Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Antti Rinne ojentaa eduskunnalle kuuluvan vallan vaalirahoittajilleen

On kyllä karmivaa luettavaa nämä eri vasemmistojohtajien visiot vaalien alla. Nyt SDP:n Antti Rinne vaatii eduskunnalle kuuluvan lainsäädäntövallan luovuttamista työmarkkinajärjestöille ja kutsuu vaatimustaan vieläpä isänmaallisuudeksi.

En ole kansallismielisen retoriikan ylin kannattaja, mutta muistelen, että suomalaisille isänmaallisuus on tyypillisesti tarkoittanut maamme demokratian ja parlamentarismin puolustamista ulkoisia uhkia vastaan. Nyt SDP:n puheenjohtajan mielestä isänmaallisuutta onkin se, että tämä verellä lunastettu demokratia annetaan vasemmistopuolueiden vaalirahoittajien ja kabinettikavereiden käsiin.

Toisin kuin SDP esittää, on tulevissa eduskuntavaaleissa äänestäjällä on myös mahdollisuus puolustaa hyvää hallintotapaa ja suomalaista demokratiaa. Lainsäädäntövaltaa ei missään nimessä saa ojentaa ulkoparlamentaarisille voimille, kuten työmarkkinajärjestöille, vaan valta on ehdottomasti pidettävä demokraattisilla vaaleilla valitulla eduskunnalla. Muista äänestää viisaasti. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/274799-antti-rinteelta-vetoomus-eklle-t...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainahan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu.

SDP nousee, kun ay-liike täyttää torit

https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/sdp-nousee-k...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Antti Rinteestä ei ole pääministeriksi. Kyvyt eivät riitä astua niin suuriin saappaisiin....

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä on jälleen viety tahallinen väärinymmärrys harhaanjohtamisineen uudelle tasolle.

Mitä se Rinne sanoi Uuden Suomen mukaan:
"Nyt on palattava sopimisen ja yhteistyön tielle. Muuttuvassa työelämässä myös palkansaajilla on uusia tarpeita ja työelämän lainsäädäntöä tulee kehittää jatkossa ihmiset edellä. Vetoankin (Elinkeinoelämän keskusliiton) EK:n johtoon, tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen. Tulevista talouden ilmakuopista ja teknologiamurroksen haasteesta selviämme parhaiten kolmikantaisella yhteistyöllä”, Rinne sanoo.

Palauttakaa kansan työkalupakkiin keskinäinen sopiminen tarkoittanee, että yhtenä mahdollisuutena on MYÖS kolmikantainen sopiminen joissain tilanteissa.

Hallituskauden alusta muistatte varmaan vielä kikyn, jonka syntymisestä hallitus ml Kokoomus on kovasti ottanut ansiota ja pitänyt sitä yhtenä merkittävänä tekijänä talouden nousuun.

Miten se sitten syntyi? Käytännössä kolmikantana työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen neuvotteluilla.

Ilmeisesti voimme siis luottaa siihen ettei tulevaisuudessa tämänkaltaisia ratkaisuja tarvita? Eli työkalupakissa ei tarvittaessa enää ole tarpeen olla käytettävissä tällaista mahdollisuutta?

Nythän ei käsittääkseni suinkaan olla ehdotettu, että kaikki sopiminen jotenkin siirrettäisiin ylemmälle tasolle takaisin kolmikantaan.

Väittämä vallan luovuttamisesta eduskunnan ulkopuolelle on taas sekin osaltaan harhaanjohtavaa. Edelleen kaikki päätösvalta on eduskunnalla vaikka kuinka jostain kolmikannassa neuvoteltaisiin.

Ilmeisesti neuvottelu ja sopiminen on kuitenkin huono tapa edetä ja parempaa on edistää vastakkainasettelua ja riitauttaa yhteiskunnan eri tahoja. Siinähän tämä hallitus on onnistunut varsin kiitettävästi.

SDP porskuttaa gallupeissa kärjessä ja alemmas vajonneet käyttävät kaikki keinot laskeakseen sitä. Ei siinä sinällään mitään yllättävää ole, mutta tavat sen tekemiseksi käyvät yhä rumemmiksi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Lol nyt. Ei palaaminen keskitettyyn sopimiseen tee muuta kuin jäykistää työmarkkinoita. Toisekseen, kiky oli työmarkkinajärjestöjen sorvaama esitys, kun ei työmarkkinoiden järkevä uudistaminen kelvannut. Minusta se oli läpeensä paska vaihtoehto alkuperäiselle esitykselle, mutta tähän mentiin, kun Sipilä säikähti AY-liikkeen keulimista.

Ei, emme tarvitse kiky-sopimusta tulevaisuudessa, emmekä tarvitse työmarkkinajärjestöjä ohjaamaan lainsäädäntötyötä.

Kyllä, neuvottelu ja sopiminen on huono tapa edetä silloin, kun se tarkoittaa kabineteissa tehtyjä päätöksiä, jotka velvoittavat heitäkin, jotka eivät ko. ehdoilla halua työskennellä. Parempi olisi vapauttaa työmarkkinasääntelyä ja siirtyä paikallisempaan sopimiseen. Vastakkainasettelusta ja riitelystä on vastuussa lähinnä työmarkkinakenttä, joka rimpuilee poikkeuksetta vastaan silloin, kun eduskunta käyttää sille demokraattisilla vaaleilla annettua valtaa.

Antaa SDP:n porskuttaa, eivät he ole silti immuuneja kritiikille. Jos ei kestä kritiikkiä, kannattaa pitää suuta soukemmalla.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

EK:n raahaaminen takaisin "partiksi" eli työmarkkinaosapuoleksi on kuolleena syntynyt ajatus.

Ennen oli aivan kauheaa kuunnella sitä retoriikka "EK riistää, EK ajaa X etua". Ei kiitos uudelleen. Miksi ihmeessä kukaan sellaista haluaa uudestaan?

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Ehkä siksi, että asioista olisi helpompi sopia porukalla?

Yhteisen sopimisen välttäminen on toimiva keino toteuttaa osaoptimointia. Minusta ajatus EK:n irtaantuminen työmarkkinaneuvotteluista on nykyisenä euroaikana hyvin loogista.

Mitä pienemmissä paloissa hinnoista neuvotellaan, niin sitä helpompi on kiinnittää huomiota pelkästään työn hintaan. Alakohtaisilla ja mieluiten työntekijäkohtaisilla työn hintaa koskevilla neuvotteluilla saadaa helposti peitettyä hintojen yleinen joustotarve. Siirretään koko sopimusjoustojen paine työn hintaan.

Mutta joo, seikkaperäisemmän aihetta käsittelevän keskustelun paikka tuskin on tämän blogin kommenttiosiossa.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Varmasti olisi SAK:n ja EK:n kesken helpompi sopia korporativistisesti asioita, mutta onko sellainen järkevää?

Voi myös olla, että ennen oli helpompi demonisoida markkinataloutta ja yritystoimintaa kun löytyi olkiukoksi "vuorineuvosten komentama" (tms tunteellista retoriikkaa) EK, jota vastaan kapinoida kansanliikkeenä kovin tuohtuneena.

Minusta on oikein hienoa kun sellaista ei voi nyt oikein tehdä.

Ammattiyhdistysliike voisi kyllä luoda nahkansa alkamalla toimimaan vahvemmin jäsennistönsä työllistämisen edistäjänä. Voisi olla vaikka kurssitusta ja työnvälistyspalveluja ja verkottautumista. Ehkä sieltä löytyisi jäsenistöä mielyttäviä palveluita?

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #10

Ah. Muistaakseni jossain toisessa yhteydessä totesimme (hyvässä yhteisymmärryksessä), että euroon sopeutuminen edellyttää käytännössä sellaisia suunnitelmatalouden piirteitä. Tuossa mielessä on aika yllättävää päästä lainaamaan:

"Varmasti olisi SAK:n ja EK:n kesken helpompi sopia korporativistisesti asioita, mutta onko sellainen järkevää?"

Ehkä on omaa mielikuvitukseni puutetta kun en keksi muuta vaihtoehtoa kuin se korporativistinen sopinen valtion ja työmarkkinajärjestöjen välillä mikäli sitä sopeutumista halutaan.

Mutta. Tämä keskustelu lienee järkevintä viedä johonkin toiseen yhteyteen. Katson josko jaksaisin väsätä asiasta oman blogikirjoituksen jossain vaiheessa.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #11

Juu, hyvä vastapallo, näinhän me sovimme!

Euro vaatii suunnitelmataloudellista sopeutumista, mutta EK on aivan liian tunteellinen kohde ammattiyhdistyksen väestölle. Minusta kiky osoitti sen, vaikka päätökset olivat hyviä, nyt kun ne purkautuvatl ollaan vissiin aika ongelmissa. En oikein usko että jos EK olisi yhä päsmärinä, SAk haluaisi tehdä toisen kikyn perään!

Parempi olisi hoitaa suunnitelmataloudelliset säädöt liittotasolla tai, hui kauheaa, jopa yksilötasolla! Voi olla harhainen unelma :)

Minusta nykysysteemiin tulee ehkä palautuskytkentä uutuutena - jos joku liitto repii kostonhimo silmissä yli tuottavuuden korotuksia, työttömyyttä pukkaa palkaksi. Ehkä sen joku jäsenistäkin huomaa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #12

Hah. Älä viitsi, iso mies. Tämä siis vain osittain vitsinä.

Ammattiliitot ovat monelle itsensä oikeistolaiseksi mieltävälle vähintään yhtä iso mörkö kuin EK perinteiselle duunarille. Kyllä tälläkin palstalla on niin paljon roskaa ay-mafiasta tms, että ihmetellä täytyy sitä tunteen paloa ja identiteettipolitiikan tuskaa.

Sivukommenttina se, että näissä kuvioissa on yleensä kyse enemmän kuvitellusta identiteetistä ja halusta kuulua johonkin viiteryhmään kuin todellisista oman edun ajamisesta. On kyse siis tunteista. Perusfakta, jonka jokainen markkinointia tekevä tietää. Tehokas markkinointi vetoaa tunteisiin, ihminen kyllä keksii tunteita tukevat tosiasiat jälkikäteen.

Sitten tuosta yksilötason sopimisesta. Tuo on ristiriidassa sekä taloudellisesti rationaalisen ihmisen perusolettaman kanssa, jota oikeisto tuppaa palvomaan, että sen kanssa mitä tiedämme ihmisen päätöksenteosta. Vuokranantajan ei ole järkevää sopia alhaisemmasta vuokrasta vuokralaisen kanssa vaikka kansantalouden tilanne sitä edellyttäisi ja palkkoja kuinka kikyiltäisiin.

Joo, tästä pitäisi kirjoittaa jotain erikseen. Tämän blogin näkökulmasta olemme jo siirtyneet aurinkokunnan ulkopuolelle.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #14

Totta tuo turha ay-demonisointikin. Identiteettipolitiikka on surullista. Haastattelimme vuonna 2007 Neuvotteluvalta-kirjaani Lauri Lylyä, hän maalasi innoissaa onnistuneesta kolmikantanuvottelusta sympaattisen tarinan käyttäen muutosturvaa esimerkkinä, jossa myös työnantajien liittopomot olivat sankareita.

Luulen että tällaisen aika on vain mennyt, pitää päteä omilleen ja en oikein usko että EK oikein voi edustaa kollektiivia nimeltä työpaikkojen tarjoajat. Ehkä ikävä kyllä.

Mutta pistä blogia pystyyn, kommentoin sitten sinne!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomuksen paniikki kasvaa :)

Se onkin parempi puuttua kilpailijoiden puheisiin, kun niitä omia alotteita ei juuri kukaan enää kannata.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PR: "Kokoomuksen paniikki kasvaa :)"

Ja hyvä niin.

PR: "Se onkin parempi puuttua kilpailijoiden puheisiin, kun niitä omia alotteita ei juuri kukaan enää kannata."

SM-liigan valmentajat ymmärtävät, että keskittymällä omaan peliin voitto tulee, jos on tullakseen. Tänä keväänä Kokoomuksen pelit on pelattu, ja hyvä niin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Se ehdotus sisältyi aloitukseen, ts. pidetään kiinni suomalaisesta parlamentarismista ja demokratiasta.

Hassua, miten porukka uhriutuu. Ensin ollaan viemässä työmarkkinat viime vuosituhannelle ja kun joku kritisoi, niin valitetaan, että "miksi te puututte meidän juttuihin"? Siksi, että tuo on yksiselitteisesti huono ehdotus. Jos ei kestä kritiikkiä, niin sitten vain suuta soukemmalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaisen työelämän uudistaminen ei edisty niin kauan kun suomalainen yritysjohtaminen laahaa vuosikymmeniä kilpailijamaiden yritysjohtamisen perässä. Suomessa johdetaan pelolla, käskyttämisellä ja kyvyttömyydellä katsoa yhteistä etua. Ek on työelämän kehittämisen suurin jarru, ero Ruotsiin on valtava, EK ei hyväksy mm. työntekijöiden myötämääräämisoikeutta ei henkilöstön edustusta yhtiön hallitukseen, Ruotsissa nämä keskenäistä luottamusta lujittavat asiat ovat olleet arkipäivää jo vuosia. Suomi on yritysjohtamisen kehitysmaa, Nokian tuhoutuminen oivana esimerkkinä tästä, epäkelvosta johtamisesta.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

EK siis ei osallistu työmarkkinoihin enää, joten ei se mitään jarruta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset