Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Onko HS:n vaalikonetta manipuloitu? - Yhdellä puolueella juuri oikeat vastaukset

 • Fpuolueen ehdokkaiden vastaukset sarakkeittain. Jos vaakarivi kokonaan vihreä, ehdokkaiden vastaukset identtiset.
  Fpuolueen ehdokkaiden vastaukset sarakkeittain. Jos vaakarivi kokonaan vihreä, ehdokkaiden vastaukset identtiset.
 • Fpuolueen ehdokkaat Alman ja ESM:n koneissa, hajonta merkittävästi suurempaa ja luonnollisemman näköistä, ei konsensusta.
  Fpuolueen ehdokkaat Alman ja ESM:n koneissa, hajonta merkittävästi suurempaa ja luonnollisemman näköistä, ei konsensusta.
 • Pienpuoluevertailu: Liberaalipuolueen ja Feministinen puolueen hajontaa HS:n koneessa. Vihreä kertoo samoista vastauksista.
  Pienpuoluevertailu: Liberaalipuolueen ja Feministinen puolueen hajontaa HS:n koneessa. Vihreä kertoo samoista vastauksista.

Viime päivinä moni eduskuntavaaliehdokas on ollut käärmeissään siitä, että Sanoma Median vaalikoneet eivät ensisijaisesti suosittele sopivinta ehdokasta, vaan sopivinta puoluetta ja sen sopivinta ehdokasta. Niinpä Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalikoneet saattavat suositella ehdokkaalle itselleenkin kilpailevan puolueen ehdokasta, vaikka ehdokas olisi vaalikonetta testatessaan käyttänyt tismalleen omia vastauksiaan.

 
Outo asetelma herätti epäilykseni, joten päätin tutkia asiaa hieman lisää.
 
Esimerkiksi, jos vielä eilen täytti vaalikoneen vihreiden Jyrki Kasvin vastauksilla, tulossivun alussa suositusehdokkaaksi tuli Feministisen puolueen ehdokas. Sen sijaan sopivin ehdokas – eli Kasvi – löytyi vasta sivun verran alemmas scrollaamalla. Erikoista on myös se, että Hesarin vaalikone ei anna äänestäjän suositella sosiaalisessa mediassa verkostolleen ehdokasta, joka on lähimpänä äänestäjän omia vastauksia. Niinpä vaalitiimit ja ehdokkaiden tukiryhmät pystyvät pahimmillaan suosittelemaan Hesarin vaalikoneen kautta vain kilpailevan puolueen ehdokasta – mutta eivät omaa ehdokastaan.
 
Ensimmäinen epäilys: Vaalikoneen logiikka koskee puolueita, muttei vaaliliittoja
 
Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen selitti erikoista tilannetta sillä, että vaalikoneen algoritmi imitoi Suomen suhteellista vaalitapaa suositellen aatteellisesti yhtenäisempiä vaalilistoja. Niinpä Hesarin vaalikoneessa Feministinen puolue tuli suosituksena lähes kaikille helsinkiläisille vasemmistoäänestäjille ja Suomen Kansa Ensin -puolue monelle perussuomalaiselle.

Selitys suhteellisen vaalitavan noudattelusta olisi johdonmukainen vain, jos samaa logiikkaa noudatettaisiin vaaliliittojenkin kohdalla. Esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä muodostettiin tekninen vaaliliitto, jonka hajonta nelikentässä on takuuvarmasti suurempaa kuin missään puolueessa. Tämän liiton muodostavat Liberaalipuolue, Piraattipuolue ja Feministinen puolue. Silti Hesarin vaalikone ei huomioi tätä, vaikka vaalipäivänä tälle vaaliliitolle annetut äänet jakautuvat tismalleen samalla mekanismilla kuin puolueiden ehdokaslistoilla. Vaalikoneen logiikka ei siis ole johdonmukaista, vaan se kohtelee puolueita ja vaaliliittoja eri standardeilla ja antaa suhteetonta etua nimenomaan vaaliliitoille.
 
Toinen epäilys: Yhden puolueen helsinkiläisten ehdokkaiden vastaukset identtisiä, muilla normaalia hajontaa
 
Seuraavaksi huomio kiinnittyi Mäkisen julkaisemaan kuvaan, josta näkee Feministisen puolueen Helsingin ehdokkaiden vaalikonevastausten olevan epäilyttävän yhteneväisiä. Pari päivää myöhemmin Mäkinen vahvisti myös kirjallisessa muodossa, että asia on toimituksen tiedossa. Tämä hyvin poikkeuksellinen asiaintila selitettiin sillä, että uuden puolueen sisällä aatteellista hajontaa ei vielä ole ehtinyt tapahtua.
 
Logiikka saattaisi pitää, ellei Hesarin omasta datasta näkisi myös sellaisten uusien puolueiden kuten Suomen kansa ensin -puolueen ja Liberaalipuolueen ehdokkaiden hajonnan olevan merkittävästi suurempaa. Tämäkään selitys ei siis pidä loogisesti tarkasteltuna vettä.
 
Erityisen outoa yhden puolueen vastausten identtisyys on sen takia, että Hesarin vaalikoneessa on 30 osittain äärimmäisen monitulkintaista kysymystä. Tämän monitulkintaisuuden takia vaalikoneeseen on vaikeaa vastata samalla tavalla kahdesti peräkkäin. Myös ehdokkaana on äärimmäisen vaikeaa täyttää vaalikonetta kahdesti niin, että jokainen vastaus osuisi nappiin omien aikaisempien vastausten kanssa.
 
Niinpä seitsemän ehdokkaan antama identtinen vastausrivi on tilastollisesti niin epätodennäköinen, että sitä on vaikeaa pitää sattumana. Sekin on erikoista, ettei Hesarin toimitus lainkaan kummastele näin tilastollisesti epätodennäköistä sattumaa varsinkin, kun se selkeästi antaa kohtuutonta “juuri oikein” vastanneelle puolueelle.
 
Kolmas epäilys: Onko Hesarin toimituksesta vuodettu yhdelle puolueelle etukäteen vaalikoneen toimintalogiikka?

Mitä ihmeellistä siinä sitten on, vaikka yksi puolue olisi sisäisesti sopinut vastaavansa vaalikoneiden kysymyksiin samalla tavalla?
 
Ensinnäkin se, ettei moisessa taktikoinnissa ole vaalimatemaattisesti mitään järkeä. Normaalisti vaalikoneet suosittelevat äänestäjälle sopivinta ehdokasta, jolloin identtiset vastaukset vain kaventavat puolueen ehdokkaiden mahdollisuuksia erottua kilpailijoista ja laajentaa puolueen äänisaalista. Tämän verran tekniseen vaaliliittoon suostuneessa Feministisessä puolueessa varmasti ymmärretään vaalimatematiikkaa ja ehdokasasettelun tärkeyttä.
 
Erityisen epäilyttävää on se, että esimerkiksi Etelä-Suomen Median ja Alma Median vaalikoneissa Helsingin vaalipiirin feministeillä on luonnollista hajontaa jopa niissä kysymyksissä, joihin Sanoma median vaalikoneessa oli vastattu identtisesti. No mitä sitten?
 
No sitä sitten, että sattumoisin vain Sanoma Median vaalikoneissa tällaisesta taktikoinnista on hyötyä puolueelle, joka taistelee arvokartan ruuhkaisessa vasemmisto-liberaalissa nurkassa äänistä Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa. Vaalikoneiden toimintalogiikkaa ei paljasteta ulkopuolisille, ennen kuin vastausten muokkaaminen on suljettu ehdokkailta ja vaalikone avattu. Niinpä on aikamoinen sattuma, että Feministisen puolueen Helsingin ehdokkaat ovat vastanneet vain tähän tiettyyn vaalikoneeseen sillä ainoalla ja vieläpä vaalimatemaattisesti täysin järjenvastaisella tavalla, joka antaa heille kipeästi kaivattua näkyvyyttä. Muihin vaalikoneisiin he ovat kuitenkin vastanneet normaalisti suuremman luonnollisen hajonnan tuottavalla tavalla.

Sanoma Median vaalikoneet - Hot or not?
 
Helsingin Sanomat on nyt julkaissut vaalikonealgoritmiinsa korjauksen, joka poistaa esiintyneen ongelman ainakin Jyrki Kasvin kohdalla. Korjauksen tehosta kaikkien ehdokkaiden kohdalla ei kuitenkaan ole varmuutta, se ei korjaa vaaliliittojen ja puoluelistojen eriarvoista kohtelua, eikä tietenkään vastaa muihin avoinna oleviin kysymyksiin.
 
Suosittelen kaikkia välttämään Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalikoneiden käyttöä, kunnes toimituksessa on tehty sisäinen tutkinta. Meidän on saatava tietää, miten käsillä olevaan tilanteeseen on päädytty. Kuulisin mielelläni senkin, miten Helsingin Sanomien toimitus tilanteen näkee?
 
Median puolueettomuutta arvostavana kansalaisena pidän journalistista etiikkaa korkeassa arvossa. Siksi olen huolissani edes sellaisesta mahdollisuudesta, että jokin puolue olisi voinut manipuloida Suomen suurimman sanomalehden vaalikonetta omaksi edukseen. Vaalien alla sadattuhannet suomalaiset tekevät äänestyspäätöksensä isoimpien medioiden vaalikoneiden perusteella, joten niiden puolueettomuudesta ei saa missään tapauksessa olla pienintäkään epäilyä.
 
Tässä vaiheessa olisi varminta muuttaa Sanoma Median vaalikoneita niin, ettei suosituksia anneta sopivimman puolueen kautta, vaan ensisijaisesti ilmoitetaan sopivin ehdokas ja korkeintaan toissijaisesti sopivin puolue.
 
Olen toki itsekin ehdokas, mutta havaitsemani ilmiö on silti kiistatta äärimmäisen vakava. Käytettävissä olevien tietojen perusteella on mahdollista, että Hesarin vaalikoneen toimintalogiikka on mahdollisesti vuodettu toimituksesta Feministiselle puolueelle. Toivon vilpittömästi olevani väärässä.

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)
 


https://statistition.com/?p=1062
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006030634.html
https://twitter.com/EsaMakinen/status/1104669178596859905
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006033700.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hienoa, Tere, että sinäkin huomaat tämän nykyisen järjestelmämme olevan peukaloitu. Kunpa huomaisivat hekin, jotka tuosta peukaloinnista joutuvat kärsimään.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Olen eri puoluetta kuin Tere Sammallahti mutta samaa mieltä itse asiasta.

Laskentatapaan liittyvien puoluepainotusten ja vuotoepäilyjen lisäksi olisi kiinnitettävä huomiota myös johdatteleviin kysymyksiin ja kysymyksissä oleviin miinoihin, jotka hyödyntävät epätäydellisen tiedon harhaa.

Niistä kirjoitan täällä:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271984-m...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sun kannattais seurata vain "Oikeaa Mediaa". Siellä vastaavuus mielipiteittesi kanssa on lähes sata.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ilmeisesti Pyykkölä lukee totuudet punkfinlandista?.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti
Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Viime päivinä moni eduskuntavaaliehdokas on ollut käärmeissään siitä, että Sanoma Median vaalikoneet eivät ensisijaisesti suosittele sopivinta ehdokasta, vaan sopivinta puoluetta ja sen sopivinta ehdokasta.»

Tavallaan vaalikoneen "outous" menee oikein, joskin ensisijaisena kriteerinä pitäisi olla mukana puolueiden viralliset vastaukset.

Pitää nimittäin aina muistaa, että vaalikyselyissä vastataan oman mielen mukaan, mutta eduskunnassa päätetään pääsääntöisesti puolueen tai eduskuntaryhmän mukaan. Lisäksi kansanedustajat äänestävät ryhmäkuria noudatettaessa sen mukaan mitä hallitusneuvotteluissa on sovittu, mitä ei edes voi tietää ennen vaaleja ja hallituksen muodostamista.

Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta vaalikoneet helposti antavat illuusion riippumattomista päättäjistä.

Liike Nyt on siitä ehkä erityisen hämäävä, että ehdokkaat ovat sitoutuneet noudattamaan joukkoistettuja päätöksiä, jolloin on aika sama mitä mielipiteitä edustajilla itsellään on.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kuten sanoin, ymmärrän tuon logiikan vain siinä tapauksessa, että se koskee kaikkia. Ja toisekseen, suomalaiset kyllä ymmärtävät suhteellisen vaalitavan merkityksen. Jos tuo puolueen kautta tehty suositus tulisi siellä viimeisten tulosten joukossa, niin ymmärtäisin. Nyt vaalikone puoliväkisin ohjaa siihen suuntaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Joo, itse huomasin vastaava kun vastailin kyssäreihin, sama kuin olisi ehdottanut minulle Norjalaisia valaanpyytäjiä. Itsekseni totesin "paskaa saa ilman pyytämäkkin". En tule koskemaan enään vaalikoneisiin.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Sama kokemus, FP-puoluetta tuuppasi vastasipa mitä vain.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Vaikea nyt sitten tietää mitä on tapahtunut. Itsellä yksi osittainen selitysmalli:

Ainakin itselleni on tullut vaalikoneiden linkeistä ihan ensimmäisenä Sanomien linkki (jo tammikuun puolella). Mitäs jos feministit ovat kokoontuneet yhdessä täyttämään sen ja "vahtineet", että jokainen täyttää sen samalla tavalla? Ja sitten myöhemmin jokainen on purkanut vaalikonesumaa omaan tahtiinsa vailla vertaistukea?

Kaikki on toki mahdollista, mutta olisihan se aikamoinen skandaali jos vaalikoneista ennalta kerrottaisiin kaverille. Itse uskon henkilökohtaisesti enemmän tässä vaiheessa (iltaa) onnekkaaseen sattumaan. Jos kone ei ota vaaliliittoja huomioon niin siinä on kyllä selkeä puute. Toki osa näistä asiaan liittyvistä käytännön pulmista menee jo vähän filosofiselle tasolle.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tämä vaihtoehto minullekin tuli mieleen, mutten usko sinällään vaalimatematiikkaa tajuavien feministien olevan niin tyhmiä, että täyttäisivät koneet samalla tavalla. Toisaalta, vaikka olisivatkin, niin tällaisesta etua antava vaalikone on selkeästi väärin rakennettu.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

On tässä vielä sellainenkin mahdollisuus, että FP:n ehdokkaat ovat syystä tai toisesta olleet estyneinä, joten koneen täytön on suorittanut yksi henkilö kaikkien puolesta.

Ehkä ehdokkaat kokivat, että vaalikoneesta hohkaa maskuliinista toksisuutta, eivätkä siten halunneet koskea siihen, tai jotakin sinne päin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Vaalikoneet on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät seuraa millään tavalla politiikkaa eivätkä osaa ajatella muuten kuin rasti-ruutuun-menetelmällä. Väkisinkin tulee myös mieleen, että niitä käytetään äänestäjien manipulointiin ainakin kysymysten asettelulla. Itse en ole alentunut näiden käyttöön edes testausmielessä. Hesarin koneessa voi olla myös selviä loogisia ja/tai ohjelmointivirheitä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Mallitusmielessä olisi mielenkiintoista käydä jollakin scriptillä kattavasti läpi (miltei!) koko vaihtoehtoavaruus ... omakin kokemus on että oudosti toimii.

Hesari joko evottaa -- tai tekee sen tahallaan ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ylinen klo 21.23:
"Vaalikoneet on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät seuraa millään tavalla politiikkaa eivätkä osaa ajatella muuten kuin rasti-ruutuun-menetelmällä."
---
Blogin epäilykset saivat simäni ristiin ja luin Ylisen komentin näin (menee vähän ohi aiheesta...):
"Vaalikoneet on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät seuraa millään tavalla politiikkaa eivätkä osaa ajatella muuten kuin rasisti-ruutuun-menetelmällä." :-)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Eikö ne kertonu jo ekalla selityksellä että ei ota vaaliliittoja huomioon?

Ei se taitaisi olla erityisen pätevää sekään, varsinkaan liitosta josta todennäköisesti pääsee vain yksi läpi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

No jos otetaan huomioon hajonta puolueen sisällä, niin kai se pitäisi ottaa huomioon vaaliliittojen suhteenkin, kun hajonta on vielä pienempää ja potentiaalisia läpimenijöitä on vain yksi? Nyt liberaalia äänestämällä saatat saada kovan luokan sensuuria ajavan sosialistin läpi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

FP:n avoimet vastaukset kysymykseen

"Päänsärkylääkkeitä ja vastaavia reseptittömiä itsehoitolääkkeitä pitäisi voida ostaa ruokakaupasta"

ovat kyllä kuvaavia: https://imgur.com/a/XTPknEm

Jonkinlaista ryhmätyötä on selvästi harjoitettu, mutta tätähän ei teknisesti mikään kiellä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei kiellä, mutta siihen nähden, ettei siinä ole vaalimatemaattisesti mitään järkeä, on erikoista, että niin on tehty vain siinä yhdessä vaalikoneessa, jossa moisesta on hyötyä.

Keijo Kakkonen

ja joku viisas ylellä ( Jessikka Aro ) väittää että putin tai trump sekaantuu kaikkien vaaleihin ? meidän oma bravda on isoin vaikuttaja vaaleissa :D

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Joo ja meidän omaa "bravdaa" hallitsevat nimenomaan Kokoomusta lähellä olevat tahot:

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Onko nyt nin ettei Feministipuolueella ole yksinkertaisesti mahdollisuutta itsenäiseen työskentelyyn ? Todennäköisesti on kuitenkin on annettu ohjeet etukäteen miten vastata kysymyksiin ja sitten kopstattu ne sittenkymys patteristoon.

Tässä ei ole mitään järkeä vastata samalla tavalla.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Näin vaalien alla olemme varpaillamme, syystäkin, ulkopuolisten vaikutusyritysten varalta. Sisäistä vaikuttamista jokseenkin puolueettomiksi miellettyjen kotimaisten toimijoiden taholta emme vielä osaa varoa. Koskee ennen kaikkea vaalikoneiden algoritmeja, mutta myös uutisointitapoja, joilla pyritään edistämään jotain tiettyä aatesuuntaa tai ajattelutapaa.

Pitäisikö tässä ottaa uusiokäyttöön Paavo Väyrysen kuuluisa "Tämä on mediapeliä!"?

Jukka Ryhänen

Erinomaista tutkivaa journalismia. HS on ylivoimaisesti pahin valhemedia ollut jo vuosia ja vauhti kiihtyy koko ajan.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jokaisen pitäisi pyrkiä välttelemään noita koneita ja ajatella omallajärjellään. Ihme juttu jos HS antaa tehdä filunkipeliä, tai enpä yhtään ihmettelekään sitä.
Jos minulle tulisi joku femisnistihenkilö minun vastauksillani, niin siinä sitä olisikin ihmettelemistä kerrakseen ja silloin olisi selviö, että konetta manipuloidaan. Toivottavasti asiat saadaan tutkittua puolueettomasti.

Käyttäjän eskoseppanen kuva
Esko Seppänen

Että Sakashvilikö se on se asiantuntija, joka tietää, miten meille käy?

Hänen aloitteestaan Georgian asevoimat hyökkäsivät vuonna 2008 elokuun pimeässä yössä Etelä-Ossetiassa toimineiden venäläisten rauhanturvaajien asemiin. Kävi niin kuin sellaisissa sodissa tuppaa käymään. Georgian armeija hajosi, sotilaat menivät koteihinsa ja valmistautuivat esittämään siviiliä siinä tapauksessa, että Venäjä olisi miehittänyt Georgian. Ei miehittänyt vaan palasi puolesta matkaa Tbilisiin menevää tietä entisiin asemiinsa Etelä-Ossetian rajalle.

Tästä alkoi Saakashvilin lähtölaskenta, jonka päätteeksi hänet karkotettiin Georgiasta ja josta hän pakeni oikeudenkäyntejä Ukrainaan.

Ukrainassa hänellä oli vaikutusvaltaisia ystäviä, jotka järjestivät hänet Odessan piirikunnan kuvernööriksi. Kun ukrainalaiset totesivat, mikä mies on Saakashvili, hänet erotettiin kuvernöörin virasta ja häntä kehotettiin poistumaan maasta.

Kun hän ei halunnut vapaaehtoisesti poistua Ukrainasta, hänet vietiin väkivalloin Puolaan menossa olleeseen lentokoneeseen ja pantiin selän takaa paluuovi kiinni. En tiedä, mitä hän tekee Puolassa, mutta eipä se ole niin väliäkään.

Suomeen häntä ei kaivata neuvoja antamaan. Alexander Stubb uutena ulkoministerinämme i ja ETYJ:in puheenjohtajavaltion edustajana ehti jo kerran tehdä Saakashvilistä vakavasti otettavan henkilön, ja se riittäköön meille.

Käyttäjän PasiInkinen kuva
Pasi Inkinen

Mielestäni vaalikoneiden kysymykset pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaisia ja jollain tavalla populistisia. Sillä saataisiin selville mitä äänestäjä haluaa Esim. haittamaahanmuuto pois, kovemmat rangaistukset seksuaalirikoksiin , yritystuet pois, Ammattiyhdistysten verohelpotus pois, vakuutuskuoret pois,miten tämä rahoitetaan esim. liikenteen veroja lisäämällä, mistä leikataan ja mihin lisää jne. Vastaukset perustuisivat eri puolueiden vaaliohjelmaan.Puolueiden tehtävä on sitten hallitukseen päästyään ajaa näitä asioita ja yrittää tehdä mahdollisimman vähän kompromisseja ajaakseen omaa puolueohjelmaa tulevaan hallitusohjelmaan. Kun äänestäjä olisi vastannut, niin sen jälkeen vaalikone ehdottaisi puoluetta/puolueita siinä järjestykseesä miten vastaukset sopivat kyseisen puolueen vaali-/puolueohjelmaan. Sen jälkeen jokainen voisi käydä valitsemassa oman ehdokkaansa kyseisen puolueen ehdokkaista esim. henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Kysymyksessä on ennen kaikkea puoluevaalit, se miten yksittäinen kansanedustajaehdokas on vastannut sotkee liikaa, koska useasti kansanedustajaehdokkaan mielipiteet menee ristiin virallisen puolueohjelman kanssa ja näin ollen se ei toteudu ja samalla äänestäjä tuntuu tulevansa petetyksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset