Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Kansantaloutta rapauttava AY-liike ei ole yleishyödyllinen järjestö

  • Kansantaloutta rapauttava AY-liike ei ole yleishyödyllinen järjestö

Eipä arvannut Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tekevänsä elämänsä virhettä, kun meni ajattelemaan työttömien ja kansantalouden etua tehdessään ehdotusta työmarkkinoiden uudistamiseksi. Nyt on sitten puheenjohtajuus katkolla, kun muut AY-patruunat hakkaavat puukkoja selkään ja savustavat petturia ulos liiton johdosta.

Koska eihän AY-liike kansakunnan etua ole ajamassa, eikä varsinkaan työttömien etua, vaan ihan vain vielä toistaiseksi työssä olevien etuja. Työntekijä on AY-liikkeelle ystävä vain niin kauan kuin hän saa palkkaa ja maksaa AY-jäsenmaksua. Kun status muuttuu, tulee ihmisestä uhka henkisesti 1970-luvulle jämähtäneiden liittopomojen hyvinvoinnille.

Eduskunnalla, tai ainakin hallituksella, olisi edelleen mahdollisuudet purkaa AY-järjestöjen asema yleishyödyllisinä järjestöinä. Eiväthän tällaiset koko kansankunnan etua vastaan taistelevat tyypit ole mitään verovapauksia tai muita erioikeuksia ole ansainneet. #terestroika

https://yle.fi/uutiset/3-10473654?origin=rss
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005876326.html
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005881122.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Tuota noin. Ajaako EK taikka SY mielestäsi koko kansakunnan etua?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tere arvo- ja markkinaliberaalina vastustaa vain "määrätyn laista yhdistymisvapautta". Hän siis arvo- ja markkinaliberaalina kannattaa pakkoyhteiskuntaa, missä vapaa yhdistyminen on kielletty määrätyiltä tahoilta (palkansaajat). Sellaista "arvo- ja markkinaliberalismia". Sinänsä Teren mielipiteet voivat hyvinkin heijastella kokoomuksen vallitsevaa mielipidettä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Onko Eerolla aina tapana tulla keskusteluihin työntämään sanoja toisten suuhun? En eläissäni ole vastustanut AY-toimijoiden yhdistymisvapautta, enkä oikeastaan kenenkään muunkaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minä en halua mitään korporaatteja lainsäädäntöpöytiin, mutta EK:n ja SY:n ehdotukset ovat olleet paljon lähempänä koko kansan etua kuin AY-liittojen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huvittavaa on puheet "työelämän uudistamisesta" kun tosiasiassa SY:n ja EK:n pyrkimys on viedä työelämää vuosikymmeniä taaksepäin. Jos Suomessa haluttaisiin tosissaan uudistaa työelämää, mallia voisi ottaa vaikkapa Ruotsista, jossa työntekijän asema suhteessa työnantajaan on suomalaiseen palkansaajaan verrattuna aivan eri tasolla, suomalaisen työntekijän tappioksi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Väitän, että SY ja EK ottaisivat Ruotsin mallin tänne milloin tahansa. AY-järjestöt taas ovat vastustaneet kategorisesti kaikkia yrityksiä viedä työmarkkinalainsäädäntöä yleispohjoismaiseen suuntaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Väität aivan höpöjä. Paikallisen sopimisen edistämisen ongelma on nimenomaan se, että EK ei halua henkilöstön edustusta yritysten hallitukseen eikä myötämääräämisoikeutta Suomeen Ruotsin mallin mukaisesti.

Se haluaisi poimia Ruotsista vain työnantajalle sopivat asiat ja silloin malli ei ole sama, kun kyseessä on aina kokonaisuus.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #7

EK:sta en tiedä, mutta SY on kertonut olevansa valmis vahvistamaan työntekijän asemaa yrityksen päätöksenteossa, jos paikallista sopimista voidaan edistää.

EK:ta tuskin kiinnostaa muutokset nykyiseen järjestelmään, jossa se voi sopia etuja omille jäsenillee, muiden kustannuksilla. Sama pätee ay-järjestöihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset