Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

AY-liikkeen uuskieli hämää - Suomen työmarkkinat tarvitsevat aitoa vapautta

Kävin eilen Duunitori​n lounastunnilla puhumassa työstä ja työmarkkinasääntelystä Eveliina Heinäluoman, Veronika Honkasalon, Leena Meren ja Terhi Peltokorven kanssa. Markkinaliberaali oli tässä seurassa aika yksin, kantsii tsekata video.

Luonnollisesti puolustin sopimusvapautta, lainsäädäntövallan pitämistä eduskunnalla ja yksityisyydensuojaa. Toisaalta keskustelu oli varsin helppoa, kun sai olla yksin ajatustensa kanssa. Ja taas toisaalta hankalaa, koska en tajua muiden panelistien logiikkaa ja uuskieltä:

- Pakkolaki: Kun laillisesti valittu eduskunta säätää lait.
- Sopimisen kulttuuri: Kun ulkoparlamentaarinen kansalaisjärjestö säätää lait.
- Yhdenvertaisuus/Tasa-arvo: Säädetään kiintiöitä erilaisten biologisten ominaisuuksien perusteella.
- Uudistus: Palataan takaisin 1970-luvun kabinettisopimiseen.
- Työntekijät mukaan: Työmarkkinaeliitti päättää kabineteissa kaikkien puolesta.
- Työntekijöiden edustus: AY-politrukki päättämässä kaikkien puolesta, työntekijä työnnetty syrjään.
- Työnantajan armoilla: Satojenmiljoonien eurojen päällä istuva ammattiliitto kiristää yrittäjän taipumaan elinkeinoa uhkaavan kalliin oikeusjutun uhalla.

Ei pysty, liian hapokasta.

Jos ja kun me haluamme korkeampaa työllisyysastetta, paremman elintason, enemmän hyvinvointia ja vakaamman kansantalouden, niin näistä loogisista kuperkeikoista pitää päästä eroon ja kansanedustajien pitää opetella ajattelemaan loogisesti.

Tästä myös heitän palloa Kokoomuksen suuntaan. Lopetetaan se vasemmistoteemojen kanssa nysvääminen ja otetaan politiikan ilmaherruus puhumalla enemmän talouskurista, työn edellytyksistä, markkinoiden vapauttamisesta ja siitä kuuluisasta jaettavan kakun leipomisesta. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

1970-luvulla sitä vapautta oli, kun oli työntekijän markkinat. Silloin ihmiset vaihtoivat työpaikkaa kuin paitaansa. Jos sapetti niin sitten kävi naapurissa kysymyssä kuinka paljon maksat enemmän kuin naapuri. Jos maksoi niin sitten guud bai. Tilanne oli monin tavoin hankala juuri tästä vaihtuvuudesta ja epävakaudesta johtuen.

Jotta vapautta olisi niin laissa tulisi olla minimipalkka määritettynä, ja se on melkein perusedellytys, jotta työmarkkinoilla voidaan saada vapaa kilpailu. Tämä siksi, että jos alkaisi huutolaishinnoittelu niin osa saattaisi huudaattaa itsenä liian halvalla, jonka seurauksena yhteiskunta joutuisi kattamaan tämän alihinnoitellun elämiskustannukset. Ja jos näin kävisi olisi kyseessä sosialistinen yhteiskuntamuoto ei vapaa markkinaehtoinen yhteiskunta. Valtio myös joutuisi kantamaan yritysten riskejä.

Täysin vapaata järjestelmää ei koskaan saada missään sellaisessa yhteiskuntamallissa, jossa sen jäsenet ovat järjestäytyneet valtion tapaisiksi järjestelmiksi. Taitaapa jopa olla uusimpien psykologisten, neurotieteiden ja filosofisten tutkimusten mukaan, että ihmisellä ei taida olla edes vapaata tahtoa, joka on ollut perustana liberaaleille demokratioille. Jos tämä väite on totta se romuttaa aika monta perusedellytystä yhteiskunnan toimivuudesta.

Toisaalta olisi hullun kurista, jos kaikista asioista olisi säädetty laki tai jokainen neuvottelisi omista ehdoistaan tai olisi x-määrä erilaisia järjestyneitä ihmisjoukkoja, joiden kanssa neuvottelisi. Siksi vapaissa demokratioissa on annettu ihmisillä vapausvalita. Tällainen tilanne on jo olemassa, kun ollaan lainsäädäntöä ollaan täytäntöönpanemassa esim. monien EU-direktiivien kansalliseen lainsäädäntöön kirjatessa. Parissa olen ollut mukana, ja hankalaa on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset