Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Julkisen Sanan Neuvostoliitto

Kaikki aktiivisesti mediaa seuraavat tietävät Julkisen sanan neuvoston (JSN), joka on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesäätelyelin, ja joka valvoo hyvää journalistista tapaa suomalaisella mediakentällä. Sen pitäisi olla poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton, mikä mielestäni vaatisi neuvoston jäsenyyden sulkemista esimerkiksi puolueaktiiveilta ja poliitkoilta. En ole varma, onko tällaiseen periaatteeseen aikaisemmin sitouduttu, mutta ainakaan pariin viime vuoteen ei ole ja parin viime vuoden aikana JSN näyttäisi politisoituneen ennätysvauhtia.

Toimittajakunnasta kuuluvien huhujen mukaan JSN:n nykyisen puheenjohtaja Elina Grundströmin aloitettua toimikautensa neuvoston eettinen integriteetti olisi alkanut murentua. Silmiinpistävää Grundströmin taustassa on se, että hän on entinen Vihreiden puolueaviisin, Vihreän Langan, päätoimittaja. En tiedä teistä, mutta minun mielestäni puoluelehden päätoimittajaa on vaikeaa pitää oikeana valintana johtamaan suomalaisen journalismin sisäistä omaatuntoa ja valvomaan puolueettomuutta. Nimiä mainitsematta satun myös tietämään, että moni toimittaja ajattelee samalla tavalla. 

JSN:ssä jäsenenä toimii myös Vihreiden presidenttiehdokkaan, Pekka Haaviston, kampanjavastaavana toiminut Maria Swanljung. Ja niin kuin tilanne ei olisi jo tarpeeksi vakava JSN:n seilatessa Grundströmin johdolla PR-katastrofista toiseen, teki neuvosto juuri päätöksen ottaa jäsenekseen Tuomas Rantasen ja Nitin Soodin. 

Teille, jotka ette seuraa politiikkaa ja mediaa tarkalla silmällä, Tuomas Rantanen on umpivasemmistolaiseen Voima-lehteen kirjoittava toimittaja sekä Voima Kustannus Oy:n osakas yhdessä mm. Suomen rauhanpuolustajien, Luonto-Liiton ja Maan Ystävien, sekä Heikki Hiilamon kanssa. Kaikki näistä tunnetaan kytköksistään mm. kommunisteihin, Vasemmistoliittoon, Vihreisiin ja muihin puoluepoliittisiin projekteihin sekä ääriaatteisiin.

Mitä taas tulee Nitin Soodiin, hän on Vihreiden kansanedustaja Jani Toivolan entinen avustaja ja vaikuttanut pitkään Vihreiden aatteelliseen työhön. Twitteristit tuntevat Soodin lähinnä vasemmistoaatteen ja feminismin värjäämästä nettiräyhäämisestään, sekä vähintäänkin kulmakarvoja kohottavista rotuteorioistaan, joissa valkoihoiset, ja erityisesti valkoiset miehet, edustavat kaikkea maailmassa tapahtuvaa pahaa.

Kerrataanpa siis: Vihreiden puoluelehden Vihreän langan entinen päätoimittaja johtaa Julkisen sanan neuvostoa, joka nyt valitsi varajäsenekseen kaksi aktiivista Vihreän puolueen kannattajaa. Kun vieläpä tiedetään, että neuvosto valitsee varajäsenet itse, niin on vaikeaa olla uskomatta, etteikö Grundström itse olisi esittänyt Soodia neuvoston varajäseneksi. Toki tämä viimeisin menee arvuutteluksi, koska kaikki JSN:n toiminta ei ole julkista, mikä ei tietenkään ole ollenkaan arveluttavaa, kun sen tehtävä kuitenkin on valvoa sananvapauden ja lehdistönvapauden toteutumista. 

Minusta on ilmiselvää, että yhdelläkään näistä henkilöistä ei tulisi olla roolia riippumattomassa ja poliittisesti sitoutumattomassa median itsesääntelyelimessä. Mediaa kuluttavan kansalaisen, saati muiden journalistien, on mahdotonta vakuuttua JSN:n poliittisesta neutraaliudesta, jos sen jäsenistöön otetaan puoluepoliittisesti sitoutuneita ihmisiä ja aatteensa sokaisemia nettiagitaattoreita. Kun soppaan vielä lisätään Grundströmin julkisuuteen vuotaneet johtamismetodit, joita ei hyvällä tahdollakaan voi kytkeä tehtävänsä vaatimaan lahjomattomaan etiikkaan ja moraaliin, niin voi vain kysyä, miksei asiasta puhuta julkisuudessa enempää? Eikö journalisteja ja medioita kiinnosta Julkisen sanan neuvoston korruptoituminen? 

Jos Julkisen sanan neuvosto kyllästetään puoluepoliittisesti sitoutuneella ja aatteellisten ääripäiden edustajilla, olemme menettäneet sen tahon, joka vahtii vallan vahtikoiraa. Nyt tehtyjen linjausten puitteissa Julkisen sanan neuvostoon voitaisiin valita myös pääministerin henkilökohtainen avustaja, Kokoomuksen puoluelehden päätoimittaja tai vaikkapa minut, Kokoomuksen kansanedustajaehdokas. Jokainen voi tykönään kysyä, uskoisitteko tällaisessa tapauksessa JSN:n kykenevän puolueettomaan ja objektiiviseen päätöksentekoon?

Jokaisen journalistin, poliitikon ja valveutuneen kansalaisen tulisi nousta vastustamaan tällaista kehitystä, joka syö lehdistönvapautta ja ja suomalaisen median uskottavuutta rotan lailla. Puoluepolitiikalla tulee olla journalismiin tai journalisteihin mahdollisimman pieni vaikutus, jotta äänestäjät saavat mahdollisimman todenmukaista tietoa siitä, miten tätä maata hallitaan ja johdetaan, se on yksi avoimen ja toimivan demokratian kulmakivistä.

http://www.jsn.fi/uutiset/jsn-n-uudet-jasenet-valittu-2/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomas_Rantanen
https://www.vihreat.fi/tyoryhmat-2014-2015
https://www.marmai.fi/uutiskommentti/vyoryiko-jsn-aan-vihreiden-hyokyaal...
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/julkisen-sanan-neuvosto-naperta...
https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/valemedia-vai-mediavale-k...
https://www.rapport.fi/static/attachment/Kulissien-takana.pdf
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005800513.html
http://lindapelkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257246-onko-jsnsta-tulossa...
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/huutamista-sai-pelata-me-itkett...
https://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/elina-grundstrom-pyytaa-anteeks...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Madame G. oli Vihreän Langan päätoimittajana viimeksi 2010. Ja taisipa lähteä autettuna ja ovet paukkuen. Mistä on peräisin _tieto_, että hän on Vihreiden kannattaja? Kuinka kauan pitää kulua aikaa, että persujen ja muiden tämmöisten Terejen vainoharha haihtuu? Vastaus: mikään ei varmasti riitä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Korruptioonhan ei muistaakseni tarvittu kuin se epäily ja Grundström on väittänyt kivenkovaan, että sieltä lähdettiin ystävinä, ei vihamiehinä. Huomasitko muuten, että siellä JSN:ssä on kolme Vihreää puolueaktiivia?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eipä tarvitse välittää onko jokin JSN:n mielestä väärin uutisoitu tai onko jokin media/uutispalvelu JSN:n hyväksymä, tai mukana tuon jutuissa..

Kiitos taas kerran kun jaoit tärkeää tietoa myös heille, jotka eivät välttämättä tästä tieneet. Nimittäin nimellisestihän JSN. on hieno ja tärkeä elin, Ja jos ei tiedä siitä tarpeeksi voi tulla huijatuksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei se noin mene. Nuohan voivat tehdä vaikka kuinka hyvää työtä JSN:n jäseninä. Pointti on, että kytkös langettaa epäilyksen varjon ja murentaa legitimiteetin. Eihän noita jäseniä kukaan ole sanonut arviointikyvyttömiksi.

P.s. Mikä on JSN:n hyväksymä uutis-/mediapalvelu? Harrastetaanko siellä nykyään jotain auditointiakin?

Kari Seppänen

Vähän aihetta sivuten - Guardianissa oli aika hyvä juttu (ihan tosi, vasemmistolaisessa Guardinissa!) siitä miten "liberaalidemokraattinen" eliitti on menetänyt uskottavuutensa: https://www.theguardian.com/news/2018/nov/29/why-w...

Tässä mielessä JSN:n tapaus on aika osuva - ei uskottavuus ole rapautunut jonkun äärioikeiston/putinistien/teresammallahtien vuoksi vaan yksikertaisesti luottamuksen menettämisen vuoksi. Tähän taas suurena syynä lienee se, ettei informaatiota voi enää pitää perunakuopassa piilossa kansalaista. Netti esim. arvon blogistin ansiosta pitää huolen siitä, että "ikävät yksityiskohdat" vaikkapa JSN:n sisäänpäin lämpiävästä punavihertymisestä ei jää huomiotta.

Sinänsä tässä on tullut mieleen, että "totuuden jälkeisen ajan" nimeksi sopisi paremmin "virallisen totuuden jälkeinen aika" - toki foliohatut löytävät aina salaliittoja kaiken takaa, mutta ei epäluottamus olisi voinut levitä näin laajaksi ilman, että aika moni tavallinen kansalainen huomaa, että meitä on vedätetty ja että meille on puhuttu p*skaa vähän turhan monessa asiassa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

" O tempore o mores " tai jotain sinnepäin.

Matti Simonaho

Ennen sananvapauslakia on muutama pykälä joita myös median kuuluu noudattaa johdonmukaisessa järjestyksessä, sanantarkasti tai kyseessä olevaan asiaan sovellettuna. Jos ei noudata niin se on rikos.

Jos kaikki Pariisin rauhansopimuksen, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, artikla sekä sitä tukevan Suomen Kansan Perustuslain - ensisijaisesti 1§ - 10§ vastaiset kohut (kiihotukset) kuluneen 10 vuoden aikana otetaan huomioon, niin m m "vihapuhe" ja "kiihotus kansanryhmää tai kansaa vasten" täyttyy.

Matti Simonaho

2 § Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kommentti : Valtiovalta Suomessa kuuluu Suomen Kansalle. Ei kenellekkään tai millekkään muulle.

Suomen Kansaa edustaa Valtiopäiville kokoontunut korkean koulutuksen omaava Eduskunta, jonka on oltava tietoinen Suomen Kansan Perustuslaista. Valtiopäiville kokoontuneen Eduskunnnan on poikkeuksitta oltava osa Suomen Kansaa, olla tietoinen Suomen Kansan Perustuslaista 1§ - §12 sekä Pariisin Rauhansopimuksesta 1947, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, ja 9 artikla - ja noudatettava niitä.

Jokaisella Suomalaisella riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta, on oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen. Suomen Kansaa edustavan Viranhaltijan sekä Valtiopäiville kokoontuneen Eduskunnan on otettava huomioon yksittäisen henkilön esille tuomat asiat, jotka ovat reaali- ja käsitteellistieteellisesti perusteltu sekä asiallisesti esitetty, ja näin ollen riippumatta asiasta se on yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämistä.

Valtiopäiville kokoontuneen Eduskunnan vallankäytön tulee perustua lakiin. Eduskunnan lisäksi, kaik- kien Suomen Kansan palveluksessa olevien Viranhaltijoiden - Virkamiesten ja Virkanaisten virasta riippumatta - on tarkoin noudatettava lakia. Ensisijaisesti laki on 1§ - 10§ - 11§ - 12§ ja niiden jatkeena on jokaista virkaa koskeva lainsäädäntö. Kansaa on kunnioitettava. Kansan Lakia on noudatettava johdonmukaisesti, sanantarkasti niin kuin se on kirjattu, tai asiasta riippuen sovelletussa muodossa. Suomen Kansa suojelee Valtiopäiville kokoontunutta Eduskuntaa, ja Suomen Kansan Valtiopäiville kokootunut Eduskuntaa suojelee Suomen Kansaa. Suomen Kansaa ei kannata suututtaa rikkomalla Suomen Kansan Perustuslakia.

"Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia." tarkoittaa kaikkea muuta julkista toimintaa - esimerkiksi poliittisten, sotilaallisten tai sotilaallisluontoisten järjestöjen sekä muiden järjestöjen kuten esimerkiksi eri medioiden ja eri uskontojen toiminta, on muuta julkista toimintaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

JSN:n jäsenistö koostuu sekä median edustajista että maallikkommista yleisöjäsenistä ja ainakin tuon kokoonpanolistan perusteella neuvostoon on tälla kertaa valikoitunut verrattain monipuolisesti suomalaista mediakenttää tuntevaa väkeä...

http://www.jsn.fi/uutiset/jsn-n-uudet-jasenet-vali...

"Puolueetonta" mediaa ei toisaalta ole olemassakaan, jokainen julkaisu tuotetaan aina jotain tarkoitusta varten näkökulmasidonnaisesti (standpoint-teoria). Esimerkiksi tämä blogikirjoitus, jota nyt juuri kommentoin, on laadittu ihan vain huomion herättämiseksi osana blogistin vaalikampanjaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai mediakentän tuntemista kukaan ole kyseenalaistanutkaan? Kritiikkihän kohdistui poliittisiin kytköksiin. Se, että blogaus on tehty tukemaan kirjoittajan vaalikampanjaa ei mitenkään vaikuta kritiikin validiteettiin, suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogisti kehottaa twitterissä jokaista tekemään omat johtopäätöksensä JSN:n toimintaedellytyksistä sen uudistetun kokoonpanon perusteella ja omana mielipiteenäni esitän nyt, että JSN tulee varmaankin tekemään oikeudenmukaisia ratkaisuja. JSN:n jäsenistö edustaa verrattain kattavasti erilaisia poliittisia näkemyksiä ...

" Se, että blogaus on tehty tukemaan kirjoittajan vaalikampanjaa ei mitenkään vaikuta kritiikin validiteettiin, suuntaan tai toiseen."

Mielestäni blogisti ei edes esitä validoitua kritiikkiä vaan ainoastaan arvelee ja pyrkii tuottamaan kielteisiä mielikuvia lukijan mieleen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset