Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Vihreät, kumpi on isompi uhka, ydinvoima vai ilmastonmuutos?

  • Vihreiden politiikka ei ole linjassa itsensä kanssa.
    Vihreiden politiikka ei ole linjassa itsensä kanssa.

Vihreiden puoluelehti Vihreä Lanka teki pari viikkoa sitten infograafin, johon purki Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n toimenpidesuositukset helposti luettavaan muotoon. Ilmeisesti grafiikkaa ei ollut mahdollista yksinkertaistaa niin paljon, että puolueen puheenjohtaja Pekka Haavistokin olisi ymmärtänyt, millaisten ongelmien kanssa ympäristöpolitiikassa tällä hetkellä painitaan.

Vaikka IPCC:n suositukset, johon vihreiden ilmastopolitiikka nojaa, kertovat ydinvoiman olevan merkittävä osa tulevaisuuden energiaratkaisua, sivuuttaa Haavisto koko asian olankohautuksella ja linjaa, ettei Vihreät tule kannattamaan lisäydinvoiman rakentamista nyt tai tulevaisuudessa. Samalla täysin uusiutuviin energiamuotoihin perustuvaan energiajärjestelmään kannustavat Vihreät eivät näe omista graafeistaan, että heidän skenaarionsa pakottaisi polttamaan enemmän bioenergiaa, ts. puuta, jota ei sen enempää minun kuin vihreidenkään mielestä viedä lämpölaitoksille poltettavaksi.

Kevyimmässäkin IPCC:n skenaariossa ydinvoiman määrä pitäisi vähintään tuplata. Kun Suomen ydinreaktoreista kaksi sammuu vuonna 2038 ja seuraavat pari todennäköisesti aika pian siihen perään, niin uusien reaktorien lupia ei sovi enää viivästyttää päivääkään.

Ehkei ilmastonmuutos olekaan niin iso juttu kuin meille on kerrottu, kun jopa vihreät ottavat mieluummin ne ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat tuomiopäivän visiot kuin ydinvoiman mukaan energiapalettiin?

Vuosikaudet Vihreät ovat saaneet retostella olevansa ympäristö- ja tiedepuolue tuomatta pöytään mitään konkreettista vaikka jaksavat kyllä nälviä muita puolueita minkä kerkeävät. Näitä juttuja soisi myös median kaivelevan, mutta kun ei niin ei, tämäkin pitää perkele itse tehdä.

Olen niin lopen kyllästynyt tähän Vihreiden jatkuvaan kaksilla rattailla ajamiseen ja ulkokullattuun demagogiaan, että Vihreän puolueen kaksisuuntaisen energia- ja ympäristöpolitiikka pääsee videoblogissani ihan erityiskäsittelyyn tulevina viikkoina. #terestroika

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vasta-argumentteja joilla voi vaikka pelata Bingoa.

"Vihreät ovat puolue johon mahtuu monenlaisia mielipiteitä ja huomattava osa virheistä kannattaa ydinvoimaa."

"Eivät vihreät vastusta nykyisten reaktoreiden korvaamista vaan uuden rakentamista. Sitäpaitsi esimerkiksi Hanhikivestä on jo tehty päätös joten vihreät voivat olla hallituksessa myöntämässä rakennuslupaa koska se on myönnettävä jos tekniset edellytykset täyttyvät."

"Ydinvoimaa ei rakenneta ilman yhteiskunnan tukea ja sen rakentaminen kestää niin kauan ettei se ole ratkaisu ilmasttonmuutokseen. Tarvitsemme nopeampia toimia."

"Jotain moduulirakenteisistta pienydinvoimaloista."

Se joka bongaa ensin neljä vaakaan, pystyyn tai vinoon, voittaa.

Ps. ai niin ja jokerivastaus: "Eivät vihreät kannatuksellaan pysty vaikuttamaan Suomen energiapolitiikkaan joten on syytä syyttää muita puolueita."

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Ydinvoimaa ei rakenneta ilman yhteiskunnan tukea ja sen rakentaminen kestää niin kauan ettei se ole ratkaisu ilmasttonmuutokseen. Tarvitsemme nopeampia toimia."

Tämä on kyllä erittäin validi argumentti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuitenkaan tuo argumentti ei koske muita tuotantomuotoja.

Esim. täällä Kemiönsaarella yhteiskunnan tuella rakennettavaksi tarkoitettu tuulivoima-alue on ollut tulossa jo kahdeksan vuotta. Eivät vihreät silti sillä argumentilla vastusta tuulivoimaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #3

Miten olis tällainen bingo:

"Mutku tuulivoima"
"Sähkö tulee töpselistä"
"Saksassa on hiilivoimaloita"
"Suomen vaikutus on 0.00X prosenttia"

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Se ei kuitenkaan ollut argumentti tuulivoiman kohdalla, vaan Vihreät ajoivat aktiivisesti subventioita tuulivoimalle, jotta "saadaan tuettua teknologian kehitystä ja luotua markkinat tuulivoimalle". Ongelma on se, että tolpat siirtyvät, eikä Vihreissä vähäpäästöisiä energiamuotoja kohdella samalla tavalla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Omituista kun sähkö ei ollut lopussa 80-luvulla. Silloin sähkönsäästöä ei oltu keksittykään, sähkö oli käytännössä ilmaista ja sitä kului silti alle puolet siitä mitä nykyään. Esimerkiksi tietokoneet kuluttivat tehoonsa nähden todennäköisesti ainakin 1000-kertaisen määrän sähköä nykyisiin kannettaviin verrattuna, suora sähkölämmitys oli yleistä jne.

Sähkön kulutuskehitys vuosien saatossa näkyy taulukossa 1:

https://www.stat.fi/tup/suomi90/maaliskuu.html

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY&fbclid...

" katsokaa mitä Saksassa on tapahtunut...."

" yllätys, yllätys, aurinko laskee yön saapuessa.."

Ai että mä nautin....

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Hyvä lausunto menee hukkaan Cambridgessä. Jos proffa sanoisi saman Suomessa, eli että politiikka on sekaantunut tieteeseen, saataisiin ilmaiseksi aikaan sellainen p-myrsky, ettei peltoja tarvitsisi lannoittaa kolmeen vuoteen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Juu ja samalla pitäisi keksiä 250 000 sähköautolle virtaa, ilmeisti heidän Jopoihin asennetaan generaattori joka syöttää verkkoon sähköä, kun vinttaavat duuniin tai lattea hörppiin. Ihme sakkia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Faktat eivät tietenkään näitä laineita tai viljakaisia hetkauta, mutta tässä nyt taas kerran: sähkö ei lopu eikä sähkönjakeluverkko kyykkää sähköautojen takia, ei edes kolmen miljoonan takia..

https://www.fingridlehti.fi/sahkoautot-uhka-vai-ma...

Kiva meemi tämä ’250 000 sähköautoa’, kun se saa niin käsittämättömiä verensyöksyjä aikaan. Mutta kertokaapa, miten se on Vihreiden vika? Kyseessä on Sipilän hallituksen esittämä tavoite.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset