Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Suomella ei ole varaa nosta kulttuurin määrärahoja 110 M€!

  • Suomella ei ole varaa nosta kulttuurin määrärahoja 110 M€!

Nyt kyllä tullee meikäläisellä känkkäränkkä, en ala. Kokoomus esittää vaaliohjelmassaan kulttuurin tukemisen nostamista 1 %:iin valtion budjetista, eli n. 110 miljoonan euron menonlisäystä entisen 450 miljoonan euron päälle. Tämä sama tavoite löytyy lähes kaikkien puolueiden vaaliohjelmista.

Mesenaattityö ja säätiörahoitus on tietysti jees, mutta miten me keksittiin, että julkisella puolella olisi tällaiseen menonlisäykseen varaa? Miten tämä linjaus auttaa heikkenevän huoltosuhteen ja kestävyysvajeen kanssa rimpuilevaa kansantaloutta? Suomi on velkojensa, eläkejärjestelmiensä ja tekemättä jääneiden uudistusten kanssa aivan järkyttävässä liemessä jo valmiiksi, ei meillä ole varaa kasvattaa kulttuurin tukia 110 miljoonaa lisäeuroa joka vuosi!

Ja vaikka meillä olisikin tuollaisia rahoja, niin eikö ne kannattaisi ennemmin käyttää työllistymiskehitystä tukeviin veronalennuksiin tai vaikka paikkaamaan leikkauksista kriisitiytynyttä ammattikoulujärjestelmää?

Ohjelmapaperissa sanotaan, että: "Omalla työllä pitää voida tulla toimeen". No just näin! Taiteilijat voivat tulla omalla työllään toimeen tekemällä sellaista taidetta, että kelpaa kuluttajille. Ja jos ei taiteilemalla tule tarpeeksi leipää pöytään, niin sitten pitää etsiä jokin muu työ, aivan niin kuin suurin osa suomalaisista joutuu tekemään, jos työpaikka menee alta. Me ollaan tuottavaan työntekoon kannustava puolue eikä mikään kehdosta hautaan veronmaksajien rahoilla harrastavan taiteilijarälssin työrukkanen! 

Voi perkele nyt oikeasti tätä sähläämistä! Käytännössä jokainen puolue painaa vaalien alla paniikkinappia ja ampuu sokkona haulikolla rahaa äänestäjämassaan toivoen, että edes jonnekin osuisi. Kokoomuksen täytyy nyt, kaikesta vaalihuutokaupasta huolimatta, erottua massasta, pitää pää kylmänä ja tuoda selvästi politiikan keskiöön se tosiasia, ettei menonlisäyksiin yksinkertasesti ole varaa! #terestroika #talousvaalit

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:

FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.kokoomus.fi/kulttuurivisio/

https://tutkibudjettia.fi/talousarvio/menot/29/80

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Ilkka Huotari

Yleen menee yli puoli miljardia vuodessa. Se on 4,4-kertainen määrä Kanadan vastaavaan toimistoon verrattuna.

Ylestä säästämällä riittää varoja moneen asiaan.

https://www.ossitiihonen.com/2019/03/23/valeuutisi...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En voi ymmärtää miten tuollaiseen on vara laittaa?? Aivan käsittämätöntä!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei olekaan varaa. Mutta me otammekin velaksi.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Yksi Helsingin Sanomien? mainos hämmästytti jokunen aika sitten.

Siinä esitettiin kuinka tyhjät tehdashallit on kivasti saatu tekotaiteella täytettyä elämällä. Sen jälkeen kun se tuottava työ on verotuksella hiostettu Kiinaan.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

On kuitenkin varaa keventää verotusta yli kahdella miljardilla eurolla ensi hallituskaudella?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Verotuksen keventäminen tuo dynaamisten vaikutusten kautta lisää työtä ja ostovoimaa Suomeen. Tuottamattoman työn tukeminen taas tuhoaa työpaikkoja ja laskee ostovoimaa.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu että tuloverotuksen kevennys yhdellä prosentilla kasvattaa työllisyyttä 0,2%, joten ei ne dynaamiset vaikutukset kovin suuria ole.

Myös VATTin raportin yhteenvedossa todetaan seuraavasti:

"Tässä raportissa arvioidaan veropoliittisten päätösten vaikutusta työntarjontapäätöksiin ja verotuloihin. Raportin johtopäätös on, että tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan on korkeintaan maltillinen. Pienestä vaikutuksestajohtuen veropolitiikan avulla ei voida merkittävästi vaikuttaa tehdyn työn määrään. Tutkimuskirjallisuuden perusteella viimeisten vuosikymmenten aikana toteutetut laajat tuloveron kevennykset eivät siis ole saaneet aikaan kuin pientä kasvua työllisyydessä tai veropohjan koossa verrattuna siihen tilanteeseen, jossa kevennyksiä ei olisi tehty."

https://vnk.fi/documents/10616/2009122/5_Tuloverot...

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #13

Kuten sanoin, kyse on työllisyydestä JA ostovoimasta. On oikein, että työllä voi vaurastua ja parantaa elintasoaan paremmin kuin tällä hetkellä.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #14

No jos työllisyys ei parane reilusti niin suurimmalla osalla palkansaajista veronkevennysten tuoma ostovoima hupenee kulutus- ja haittaverojen korotuksiin, jotka ovat väistämättä edessä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #13

Olisko niin että noihin VATT:n raportteihin pitäisi suhtautua lievällä varauksella?
Suomihan on toiminut ja tehnyt VATT:n raporttien mukaan jo kauan. Ja mihin on tultu? 110 mrd:n valtionvelkaan.

Se on totta että verojen alentaminen ei juurikaan lisää työn tarjontaa mutta se taitaa lisätä työn kysyntää?
Ja työn kysyntä lisää sitten työn tarjontaakin kun on mitä tarjota.

Markkinataloudessa on kai tärkeintä se että raha kiertää eikä se tarkoita että se kiertää valtion kirstusta tukiaisina ja tukena yrityksille ja kansalaislille.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #18

Lue se raportti ensin ja tee päätelmät vasta sen jälkeen. Aloita vaikka kohdasta 4.1:

"Tuloveron vaikutus tehdyn työn määrään on vähäinen

Tutkimustulokset Suomesta ja muista maista tukevat vahvasti sitä käsitystä, että tuloverotuksella on vain maltillinen vaikutus työntarjontapäätöksiin. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tehdyissä laajoja yksilötason rekisteriaineistoja ja koetyyppisiä asetelmia hyödyntävissä tutkimuksissa havaitaan, että tuloveroasteen muutokset vaikuttavat vain vähän henkilöiden verotettavaan tuloon ja sitä kautta veropohjan kokoon."

Raportissa esitetyt johtopäätökset perustuvat useisiin tutkimuksiin ja Tilastokeskuksen aineistoihin. Ja kuten mainitsin niin kansainvälisissä vertailuissa on saatu tulokseksi että 1%:n tuloveron lasku lisää työllisyyttä keskimäärin 0,2%, eli vähän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olet väärässä, koska ainoa mihin Suomella ei ole varaa on kokoomus.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Sun pitää nyt miettiä omia prioriteetteja hieman. Kokoomus siis kannattaa 110 miljoonan euron kulttuuritukien lisäystä. Minä vastustan. Väität minun olevan väärässä, joten loogisesti tällöin kannatat Kokoomuksen ehdotusta menonlisäyksistä. Silti väität, ettei Suomella ole Kokoomukseen varaa. Sulla ideologia sumentaa logiikan aika pahasti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juuri niitä omia prioriteettejani mieteinkin kommenttia rustatessa.

Väitteeni koski puoluettasi ja sinun väitettä siitä mihin on varaa ja mihin ei.

Ideologia voisi sumentaa,jos sellaista käyttäisin tässä asiassa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olen jo pitkään ihmetellyt, että miksei julkisia menoja voi laittaa tylysti tärkeysjärjestykseen? Eli vaikka nyt kohun keskellä oleva vanhustenhoito vs. kulttuurin tukeminen. Miksei voi todeta, että jälkimmäiseen ei laiteta euroakaan ennen kuin ensin mainittu on halutulla tasolla?

Tai jos vaikka jossain kunnassa on joku kyläkoulu homeessa, ja sen lakkauttamista vastustetaan kiivaasti. Miksei kunta voisi sanoa, että nyt ei jaella bändiavustuksia eikä hankita kylänraitille uusia taideteoksia ennen kuin koulu on korjattu?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onko tämä tavallista vouhotustasi vai oletko todella tätä mieltä kulttuurin merkityksestä Suomelle?

”Taiteilijat voivat tulla omalla työllään toimeen tekemällä sellaista taidetta, että kelpaa kuluttajille. Ja jos ei taiteilemalla tule tarpeeksi leipää pöytään, niin sitten pitää etsiä jokin muu työ...”
”...kehdosta hautaan veronmaksajien rahoilla harrastavan taiteilijarälssin... ”

Oletkohan oikeassa puolueessa? Tuohan on perussuomalaisten taideviha-trollausta vuodelta 2011.

Verot ja taiteilijat suksikoot helvettiin - ehkä tuon linjan kokoomusidiootteja oikeastikin löytyy jokunen. Sivistyspuolue...

Ja eikös muuten suunnilleen joka puolue, joka kulttuurin rahoituksen korottamista esittää, puhu siitä, että se otettaisiin Veikkaukselta. Sinä et tätäkään taida ymmärtää? Veikkauksen rahoilla ei amiksia rahoiteta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minä ainakin olen todella tuota mieltä. Tietenkin taiteilijoiden pitäisi tulla toimeen tekemällä sellaista taidetta, joka kelpaa kuluttajille. Mikä merkitys taiteella edes olisi sen lisäksi, että ihmiset nauttivat siitä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eihän huonoakaan työmiestä tueta ylimääräisillä apurahoilla, jos siitä tuloksesta ei kukaan suostu mitään maksamaan.,/ Homekoulut kuntoon ensin. Ja vanhusten-ja lasten terveydenhoito menee aina taiteen edelle,jos rahaa ei siihen vain ole. / Tärkeysjärjestys on aina se tärkein arvo, jos kaikkeen ei vain ole varaa. Tietty se on valitettavaa, mutta tietääkseni suurimmassa osassa maailmaa taiteen kustantavat käyttäjät ja ostajat ihan itse.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #16

Jostain syystä huonoja yrittäjiä kuitenkin tuetaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #22

Konkurssien lukumääristä päätellen aika vähän.
Taitaa olla paremminki niin että niille jaetan tukia jotk niitä eivät tarvitse. Vertaa Nokia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #23

Voi niitä silti tukea vaikka konkkaan päätyykin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

1. Kulttuuri on olemassa, ohjattiin sitä keskusjohtoisesti tai ei.
2. Esitän, ettei kulttuurin tukia nostetan, en suinkaan kaikkia kulttuuritukien lakkauttamista.
3. Taiteilijan työtä voidaan käsitellä ihan samassa kontekstissa kuin kaikkea muutakin tulosvastuullista työtä. Jos sillä ei elätä itseään, niin ei ole veronmaksajan velvollisuus rahoittaa harrastusta.

Olet ehkä väärä ihminen puhumaan sivistyksestä, kun et selkeästikään ymmärrä lukemaasi ja haukut muita idiooteiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin minäkin ajattelen. Anteeksi myös kappalejakojen puuttuminen, kun kännyni ei siihen vain taivu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Eli Kelhu, Sammallahti ja Korhonen ajattelevat, että vain kaupallinen taide on hyvää. Selvä juttu. Ette siis ymmärrä taiteen tehtävästä mitään.

Mitä meillä olisi, jos tuota linjaa olisi aina noudatettu? Tauluja kukka-asetelmista ja viihdekirjallisuutta.

Sammallahti ei näköjään edes ymmärrä, että kulttuurin rahoittaminen ei tarkoita keskusjohtoisuutta. Ei sinusta ole päättämään kulttuuriasioista. Tyhjä uhopetteri, luulet liikoja itsestäsi.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen Vastaus kommenttiin #20

Ja muka DI; mistään yhdysvaltalaisesta yliopistosta (esimerkiksi Widener University) ei valmistuta diplomi-insinööriksi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #24

Ei valmistutakaan, vaan mun tutkintonimike on Master of Science (Civil Engineering), lyhennetään M. Sc.. Mutta koska kukaan ei sitä Suomessa ymmärrä ja tutkinto on DI:tä vastaava, niin olen sen ymmärrettävään muotoon muuttanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset