se on järkeenkäypää ja perusteltua.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Joo, ei kovin omaperäinen väite. Ja varsinkin henkilötunnus on erillään biologisesta sukupuolesta. Siksi on perusteetonta, että lupa hetun muuttamiseen pitää saada kahdelta lääkäriltä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #46

Niin onkin, mutta nythän ei ollut kyse hetusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei ole sukupuoli-identiteettikään erillään kehosta siinäkään tapauksessa, että sukupuoli-identiteetti ei vastaa totunnaisuutta ts. se on muu kuin lisääntymiselimistön ja sekundäärien sukupuoliominaisuuksien mukaisesti ilmentyvä.

Sen verran luonnontieteitä soveltavat tutkijat ovat asiaa selvittäneet, että transsukupuolisten aivojen erilaistuminen näyttää alkavan jo sikiöaikaisesta hormonikylvyssä ja vahvistuvan heti varhaislapsuudessa sosiaalisten prosessien myötä.

Englannin kielessä sukupuoli-käsite jaetaan toki biologiseen ja sosiaaliseen sukupuoleen sex/gender-jaottelulla, mutta käytännössä ""gender" on jo vakiintunut yleiskäsitteeksi suomen kielen "sukupuoli"- termin tyyliin ja toisaalta "gender"-luokkaan sijoitettu sukupuoli-identiteettikin voidaan jaotella vielä sen biologista perustaa korostavasti ydinsukupuoli-identiteettiin (core gender identity) ja sukupuolirooli-identiteettiin (gender role identity).

Transsukupuolisuus on tässä mielessä sukupuolivariaatioiden äärimuoto aivojen sukupuolen ollessa ristikkäisen muun kehon sukupuolistuneina pidettyjen piirteiden kanssa ja vastaa etiologialtaan pitkälti homoseksuaalisuutta, mitä on myös aikoinaan pidetty "luonnonvastaisuutena", ei-toivottuna ominaisuutena ja lähinnä ainoastaan totunnaisen järjestyksen ylläpitämisen vuoksi. Parikymmentä vuotta sitten oli aikakausi, jolloin homoseksuaalit tulivat joukolla ulos kaapeistaan ja nyt näyttäisi olevan sukupuoleltaan epätyypillisten ihmisten vuoro kokeilla yhteiskunnan hyväksyntää omalle olemassaolemiselleen...

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #58

Sinun logiikallasi mikä tahansa osa persoonaa voidaan kytkeä osaksi biologista sukupuolta. Esimerkiksi juuri homoseksuaalisuus, temperamentti, älykkyys, jne. Todellisuudessa biologinen sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat kaksi eri asiaa ja hyvästä syystä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #64

Sukupuolikäsitykset vaihtelevat siis.

Pelkästään suomen kielinen Wikipedia-artikkeli linkkeineen riittää tässä yhteydessä jäsentämään aikuisiälle saakka ilmentyvän transsukupuolisuuden kytkeytyvän lähes yksinomaan geneettisiin ja sikiöaikaisiin hormonaalisiin tekijöihin, mikä selitys samalla sitouttaa sukupuoli-identiteetin yleisemminkin ihmiselle lajityypilliseksi biologiseksi ominaisuudeksi...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsukupuolisuus

Sukupuolirooli-identiteetti on sitten enemmän riippuvainen sosiaalisen toimintaympäristön normeista ja esittämisenä se vertautuu muihin sosiaalisiin rooleihin. Esimerkiksi "työminään" ja "vanhemmuuteen"...

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Otsikkoon todeten - kaikin mokomin. Kaikenmaailman monoteistit voidaan jättää sitä vastoin keskustelusta pois. Suutari pysyköön lestissään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eivät kaikki transsukupuoliset halua mitään korjaushoitoja, vain sukupuolensa tunnustamisen. 80-luvulla oli vielä vaikea päästä hoitoihin, ja sitten tehtiin autokastraatioita ja itsemurhia. Eivät ihmiset lähde tuollaisiin hoitoprosessihin kevyin perustein.

Karsinta on kuitenkin tarpeen, koska on mm. psykoottisia ihmisiä, joilla kyse on toisen sairauden oireista, ts. mielisairaus synnyttää sukupuolen vaihtohalun. Oma ilmoitus ei siis voi missään tapauksessa olla riittävä ainakaan korjaushoitojen aloittamiseen. Tässä tapauksessa mielisairaus tekee ihmisestä asian suhteen oikeustoimikelvottoman.

Jos oma ilmoitus riittää väestörekisteriin, niin voiko miesoletettu vaihtaa ennen kutsuntoja ja niiden jälkeen :-) On maita, jotka vaativat tiedon sukupuolesta passiin, korjatkaa, jos olen väärässä.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Sosiaaliturvatunnuksen kautta sukupuoli näkyy Suomenkin passista.

Tosin sitä tietoa ei ulkomaisilla rajatarkastajilla luultavimmin ole.

Onkohan tuollaista käytäntöä muualla?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tuo armeijan välttely kestää kyllä sen vuoden loppuun, kun asevelvollinen täyttää 30 vuotta. Oispa jännä nähdä tyyppi, joka tuosta syystä haluisi elää naisena sen 12 vuotta!

Norja on kyllä malliesimerkki niin translaista kuin maanpuolustuksestakin. Maanpuolustus kuukluu siellä kaikille!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mistäs sen huomaa, kumman sukupuolen elämää viettää :-)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #51

Olipa ihana kysymys! Kun ei se tunnu sen kummemmalta, vaikka rämmeltää päivän metsurin vermeissä ja illan balerinana kärkitossuilla!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #51

Jos virallinen sukupuoli näkyisi vain henkilötunnuksesta, se ei paljoa haittaisi.
Voisi olla miehen näköinen, olla miehen nimi ja elää miehen lailla. Joskus harvoin joutuu näyttämään henkilöpaperit ja jos niissä olisi naisen henkilötunnus, voisi selittää olevansa virallisesti nainen ja käskeä verrata valokuvaa kasvoihin.
Kyllä niin voisi olla yli 30-v iän.
Pesutiloissa ei kysellä papereita, vaan mennään ulkonäön mukaan.
Voin kuvitella sen onnistuvan.

Vaikeampaa olisi, jos miehen näköisenä pyrkisi naisten puolelle ja vetoaisi henkilötunnukseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En osaa kaikkeen ottaa vakaata kantaa, koska aihealue ei ole tarpeeksi hyvin hallussa.

Sen voin sanoa että alaikäisille annetut hoidot hieman arveluttavat ellei ole todella hyviä perusteita niille...
+++++

"Kevennyksenä" urheilu-uutisia asiaa sivuten

https://www.suomiurheilu.com/2019/05/katso-nosto-m...

"Miehestä naiseksi sukupuoltaan korjannut voimannostaja rikkoi neljä maailmanennätystä – Olympiaurheilijat ottivat kantaa: ”Tämä on suuri vitsi”
"

Epäilen että loppupeleissä pitää luoda kolmas urheilusarja naisten ja miesten lisäksi. Tai tämä menee syntymästään saakka naisille nopeasti todella epäreiluksi ja suuri osa äänestää jaloillaan. Etu monessa urheilulajissa on todella suuri noissa tilanteissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihmeen paljon on mielipiteitä sellaisilta, joita asia ei varsinaisesti koske mitenkään. Tuo Hesarin haastattelemien ihmisten näkökulma omaan identiteettikriinsä on ihan ymmärrettävä. Jos yhteiskunta olisi erilainen, niin heillä olisi vähemmän konflikteja muiden ihmisten odotuksiin verrattuna. Useimmat asioista eivät lopulta ole mitenkään vaikeita toteuttaa.

Mainio esimerkki on tuo miesten ja naisten vessojen erittely, joka on yhteiskunnassa pelkkä rasite. Selviäisimme paljon harvemmilla vessoilla, jos ne olisivat unisex vessoja. Silloin olisi transihmisilläkin helpompaa sujahtaa vessaan, kun joku isänmaanparturi ei hihku heidän käyttävän väärää veskiä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mainio esimerkki on tuo miesten ja naisten vessojen erittely, joka on yhteiskunnassa pelkkä rasite. Selviäisimme paljon harvemmilla vessoilla, jos ne olisivat unisex vessoja."

Itselleni se ja sama. Ei vaikuttaisi elämääni. Mutta muutkin pitää ottaa huomioon, ja ymmärrän hyvin ettei tuohon saada suurta kannatusta. Veikkaisin että monilta naisilta etenkin tulisi enemmänkin vastustusta ajatusta kohtaan... voin olla väärässäkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Veikkaisin että monilta naisilta etenkin tulisi enemmänkin vastustusta ajatusta kohtaan... voin olla väärässäkin."

Tai sitten päinvastoin.

Naiset menee aina vessaan kaverinsa kanssa, vessahätä tulee jo yhdestä siidestä tai oluesta ja sitten vielä jäävät korjaamaan naamapakkeleita.

Jos olisi vain unisex vessoja niin ne olisi akkoja täynnä, että joutuisi vaan jonottamaan enemmän.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Juu, mielipiteitähän maailmaan mahtuu, ja niin pitää mahtuakin, kun puhutaan lainsäädännön uudistamisesta ja verorahojen käytöstä. Useimmat noista asioista on helppoja toteuttaa ja ne tulisi toteuttaa. Sitten on noita kohtia, joita voi perustellusti myös kritisoida.

Vessojen erittelykin tuntuu itsestä pikkujutulta. Mutta en kuitenkaan tunne ensimmäistäkään naista, joka haluaisi samoihin vessoihin miesten kanssa. Jako miesten ja naisten vessoihinhan ei estä mitään, transihminen kun voi käydä kummassa haluaa tai sitten mennä sinne lakisääteiseen invavessaan. Ei tehdä yksinkertaisista asioista turhan vaikeita.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Aika monessa naisten rakastamassa pikkukahvilassa on vain yksi vessa, eikä haittaa yhtään. Tere on nyt kovin konservatiivinen. Varsin moni tapahtumapaikka joutuu rakentamaan ihan yhtä isot wc-tilat miehille ja naisille. Silti yleisö voi olla 90% toista sukupuolta tapahtumasta riippuen. Sama koskee vaikkapa vuokrattavia toimistorakennuksia. Sukupuolijakautuma työpaikalla voi olla millainen tahansa, mutta vessoja on tasapuolisesti. Unisexvessoista olisi merkittävää hyötyä, eikä siinä laskelmassa tarvitse edes huomioida näitä transihmisiä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #45

Jos se valtaosalle naisista käy niin siittä vaan. Toivottavasti Börje ei yritä puhua kaikkien naisten puolesta kuitenkaan.... olettaisin että muutama kyselytutkimus antaisi selvät tulokset.
Mutta edelleen siis omasta puolestani siitä vaan mikäli säästöjäkin tulee kunnolla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #45

Onhan se vähän eri asia käydässä pienessä kahvilassa kuin esimerkiksi kirjastossa, koulussa, baarissa, urheilupaikoissa, jne. Minähän voin käydä vessassa vaikka keskellä Narinkkatoria, joten kyse ei ole minun konservatiivisuudestani. Mutta väitän, että jos naisilta kysytään, että haluavatko päästää miehet naistenvessoihin, niin vastauksena on murskaava ei. Ja siihen on ihan perusteltu syykin.

Toisekseen, ei ole mitään syytä tehdä unisex-vessoja kuin korkeintaan tuollaisiin yhden vessan mestoihin. Julkisissa rakennuksissa on inva-vessat ja käynti mihin tahansa vessaan käytännössä kenelle tahansa. Ihmiset käynevät sukupuolensa perusteella eri vessoissa ihan muista syistä kuin konservatiivisuuttaan?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #65

"Toisekseen, ei ole mitään syytä tehdä unisex-vessoja kuin korkeintaan tuollaisiin yhden vessan mestoihin."

No esimerkiksi Hakaniemenrannassa siinä rakennuksessa, jossa on mm. opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus, on unisex-vessat. Ei niissä asioiden toimittaminen ole sen kummempaa kuin muuallakaan. Vaaditko että ne muutetaan sukupuolivessoiksi?

Rovaniemellä avattiin vuonna 2001 kuppila jossa oli unisex-vessat. Siihen aikaan se oli siellä jokin juttu; ei olisi silloin arvannut että vielä melkein kahdenkymmenen vuoden kuluttua joku moisia ihmettelee.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tuostapa uusin tapaus unisex-vessoihin liittyen.

"Girls avoid unisex bathrooms at school due to ‘period shaming,’ harassment from boys"

https://www.thecollegefix.com/girls-avoid-unisex-b...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Missä kuplassa Tere oikein elää?

Tai siis lääkärit ovat mediassa ottaneet kantaa translakiin vähän väliä – puoltaneet sitä, että jurdinen ja lääketieellinen sukupuoli erotetaan toisistaan; ihmisillä pitäisi olla enemmän vapautta!

https://areena.yle.fi/1-50101021

Teren kannattaisi lukea muutakin kuin Oikeaa mediaa tai Tiedonantajaa, niin ymmärtäisi missä tolkunihmiset menevät ja mitä ajattelevat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Käsittääkseni Tiedonantajakin puoltaa translain uudistamista joten sieltäkin Sammallahti saisi avartaa tietoa. Oikeassa mediassa sitä, siis tolkkua, en sensijaan ole nähnyt.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mitä ihmettä nyt länkytät? Hesarissakin tulee lähes joka viikko tätä samaa kaanonia toistava artikkeli ilman ensimmäistäkään kriittistä sanaa. Se, että tämän käsillä olevan artikkelin ulkopuolella joku kollegio on julkaissut julkilausuman, ei liity millään tavalla siihen, että kritiikkini koski median tapaa käsitellä asiaa.

Tässäkin jutussa esitettiin väittämiä, joille ei löytynyt vastapainoa.

Sun kannattaisi Jiri joskus lukea ne tekstit, joihin vastaat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Laitanpa minäkin erään puheenvuoron kolmelta lääkäriltä, jotka toteavat mm.:

"Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa juridinen sukupuoli voidaan korjata henkilön omasta anomuksesta, tarvittaessa harkinta-ajan jälkeen, ja lääketieteelliset tutkimukset toteutetaan ainoastaan fyysisiä sukupuolenkorjaushoitoja harkittaessa. Suomen pitäisi tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin sitoutuneena maana liittyä tähän joukkoon. Diagnostisen järjestelmän muuttuessa on hoitoja ohjaavaa lainsäädäntöä luonnollisesti uudistettava."

https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartik...

Näitä löytyy lisää ihan Googlella, niin ei tarvitse tietämättömänä olla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Olen samaa mieltä. Artikkelissa kuitenkin puhuttiin jostain aivan muusta, mihin ns. potilaan oma harkinta tulisi oikeuttaa. Sitä kommentoin, eikä mulla ole asiassa mitään erityistä tietämättömyyttä. Sulla taas näyttää menevän ihan outoja aasinsiltoja pitkin nää jutut, kun ei liity kirjoitukseeni oikein mitenkään.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Blogitekstisi otsikko on "Myös lääkärit mukaan translaki-keskusteluun" ja toteat "Keskusteluun on otettava myös tutkijat ja lääkärit."

Ajattelitko ettei tästä voi syntyä sellaista mielikuvaa, että nyt keskustelussa on lääkäreitä mielestäsi liian vähän jos ollenkaan?

Ei näin ollen synny niin kovinkaan pitkää aasinsiltaa siihen, että sulle niitä lääkäreiden ja tutkijoiden puheenvuoroja osoitetaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #40

"Ajattelitko ettei tästä voi syntyä sellaista mielikuvaa, että nyt keskustelussa on lääkäreitä mielestäsi liian vähän jos ollenkaan?"

Ei, en suoraan sanottuna ajatellut noin erikoista red herringiä, kun lainaamani artikkeli on selkeä ja kommentoimani pointit oikein listattu. Että jollakulla olisi niin vähän tekemistä, että ajattelisi minun esittävän, ettei lääkäreitä ole koskaan tai missään kuultu transasioissa. Tietysti on, nyt kritiikki koski tätä artikkelia. Se käy kyllä tekstistä selville. Toki vain heille, jotka sen ovat lukeneet.

Sun juttu ei ole muualla kuin aasinsilloilla kulkenutkaan. Keskusteletko aina tuolla tavalla, ettei mikään kirjoittamasi liity itse aiheeseen?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #66

Oookei, siis aiheenako oli vain tuossa artikkelissa haastateltujen väitteet eikä translaki?

Vinkki vastaisen varalle: ei kannata laittaa otsikkoon ja hakusanaksi ja tekstiin asiaa, joka ei liity tekstin aiheeseen. Jos kirjoittaa "Keskusteluun on otettava myös tutkijat ja lääkärit" niin moni lukija saattaa haksahtaa kuvittelemaan, että blogistin mielestä keskusteluun on otettava myös tutkijat ja lääkärit.

Mutta kirjoittamista kannattaa ehdottomasti treenata, siihen kyllä harjaantuu!

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"henkilö "esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa", sekä siitä, että "hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön" (7).
Suomessa vakiintuneen hoitokäytännön mukaan lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksen on katsottu täyttyvän henkilön käyttäessä itselleen oikeaksi kokemia sukupuolihormoneja eikä varsinaisia sterilisointitoimenpiteitä ole tehty kuin muutamissa tapauksissa, joissa hormonihoito ei ole potilaan muun terveydentilan vuoksi ollut mahdollinen. Lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus on silti ihmisoikeuksien ja lääkärin etiikan vastainen"

Eli vain muutamia sterilisointioperaatioita ja yhdessäkään ei ole käytetty perusteena transsukupuolisuutta.
Eli on ollut yli 30 vuotias, kolme lasta tai terveyssyyt.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Englanninkielisissä maissa on helppoa kun voidaan puhua asioista termeillä sex ja gender. Sex viittaa ns sukuelimiin ja gender sosiaaliseen sukupuoleen

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Juridiikkaa ei kannata sotkea lääketieteeseen. Juristi ei ole lääkäri, eikä lääkäri juristi.

Sikäli translaki on helppo, kun juridisesti ihmiselle luodaan mahdollisuus olla sitä sukupuolta, jota hän kokee olevansa. Silloin ei tarvita diagnooseja, rasti ruutuun riittää.

Hoitomaailma on oma lukunsa ja nykyinen malli lienee lähtökohtaisesti varsin hyvä. Pitää vaan pitää huolta, että resurssit ovat riittävät, etteivät hoitojonot ala pidentyä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kaikki peruuttamattomat lääketieteen menetelmin toteutetut sukupuolenvaihdokset eivät ole käytännössä aikojen saatossa osoittautuneet yksilöille menestystarinoiksi. Siksi otsikon ehdotus on erittäin perusteltu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Katujien suhteellisen pienen osuuden takia Mononen on turhankin kategorinen.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa katujien pieni määrä johtuu tarkoista ja aikaavievistä transtutkimuksista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset