Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Kestävyysvajeesta huolimatta puolueet lupaavat mahdottomia

  • Puolueet eivät ole kovin johdonmukaisia vaalitavoitteissaan.
    Puolueet eivät ole kovin johdonmukaisia vaalitavoitteissaan.

Hesari julkaisi eilen puolueiden näkemykset julkisen talouden mulkkaamiseksi ja kuten niin tyypillistä, vaaleihin valmistautuessa jopa matematiikan perustaidot saattavat unohtua poliittiselta eliitiltä. Sanalla sanoen, ei hyvältä näytä.

Esimerkiksi Keskusta haluaa kasvattaa julkisia menoja, keventää verotusta ja vähentää velanottoa. Kristillisdemokraatit taas haluaa pitää veroasteen ennallaan, mutta haluaa kattaa vaatimansa menonlisäykset kiristämällä verotusta. Vihreät taas pitäisi julkiset menot ennallaan, mutta rahoittaisi vaalilupauksensa leikkaamalla "muita menoja", mitä ne sitten lienevätkään.

Hattua on nostettava demareille ja Vasemmistoliitolle, jotka johdonmukaisesti haluavat lisää julkista sektoria ja lisää verotusta. Toki resepti on kansantaloudelle murhaava, mutta jos sen ei katsota haittaavan tulonsiirtoutopian rakentamisessa, niin ei sitten.

Ilahduttavasti Perussuomalaiset ja LiikeNyt ajavat verotuksen alentamista, velkojen maksamista ja julkisen sektorin leikkaamista. LiikeNyt tosin voi lupailla mitä tahansa ja Persujen taannoinen vaihtoehtobudjetti oli saatu hädin tuskin ylijäämäiseksi kirjaamalla EU-jäsenmaksuista säästettäväksi 300 M€, vaikkei niiden maksamatta jättäminen tuosta noin vain ole mahdollista.

Vaikka olen tyytyväinen Kokoomuksen tavoitteeseen vähentää velanottoa, niin en ymmärrä, miksi puolueemme haluaa pitää julkiset menot ja veroasteen ennallaan? Ja miten julkiset menot pidetään ennallaan, kun leikataan "muista menoista"? Mitä muita menoja julkisella sektorilla on kuin julkisia menoja?

Yksikään eduskuntapuolue ei ikävä kyllä ole analyysissään johdonmukainen, eikä aja sitä tiukkaa talouskuria, jota julkisen talouden kestävyysvajeen korjaaminen vaatii. Ja sen hoitamiseksi ainoa toimiva malli on, että ensisijaisesti leikataan julkisen sektorin kulutusta, parannetaan Suomen houkuttelevuutta tekemällä verotuksesta kansainvälisesti kilpailukykyinen ja kerätään puskuria maksamalla velkoja.

Meillä on ihan oikeasti vielä pitkä liuta uudistuksia tekemättä ja monta laihaa vuotta edessä, ennen kuin Suomi-laiva on taas saatu äyskäröityä pinnalle. Kaikki muu on vastuutonta vaalipuhetta. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jaakko Hämeen-Anttila sanoi hyvin.

''Olen tottunut ajattelemaan, että hyvinvointivaltion tehtävä on turvata kansalle toimiva terveydenhuolto, lapsille hyvä koulutus ja vanhuksille turvattu vanhuus. Mutta nyt olen oivaltanut, että kaikkea tätä kuuluukin nimittää ylipaisuneeksi julkiseksi sektoriksi, josta täytyisi päästä eroon.''

Kokoomuksen politiikan ydin on juuri tämä, ihminen unohtuu aina rahan alle.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kommenttisi implikoi, ettei mielestäsi julkinen sektori tuhlaa mihinkään turhaan rahaa, ja että kaikki menee itse asiassa terveydenhuoltoon, koulutuksiin ja vanhustenhoitoon. Minähän en missän vaiheessa puhunut noista leikkaamisesta, vaan julkiselta sektorilta löytyy kyllä miljarditolkulla läskiä muutenkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Verosuunnittelu vaan kuriin. Nykyrikkaat eivät enää rakenna maata.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Verosuunnittelun suitsiminen ei auta niin kauan kuin tarkoitus on vain kerätä mahdollisimman paljon veroja. Mikään määrä veroja ei ole siinä ajatusmaailmassa riittävästi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihme loitsu. Tottakai jokainen veropennonen on arvokasta yhteistä omaisuutta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

"Tottakai jokainen veropennonen on arvokasta yhteistä omaisuutta".

Tuossa tuli se ajatusmalli harvinaisen selvästi esitetyksi. Rahoja ei omista se, joka ne on tienannut, vaan ne ovat "yhteistä omaisuutta" josta verottaja saattaa armollisesti jättää jonkun osuuden rahat ansainneellekin, jos tarpeelliseksi katsoo.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yksinkertaisiin kysymyksiin saa yksinkertaisia vastauksia. Kestävyysvajeen kurominen tai ilmastopolitiikka eivät varsinaisesti ole äänestäjiä kiihottavia lupauksia. Jos ei pääse läpi, ei voi päättää mistään.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Vastuutonta toimintaa Suomen veroasteella, joka on 42% (OECD:n keskiarvo 34%, USA 27%). Pientä merkkiä on kuitenkin havaittavissa että toisin kuin edellisissä parissa vaaleissa, lehdistö ei enää täysin palkein kannata vasemmistovisiota alati nousevine veroasteineen ja julkisine kulutusmenoineen.

Toivottavasti tämä faktapohjainen heiveröinen trendi jatkuu myös vaalipäivään saakka ja sen jälkeenkin.

Risto Salonen

Suomessa vaaditaan lähes jokaiseen pikkutehtävään kaiken maailman tutkintoja ja sertifikaatteja - paitsi kansanedustajaksi voi päästä, vaikka ei hahmota eroa esim miljoonan tai miljardin välillä. Kai Eduskunta voisi edellyttää jonkinlaista kansanedustajatestejä ennenkuin hyväksytään ehdokkaaksi. Voi karsia sitten niitä utopistisia intohimoja myöhemmin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Suomessa vaaditaan lähes jokaiseen pikkutehtävään kaiken maailman tutkintoja ja sertifikaatteja - "

Tämä on isoin syy miksei Suomessa työttömät työllisty, eikä työnantajat löydä työntekijöitä työttömien joukosta!

Tämä kuntoon, niin Suomessa työllisyys tippuisi monta prosenttia, eikä olisi pelkästään tilastokikkailua!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset