Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Nuori! Vasemmiston käsi on syvällä taskussasi

Nuoret! Vasemmistopuolueet ovat työntämässä kätensä syvälle taskuihinne, nyt on aika herätä puolustamaan omia oikeuksianne! 

Oppositiopuolueet julkaisivat juuri vaihtoehtobudjettinsa, ja varsinkin poliittisen kentän vasen laita markkinoi nyt antavansa kaikille kaikkea kivaa. Ehdotetut menot katettaisiin korottamalla yrittäjien verotusta ja jakamalla etupainoisesti nuorempien sukupolvien rahoja eläkeikäisille. 

Älkääkä ymmärtäkö väärin, vasemmiston esityksissä on hyvätkin puolensa. Seassa on yritystukien leikkauksia, panostuksia koulutuksen määrärahoihin, haittaveroja ympäristöpäästöille ja sen sellaista. Ne ovat yleisesti ottaen kannatettavia asioita, mutta kun loput 95 % esityksistä aiheuttaa lisäverotusta, työttömyyttä, kannustinloukkuja ja kansantalouden hyytymisen, niin jokaisen äänestäjän tulisi olla asiasta kiinnostuneita.

SDP leikkaisi työllisyyden parantumista arviolta muutamilla tuhansilla työpaikoilla, mutta koska esityksensä perustuu Itsenäisyyden juhlarahaston ja Suomen pankin kertaluontoiseen ryöstämiseen, olisi jo vuonna 2020 luvassa jälleen massiivisia verojen korotuksia ja työpaikkojen katoamista. Vasemmistoliiton malli taas tuhoaisi pahimmillaan lähes 30 000 työpaikkaa ja Vihreiden malli 40 000 työpaikkaa. Vasemmistopuolueiden keinoilla siis tuhottaisiin yhdessä vuodessa pahimmillaan jopa kolmannes viimeisen neljän vuoden aikana luoduista työpaikoista, tulevina vuosina tietysti vielä enemmän.

Vasemmiston mainosmateriaaleissa nuorten ja yrittäjien ryöstämistä väitetään innovaatioksi ja oikeudenmukaiseksi uudistamiseksi. Jos et ole seurannut politiikkaa aikaisemmin, niin nuo myyntipuheet voivat tuntua luottamusta herättäviltä, mutta tosiasiassa kyseessä jo vuosikymmeniä vanha rekkamiehenpastilli samassa kulahtaneessa kiiltopaperissa. Luvassa on vasemmistopuolueille tuttuun tyyliin syveneviä kannustinloukkuja, riistoverotusta, julkisen sektorin kasvattamista ja velkaantumista. siis kaikkea sitä, mikä murentaa Suomen kansantalouden kivijalkaa ja nuorempien sukupolvien mahdollisuuksia menestyä tulevaisuudessa.

Nämä tosiasiat eivät muutu sillä, että puolueiden mainosmateriaaleihin on kirjoitettu ulkokullattuja fraaseja tulevaisuusohjelmista, tuloerojen tasaamisesta ja köyhyyden poistamisesta. Päin vastoin, vasemmistopuolueiden työllisyyttä heikentävä politiikka nimenomaan lisää köyhyyttä, kun yhä useampi tippuu työelämästä yhteiskunnan tukiverkkoihin ja tulee riippuvaiseksi kasvavista tulonsiirroista. Tämä luo viheliäisen noidankehän: Kun verorahat yhä enenevissä määrin menevät työttömyyden ja sen aiheuttamien lieveilmiöiden, kuten syrjäytymisen, päihdeongelmien ja mielenterveysongelmien hoitoon, joudutaan veroja taas korottamaan, mikä edelleen leikkaa palkansaajien käytettävissä olevaa rahaa ja näin kiihdyttää työttömyyden pahentumista.

Ja miksi nostin erikseen esiin eläkkkeet? Jos et ole perehtynyt eläkejärjestelmämme yksityiskohtiin, niin tässä sinulle oikeastaan yksi tärkeimmistä knopeista. Eläkejärjestelmämme on rakennettu sen oletuksen varaan, että uusi sukupolvi on aina edeltävää lukumäärältään isompi ja paremmin toimeentuleva. Vastoin tuota ennakko-oletusta, eläkeläisten määrä kasvaa samalla, kun maksajien määrä vähenee. Samalla kansantaloutemme velkaantuu hurjaa vauhtia.

Niinpä nyt eläkkeellä oleva sukupolvi maksoi työuransa alussa eläkemaksuja n. 5-10 %, siinä, missä tänä päivänä työuransa aloittavan palkasta menee jo 25 %, ja paine eläkemaksujen korottamiseen kasvaa entisestään näiden eläkelupausten myötä. Näin ollen on odotettavissa, että eläkejärjestelmä kaatuu ennen kuin edes meidän vajaa nelikymppisten ikäpolvi on eläkeiässä, puhumattakaan teistä paljon nuoremmista. Suomalaisten tulisi ymmärtää, että jokainen meidän nuorempien sukupolvien eläkemaksuihin maksama euro on menetettyä rahaa ja pois mahdollisuuksistamme pärjätä taloudellisesti tulevaisuudessa.

Niinpä erityisesti nuorten sukupolvien kannattaa viimeistään nyt nousta puolustamaan omaa tulevaisuuttaan. Monien puolueiden vaalipuheet höystetään kivoilla lupauksilla eläkeläisten, köyhien ja vähäosaisten lisätukemisesta, ja myös nuorille vilautellaan porkkanaa lupauksin opintorahan nostamisesta. Se tuntuu takuuvarmasti houkuttelevalta, mikä on ymmärrettävää, sillä houkuttelevaksi se on budjetin laatijoiden toimesta tarkoitettukin.

Mutta kuten edellä jo todettiin, kasvavien tulonsiirtojen haittapuolena on korkeampi verotus ja vähemmän työpaikkoja. On aivan selvää, miksei SDP suitsuta markkinointimateriaaleissaan sitä, että heidän mallissaan nimenomaan nuoremmat sukupolvet joutuisivat kasvavien eläkemaksujen maksajiksi. Samasta syystä Vihreät tai Vasemmistoliitto esiintyvät mielellään nuorten ja vähäosaisten puolustajina, mutta eivät vahingossakaan mainitse, että heidän budjeteillaan kymmenettuhannet suomalaiset jäisivät ilman työtä nyt ja tulevaisuudessa.

Nuorille tähän kakkuun tarjotaan vielä sellaista kirsikkaa, että jos vasemmistopuolueiden vaalirahoittajina tunnettu ammattiliitto SAK saa tavoitteensa läpi, niin tulevaisuudessa yritysten olisi irtisanoessa pakko  nuorempia työntekijöitä. Silloin seurauksena on kasvava nuorisotyöttömyys, lisääntyvä nuorten pitkäaikaistyöttömyys ja niihin liittyvät syrjäytymiskehitys. Sellaista kakkua nuorille ollaan vasemmistokabineteissa nyt leipomassa..

Niinpä erityisesti teidän nuorten pitää kysyä itseltänne, onko parin euron korotus opintotukeen sopiva hinta riskistä jäädä tulevaisuudessa ilman työpaikkaa tai joutua esimerkiksi ottamaan neljänkymmenen vuoden laina asunnon hankkimista varten? Vertailun vuoksi, minun sukupolveni vanhemmat tekivät lapsensa reilu parikymppisinä ja maksoivat asuntolainansa pois alle parikymppisinä. Minun sukupolveni tekee lapsensa keskimäärin kolmikymppisinä ja joutuu siitä huolimatta ottamaan 25 vuoden asuntolainoja. Huomannette, mihin suuntaan trendi näyttää?

Oletko kertonut itsellesi, ettei politiikka kiinnosta, eikä vaaliuurnillekaan oikein jaksaisi lähteä? Ei se mitään, se on hyvin ymmärrettävää, muistan kyllä, mitkä asiat itseäni kiinnostivat parikymppisenä. Mutta en silti malta olla kannustamatta erityisesti teitä nuoria ottamaan politiikan perusasioista selvää ja äänestämään vaaleissa. Jos ette aja omia etujanne, niin vanhemmat sukupolvet kyllä ajavat omiansa. Minun kaltaisiani nuorempien sukupolvien oikeuksien puolustajia eduskunnasta ei aivan oikeasti löydy kovin montaa, ja juuri nuorilla on mahdollisuus keikauttaa sitä tasapainoa oikeudenmukaisempaan suuntaan.

En halua pelotella tai kylvää epätoivoa, mutta mitä nuorempi olet, sitä lyhyempi tikku sinulle on jäämässä kouraan näissä arpajaisissa. Onneksi ei ole myöhäistä vaikuttaa ja muutoksia ehditään vielä tehdä, kunhan porukka vain aktivoituu vähintäänkin äänestämään. Ja jos yhtään innostut selvittämään asiaa enemmän, niin selvitä itsellesi sopivin puolue ja ota yhteyttä sen nuorisojärjestöön, jonka virkailijat opastavat mielellään sinua eteenpäin. Vaihtoehtoisesti voit lukea netistä tai vaikka kysyä meikäläiseltä jeesiä somen kautta. Asiat kyllä järjestyvät, mutta se vaatii hieman vaivannäköä. Nyt on niin isot asiat kyseessä, että kannattaa jaksaa tsempata!

https://sdp.fi/fi/blog/sdp-julkaisi-vaihtoehtobudjetin-vuodelle-2019-tul...
https://drive.google.com/file/d/1uq_ePJg8BuK70gP6snh8Umxlw4fn-Hky/view
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005890426.html
http://www.vasemmisto.fi/yleinen/tasa-arvo-sivistys-ymparisto-vasemmisto...
https://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2018/11/VAS_Vaihtoehtobudje...
https://www.vihreat.fi/sites/default/files/vihreiden-vaihtoehtobudjetti-...
https://www.vihreat.fi/sites/default/files/attachments/page/97111e5d-439...
http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182593-elakevarat-ovat-kertyne...
https://www.stat.fi/til/kvaa/2017/05/kvaa_2017_05_2017-05-05_kat_001_fi....
http://tilastokeskus.fi/til/synt/2016/02/synt_2016_02_2017-12-04_tie_001...
https://twitter.com/OlliKarkkainen/status/1064091258283528193?s=19

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eihän julkisella sektorilla tunnettu ollenkaan tyäeläkemaksuja ja rahadtoitu yhtään mitään ennen vuotta 1988 kunnissa ja muutamaa vuotta myöhemmin 1993 valtiolla. Alkuvuosina näilläkin eläkemaksut ja eläkerahastointi olivat liki olemattomia aina 2000- luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle asti.

Työeläkejärjestelmän puitteissa näillä on nykyisin n. 1,5 miljoonaa ihmistä, joten vastuutn ovat jatkossakin aivan valtavat ja ne hoidetaan verottamalla muita julkisen sektorin ulkopuoleisia tahoja.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mun mielestä eläkekeskustelussa on käsittämätöntä se, että niin moni puhuu siitä, tulisiko pienituloisten eläkeläisten vai kaikkien eläkeläisten saada lisää. Kukaan ei puhu siitä, kenen pussista se raha otetaan. Aika tyypillistä suomalaiselle tulonjakopolitiikalle.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Pienet eläkkeet maksetaan pääasiassa valtion pussista. Niiden korottaminen on ainoastaan rahan siirtoa momentilta toiselle, koska eläkkeen kasvaessa aina joku muu tuki vähenee saman tai lähes saman verran. Jos eläke poistaa tukia, se samalla vähentää byrokratiaa ja kuluja.

Työeläkkeet maksetaan eläkerahastoista, joiden koko on nyt noin 300 miljardia euroa. Ne kasvavat jatkuvasti. Eläkemaksujen korotuksista huutamisella haetaan jotain ihan muuta kuin rahastojen varojen riittävyyttä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #9

Veli Takanen, sinähän olet velkoinen epätotuuden levittäjä tai et tiedä hölyn pölyäkään, mistä kirjoitat.

Olen jo aiemmin huomauttanut asiasta.

Työeläkerahastojen koko on Suomessa tänä päivänä n. 200 miljardia euroa ja tähän astisten eläkevastuiden määrä m. 700 miljardia euroa. Eli laskua ja velkaa on vieritetty tuleville n. 500 miljardin edestä. Ja tämä siis vielä nopeasti kasvaneen julkisen velan lisäksi.

Sitä paitsi, nuo työeläkevaratkin taitavat olla julkisten velkojen panttina.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #23

Niih ! Tuollainen 100 miljardin liioittelu osuu siis virhemarginaaliin ?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #22

Mitä Takasen kommentissa et Lauri Kiiski ymmärtänyt?? Täyttä asiaa!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #40

Tuota 300 miljardia en ymmärtänyt, mutta ehkä sinä osaat valaista asiaa tyhmemmille ?

Mistä se 100 ylimääräistä miljardia sinne yhtäkkiä tupsahti ?

Muutoin Takasen teksti oli ok.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Ei Takasen teksti ollut muutoinkaan OK. Työeläkkeistä vain noin 15% maksetaan työeläkerahastoista. Loppu kustannetaan suoraan työeläkemaksuista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

Joskus aiemminkin kysynyt, mutta kenelle sitä 200 miljardin eläkerahakasaa oikein rakennetaan vai ovatko vain valtion velkojen pantteina kuten myös väitetään?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Niitähän käytetään koko ajan. Ne kattavat noin 15% maksetuista eläkkeistä. Niitä on pitänyt kasvattaa koko ajan, koska rahan arvo pienenee ja eläkevastuut kasvavat

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #43

Tietysti näin on, jos haluaa saivarrella. Työeläkemaksutulo ei kata enää työeläkemenoja, eikä eläkemaksuja voi korottaa ilman mahdollisia ikäviä vaikutuksia työllisyyteen. Tämä trendi tuleekin sitten jatkumaan Suomessa " jonkin aikaa ". :)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #41

Tietääköhän kukaan eläkevarojen todellisen suuruuden? Itsekin niitä käsittelet suuruusluokkana satoina miljardeina.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #46

Tietää kyllä. Ota vain siitä selvää paskan jauhamisen sijaan.

Itse otin aiemman kommentoijan Takasen hanurista vedetyn arvion 300 miljardista eurosta kyseenalaiseksi, kuten hänen joutavanpäiväiset ja valheelliset kommenttinsa aiemminkin.

London City = Kuopion torin kokoinen ja Lontoon finanssi työpaikkojen määrä todellisesta yli 700.000 alle 150.000 !

Ja Takanen itse asuu Canary Wharfin ytimessä Lontoon valoja ikkunsta katsellen todellisesti !

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #47

Silläkö Sinun kommentointisi Lauri Kiiski tulee uskottavammaksi kun käytät ala-arvoista kieltä?!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #9

"Valtion pussista" eli veronmaksajien pussista, eli vielä työelämässä olevien tai sitä nuorempien pussista. Aivan kuten sanoin.

Työeläkerahastot ovat paljon pienempiä ja ne kasvavat vain siksi, että nykyiset työntekijät maksavat neljänneksen palkastaan eläkerahastoihin siinä, missä vanhemmat maksoivat vain 5 %.

Toni Rintala

"panostuksia koulutuksen määrärahoihin"

Kenelläpä ei ole.

"eläkejärjestelmä kaatuu ennen kuin edes meidän vajaa nelikymppisten ikäpolvi on eläkeiässä"

Kohta voi eläkemaksut jo poistaa kokonaan, kun pääoman sijoitustuotto on suurempi kuin eläkemaksut. Viimeisen 12 vuoden aikana eläkekassa on kaksinkertaistunut. Taas 8-10 vuoden päästä se on taas kaksinkertaistunut.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Jos eläkemaksut voidaan kohta poistaa kokonaan, niin miksi eläkemaksujen korottamiseen on jatkuva paine ja eläkejärjestelmän jatkuvuudesta ollaan huolissaan? Tässä on vielä useampi vuosikymmen, kun nykyisen eläkeläiset tyhjentävät tuota pajatsoa ja tasapainotuksen maksavat nuoremmat sukupolvet.

Toni Rintala

"miksi eläkemaksujen korottamiseen on jatkuva paine ja eläkejärjestelmän jatkuvuudesta ollaan huolissaan?"

Niin, miksi ollaan huolissaan työttömyydestä mutta samalla tuodaan tuhansia ulkomaalaisia tänne halpatyövoimaksi (ja työttömiksi) vaikka ei tarvitsisi?

Ollaan huolissaan luonnosta mutta silti jatkuvasti haetaan kulutuksen kasvua, eli luonnon tuhoamista.

Vaaditaan sähköautoja, vaikka ne kuluttaa luontoa pahiten.

Koko ajan puhutaan automaatiosta ja kuinka se vähentää ja keventää ihmisten työmääriä ja lisää vaurastumista. Samalla valitetaan, että pian ei ole työntekijöitä ja siksi me köyhdytään.

"nykyisen eläkeläiset tyhjentävät tuota pajatsoa ja tasapainotuksen maksavat nuoremmat sukupolvet."

Pajatso vaan ei näytä tyhjentymisen merkkejä. Vaan ihan päinvastoin paisuu koko ajan!
https://www.tela.fi/sijoitusanalyysi

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #7

"Niin, miksi ollaan huolissaan työttömyydestä mutta samalla tuodaan tuhansia ulkomaalaisia tänne halpatyövoimaksi (ja työttömiksi) vaikka ei tarvitsisi?, jne"

Whataboutismia. Nyt puhuttiin eläkejärjestelmästä.

"Pajatso vaan ei näytä tyhjentymisen merkkejä. Vaan ihan päinvastoin paisuu koko ajan! https://www.tela.fi/sijoitusanalyysi"

Reaalinen sijoitustuotto 0,2 %. Eli rahastoja on kasvatettu nimenomaan viemällä rahaa nuorempien sukupolvien palkoista. Juuri kuten sanoin edellä ja sinä väistit valittamalla sähköautoista ja halpatyövoimasta.

Eläkejärjestelmä ei ole kestävällä uralla.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #15

"Eli rahastoja on kasvatettu nimenomaan viemällä rahaa nuorempien sukupolvien palkoista."

Niin. Mutta enää ei tarvitsisi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #19

Eläkevaroja on n. 200 miljardia ja eläkevastuita reilusti yli 600 miljardia. Millainen yhtälö olisi se, jossa tiputamme tai poistamme eläkemaksut, ja saamme silti järjestelmän kantamaan seuraavat sata vuotta?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #24

Koska sitten kun nuo tulevat maksuun, on varantoa jo 1000 miljardia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #28

Tuo työeläkerahaston sijoitusten arvo on nyt pitkän korkeasuhdanteen huipulla tuo n. 200 miljardia. On otettava huomioon sekin vaihtoehto, että sijoitusvarannot saattavat myös pienentyä, ainakin reaaliarvoltaan sidottuna v. 2018 tasoon.

Asiat ovat monista asioista riippuvia kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla. On täysin varmaa, että korjausliike on tulossa ja mitä korkeammalle arvot ovat nousseet, sitä suurempi on matka korjausliikkeen pohjalle.

Maailmalla on menty jo tovin velkaantumalla, setelirahoituksella ja nollakoroilla, jotka eivät ole ikuisia nekään, mutta nostavat peruusteettomasti mm. osakemaailman indeksejä ilman todellisia odotuksia.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #28

Ei ole matematiikka ihan sun vahvimpia puolia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko sdp:n kokoomuksen ja keskustan politiikassa jotain eroa? Kaikki tahtovt lisää maahanmuuttoa, ehkä eri syistä mutta lopputulos sama, kustannuksia ja ongelmia. Nämä kolme puoluetta haluavat maksaa etelä-Euroopan maiden velat, ottavat vaikka lisää velkaa Suomelle jotta euro pysyy pystyssä, tämäkin tietää rasitetta veronmaksajille, mutta välittääkö kokoomus, ei sen enempää kuin sdp. Tuulimyllyjä ja haittaveroja, samaa tuubaa tarjoavat nämä kolme puoluetta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Miten on mahdollista, että kirjoitan eläkkeistä ja nuorista sukupolvista, niin täällä on pitkä liuta tyyppejä jankuttamassa maahanmuutosta. Ei tämä asia liity maahanmuuttoon millään tavalla, ei myöskään tuulimyllyihin tai euroon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vastasin otsikon näkemykseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitäs sitten tehdään, kun kokoomuksen politiikka on vienyt köyhältä ne housutkin päältä?

Ei ole taskuja mihin kätensä laittaa.

Vapaavalinta rules!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kirjoitit kolme lausetta, joista yhdessäkään ei ollut sisältöä, eikä mikään niistä liittynyt itse aiheeseen. Nyt pitää Petteri skarpata vähän.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Niin, hyvät nuoret. Blogissa puhuu poliitikko, jonka puolue, kokoomus, on ollut hallituksessa viimeiset 11 vuotta.

Se sama kokoomus ilmoitti taannoin rinta rottingilla, että koulutuksesta ei enää leikata. Miten kävi?

Niin, että kenenkäs kouria siellä vähäväkisten vähillä taskuilla penkookaan?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Nää et ilmeisesti lukenut ollenkaan, mitä tuohon kirjoitin? Kuten sanoin, jotkut opintotuet eivät paina vaa'assa, jos eläkevastuut kasvavat miljardilla vuodessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, kenties opposition käsi vaikkapa nuoren taskuun mahtuu joskus kunhan Kokoomus ottaa sen ensin sieltä pois.

Tuoreet uutiset kertovat mm seuraavaa:
"Kelan heinäkuun tilaston mukaan 14 000 opiskelijalla oli opintolainaa yli 20 000 euroa, viisi vuotta sitten heitä oli vain 2 800. Samassa ajassa sekä lainanmäärät että lainaa nostaneiden opiskelijoiden osuudet ovat nousseet tuntuvasti."

Kokoomuksen käsi on ollut siellä taskussa koko hallituskauden ajan ja merkittävällä määrällä nuorista on yhä enemmän velkaa ennen kuin edes pääsevät työelämään ansaitsemaan.

Mitä tulee pieniin eläkkeisiin, niin ne ovat niin pieniä, että väistämättä tarvitsevat muita tukia kuten toimeentulotukea. Mikäli takuueläke nousisi, niin käytännössä sen seurauksena toimeentulotukea vähennettäisiin saajien osalta. Näiden vähävaraisten tarvitsi vaan käydä harvemmin sossun luukulla anomassa tukea peruselämiseen. Ilmeisesti Kokoomus haluaa ennemmin nöyryyttää luukulla heitä kuin antaa sen verran rahaa eläkkeenä, että sillä voisi lähtökohtaisesti tulla toimeen Suomessa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Jep, minäkin teknisesti ottaen vielä maksan opintolainojani. Ne olivat paljon parempi investointi kuin ne rahat, jotka on viety tekohengittämään eläkejärjestelmää.

Turhaan puhut minusta "kokoomuksena", mulla on kyllä visioita verotuksen ja sosiaaliturvan kohdalla. Ei mua byrokratia kiinnosta, päin vastoin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ellei veroja voi nostaa, niin sote on pakko rahoittaa eläkemaksuja alentamalla ja samalla korotetaan reippaasti eläkkeelle pääsyn alarajoja.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kenenkähän eläkkeet minä 1960-luvulla mahdoinkaan maksaa. Silloisen järjestelmän ja väittämän mukaan maksoin omaa tulevaa eläkettäni, mutta kappas vaan, kun aikaa kului ja ryhdyin eläkettäni kyselemään, niin eipä sitä ollut noilta ajoilta kertynyt senttiäkään, vaikka maksut oli peritty ja taatusti myös maksettu.

Aika monelta muultakin vietiin 15 - 23 vuotiaana kertyneet maksut. Jälkikäteen. Joka ikinen killinki. Ehkä ne varat ovat jossain jemmassa Sammallahden sukupolvea varten?

Tuskin oli mikään vahinko että kuppaus kohdistui juuri suurimpiin ikäluokkiin?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Maksoit jonkin verran sinua vanhempien sukupolvien eläkkeitä ja sitten ehkä hyvin hyvin pienen murto-osan nyt saamistasi eläkkeistä. Omiasi et kokonaisuudessaan ole koskaan maksanut, se tieto löytyy jo tuolta lähteistä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Vasemmiston käsi on syvällä taskussasi"
Täh ? Mitä järkeä olisi työntää käsi tyhjään ja reikäiseen taskuun ? Eihän sieltä löydy edes nukkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset