Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Tarvitsiko uusi Ruokavirasto todella 58 000 €:n logon?

  • Uuden ruokaviraston logo, 58 000 € veronmaksajien rahaa, vips vaan.
    Uuden ruokaviraston logo, 58 000 € veronmaksajien rahaa, vips vaan.

Leikitään, että olet perustamassa uutta yritystä ja sinun pitäisi saada firmalle logo ja visuaalinen opas. Maksaisitko työstä 500 euroa vai mieluummin vaikkappa 58 000 euroa?

Esimerkki on toki kuvitteellinen, ei yhdelläkään yrittäjällä ole varaa maksaa tuollaista rahaa logosta. Uudella Ruokavirastolla taas on rahaa ja sitä laitettiin haisemaan oikein suuren maailman tyyliin, kokonaiset 58 000 euroa.

Vertailun vuoksi, tuo meikäläisen naamasta tyylitelty logo ei maksanut mitään ja vaikka sen suunnitellut ystäväni olisi siitä rahaa ottanutkin vastaan, niin kustannus olisi laskettu satasissa.

"Suunnittelun hintalappu päätettiin Seppälän mukaan jättää alle 60 000 euron, jolloin suunnittelua ei tarvinnut erikseen kilpailuttaa. ...suunnittelussa pyrittiin toimimaan kustannustietoisesti eli käytännössä selvitettiin, miten paljon vastaavan kaltaiset hankkeet ovat maksaneet."

Voi hyvä helevetti sentään, tekisi mieli rapsuttaa aivokurkiaista korvan kautta samppanjavispilällä, tässä on nimittäin Suomi-virastojargoni-Suomi-sanakirjasta kohta "näin tämä on aina ennenkin tehty.

Julkinen sektori ei kilpailuta tällaisia projekteja, koska se vaatisi osaamista, jota virastoilla ei ole sekä työtä, jota niissä ei haluta tehdä. Niinpä tällaiset logohankkeet maksavat aina n. 58 000 euroa, sopivasti alle kilpailutusrajan. Ja kun muita samanlaisia kilpailutuksia käytetään referenssinä, niin hyväksyttäväksi hankintahinnaksi muodostuu aina n. 58 000 euroa. Nuo numerot jokaisella julkisen sektorin keikoista kilpailevalla konsultilla on tatuoitu kämmeneen, sen verran hyvin näistä keikoista tulee hilloa.

"Visuaalisen ilmeen pääväreiksi tulevat murrettu sininen, olki ja vadelma, jotka kuvastavat suunnittelijoiden mukaan turvallisuutta, asiantuntijuutta ja palvelua."

Aha, just. Voin melkein kuulla Solitan konsulttien räkäisen naurun, kun ovat lukeneet tuon lauseen lehdestä.

Kun huutelen leikkausten perään, niin puhun juurikin tällaisista keisseistä. #terestroika

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.228093

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Palkkiosuosituksen mukaan graafisesta suunnittelusta pitäisi maksaa 88€/h plus 15% kun tehdään jatkuvan käyttöoikeuden teosta.

Lähes 600 tunnin työpanoksella suomalaiset saavat kyllä aikaan hirvittävää paskaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Näissä 58 000 euron keisseissä päättävä virkamies tulisi saattaa virkamiesoikeudellisten toimenpiteiden kohteeksi.

Toiminta on synonyymi korruptiolle, mutta sitä sanaa ei voi käyttää, koska Suomessa ei korruptiota ole.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Näissä 58 000 euron keisseissä päättävä virkamies tulisi saattaa virkamiesoikeudellisten toimenpiteiden kohteeksi.

ooo

Ikäväähän syyttely on, mutta vastuuseen olisi pistettävä, niin kauan kunnes keksitään parempi menetelmä, oli sitten kyseessä kuka hyvänsä. Jos ei itsekritiikki toimi, sitä voidaan opettaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totalitaristinen brändi.

Tekee yhden brändin koko Suomelle ja copypastettaa sen joka virastoon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jäävuoren huippu ? Ei ihme, kun ei rahat riitä. Mihinkään.

Tuli tuosta jutusta mieleen taannoinen PV n IT - projekti, toiminnanohjausjärjestelmän vaihtoon hakattiin miljoonia, tuli sutta ja sekundaa, eikä valmista taida olla kai vieläkään.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Näitähän piisaa julkishallinnossa muutenkin. Ei ole ainoa kesken jäänyt tai kalliiksi käynyt projekti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kova hinta typerästä logosta (vieläpä ilman tarjouskilpailua).

Sitäkin enemmän ottaa hattuun nuo virastojen jatkuvat yhdistymiset sekä siihen liittyvät, jatkuvat nimenmuutokset:

Evira on nyt sitten "Ruokavirasto"

Trafi on nyt sitten "Traficom"

Mikä olisi Valviran seuraava nimi? Jne..

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Osittain korkeaa hintaa selittää se, että isossa organisaatiossa on suuren työn takana löytää se jonkinlainen konsensus siitä minkä niistä logoehdotuksista kelpaa. Lopputuloksena on se vaihtoehto josta ei nyt täysin pidetä, mutta on ihan ok. Kuitenkin silti hinta on kyllä korkea, siinä on tehty yhden henkilön työpanoksella noin kolme ja puoli kuukautta töitä.

Laskin 800€:n henkilötyöpäiväkuluilla, se on noin esimerkiksi suunnittelijan listahinta ICT-alalla.

Eli työtä olsi sillä hinnalla tehty noin 72 päivää. Joka on yli kolme ja puoli kuukautta yhden henkilön työpanoksella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Etkö ole tyytyväinen vaikka siinä on Tie etualalla. No en minäkään. Liikaa yksityiskohtia logoksi. Liian pysähtynyt ja idealisoitu maailma kuvassa.
Huonot tekijät ovat hyviä rahastamaan. Sen olemme nähneet attendiespericaretapauksessa.
Jotain on Suomessa pielessä kun huijarit jyllää. Kulttuuria pitää yllä keskenään pieni köyhä eliitti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Uutisen mukaan:
Hieman alle 60 000 eurolla Ruokavirastolle saadaan visuaalisen ilmeen kokonaisuus, johon kuuluvat esimerkiksi logo, tyyliopas sekä malleja siihen, miten logoa käytetään kylteissä ja opasteissa.

Vertailukohdaksi voisi ottaa parin vuoden takaisen Helsingin brändi-identiteetin, visuaalisen ilmeen ja graafisen ohjeiston luomiseen liittyvän palveluhankinnan, johon elinkeinojohtajan sai valtuudet hankkia palveluja enintään 200 000 euroon
asti vuoden 2016 aikana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta tulee väistämättä mieleen keissi, kun eduskunta osti tekstiilitaiteilija Oili Mäeltä suuren valiokunnan seinälle ryijyn nimeltään "Nebuloitten Pako". Eduskunta maksoi hänelle ryijystä vuonna 1976 200.000 markkaa, mikä vastaa arvoltaan suurin piirtein samaa summaa euroissa nykyään.

Kyseinen ryijy oli ollut taiteilijan jonkinlainen puhdetekele, joka oli unohtunut lojumaan jonnekin varastoon vuosikausiksi. Eduskunnan julkistama hankesuunnitelma oli saanut taitelijan kaivelemaan sen varaston uumenista, jonka jälkeen hän oli keksinyt työhön liittyvistä yksityiskohdista erilaisia symboleja eduskuntaa ajatellen tyyliin "14 tähteä taustalla merkitsee eduskunnan 14 valiokuntaa" "kymmenen xxx kuvastaa puoluejakaumaa" j.n.e. Lista symboleista oli pitkä.

Kaikki upposi silloin täydestä kuin väärä raha.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minä tekisin 20000€:lla paremman.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan hieno logo!

Mutta ei saatana tuota rahantuhlausta!! Olen juurikin samaa mieltä, tälläisistä sitä pitäisi leikata, eikä koulutuksesta jne... Aivan älytöntä!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Logon onnistuneisuus on makuasia, ja niistähän on mitä otollisinta kiistellä.
Aina löytyy myös niitä, jotka ilmoittavat tekevänsä puolella hinnalla paremman ja joiden lasten työt peittoavat Picasson tekeleet mennen tullen.

Hinnan kohtuullisuus tai kohtuuttomuus taas riippuu siitä, mitä kaikkea se sisältää. Tiettävästi se sisälsi muutakin kuin pelkän logon. Tuossa aikaisemmassa kommentissani otin vertailukohdaksi parin vuoden takaisen Helsingin brändi-identiteetin ja visuaalisen ilmeen, joka maksoi 200 000 euroa.

Jukka Ryhänen

Sanat Ruoka ja Virasto ovat jo itsessään tympeä yhdistelmä. Logon grafiikka tuo kuitenkin mieleen astetta vakavamman häiriintyneisyyden, jotakin kolhoosi/sovhoosi tyyppistä yhdistettynä orwellilaisuuteen ja totaaliseen mielikuvituksettomuuteen.

Ei tuo raha tässä huomiota kiinnitä vaan mielenvikaisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset