Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Esperi Care vei sote-keskustelu uuteen aallonpohjaanTämä Esperi Care-juttu on karannut varsinkin poliitikoilta, mutta myös muilta kommentaattoreilta, aivan täydellisesti lapasesta. Kyse ei ole enää vanhusten tai yhteisten asioiden hoidosta, vaan häikäilemättömästä politikoinnista keinolla millä hyvänsä. Osa mediaa tulkitsee tilannetta niin kuin täällä työnnettäisiin vanhuksia Zyklon-B-suihkuihin. Pari otsikkoesimerkkiä:

"Suomi, jonka pitäisi olla yksi maailman onnellisimmista maista, näyttää tappavan mummonsa ja pappansa sänkyihin" - Suomen Kuvalehti

""Jälleen kerran Helvetin enkelit kokoomuksessa julistavat, että tarvitaan lisää säästöjä" – suurliitto [JHL] ei sulata törkeitä heittoja" - Demokraatti

"YKSITYISTETÄÄN VANHUKSET HENGILTÄ!" - Kansan Uutiset

Tällä tasolla mennään, eikä poliitikkojen logiikka kestä sen paremmin vettä.

Ensinnäkin, SDP ja Vasemmistoliitto ovat kilpaa huutaneet valinnanvapauden karmeutta, mutta tosiasia on, ettei ko. hoitokodissa olleilla nimenomaan ollut valinnanvapautta kilpailuttaa hoitolaitostaan. Toisekseen, yksityistämisen ja voitontavoittelun moraalittomuudesta krokotiilinkyyneliä itkevien vasemmistopoliitikkojen kaksinaamaisuus asiassa on härskiydessään vertaansa vailla.

Tein jo viime kesänä videon ko. puolueiden nimihenkilöiden osallisuudesta Tradekan toiminnassa (videon kohta 5:32). Tradekan edustajistossa istuu mm. Antti Rinne, Li Andersson, Antti Lindtman, Paavo Arhinmäki, Sirpa Paatero, Tytti Tuppurainen ja Aino-Kaisa Pekonen. Sattumoisin Tradeka osti tuolloin yksityisiä sote-palveluita tuottavan Medi Groupin, joka vielä eiliseen asti viritteli kaupallista yhteistyötä Esperi Caren kanssa. Pöljintä on, että Tradekan edustajistossa Medi Group-päätöksen siunannut SDP:n Antti Lindtman on nyt johtamassa oppositiota tekemään välikysymystä sote-asioista. Ei hyvä helvetti, mikä farssi!

Miten Vasemmistoliitto ja SDP voivat vaatia hallitusta vastuuseen yksittäisen kunnan tekemistä palveluostoista? Varsinkin, kun virittelivät hallinnoimassaan yhtiössä yhteistyötä nimenomaan Esperi Caren kanssa? Vastoin kaikkia lausuntojaan, yksityinen sote-bisnes ja voitontavoittelu on näille vasemmisto-vempuloille selkeästikin ihan jees silloin, kun massit tulevat omaan taskuun.

Yksi iso ongelma sote-sektorilla on työvoiman vähyys. Hallitus on neljä vuotta yrittänyt keventää työllistämistä vaikeuttavaa työmarkkinasääntelyä ja helpottaa ulkomaisen työvoiman rekrytointia myös hoitoalalle, mutta AY-liike ja vasemmistopuolueet ovat kategorisesti vastustaneet kaikkia hallituksen reformiesityksiä. Kannustan AY-liikkeen edustajia pistämään ne osoittavat sormet takaisin taskuun ja kävelemään peilin eteen.

Ai niin, se suomalainen legendaarisen surkea julkinen kilpailutusosaaminen! Sen tason tietää jokainen julkisella sektorilla työskentelevä tai esimerkiksi julkisia infrahankkeita lehdistä seurannut kansalainen. Palveluntuottajalla on tietysti päävastuu asiakkaistaan, mutta on aivan selvää, että tässä tapauksessa kunnan kilpailutusosaaminen on ollut surkeaa eikä tarvittavia auditointeja ole tehty missään vaiheessa. Laadunvalvonta on niin palveluntuottajan kuin sen ostajankin vastuulla, mutta veikkaan, ettei julkishallinnon puolelta ilmoittaudu ensimmäistäkään vastuunkantajaa.

Tarkoittaako tämä kaikki sitä, että sote pitäisi uudistaa nyt pöydällä olevan esityksen mukaisesti? Ei. Se ei myöskään tarkoita sitä, että yksityinen palvelutuotanto tai voiton tekeminen sote-palveluilla olisi kategorisesti kiellettävä, koska THL:n tutkimusten mukaan yksityiset yritykset tuottavat laadukkaampia vanhuspalveluita. Mutta sitä se kuitenkin tarkoittaa, että tätä ongelmaa ei saada ratkaistua ennen kuin poliitikot lopettavat joka hemmetin asian politisoinnin oman agendansa puskemiseksi ja alkavat keksiä johdonmukaiseen tilanneanalyysiin pohjautuvia ratkaisuja.

Minusta ongelmaan on useampia ratkaisuja: Julkisen sektorin kilpailutusosaamisen vahvistaminen koulutuksen tai ulkopuolisten konsulttipalveluiden avulla. Työmarkkinasääntelyn keventäminen ja työperäisen maahanmuuton helpottaminen. Työn verotuksen laskeminen työssäkäyvien ostovoiman parantamiseksi ja kenties whistleblower-lainsäädännön (kts. linkki alla) täsmentäminen kannustavammaksi, jotta tällaiset laiminlyönnit saadaan nopeammin julki. #terestroika

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/suomi-jonka-pitaisi-olla-yksi-m...

https://demokraatti.fi/jalleen-kerran-helvetin-enkelit-kokoomuksessa-jul...

https://blogit.kansanuutiset.fi/ole-se-muutos-jonka-haluat-maailmassa-na...

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koko-oppositio-lahtemassa-mukaan-sdp...

https://www.talouselama.fi/uutiset/vasemmiston-hallitsema-sotefirma-med-...

https://www.eva.fi/blog/2018/11/26/selvitykset-yksityiset-sote-toimijat-...

https://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Työperäisen maahanmuuton lisääminen auttaa ehkä 10 vuoden kuluttua, kun mukana tulleet lapset aloittavat työelämässä.

Muuten olen sitä mieltä, että (asiaaymmärtämätön)blogi päivässä pitää tosin naaman muistissa.Ei kovin korrektia samalla listalla muita ehdolla olevia kohtaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mauri Lindgren: - "Muuten olen sitä mieltä, että (asiaaymmärtämätön)blogi päivässä pitää tosin naaman muistissa."

Näinhän se valitettavasti on. Täytyy toivoa, että joillekin jää mieleen myös Tere Sammallahden naama, niin olisi mahdollisuus saada myös asiaa ymmärtäviä mukaan päätöksentekoon.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Työperäisen maahanmuuton ei tarvitse tarkoittaa sitä, että yksi töihin tuleva voi tuoda muut perheenjäsenet tänne sosiaaliturvalle.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

En odottanutkaan,että ymmärtäisit.Ensimmäinen aalto ei vaan opi riittävän hyvin hoito- ja terveystoimessa edellytettävää suomen kieltä.Ensimmäinen aalto sopii hyvin koodaamiseen ja markettien hyllyjen täyttäjiksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #38

"Ensimmäinen aalto sopii hyvin koodaamiseen..."

Huutava pula on tekoäly- ja robotiikkakoodareista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomukselle tuli nyt paniikki, sillä kyllä siellä tiedetään kenen nilkkaan tämä kohu eniten saattuu.

Äänestäjä kyllä muistaa ja tietää, mikä puolue on ajanut koko ajan enemmän yksityisiä hoitolaitoksia sisään, sillä Orpohan sanoi, että yksityisten myötä laatu hoidossa paranee :)

Hyvä, että tämä tuli ennen vaaleja, ja toivottavasti se kolahtaa kokoomukseen ja kovaa ja samalla saataisiin tuo sote kaadettua.

Pekka Pylkkönen

Juurihan tuossa THL sanoi että laatu yksityisillä on parempaa.

Muistaako kansa vaikka Tampereen kaupungin Koukkuniemen vanhainkodin josta Stakes totesi puuttuvan 100 hoitajaa edes tyydyttävästä tasosta?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Yksityisellä puolella hoidon laatu on asiakkaiden mielestä parempaa, tietää kertoa THL. Muistatko, kun julkisella sektorilla työskenteli sarjamurhaaja? Mitä mieltä olet sen tapauksen vaikutuksesta koko julkisen sektorin hoitoalan maineeseen? Minusta ei ole syytä tehdä perusteettomia yleistyksiä kummassakaan tapauksessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aika epätoivoiseksi käyvät kokoomuslaisten yritykset siirtää vastuuta omista tekemisistään muiden, varsinkin vasemmiston ja ay-liikkeen harteille.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Juu, kyllä tästä voi saivarrella vaikka kuinka, mutta ei se silti puleeraudu. Kokoomus on näiden hoivajättien luomien ongelmien mahdollistaja.

Terellä on muuten tuo kielenkäyttö vielä vähän puutteellinen kansanedustajaksi: "kommunistit", "huijarit", "korruptiota", "naukuu" jne.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Tere kirjoittaa kiihkon vallassa kun hänen kannattamansa maailmankatsomus näyttää nyt pahimmat puolensa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kun julkisen puolen sairaanhoitaja sarjamurhaa potilaita, kertooko tämä silloin Petran ja aatetovereidensa olevan näiden ongelmien mahdollistaja? Entä valelääkärien tai julkisen puolen hoitovirheiden kohdalla?

Petra-hyvä, jos tarvitse sinulta neuvoja retoriikassa, pyydän niitä kyllä. Toistaiseksi en ole kokenut, että sinulla olisi siihen mitään annettavaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Joku toinen olisi jättänyt tämän blogin kirjoittamatta, varsinkin politiikassa kun vaikeneminen 'vääristä' aiheista on kultaa, koska tässä Tere näyttää lopullisesti olevansa vain ja ainoastaan keskiverto kokomusta oppurtunisti joka nyt on vain kalastellut Wille Rydmanin vesillä normikirjoituksissaan.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005982433.html

"Kommentti: Esperi Caren entiset päälliköt kertovat, että hoitajien vähyys ei ole yhtiön virhe vaan sen toiminta­mallin ydin.

Johdon esimiehille antaman ohjeistuksen mukaan sijaisia piti hankkia niin, että hoitaja tulisi aamulla kiireiseen aikaan kahdeksi tunniksi töihin, menisi välillä kotiin ja palaisi jälleen iltatoimien aikaan kahdeksi tunniksi töihin.

Pääkaupunkiseudulla kehotettiin suosimaan vieraskielisiä sijaisia, sillä he eivät todennäköisesti olisi yhtä hyvin perillä työlainsäädännöstä kuin suomalaiset."

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Huomauttaisin, etten tässä pistä juuri Esperi Caren toiminnasta aiheutuneita ongelmia työvoimapulan syyksi, vaan kommentoin yleisesti ottaen hoitoalan hoitajapulaa, joka kyllä tunnustetaan ihan oikeaksi ongelmaksi niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Missä ihmeen Rydman-vesillä? En ole edes samassa vaalipiirissä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Laatu pienissä yksityisissä hoitokodeissa on yleensä hyvä - Nämä hoitokodit yleensä hoitajien itse omistamia.

Suurissa, pörssiyhtiöiden vetämissä, hoivakodeissa laatu yleensä huonoa. Mikäli kilpailu ei toimi kunnolla, ei laatuakaan ole - suomennettuna mikäli muutama yritys valtaa markkinat ei ole kilpailua eikä silloin laatuakaan.

Alla olevassa blogissa ilmenee yllä oleva todellisuus, siis ero pienen yksityisen ja suuren pörssiomisteisen hoivakodin välillä:

https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi...

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Yksityinen olisi jo nyt voinut näyttää kyntensä ja kuitata julkiselle palveluntarjoalle, kuinka laatupalvelu tuotetaan. Vaan kuinkas sitten kävikään. Tehokkuus ilmeisesti siirtyi ammattiosaamiseen, jolla kuluttjia juksataan. Imago-ongelmahan tämä on ja tietenkin on toivottavaa, että ne, jotka ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin, voivat nauttia jatkossakin niistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Yksi iso ongelma sote-sektorilla on työvoiman vähyys. Hallitus on neljä vuotta yrittänyt keventää työllistämistä vaikeuttavaa työmarkkinasääntelyä ja helpottaa ulkomaisen työvoiman rekrytointia myös hoitoalalle, mutta AY-liike ja vasemmistopuolueet ovat kategorisesti vastustaneet kaikkia hallituksen reformiesityksiä. Kannustan AY-liikkeen edustajia pistämään ne osoittavat sormet takaisin taskuun ja kävelemään peilin eteen."

Oliskikohan syynä palkka? Eli ulkomainen työvoima joutuu suostumaan siihen, että alalla sitten se minimipalkka jääkin käytännössä myös maksimipalkaksi?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Pörssiomisteisissa hoitokodeissa on hyvin huono palkka, työntekijöitä käytetään härskisti hyväksi. Nämä yritykset haluavat ulkomaista työvoimaa, koska ulkomaiset työntekijät eivät osaa vaatia laatua edes sen verran kuin Suomen liiankin nöyrät hoitajat.

Tiedän tapauksen, jossa huonoa Suomen kieltä puhuva hoitaja aiheutti potilaaalle halvauksen - ei ymmärtänyt lääkkeen merkitysta potilaan sairauteen ja lopetti lääkkeen koska oli ymmärtänyt myös lääkäriä väärin.

Toinen esimerkki, tämäkin koskee kielivaikeuksia, jolloin potilas sai väärän vahvuisen silmälinssin. Hoitotyössä ja lääketieteessä Suomen kielen riittävä osaaminen on hyvin tärkeää. Myös riittävä tietotaito lääkkeiden ym vaikutuksista.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei Suomessa palkka ole ongelma, vaan työhön kohdistuva absurdin korkea verotus, joka syö työntekijältä kannustimet ja ostovoiman.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus tuhlaa hallituksessa kaikkeen järjettömään veronmaksajien rahoja ja siksi verot eivät koskaan riitä ja otetaan lisää velkaa. Tuulimyllyt, nuoria terveitä ulkomaalaisia miehiä täysihoidossa, yritystuet (miljardeja), tuetaan ulkomaisia pankkeja (miljardeja), Talvivaaraankin upotettu yli miljardi ja satoja muita tuhlausautomaatteja.

Käyttäjän MarkusKorhonen kuva
Markus Korhonen

Tämä voi tietysti kuulostaa saivartelulta mutta kun kun joku toiminta on laadukasta tai laadukkainta niin se tarkoittaa vain sitä, että se vastaa mahdollisimman tarkkaan ennalta määritettyä tavoitetta. Siis olematta yhtään parempi tai huonompi. Uskon että yksityiseltä sektorilta saadaan samalla rahalla enemmän ja näin ehkä laadukkainta mutta tämä ei tarkoita että toiminta olisi välttämättä hyvää. Ja sitten, kun niin usein valitetaan että ei löydy tekijöitä. Tähän ihan varmasti auttaisi että maksettaisiin enemmän palkkaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Älä viitsi Tero!

Et sinä tuolla pitkällä tekstilläsi ja linkkilistalla pysty häivyttämän sitä faktaa, että edustamasi poliittinen taho esti 2012 hoitajamitoituksen 0.7 kirjaamisen vanhuspalvelulakiin.

Se olisi tarkoittanut esim. tämän päivän tilanteessa sitä, että 20 asiakkaan hoitokodissa olisi nykyisen n. 10 hoitajan tilalla 14 hoitajaa.

Sama pelihän on menossa soten kanssa. Tehdään hyville veljille rahastusautomaatti, kun terveydenhoidon KIPEIMMÄN puutteen (hoitoon pääsyn) korjaamiseksi riittäisi lääkäreiden määrän lisääminen. Tämäkään ei oikein tunnu maistuvan teille kokoomuslaisille.

Pekka Pylkkönen

Kiinteä hoitajamitoitus on älytön keksintö. Eri ihmiset kun tarvitsevat eri määrän hoivaa. Fiksattu määrä johtaa siihen että jossakin hoitajilla on luppoaikaa ja jossakin hoito jää tekemättä. Kuten asia tietysti on nytkin.

Esimerkiksi geriatrin tai muun asiaan perehtyneen henkilön pitäisi määritellä jokaiselle yksilöllinen hoidontarve. Summaamalla nämä yhteen yli yksikön syntyisi hoitajamitoitus.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sirje Börgelsson on pantu ensi viikon hoitajalistalle aamuvuoroon!

~Karlssonin pilapiirros, HS tänään

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Niin, minä en vastaa siitä, mitä 2012 on tapahtunut puolueessa, jonka jäsen en tuolloin ollut. Tosin hoitajamitoitus ei takaa yhtään mitään muuta kuin hoitajien määrän. Jos laatukriteeri on perseellään, ei mikään takaa parempaa palvelua, kuten julkisellakin sektorilla on nähty.

"Teille kokoomuslaisille". Just. Olen avoimesti kritisoinut nykyistä sote-esitystä ja sanoin tässäkin kirjoituksessa, ettei tämän kaiken tarvitse tarkoittaa nykyisen sote-mallin läpi ajamista. Kantsii lukea kirjoitukset, joita kommentoi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On aivan kohtuutonta syyllistää kokonaisuudessa Esperi Carea, Attendoa ja Mehiläistä sillä syyllinen sylttytehdas sijaitsee kunnissa aivan täydellisesti. Ei yksikään yksityinen hoivakoti olis toiminnassa ellei kunnat olis sitä halunneet.
Nyt yksityisiä hoivakoteja on jo 850 ja kun näistä näiden toimintatavoista on vain 30 hoivakodissa valitettu niin pitäis suhteellistuttaa tämä episodi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Es-Pee-eR, jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Elokuvasta Kun mikään riitä!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Otsikon mukaan Teren mielestä aallonpihja on keskustelussa kun aallonpohja on yksityistämisessä ja veroparatiisiyhtiöiden poliittisessa suosimisessa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Pienet hoitajien omistamat hoivakodit monesti laadukkaita mutta nämä kansainvälisten pörssiyhtiöiden eivät

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aivan. Myös pieni hieman hyvävelisesti perustettu päiväkoti on pieni ongelma verrattuna siihen että firmat joiden ainoa tehtävä on siirtää suomalaista yhteistä rahaa veroparatiiseihin saavat vastuulleen yhyän mitään.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Herää myö kysymys yksityisten palveluntarjoajien johtajavalinnoista. Julkisella puolella hakuprosessin on oltava avoin, hakijoilta edellytetään tiettyä tessin mukaista koulutusta ja ansiovertailut ovat hakijoille julkiset. Miten mahtaa yksityisellä puolella asian laita olla?

Lisäksi nyt valmisteilla olevaan sotelakipakettiin tulisi kiireen vilkkaa saada samanlainen kirjaus, kuin perusopetuslaissa, että palvelua voi tuottaa vain voittoa tavoittelematon taho.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Pylkkönen 19 :"Esimerkiksi geriatrin tai muun asiaan perehtyneen henkilön pitäisi määritellä jokaiselle yksilöllinen hoidontarve. Summaamalla nämä yhteen yli yksikön syntyisi hoitajamitoitus."

Luulisi sinunkin ymmärtävän, että jos täksi keskiarvoksi laitetaan vaikka o.7, niin vähemmän hoivaa vaativilta potilailta jää aikaa suurempaa hoivaa vaativille. Keskimääräinen minimimitoitus on sitä tarkempi, mitä enemmän potilaita on mukana laskussa. Tietysti joissakin erityistä hoivaa vaativien potilaiden laitoksissa keskimääräinen tarve voisi olla suurempikin. Jos minimirajoitus on liian pieni, niin joukkoon voi joutua potilaita, joille ei riitä yhtään aikaa!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Luulisi sinunkin ymmärtävän, että hoitajamitoitus ei takaa palvelun laatua, vaan ihan muut laatukriteerit. Samalla tavalla kuopankaivajia voidaan vaatia aina kymmenen jokaista kuoppaa kohden, mutta jos ei tiedetä kuinka syvälle pitää kaivaa eikä kukaan koskaan tarkasta kuoppaa, niin homma jää helposti puolitiehen. Koko ongelma ratkeaisi juuri sillä julkisen sektorin kilpailutusosaamisen parantamisella.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hoitotyössä tekemätön tehtävä ei juurikaan ole korvattavissa seuraavassa vuorossa tai seuraavana päivänä.Tekisi mieli tehdä karhunpalvelus Terolle pistämällä kiertoon blogejaan.Ymmärrät sentään jotain kuopista.Hoitotyöstä et mitään.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #39

Kuten jo sanoin, vain laatukriteeri pakottaa työn hoitamiseen laadukkaasti. Se pakottaa myös palkkaamaan riittävästi henkilöstöä.

Laita Mauri kuule blogini kiertoon, seison sanojeni takana kyllä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tere ei ne vasemmiston synnit eivät vähännä yhtään puolueesti sikailuja, jotka ovat tulleet julki viime päivinä. Tämä kirjoitus oli oikein malliesimerkki howaboutista.

Kunta yksityistää vahustenhuollon jotta saa sitä halvemmalla. 80 prossaa kuluista on henkilöstökuluja. Ainoa mahdollisuus yritykselle on tuottaa voittoa on nipistää henkilöstö kuluissa, joka johtaa hoidon laadun laskuun.
Vaikka rummutatkin innokkaasti markkinatalouden perään kaikissa asioissa se ei vain ykinkertaisesti toimi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vasemmistokansanedustajat nyt puhuvat ääni väristen. Kuitenkin vasemmistopääoman Tradeka, jossa mm. Li Andersson on edustajistossa, päätti laajentua hoiva-alalle, kun näki siellä rahastukden mahdollisuuden.

Varsinaista kaksinaismoraalia.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Anteeksi, mistä "puoluueni sikailuista"? Eihän puolueeni ole millään tavalla kytköksissä tähän Esperi Care-keissiin. Palveluostot on tehnyt Kristiinankaupungin organisaatio ja tehtävät on laiminlyönyt palveluntuottaja. Hallituksella ei ole tässä osaa eikä arpaa.

Kyse ei myöskään ole whataboutismista vaan siitä, että osoitin kriitikoiden kaksinaismoraalin. Ongelmia silti on ja ne olisi korjattavissa esittämilläni keinoilla. En vain näe, miksi syyttävän sormen pitäisi osoittaa Kokoomusta, kun se ei ole tapauksessa osapuoli.

Mikään ei estä kuntaa tekemästä hyvää laatukriteeriä ja valvomasta sitä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ylempänä Matti Kouri juuri kertoi, miksi syyttävä sormi osoittaa myös kokoomusta.

"Et sinä tuolla pitkällä tekstilläsi ja linkkilistalla pysty häivyttämän sitä faktaa, että edustamasi poliittinen taho esti 2012 hoitajamitoituksen 0.7 kirjaamisen vanhuspalvelulakiin"

Care-keississä(kin) iso ongelma on ollut hoitaja määrää pidettiin tahallaan väheisenä kulujen minimoimimeksi.

Kirjoitat itsekkin muuten ylempänä näin:

"Kuten jo sanoin, vain laatukriteeri pakottaa työn hoitamiseen laadukkaasti. Se pakottaa myös palkkaamaan riittävästi henkilöstöä."

Ilmeisesti itsekkin siis myönnät, että ongelmat johtuvat osin liian vähäisestä henkilökunnasta. Mikä ongelma on siinä, ettei yksi laatukriteeri voisi olla henkilökunnan määrä?

Orpo muuten sano viimeksi eilen, ettei halua hoitajamitoitusta lakiin
https://www.is.fi/politiikka/art-2000005983406.htm...

Hallitus kuitenkin säätänyt päikodinhoitajien määrän lakiin. Outoa, että kokoomuksen mukaan hoitajamitoituksella ei ole vaikutusta vanhustenhoitoon, mutta lasten hoitoon on.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180753

Muuten päiväkodeissa ja perhepäiväkodeissa ongelmat eivät ole läheskään samalla tasolla kuin vahustenhoidossa. On aivan selvää, että hoitaja mitoitus vaikuttaa siihen olennaisesti.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Mihin muuten perustuu väitteesi hoitoalan työvoimapulasta?

https://demokraatti.fi/tama-on-vahintaankin-yllatt...

Onko siinä kyse samasta kuin siivousalan työvoimapulasta? Firmolilla joilla on palkat ja työehdot kunnossa riittää työntekijöitä, mutta niille ei riitä, jotka eivät halua maksaa työstä.

https://www.uusisuomi.fi/raha/264126-suomalaiset-h...

Esperia-carekin tunnettiin siitä, että se pyrki riistämään työtekijöitä. Ei mikään ihme jos sellaiset firmat mankuvat työvoimapulaa. Demarit lehdessäkin hoitajat valittivat liian suurta työtaakkaa, sekin paranisi riittävällä hoitaja mitoituksella. Jos hoitajien työtaakkaa ja työsuhdeasioita(vähemmän pätkätöitä) laitettaisiin kuntoon) alan vetovoimakin paranisi.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Sen vielä haluan sanoa, että ulkomailta on aika vaikea saada työvoimaa hoivaalalle, sillä siinä vaaditaan hyvää suomenkielen taitoa. Siispä helpompaa sitä on kouluttaa 350 000 työttömän joukosta ja houkutella töihin paremmilla työehdoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset