Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Energiewende todistaa: Ilmastotaistelua ei voiteta ilman ydinvoimaa

  • Saksan ja Energiewende verrattuna Suomen käyttämän energian primäärituotantoon
    Saksan ja Energiewende verrattuna Suomen käyttämän energian primäärituotantoon

IPCC:n julkaisema ilmastoraportti aiheutti jälleen paljon parran pärinää ja erityisesti poliitikoille tarjoutui oiva tilaisuus kertoa, kuinka huolestuneita ovat ilmastosta ja ympäristöstä. Kivihiilen kiellolle laulettiin kilpaa rajoituksia, samoin muille fossiilisille polttoaineille, mikä on tietysti sinällään hienoa. Mutta ainakaan edustamassani insinöörimaailmassa pelkkien kauniiden ajatusten julistaminen ei vielä riitä kovin pitkälle, vaan tavoitteen esittäjältä yleensä vaaditaan myös realistiset keinot saavuttaa asetetut tavoitteet.

En nyt jaksa ryöpyttää tavanomaisia epäiltyjä sen enempää, vaan pyydän teitä katsomaan alla olevaa kuvaajaa. Saksassa ydinvoimavastainen liike aloitti toimintansa 1970-luvulla ja on siitä päivästä asti vallannut enemmän jalansijaa politiikassa. Vuonna 2010 Saksa hirttäytyi "energiakäänteeseen" antamalla sille liittovaltiotason tuen. Satojamiljardeja euroja ja kymmeniä menetettyjä vuosia myöhemmin Saksa tuottaa vain n. 11 % kaikesta kuluttamastaan energiastaan vähäpäästöisesti, Suomen vertailuluku on ~23 % (merkitty logolla).

Nyt on siis vuosikymmeniä "oltu huolissaan ilmastonmuutoksesta", mutta ei olla tämän lähempänä ratkaisua. Suomikin, yhtenä ympäristöpolitiikan mallioppilaista, tuottaa vielä yli 70 % energiastaan päästöintensiivisillä energiamuodoilla. Nyt ei pelkkä "huolissaan oleminen" ja naminami-puheet riitä, nyt on tuotava ratkaisuja pöytään.

Toivoisin niin äänestäjien kuin toimittajienkin kysyvän hiilivapaudesta visioivilta poliitikoilta, että miten energiajärjestelmämme todellisuudessa dekarbonisoidaan? Jos vastaukseksi tulee sitä vanhaa ja väsynyttä länkytystä biosta, hajautetuista uusiutuvista ja muusta vastaavasta, niin seuraava kysymys on, että miten me onnistumme, kun Saksa ei moninkertaisilla resursseilla ja paremmin toimivalla kansantaloudella saanut aikaan kuin pettymyksen? Ilmastoasioilla keulivia poliitikkoja ei saa päästää näistä kysymyksistä helpolla.

Vielä ei ole myöhäistä, mutta Suomen osalta se vaatii ydinvoimamyönteisen eduskunnan ja tahtoa luvittaa pikavauhtia uusia reaktorilupia. On unohdettava tyhjänpäiväinen puhe energiantuotannon uusiutuvuudesta ja otettava kaikki käsillä olevat keinot käyttöön pikavauhtia. Tässä taistelussa avainasemassa on hyvinvoiva kansantalous ja ydinvoima. #terestroika

PS. Aiheesta tulee vielä video tarkemman datan ja mun omien ehdotusten kera.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Suomen energiajärjestelmän voi dekarbonisoida yksinkertaisesti rajoittamalla fossllilisten polttoa määräyksin, veroin, ja tarvittaessa myös hiilitullein. Kun fossiilisten käyttö tehdään näin kannattamattomaksi, markkinavoimat ottavat käyttöön muita vähäpäästöisempiä energiamuotoja tarpeen mukaan. Niitä ei siis tarvitse tukea, vaan vain mahdollistaa, jos markkinat vaativat. Teknisesti tämä on siis hyvin helppoa. Vaikeaa on saada poliitikot ottamaan asiassa konkreettisia askeleita.

P.S. Hallituksen aie laskea maakaasuveroa on askel päinvastaiseen, maakasun käyttöä lisäävään suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset