Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Mitä Suomi voi oppia USA:lta? - "Hyvä tästä tulee"

  • Mitä Suomi voi oppia USA:lta? - "Hyvä tästä tulee"

"It's gonna be fine", kansankielisesti vaikkapa "Hyvä tästä tulee", on lause, jolta kukaan USA:ssa asunut ei ole voinut välttyä. Oikein lausuttuna noihin muutamaan sanaan typistyy kaikki toivo, positiivisuus ja omanarvontunto, joista meillä suomalaisilla on mielestäni paljon opittavaa Amerikan serkuiltamme.

Hesari teki kyselyn ja hyvän artikkelin, jossa valotettiin syitä maailman onnellisimmassa maassa asuvien köyhien epätoivolle. Työttömyyttä, köyhyyttä, sairauksia, ennalta näkemättömiä vaikeuksia, tarpeettomuuden tunnetta, toivottomuutta. Kaikki ne ovat ihmisen omanarvontuntoa kammottavalla tavalla nakertavia asioita, jotka pahimmillaan johtavat elämän päättymiseen oman käden kautta.

Suomalaisessa poliittisessa keskustelussa sosiaalitukien kasvattaminen katsotaan monesti ainoaksi lääkkeeksi köyhyyteen, mutta monelle todellinen ongelma ei ole taloudellinen niukkuus vaan se, ettei syystä tai toisesta pääse osallistumaan Suomen ja suomalaisten muodostaman yhteisön rakentamiseen. Ihmisen kaltainen laumaeläin ei voi henkisesti hyvin, jos joutuu katsomaan toimettomana vierestä muiden tekemistä. Siksi meille on äärimmäisen tärkeää kokea olevamme hyödyllinen osa yhteisöä, eikä sitä tunnetta voi synnyttää tulonsiirroilla. Ainoa ratkaisu edellä mainittuihin ongelmiin on työ ja sen mukanaan tuomat sosiaaliset suhteet sekä oman elintason parantuminen.

Älkää ymmärtäkö väärin, en vastusta perusturvaa, jonka varassa voi elää pienen hetken sitä elämää, johon harva meistä haluaa juuttua. Mutta kasvavat tulonsiirrot eivät poista köyhyyden juurisyytä, vaan hoitavat vain oireita. Parasta köyhyyden hoitoa olisi antaa ihmisille mahdollisuus osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen omalla työllään, kukin omien kykyjensä mukaan. Tilanteen paraneminen vaatisi ainakin seuraavia muutoksia lainsäädäntöön:

1. Työmarkkinasääntelyn keventäminen. Kireä työmarkkinalaki suojelee meitä työssäkäyviä ja sulkee työttömäksi jääneet armotta vaikeasti rikottavissa olevan lasikaton alle.

2. Työhön kohdistuvan verotuksen madaltamista. Kenenkään ei tulisi joutua maksamaan työllään tuottamasta lisäarvosta yli kolmannesta veroja, mukaanlukien työnantajamaksut, vaan työnteon pitäisi aina olla taloudellisesti mahdollisimman palkitsevaa.

Yksi iso muutos täytyy tapahtua myös kulttuurissamme. Meidän täytyy lakata pohtimasta, miten saisimme jotakuta menestyvää verotettua vähän köyhemmäksi ja siirtyä pohtimaan, miten muidenkin tieltä saataisiin raivattua menestymisen esteet pois. Meidän on opeteltava olemaan onnellisia toisten menestyksestä ja kannustettava toisiamme.

Kanssaihmisen tuki nimittäin antaa sellaista uskoa omaan tekemiseen, jota ei saa virastojen tiskeiltä, puolueohjelmista tai poliitikkojen korulauseista. Niinpä silloin, kun kanssaihmiseltä meinaa loppua usko omaan tekemiseen, meidän pitää pystyä laittamaan käsi hänen olalleen, hymyillä ja sanoa, "Älä huoli, hyvä tästä tulee". #terestroika

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005954997.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihan hyviä aatoksia, joskaan en USA:ta ottaisi mallimaaksi siitä kuinka köyhyys on poistettu tai kuinka onnellisia köyhät siellä ovat.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

En minäkään ottanut USA:ta mallimaaksi siitä, kuinka köyhyys on poistettu tai kuinka onnellisia köyhät siellä ovat. Mistä tällainen kommentti oikein tuli?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #4

Mielestäni otsikko koskee maan kulttuurista johtuvaa yleistä asennoitumista.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #4

Se otsikko viittaa yhteen lauseeseen, jonka on tarkoitus valaa uskoa ihmisiin. Se ei tarkoita sitä, että Suomen tulisi yhteiskuntana muuttua tismalleen USA:n kaltaiseksi.

Ymmärrän, että USA aiheuttaa monille näppylöitä, mutta nyt joku järki ja kohtuullisuus käteen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

USA ei aiheuta minulle "näppylöitä", mutta tunnen maan todellisuuden melko hyvin. Enkä niin muodoin pidä lainkaan outona, että Suomi on kansalaisten oman kokeman perusteella rankeerattu paljon ylemmäksi globaalissa onnellisuustilastossa.

Suomalaiset ovat kyllä perinteisesti tehneet paljon itsemurhia ja se liittynee osittain eräänlaiseen häpeäkulttuuriin, jollaista USA:ssa ei samassa mielessä vallitse. Japani on sellaisesta puolestaan vielä Suomea "edustavampi" esimerkki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Nuo itsemurhatkin ovat old news. Suomi on itsemurhissa nykyään eurooppalaista keskikastia ja määrät ovat olleet edelleen voimakkaassa laskussa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oma raha ja oma talouspolitiikka, muu on pelkkää hyödytöntä näpertelyä. Suomen poliitikkojen pitäisi oppia ajamaan ensisijassa oman maan asioita, tämänkin voi oppia Trumpilta.

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Suomi voi amerikkalaisilta oppia monta tapaa, miten asioita ei pitäisi tehdä. Liittovaltioon sulautuminen tästä esimerkkinä. Ranskalaiset voisivat vuorostaan opettaa kansalaistottelemattomuutta. Hienoa kuitenkin on, ettei Suomessa ihmisiä kuole sentään joukkotolkulla ulos pakkaseen kodittomuuden takia.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kyllä, USA:ssa on paljon asioita, joita ei pitäisi Suomeen kopioida. Mutta mitä sitten? Kirjoitus koskee kulttuurista muutosta toinen toistemme kampittajista toistemme kirittäjiksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kannustavuudesta meillä todellakin olisi opittavaa jenkeistä

Valitettavasti meillä on ollut perinteenä "negatiivisen vaikuttamisen kulttuuri", josta tulisi pikkuhiljaa hankkiutua eroon.

--

Yhteiskunnallisella tasolla, tulisi eteenkasautuvaa uudistussumaa saada purettua: sote-uudistus (ei hallituksen esitys), perustulo, euroero, raha- ja pankkiuudistus jne.

Todellisten yhteiskunnallisten reformien kautta myös kaikista heikompiosaisten asema kohenee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika jännää että kannustavutta moderni oikeistilainen hakee meren takaa. Lähellä on kuitenkin jo ns Svenskfinland ja Ruotsi sekä Norja.
Ja koska kannustavuus pitää oppia lapsena eikä pelotella, mitätöidä tai lytätä omia lapsiaan pitäisi katse kääntää myös itään ja
lapsia fiksuina pitäviin venäläisiin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tässä tapauksessa puhuin USA:sta, koska olen siellä asunut useamman vuoden, Norjassa tai Ruotsissa en.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset