Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Hyvinvointi luodaan työllä, pahoinvointi verotuksella

  • Ennuste työllisyysasteen noususta ei ole taikaseinä. Ei ole myöskään veronmaksajan lompakko.
    Ennuste työllisyysasteen noususta ei ole taikaseinä. Ei ole myöskään veronmaksajan lompakko.

Seuraa tiedote:

Työpaikkojen määrä, työmarkkinoiden joustavuus ja työn kannustimet ovat jokaisen kansantalouden kulmakiviä. Työllisyysasteen nostaminen ja veroasteen laskeminen ovat tärkeimpiä asioita Suomen kansantalouden tukemiseksi. Varsinkaan hyvinvointivaltiosta juhlapuheita pitävät poliitikot eivät voi sivuuttaa näitä asioita vaikuttamatta hieman, noh, hölmöiltä.

Olen toki Vasemmistoliiton Li Anderssonin kanssa samaa mieltä siitä, että työllisyysasteen nousun kansantaloudellista hyötyä ei tule etukäteen jakaa vaalilupauksina äänestäjien voiteluun. Mutta en pidä Anderssonin sutkautusta "taikaseinästä" kovin uskottavana siihen nähden, että puolueensa, kuten koko vasemmisto, on esittänyt merkittävää julkisen sektorin kulujen lisäämistä. Esimerkiksi Vasemmistoliiton taannoinen varjobudjetti olisi kasvattanut työttömyyttä tuhansilla ihmisillä vuosittain ja puolue haluaisi maksattaa ajamansa menonlisäykset verottamalla varallisuutta sekä nostamalla työn verotuksen progressiota.

Toisin sanoen kannustimet työn tekemiseen heikkenisivät, työllisyysaste laskisi ja muutto ulkomaille muuttuisi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi yhä useammille. Samalla verotulot laskisivat ja Suomi ajautuisi kiihtyvällä vauhdilla kohti Kansainvälisen valuuttarahaston ohjausta. Jokainen voi tarkastaa Kreikasta, kuinka hilpeää puuhaa konkurssikypsän valtion menojen leikkaaminen on ja millaisia vaikutuksia sillä on hyvinvointiin.

Raha julkiseen kassaan ei todellakaan tule mistään taikaseinästä, vaan julkinen kulutus on ensin verotettu jonkun työtä tehneen ihmisen lompakosta. Jokainen veroeuro on syntynyt jonkun työntekijän vaivannäöllä. Jos nämä luonnonlait unohdetaan ja aletaan puhua veroasteen nostamisesta niin seurauksena on taloudellinen katastrofi.

Seuraavalla hallituskaudella työmarkkinasääntelyä on kevennettävä työllisyysasteen nostamiseksi ja työn verotusta kevennettävä työnteon kannustimien parantamiseksi. #terestroika

/Tiedote päättyy

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/274814-li-andersson-haluaa-uuden-perust...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ainoa mikä puuttuu Sammallahden toiveista on se, että verot valtion maksettavaksi!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Järvissä on kaloja ja metsissä lintuja.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Hyvinvointi luodaan työllä, pahoinvointi verotuksella"

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

https://en.wikipedia.org/wiki/Working_time#Average...

Suomi on OECD-maiden keskiarvon alapuolella työtunneissa ja yläpuolella verotuksessa. Olemme siis Teren mukaan erittäin pahoinvoiva kansa. Kuitenkin joku kehtaa väittää maailman onnellisimmaksi maaksi. Selkeästi punavihreää propagandaa.

Noh ehkä ihmiset alkaa olla kyllästyneitä tuohon oikeiston ehdottomuuteen, "muuta vaihtoehtoa ei ole" alkaa olla jo sellainen mantra jota ei moni niele :)

Ero muuten vasemmistolaisen ja oikeistolaisen "taikaseinän" välillä on se, että oikeistolainen taikaseinä sijaitsee pankissa ja on yhtä taianomainen kuin vasemmistolainenkin, luoden rahaa tyhjästä.

Can banks individually create money out of nothing? — The theories and the empirical evidence
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Eihän se pahoinvointi realisoidu välittömästi, jos se luodaan velkarahalla. Sitähän minä olen yrittänyt toitottaa, että laskun maksu tulee vielä ja kysymys on lähinnä siitä, maksaako sen hyvinvoinnissaan nykyiset sukupolvet vai vasta tulevat.

Ilmeisesti en sinun kirjoissasi ole oikeistolainen, koska en ole erityisen innostunut fiat-rahalla paisutetuista kuplista.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Eli erittäin velkainen USA - luultavasti paljon lähempänä sinun ideaaliasi kuin Suomi? - on erittäin pahoinvoiva tai ainakin aivan kohta sitä? Itse kyllä pidän sitä jo pahoinvoivana, mutta sinä ehkä et? Mahdollisesti olen väärässä tässä yhteydessä ja silloin pyydän sinua korjaaman minun käsitykseni sinusta.

Mikä on siis logiikkasi - alemmat verot ovat aina hyvästä? Silloinhan nollaverot olisivat paras ratkaisu! Noh, en usko sinun olevan niin yksinkertainen tai sitten kuulut libertaarien joukkoon. Kuten kuitenkin tiedät, USA:ssa on kokeiltu jo kaksi kertaa mallia "trickle-down economics" ja tähän mennessä molemmat kerrat ovat vain johtaneet uskomattomiin alijäämiin. Mitä päätelmiä sinulla on siitä?

Koko kirjoituksesi antaa minulle vielä yhden syyn olla äänestämättä Kokoomusta koskaan. Vaikka teidän puolueessanne on järkeviäkin henkilöitä, en voisi koskaan tukea puoluetta, jolla on sinuntapaisia hyvinvointivaltion alasajoa ajavia henkilöitä. Vai olenko ymmärtänyt tämänkin väärin?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #11

Teren blogaukset on niin kliseistä oikeistokliseetä toisen perään ettei näitä juuri jenkkimeiningistä enää meinaa erottaa. USA maailman velkaisimpia valtioita eikä Suomella ole vielä hätäpäivää jenkkeihin verrattuna. Jatkuva sotatila on pidettävä yllä jotta pankkiirien ja asevalmistajien voitot on taattu. Business on businessiä eikä bisneksellä ole sielua. Sielunsa joutuu yleensä kapitalistikin myymään ennen pitkää voittojen maksimoimiseksi.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Ilmeisesti en sinun kirjoissasi ole oikeistolainen, koska en ole erityisen innostunut fiat-rahalla paisutetuista kuplista."

Ai se on fiat-raha joka määrittää sinusta oikeistolaisen? En kai minäkään liene sitten sinusta vasemmistolainen kun en "usko" mihinkään taikaseiniin. Mitä puoluetta veikkaat pankkiirien äänestävän? :)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Lisäisin tuohon sellaisen radikaalin ajatuksen että kokonaisveroasteen nosto ei näytä lisäävään kokonaisveroeuroja enää Suomen tasoisella verosateella (42,4%), joka on maailman 5. korkein. Jos veroasteen nosto ei edes tuo lisäveroeuroja, sen nostaminen olisi pelkästään kansalaisten turhaa rääkkäystä ja siksi erittäin huonoa politiikkaa.

Tässä hieman dataa tuon väitteen tueksi, ketä mitä kiinnostaa taloustiede:

"Veroaste laski, kokonaiskertymä tulonsiirtoihin nousi vuonna 2018"

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2718...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sammallahti näyttää olevaan virheellisessä uskossa, että maksetut verot jotenkin katoaisivat kansantaloudesta. Tuossa uskossa hän ei tosin ole lainkaan yksin vaan sama harha riivaa myös monia muita porvareita. He eivät tunne edes oman lempparitalousjärjestelmänsä perusteita.

Oikeastihan veroeurot menevät kulutukseen ja kiertävät takaisin yrityksille joilta niillä ostetaan tuotteita ja palveluja. Käsittääkseni nuo eurot kelpaavat heille vallan mainiosti vaikka samaan aikaan valittavat kuinka niiden kerääminen heille jaettavaksi on niiin väärin.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Tosiaan veroeurojen keräämisessä veroastetta nostamalla on ilmeisesti saavutettu ns. "Lafferin piste". Vuonna 2018 veroastetta laskettiin noin prosentin, jolloin lisäveroeuroja tuli noin €2miljardia lisää, ja saavutimme Suomen tasavallan verotusennätyksen 99,1 miljardia euroa.

Toimisiko tämä jatkossa? Pienempi veroaste, enemmän tulonsiirtoja?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vuoteen 2018 osui myös pitkästä aikaa nousukausi, kaikkien kokkulipolitiikkaa harjoittaneiden hallitusten estelyistä huolimatta. Samaten pienikin inflaatio lisää kaiken nimellistä arvoa.

Toisaalta verotukselliset muutokset vuonna 2018 olivat melko pieniä. alennukset lähinnä inflaatiotarkistuksia. Monia maksuja myös korotettiin tai siirettiin työnantajilja työntekijöiden kontolle. Vuosi 2017 oli samansuuntainen.

Veroaste taas on verojen suhde BKT:eseen joten molempien muutokset vaikuttavat.

Onko siis mitään todistetta, että tuo verotulojen nousu johtuisi veroasteen alenemisesta saavutettaisiko se vain veroja alentamalla? Entäpä jos olisikin niin, että verotuotto olisi ollut tuon verojen aleneman verran suurempi jos alennuksia ei olisi toteutettu? Joka tapauksessa kumpikin on kontrafaktuaalista spekulointia koska toista vaihtoehtoa ei ole kokeiltu ceteris paribus.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Voit testata teoriasi paikkansapitävyyttä pohtimalla hetken, että mitä tapahtuisi kansantaloudessa, jos veroaste olisi 100 %. Kiertääkö raha takaisin kansantalouteen automaagisesti ja jos kyllä, niin onko sen arvo säilynyt?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mihin ne rahat siinäkään tapauksessa menisivät? Ei edes sellaisessa täysin mielikuvituksellisessa tapauksessakaan ne katoaisi mihinkään mustaan aukkoon.

Ja voisihan sitä pyöritellä myös mitä tapahtuisi jos veroaste olisi 0%:ia? Mitä meillä sitten olisi? Miten mahtaisi käydä hyvin- ja pahoinvoinnin? Kumpikaan ajatusleikki ei kuitenkaan testaa rahankiertokulkua kansantaloudessa mitenkään.

Eli josko Sammallahti selvittäisi itselleen mihin ne verorahat joutuvat veronsaajilta.

Ja sen jälkeen pysyttäiskö sittenki kuiteski niinku realismin rajoissa? Jookosta?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #10

Niin, minä puhuin rahan arvosta. Me toki tiedämme, mitä liian korkea veroaste tekee kansantaloudelle, joten asialla spekulointi on turhaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilman sarkasmia: kiitos blogin upeasta otsikosta (vaikken ikinä äänestäkään kokkareita)! Siinä otsikossa on totuus kerrassaan, vaikkapa Rinteen Antille.

Tu silti pois sieltä kokkareilta, sinäkin.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Kannattaa tutustua tähän videoon modernista rahateoriasta. Kansantalouden toiminnan ymmärtäminen helpottuu kun pääsee irti monetarismin levittelemistä myyteistä. Tällä videolla esitetyt argumentit rahatalouden toiminnasta on vedenpitävät, toisin kuin suomalaisessa mediassa levitellyt tarinat rahan luonteesta:

https://m.youtube.com/watch?v=E5JTn7GS4oA

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset