Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Kokoomuksen ei tule flirttailla liittymisellä pikavippi-hallitukseen

  • Julkisen sektorin menot ovat vasta viime hallituksen myötä hidastuneet, ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.
    Julkisen sektorin menot ovat vasta viime hallituksen myötä hidastuneet, ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.
  • Julkisyhteisöjen velkaa ei saada maksettua talouden syklisyyden puitteissa.
    Julkisyhteisöjen velkaa ei saada maksettua talouden syklisyyden puitteissa.
  • Kokonaisveroasteemme on pysyvästi OECD:n ja 1980-luvun tasoa korkeammalla.
    Kokonaisveroasteemme on pysyvästi OECD:n ja 1980-luvun tasoa korkeammalla.

Helsingin Sanomat uutisoi Kokoomuksen Puheenjohtaja Petteri Orpon sanoneen, että Kokoomus voi olla hallituksessa, joka väliaikasesti kiihdyttää velkaantumista. Jätän puolueemme puheenjohtajalle ns. "toimittaja-varauksen", koska liian monesti toimittajat tunkevat sanoja poliitikkojen suuhun. Mutta silti:

Juuh, elikkäs ei. Kokoomuksen ei missään nimessä tule edes flirttailla liittymisellä velkaelvytystä kiihdyttävään hallitukseen. Vasemmiston pikavippi-politiikan takuumiehiksi on turhaa lähteä tilanteessa, jossa vasemmistolla ei ole keinoja koota enemmistöhallitusta ilman porvaripuolueita. Eikä toki muutenkaan.

Toisekseen, "väliaikainen" tarkoittaa veropolitiikassa hyvin useasti pysyvää. Näin on käynyt lukuisia kertoa, mm. seuraavien "väliaikaisten" himmeleiden kanssa:

- Autovero (1958- )
- Solidaarisuusvero (2013- )
- Romutuspalkkio (2015 ja 2018)
- Varallisuusvero (1919-2005)
- Kymmenet muut veronkorotukset (1917- ∞)

Kuten nähdään, kokeiluista ja väliaikaisista himmeleistä tulee vauhdilla pysyviä, minkä jälkeen niiden purkaminen on poliittisesti lähes mahdotonta. Niinpä Suomen kokonaisveroaste on juuttunut pysyvästi lähes 10 %-yksikköä 1980-lukua ja OECD:n keskiarvoa korkeammalle tasolle. Samaan aikaan niin velkataakkamme kuin julkisen sektorin kulut ovat paisuneet holtittomasti ja jääneet aina lähtötilannetta korkeammiksi.

Suomalainen vasemmisto väittää, että loputon talouskasvu on mahdotonta. Silti sen politiikka perustuu loputtomaan velkaantumiseen ja ajatukseen siitä, että kansakunnan voi verottaa vauraaksi. Kokoomuksen, ja muiden oikeistopuolueiden, tulee olla vastavoima tuolle harhaiselle politiikalle, joka on maailmanhistoriassa tuhonnut useiden maiden talouden ja aiheuttanut mittaamattoman määrän kärsimystä.

Toistan: Kokoomuksen ei tule lähteä hallitukseen, joka on valmis ylläpitämään, tai jopa kiihdyttämään, velkaantumiskehitystä. #terestroika

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006076403.html
https://findikaattori.fi/fi/44
https://www.veronmaksajat.fi/…/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkiset-menot/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Täysin samaa mieltä,mutta Kokoomus petti äänestäjänsä ajamalla valinnanvapautta, so. lisäämällä menoja, pata kattilaa soimaa. Siksi en voinut enää äänestää Kokoomusta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Unohdit ainoan varallisuusveron, kiinteistöveron, joka on pahin kaikista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toivottavasti ei pidä paikkansa, että Petteri Orpon olisi sanonut, että Kokoomus voi olla hallituksessa, joka väliaikasesti kiihdyttää velkaantumista. Siinä nimittäin kuuluisi se hallituksipeän Kataisen ääni, joka johti Suomen siihen katasrofihallitukseen jonka jälkiä nyt on hirvittävän kädenväännön jälkeen onnistuttu jossain määrin korjaamaan. Orpo ehkä kuvittelee, että politiikassa pärjätään pelkällä taktikoinnilla, mutta hän on väärässä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Moni ilkeä toimittaja meidän rivikansalaisten lisäksi on jo, heti vaalituloksen jälkeen, ottanut hillotolppakortin esiin eli kuinka paljon Orpolla painaa oma etu (ministerinpesti sekä oppositiossa tulisi pj - pallin haastajia oitis niskaan) vs. puolueensa saati se 'yleinen etu'. Mielenkiintoista nähdä mitä tästä seuraa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Perussuomalaiset tuntuvat olevan taloudenpidossa ainoa järjen ääni. Onko tosiaan niin, että Orpo on hukkaamassa Sauli Niinistön tiukan taloudenpidon kamreerimallin?

Punavihreä hallitus tulee nostamamaan tehottomia kehitysapuja, luomaan uusia ja kalliita + tehottomia tulonsiirtoja, jotka eivät edelleenkään kannusta osallistumaan työntekoon.

Kaikki muistavat Kataisen sixpackin, jota voidaan aiheellisesti pitää kaikkien aikojen surkeimpana hallituksena. Päätöksenteko oli halvaantunut.

Urpilainen junttasi länsieuroopan epäreiluimman pääomaverotuksen, josta rinne on luvannut tehdä vieläkin epäreilumman nostamalla piensijoittajan verotaakkaa. Tämä oli suoraan pääomapiirien tahtotilan mukaista ja siinä unohdettiin kokonaan yksityissijoittaja.

Meillä ei ole varaa ottaa lisää velkaa ja lunastaa rinteen levottomia lupauksia.

Meillä ei ole varaa nostaa yrittäjien verotaakkaa. Jos Orpo tässä mukana niin loputkin yrittäjät siirtyvät kannattamaan perussuomalaisia tai keskustaa.

Se että Kokoomus lähtisi tekemään SAK:laista politiikkaa demareiden apumiehenä ei ole sitä vastuullisuutta mitä Orpo on koko ajan korostanut.

Lukekaa SAK:n (lue SDP:n) veroehdotukset. Yrittäjistä ja hyväpalkkaisista on tehty rikollisia, joita täytyy rangaista.

Kuitenkin valta-osa uusista työpaikoista syntyy pk-sektorille. Itse lähtisin tässä kohti toteuttamaan Wahlroosin oppeja ja laskisin yritysveron nollaan.

Kun Trump laski yhteisöveroa USA:ssa on siellä työllisyys saatu nousemaan kaikkien aikojen ennätykseen.

Suoraan yrittäjien omilta sivuilta

"Suomessa on 286 934 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2017) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,2 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2017 pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 104 690 hengelle. Näistä työpaikoista 81 500 syntyi alle 50 hengen yrityksiin."

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kokoomus tiukan talouskurin puolue on suuri kupla. Eniten Suomea ovat velkaannuttaneet viimeisen 30-vuoden aikana porvaripuolueet, Kokoomus kärjessä ja tästä on tutkittua tieto jonka jokainen netistä niin halutessaan löytää mm. IS-sivuilta, joten etsimään kiitos, näin pääsiäispyhyien ratoksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sellainen hallitus, jossa kokoomus yrittää toimia demareiden mieliksi, on katastrofi. Tästä hyvänä esimerkkinä on Katainen, niin valtiovarainministerinä kuin pääministerinäkin.

Sellainen hallitus, jossa demarit hoksaavat tehdä kokoomuslaista talouspolitiikkaa on hyvä. Tästä esimerkkinä Lipposen hallitukset joissa valtiovarainministerinä oli ensi Iiro Viinanen, sitten Sauli Niinistö.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa olevassa HS:n politiikkakirjoituksen linkissä sanotaan Orpon sanoneen (on sitaateissa, jolloin po. tarkasti hänen sanomaansa);

"Orpo painotti, että kokoomus voi lähteä vain hallitukseen, joka tekee ”vastuullista talous- ja työllisyyspolitiikkaa”. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, ettei julkista velanottoa voisi missään nimessä väliaikaisesti hallituksen päätöksillä lisätä.

”Kyse on kokonaisuudesta. Jos hallitusohjelmassa on riittävän uskottavia työllisyystoimia, se muuttaa asiaa”, Orpo kuvaa."

Ei kai tuosta voi muuta päätellä kuin sen, että kova on kokoomuksella halu hallitukseen. Jokainen valveutunut kansalainen tietää vasemmistopuolueiden kannattavan jatkuvaa velalla elämistä eli korotetaan kaikenlaisia tukia ja avustuksia velkarahalla riippumatta oman maan tai maailman taloustilanteesta ja jopa näkymistä.

Väliaikaisesti ei velkaa voi lisätä pelkästään toivomalla että talous tulee kohoamaan. Tuollainen on luokkaa - toive ajattelua - jota vasemmistopuolueet ovat historian saatossa ajaneet. Muistissa on viimeisin Kataisen (kok) - Urpilaisen (sdp) hallituksen aikaansaannokset velkamäärän lisäyksenä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä valtio voi ja pitääkin ottaa velkaa, aivan kuten tekevät yritykset ja yksityistaloudetkin jos otettava velka sijoitetaan esim. investointiin joka tulevaisuudessa tuo säästöjä tai lisätuloja. "syömävelkaa" kuten Kokoomuksen jarjoittamat verohelpotukset velkarahalla ovat, ei pidä ottaa ja juuri tätä Vanhasen porvarihallitus VV-ministerinään Jyrki Katainen aikanaan toteutti ja se oli vastuutonta talouspolitiikkaa ja jonka seurauksena Suomen velkaantuminen lähti laukalle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TS: "Toistan: Kokoomuksen ei tule lähteä hallitukseen..."

Kerrankin yksimielisiä Kokoomuksen paikasta: oppositioon.

UKK:n ajaton viisaus Kokoomuksen paikasta stemmaa. Nykyään ulkopoliittisten syiden ohella nimenomaan sisäpoliittisista syistä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kokoomuksen ei missään tapauksessa pidä lähteä SDP vetoiseen hallitukseen. Se lähentelisi poliittista itsemurhaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Njaah... Yleensä Kokoomus kyllä tuhoaa lähinnä hallituskumppaninsa ja pääsee kuin koira veräjästä omista toimistaan olemalla saippuaakin liukkaampi teflonpintainen
syyntakeeton höpsö/hallitusuhri. Peruskannattajat aina äänestävät heitä luotettavasti. Mutta miten vain. Kunhan vain totean että historian valossa poliittinen itsemurha on lähteä hallitukseen Kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Voipi olla. Toivotaan, että kokoomus nyt kuitenkin ymmärtäisi jäädä oppositioon keskustan kaveriksi. Ja mikäli Rinne pysyy puheissaan, niin ei SDP edes halua kokoomusta hallitukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Politicossa on julkistettu eräänlainen kannanotto eli mielipide hallituksen tulevista taloustoimista Rinteen haaveena.
Rinne sanoo olevansa valmis nostamaan veroja julkisten palvelujen rahoittamiseen ja hänen kampanjaviestinsä keskittyy usein yhteiskunnan heikoimpien jäsenten tukemiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen.

Kun Rinteen kanta on tuollainen, niin ihmettelen suuresti, jos Orpo hallituskipeydessään syö sanansa valtion velan kasvattamisesta edes tilapäisesti.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Suomalainen vasemmisto väittää, että loputon talouskasvu on mahdotonta."

Eiköhän sitä väitä ihan kaikki.

Verottamisessa lähinnä se juttu että mistä vero otetaan ja miten se käytetään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Oikeanlainen verotus ja "vasemmisto" rahan kylväminen on myös hyvä juttu. Ranskassa kun tapahtuu tämmöistä: https://yle.fi/uutiset/3-10749657

Siellä nähtävästi epäonnistuttu verotuksessa ja rahan jakamisessa ihmisille.

Sehän ei ole ongelma jos jollain miljardeja rahaa toisella ei mutta se on ongelma jos omasta toimeentulosta joutuu taistelemaan päivittäin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan tuo nyt ongelma jos miljardeja joudutaan jakamaan maahantulleille joita ei ole edes kutsuttu. Valtioden budjetti ei ylensä ole ääretön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset