Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Äänestäjä, älä lankea veroseireenien menonlisäyslauluun

  • Suomella ei ole enää varaa velkaelvytykseen tai julkisen sektorin menojen kasvattamiseen.
    Suomella ei ole enää varaa velkaelvytykseen tai julkisen sektorin menojen kasvattamiseen.

Vero- ja velkaseireenit laulavat taas menonlisäyslaulujaan vaalikarikoissa seilaavan Suomi-laivan matkustajien harhauttamiseksi. Vaikka laulu kuulostaa huumaavan kauniilta, siihen lankeava kansantalous tullaan repimään elävältä kappaleiksi Hakaniemen rantakallioilla.

Kuvan graafit kertovat julmaa tarinaa:
- Julkinen sektori on velkaantunut rajusti.
- Kotitaloudet ovat velkaantuneet rajusti.
- Julkiset menot ovat kasvaneet rajusti vaikka tulot ovat tippuneet.

Viimeisimmät lamat ja taantumat ovat tapahtuneet 1970-, 1990, ja 2000-luvuilla, joten uusi talousnotkahdus on todennäköisesti jo aivan kulman takana. Maailman merillä raivoaa kauppasotien, pörssien laskun, Brexitien, pakolaiskriisien ja muut myrskyt. Meillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa jäykkiin työmarkkinoihin, jatkuviin menonlisäyksiin, korkeampaan verotukseen ja velkaantumiseen. Ei ole ollut enää vuosikymmeniin.

Äänestäjien on nyt parempi laittaa vahaa korviinsa ja kuunnella Terfeuksen laulua, jotta kansantalous saadaan ohjattua turvallisemmille vesille.#terestroika

https://findikaattori.fi/fi/28
https://www.stat.fi/til/jyev/2017/04/jyev_2017_04_2018-03-16_tie_001_fi.html
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkiset-menot/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Seireenit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäisi ajatella maanpuolustusta. Paras siivilipuolustus on että kansakunta tuntee että eriarvoisuutta vastustetaan ja kaikki pidetään mukana.
Jos verokikkailu kiellettäisiin, tuomittaisiin ja vaikeutettaisiin ei tarvitsisi niin paljon rokottaa tunnollisia hyväosaisia.
Oikeisto tekee itsensä naurettavaksi kun se ei enää kannusta tunnollisuuteen ja käy sivistyneistöä vastaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pääomien pakeneminen veroparatiiseihin on tyypillistä kehittyville valtioille...

http://maailmantalous.net/fi/abc/paaomapako

Eriarvoisuuden lievittäminen kasvattaa yhteiskuntaosallisuutta ja tässä ilmastonmuutoksen keskellä kannattaa palauttaa mieliin myös prof. Pekka Nuortevan aikoinaan esittämämiä teesejä ympäristön suojelusta isänmaan puolustuksen kulmakivenä:

http://sange.fi/~jhuhta/nuorteva-haastattelu.html

Molemmat linkkinä liittyvät yhteen siltä osin, että markkinatalouden on todettu säädeltynäkin johtavan aina sekä eriarvoisuuden kasvuun että ympäristötuhoihin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos, tähän Nuortevan teesiin pitää tutustua!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tapasi mukaan et vastannut itse kirjoitukseen, vaan puhuit jostain aivan muusta. Tosiasia on se, että julkinen sektori ja velat ovat kasvaneet sellaisella vauhdilla, että tätä ei yksinkertaisesti voida jatkaa. Lisäverotus ei ole ratkaisu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten eriarvoistumista voidaan estää ilman verotusta? No ehkä ohjaamalla sosiaalietuuksien piiristä pois hyvätuloisia jotka ylikäyttävät niitä. Näin yhteisiä varoja kohdennetaan niitä eniten tarvitseville ja hyväosaisia osallistutetaan yhteiskuntaan.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #12

Jatkuvasti kohoavan veroasteen ei pitäisi olla itsetarkoitus vaan tulonsiirtoihin käytettävissä olevan absoluuttinen eurosumman.

On parempi pienentää eriarvoisuutta vähätuloisten kassavirran lisäämisellä kuin hyvätuloisten kassavirtaa pienentämällä, jos siis rationaalinen ihminen saa päättää.

Tästä vissiin on vaikea olla eri mieltä?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Itse olen Hurrin kanssa samaa mieltä ja yhtä huolissani virheiden toistamisesta.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Mikäli kaikki leikkaa, niin miten yhteiskunta saadaan pyörimään ilman konkursseja? Tämän luulisi ainakin Kokoomusta kiinnostavan. Taloudessa yhden sektorin teot vaikuttavat myös muihin. Palapelin paloja pitää siirrellä hallitusti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämän luulisi ainakin Kokoomusta kiinnostavan."

Kokoomusta kiinnostaa vain ylikansalliset suuryhtiöt, näillä saa hyväpalkkaisia johtajanvirkoja itselleen ja kavereilleen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

...luulisi kokoomusta kiinnostavan...
Kokoomukseen suhtaudutaan vieläkin ikäänkuin sillä olisi periaatteita ja visioita.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

En kyllä ole vakuuttunut siitä, että millään puolueella olisi periaatteita tai visioita. Mikäli niitä on, niin ne ovat kauppatavaraa, joilla on vaan muita kalliimpi hintalappu päällä. Ollaan sitä oltu niin köyhien asialla että, tai sitten ydinvoimaa vastaan, nyt ollaan vanhustenhoidon agendalla liikkeellä, mutta karu totuus tulee siitäkin paljastumaan. Joskus takinkääntö perustuu järkeviin syihin, mutta usein vain oman lähipiirin edun turvaamiseen. Tämän veivaamisen jälkeen sitten sanotaan, että kyllä kansa tietää, ei tiedä, se uskoo ja unohtaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

Visiot oli huono sana. Kysymys on arvoista. Esim vihreille luonnon monimiotoisuus on arvo. (Koska he eniten Suomessa suojelevat luontoa voi sanoa että he siinä suhteessa ovat myös nationalistisin puolue.)
Arvot ovat asioita jotka ovat yhteisiä ja joilla on kaikupohjaa eri väestöryhmissä. Samalla niiden puoluekohtaiset painotukset sitten auttavat erilaisten äänestäjäryhmien sitoutumisessa puolueeseen.
Voi olla että kokoomus on kadottanut tutkan omiin perinteisiin äänestäjäryhmiinsä jotka ovat kehittyneet eri suuntaan ja saattavat ihmetellä uutta, uudella tavalla brutaalia kokoomuslaisuutta ala Sammallahtikaumakorhonen ja kaiken maailman patriakauppoja ugandassa tekevät vantaalaisalamaailmakokkarit.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #7

"Esim vihreille luonnon monimiotoisuus on arvo. (Koska he eniten Suomessa suojelevat luontoa"

No lol nyt. Ovat ajaneet aktiivisesti mm. puunpolton lisäämistä, vastustaneet ydinvoimaa ja haaveilleet venäläiseen maakaasuun tukeutumisesta vielä tälläkin vuosikymmenellä. Silmät auki Sini.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Periaatehan se rahantekokin on, etenkin julkisilla verovaroilla bisneksen teko, joka minun silmissäni merkitsee yksinomaan hädänalaisen (~ avuttoman) hyväksikäyttöä, olkoon sitten kyse vanhuspalveluista tai lasten päiväkodeista.

Osmo Soininvaara totesi eräässä tekstissään, että Kokoomus ei ole markkinatalouden puolesta vaan bisneksen. Jäljet näkyvät.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Hurri perustaa teesinsä väittämille, joita ei ole perustellut. Miksi EU-alueella monissa maissa talous kasvoi kohisten jo vuonna 2011, kun Suomessa rämmittiin vuoteen 2018 asti? Miksi meillä on enemmän työttömiä ja vähemmän työllisiä kuin monissa maissa, vaikka olemme velkaantuneet ennätysvauhtia?

Osaisiko joku teistä kriitikoista kertoa, paljonko meidän olisi pitänyt ottaa velkaa, että olisi ollut tarpeeksi?

Talouspolitiikkamme ei ole ollut kiristävää, vaan elvyttävää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ongelma on siinä, että maat ovat kovin erilaisia, mutta toimivat samalla valuutalla (eurossa). Voit tietenkin itse kertoa nuo monet maat, johon viittaat, ja suhteuttaa ne sitten tähän euroon. Työllisyyden kohdalla meillä on se ongelma, että meillä ei ole "osaavaa henkilökuntaa" työnantajien tarpeisiin. Toisaalta meidän maassa eläminen on niin kallista, että täällä ei voi työllistää määrällisesti paljon huonosti tuottaville aloille ja jos voi, niin sitten näitä henkilöitä, jotka eivät tule toimeen työllään, on tuettava muuten. Kumpaa silloin muuten tuetaan, työntekijää vai työnantajaa?

Oikea velkamäärä on nolla, mutta kun se ei ole nykyisessä velkavetoisessa maailmassa mahdollista. Mikäli poistamme velat, niin poistamme rahan. Mitä sitten tehdään? Nyt kun kuitenkin mennään näillä askelmerkeillä, niin laitan alle hyvää pohdintaa rahapolitiikasta ja finanssipolitiikasta. Uskon, että Hurri on kirjoituksen kanssa samoilla linjoilla.

https://rahajatalous.wordpress.com/2014/01/17/raha...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TS: "...paljonko meidän olisi pitänyt ottaa velkaa, että olisi ollut tarpeeksi?"

Tereseni, yritä edes ajatella, ei se ole niin vaikeaa. Velkaa ei enempää, mutta kylläkin verotus on järjestettävä toisin. Pääoma- ja ansiotuloverokannat on yhtenäistettävä, mikä laskee alimpien nykyisten pääomatulojen veortusta ja vastaavasti nostaa suurempien pääomatulojen verotusta, yhteisövero takaisin EU:n keskiarvon tuntumaan, se 26 oli aivan sopiva ja se on saatava myös efektiiviseksi prosentiksi, eli konsernien sisäiset kikkailut on suitsittava, hallintarekisterijärjestelmä pois ja terve aiempi malli takaisin, osinkoverotukseen on puututtava, tasaveron luonteiset maksut ja ALV-kannat nykyistä alemmas, jolloin raha (varattoman ja keskituloisen kiertää tehokkaammin), riittävästi resursseja talousrikollisuutta tutkivalle poliisin yksikölle, yritystuet, tuo valikoitujen yritysten perustulo pois, paitsi valtakunnan huoltovarmuuden kannalta elintärkeisiin toimintoihin suunnattu sekä sellainen tuki, joka kiistatta ja kokonaan ohjautuu suoraan kuluttajan hyväksi ja sellainen, jolla esimerkiksi tuetaan vaikeuksiin joutuneen yrityksen henkilöstön uudelleen koulutusta. Jatkettavaa olisi paljonkin, mutta tämä alkajaisiksi. Useiden miljardien vuosittainen tehottomaksi, haitalliseksi ja kilpailua vääristäväksi todettu yritystuki merkitsee itsessään miljardien pelivaraa mielekkäämpiin toimintoihin kuten koulutukseen, liikenneinfraan, vanhuspalveluihin.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Minusta talouspolitiikkamme oli juu menopuolella elvyttävää, mutta veropuolella se on ollut vuotta 2018 lukuunottamatta vahvasti taannuttavaa kun kokonaisveroastetta on ruuvattu jatkuvasti ylöspäin.

Vuonna 2018 kokonaisveroaste laski 43%-tasolta 42%-tasolle. Mitä kävi? Kansantalous kiitti lähes joka tasolla.

Suosittelisin vastaavan kokeilun jatkoa. (OECD:n keskimääräinen kokonaisveroaste on 34% ja USA:ssa se on 27%). Tilaa olisi liikkeille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Vedät ilmeisesti suoran kausaliteetin nimenomaan kokonaisveroasteeseen eli kansantalouden nousu johtuu prosentin laskusta kokonaisveroasteessa. Mielenkiintoinen lähinnä ideologinen valinta.

Perinteisillä verrokeillamme Ruotsilla ja Tanskalla on Suomeakin korkeampi kokonaisveroaste. Kuitenkaan niiden menoa se ei ole haitannut ja kansantalous voi hyvin silloin, kun Suomi puolestaan rämpi.

Mistä mahtaa johtua? Niissä se ei sitten olekaan merkittävä tekijä?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #20

Löysit 2? OECD:n veroaste on 34%, Suomen 42%. Minä voin kertoa kaikki 4 maata maailmassa joissa *oli* Suomea tappavampi veroaste:
1.Ranska
2.Tanska
3.Belgia
4.Ruotsi
5.Suomi 42%
..
..
OECD 34%
...
..
USA 27%

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...

Minulla on sinulle ilouutisia, Ruotsiin tuli valtaan vasemmistohallitus, ja sen pääpuolue ensityökseen poisti solidaarisuuveron, alentaen marginaaliveroastetta 5%. Tämä tiputtaa Ruotsin heittämällä kohti OECD:ta ja talouskasvua.

Suomessahan ei ole yhtään puoluetta joka olisi yhtä järkevä kuin ruotslaiset demarit. Miksi?

Meillä on käytössä epäloogiset tavoitteet. Vasemmisto ei halua lisätä julkishallinnon kassavirtaa jotta se voisi maksaa lisää tulonsiirtoja. Oikeisto ei halua vähentää niitä. Molemmat ovat ideologisesti aivan metsässä.

Kirjoitin tästä analyysin:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2689...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #21

Ovatko Ruotsi ja Tanska lähimpänä Suomea yhteiskuntina ja perinteisesti käytettyjä verrokkeja? Ovat.

Onko niillä korkeampi veroaste kuin Suomella? On.

Onko niiden talous menestynyt samalla aikaa, kun Suomen on rämpinyt? On.

Onko silloin suoraan vedettävissä johtopäätös, että nimenomaan korkea kokonaisveroaste on juurisyy menestymättömyydelle? Ei.

Kyllä minä tuon listan tunnen. Käytin näitä esimerkkejä siksi, että meitä usein verrataan juuri näihin maihin enkä sillä lainkaan halua kiistää meidän kokonaisveroasteemme olevan korkea.

Se että talouskasvun pääsyy olisi veroasteen lasku yhdellä prosentilla on ideologinen päätelmäsi, jolle ei vaikuttaisi olevan muuta tukea.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Tere,

Taas erinomainen järjen ääni tässä jatkuvassa tyytymättömyyden ja loputtomien toiveiden myrskyssä. Kiitoksia.

Minusta puolueiden arvot ja tavoitteet tulisi määritellä paremmin muuten kuin julkishallinnon kokonaismenokasvutoiveiden kautta. Yritysten rooli vähintään €63 miljardin maksualustana julkishallinnolle tulisi myös avata.

Blokkivaalit olisivat kyllä mukava kokeilu Suomessa. Ei ole oikein kuluttajansuojaa kun meillä näyttäisi olevan joukko välttelijöitä ja valtiollisten palveluiden lisääjiä.

Puolueiden pitäisi päättää mitä he haluavat. Vähintään yksilötasolla, niinkuin sinä mielestäni hienosti teet.

Itse tykkäisin puoluekoordinaatiston uudistuksesta näin:

Z-akseli: demokratia vai totalitarismi. Tässä kaikki lienevät origossa puolustamassa demokratiaa. Tosin en ole ihan varma, pitäisikö kaikkien puolueiden varmuuden vuoksi irtisanoutua ulkoparlamentaristisesta vaikuttamisesta ;)

Y-akseli: liberalismi (ihminen valitsee ja äänestää jaloillaan) vai kollektivismi ml. korporatismi ja monopolismi (”porukka” valitsee)

X-akseli: enemmän tulonsiirtoja (vasemmisto) vai vähemmän tulonsiirtoja (oikeisto)

Pelin sääntö pitäisi olla että ”poliittinen vastustaja ei valitse, puolue valitsee itse”. Jos vastustaja valitsee, sen nimi on identiteettipolitiikka ja hän valitsee inhoimman olkiukon minkä keksii, esim. kommunistisen korporatistisen totalitaristin. Eihän tällaisia ole olemassa. Kuten ei ole crony capitalist korporatistisia totalitaristejakaan, joita moni kirjoittaja täällä löytää ihan päivätyökseen joka kulman takaa. Mieluiten veroparatiisilinkillä!

Tein tästä blogauksen. Lisäksi linkittelin "Miten Suomi voidaan pelastaa"-julkaisun politiikkasuosituksia, jos joku puolue halauaisi hipsiä pikku askelin kohti liberalismia, joko vasenta tai oikeaa kaistaa käyttäen.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2689...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset