Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Keskitetty TuPo olisi paluu menneeseen - Jyrkkä ei taantumukselle

  • 90-luvun laman jälkeen Suomen työllisyysaste jäi pysyvästi Ruotsista jälkeen. Paluu TuPo-menneisyyteen olisi virhe.
    90-luvun laman jälkeen Suomen työllisyysaste jäi pysyvästi Ruotsista jälkeen. Paluu TuPo-menneisyyteen olisi virhe.

Kun keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista luovuttiin ja työllisyys vihdoin saatiin nousuun, niin näen SDP:n vaatimukset TuPo:n henkiin herättämisestä kyllä äärimmäisenä riskinä Suomen kansantaloudelle.

Ennen 90-luvun lamaa 15-74-vuotiaiden työllisyysaste oli Suomessa Ruotsin tasolla. Laman jälkeen tarvittavia uudistuksia ei tehty ja suomalaisten työllisyysaste jäi pysyvästi 5-10 %-yks Ruotsia alhaisemmalle tasolle. Tällä on vuosikymmenien saatossa ollut todennäköisesti satojenmiljardien eurojen negatiivinen vaikutus Suomen kansantalouteen. Osaksi tuon lyhytnäköisyyden takia olemme jättämässä vielä syntymättömillekin sukupolville musertavan velkataakan, jota moni jakovara-puolue haluaa vielä entisestään kasvattaa samalla, kun hurskastelevat olevansa huolissaan tulevista sukupolvista.

TuPo olisi viimeinen isku Suomen kestävyysvajeen kanssa painivalle kansantaloudelle. Nyt ei ole syytä haikailla viime vuosisadan virheiden perään, vaan nimenomaan vapauttaa työmarkkinsääntelyä ja luoda suomalaisille valmiudet kohdata työmarkkinoiden uudet haasteet kiihtyvällä vauhdilla muuttuvassa maailmassa. #terestroika

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ensinnäkin, jos kertoo kuinka työllisyysasteen kehitys eriytyi 1990-luvun laman seurauksena, niin kannattaisi varmaan käyttää graafia, joka ei ala vuodesta 2005 vaan ulottuu sinne asti.

Toisekseen kannattaa ottaa huomioon maamme tilanteiden ero siinä, että normaalista poiketen työllisyysastetta käyttämässäsi Nordean käyrässä mitataan ikävälillä 15-74 eikä normaaliin tapaan 15-64.

74-vuotias on tällä hetkellä 1945 syntynyt. Meillä on ikärakenne sodan vuoksi sellainen, että tuolla 65-74-ikähaitarilla työelämästä on nyt poistunut merkittävä määrä ns suuri ikäluokkia. Tätä tilannetta ei ole Ruotsissa.

Työllisyyskehityksen merkittävimpänä selittäjänä tupo-käytäntö on vain lähinnä hihasta vedetty ideologinen väite, johon tässä tilasto on liitetty ilman osoitusta oikein mistään yhteydestä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei kukaan ole esittänyt paluuta tupoon, ainoastaan, että se voitaisiin ottaa takaisin "työkalupakkiin" ja käyttää sitä mikäli siihen tarvetta ilmeneee. Miksi esimerkiksi paikallinen sopiminen ei Suomessa edisty, vastaus löytyy Eteläranta 10:ä. EK on suurin jarruttaja, se haraa vastaan Ruotsissa hyväksi havaittuja, keskenäisen luottamusta lisääviä toimia, kuten työntekijöiden myötämääräämisoikeutta ja henkilöstön edustajan osallistumisen yhtiön hallitukseen. Suomi on johtamiskulttuurin kehitysmaa, kaukana modernista johtamisesta johon ei kuulu käskyttäminen, ei pelolla johtamista ja kun keskinäinen luottamus puuttuu, kuten nyt puuttuu, paikallinen sopiminen ei edisty vaikka jo nyt työehtosopimukset antavat lukemattomia mahdollisuuksia sopia erilaisista joustoista paikallisesti. Kun kokoomuslainen puhuu "työmarkkinoiden vapauttamisesta" hän yleensä, lähes aina tarkoittaa palkansaajan aseman heikentämistä ja se vasta olisi paluuta viime vuosisadalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset