Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Poliittiset lakot on kiellettävä ja valta palautettava eduskunnalle

  • Vapauteen vai orjuuteen?
    Vapauteen vai orjuuteen?

Useat työntekijäliitot ovat ilmoittaneet käskevänsä työntekijät lakkoon, koska demokraattisesti valittu eduskuntamme ei suostu tanssimaan AY-eliitin pillin tahtiin. Tilanne on täysin järjetön: Poliittinen lakkoilu rankaisee niin palkansaajaa kuin yrityksiäkin siitä, että massiivisia palkkoja kuittaavat liittojohtajat yrittävät murskata suomalaisen demokratian ja kaapata eduskunnalle kuuluvan vallan itselleen.

Täydellisestä moraalin puutteesta kertoo se, että AY-oligarkit avoimen valheellisesti väittävät työntekijän olevan velvoitettu jäämään pois töistä liittojohdon mahtikäskystä. Nämä saatanan käärmeet vieläpä yrittävät uskotella, että liittoon kuulumattomienkin täytyisi pelätä oligarkkien raivoa ja jäädä lakkopäiväksi kotiin ilman korvausta. Vastaus liittoon kuulumattoman työntekijän huoleen omasta toimeentulostaan on psykoottinen: "ongelman voisi ratkaista kuulumalla liittoon". (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005848235.html)

Tiedoksi jokaiselle työntekijälle, jolla on laskut maksamatta, perhe elätettävänä ja vielä sen verran selkärankaa, etteivät halua paskantaa demokratian päälle yhden lomapäivän takia: Kenenkään ei tarvitse jäädä töistä pois, kuului Hakaniemen saunaosastolta millaista mylvintää tahansa. Ja jos työpaikan portilla päivystävä lakkovahti yrittää estää, niin soitto numeroon 112 ja virkavalta tulee siirtämään dorkat pois haitoilta.

Jokaisella meistä on niin kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen kuin perustuslainkin takaama oikeus työhön. Ja jokainen sitä oikeutta estävä ansaitsee tulla tuomituksi oikeudessa, oli kyse sitten AY-oligarkeista tai heidän kätyreistään.

Poliittiset lakot on kielletty esimerkiksi Iso-Britanniassa, Saksassa ja Hollannissa. Jopa muissa pohjoismaissa sitä oikeutta on rajoitettu, mutta Suomen eduskunnalla on edelleen AY-oligarkkien valamat betonikengät jalassa, mikä on häpeällistä ja rapauttaa demokratiaamme. Suomessa poliittiset lakot tulee kieltää välittömästi ja taata eduskunnalle työskentelyrauha nyt ja tulevaisuudessa. #terestroika

PS. Liitteenä luovien tamperelaisten ysiluokkalaisten inspiroima, aiheeseen liittyvä, taideteos..

https://www.eva.fi/blog/2018/01/19/tyooikeuden-professori-suomen-siirryt...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Että tälläistä pa...n jauhantaa tällä kertaa. En halua ketään käärmeeksi nimittää, mutta jos pakko on, niin kyllä käärmeinä voi pitää niitä työntekijöitä, vapaamatkustajia, jotka nauttivat kaikista niistä eduista jota ay-liike on vuosikymmenten aikana aikaansaanut palkansaajille ja joiden säilyttämistä nyt ay-liike joutuu puolustamaan palkansaajaa vihamielistä hallitusta vastaan. Nämä "vapaamatkustajat" eivät halua osallistua siitä johtuviin kustannuksiin vaan odottavat toisten hoitavan asiat heidänkin puolesta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

No siitähän yleissitovuudesta on kyse, että kaikkia liiton ulkopuolisiakin koskee liittojen sopimat velvoitteet. Ei kukaan liittoon kuulumaton ole tässä järjestelmässä vapaamatkustaja, vaan panttivanki.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Jep. Näille "pantivangeille" näyttää kyllä yleissitovuuden tuoma turva ja muut edut kelpaavan. Ketkä muuten yleissitovuudesta sopii keskenään? ;)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #14

Tähän on helppo ratkaisu. Te, jotka toimitte siellä liittojen herrojen kanssa ja hyväksytte heidän valtavat palkkansa ym.. omaneduntavoittelut, voitte ehdottaa yleissitovuuden lopettamista. Tämähän olisi ihan oikea ja hyvä ratkaisu.
Jos yleissitoviin sopimuksiin kuulumattomat työntekijät saisivat huonommat työehdot, niin liittojen seinäthän pullistuisivat. Jos kävisi päinvastoin, niin sehän olisi sitten sillä selvä. Tuskin innokkaat liiton miehet silti eroaisiavat liitoista. Liittojen innokkaimmilla kellokkailla on yhteisiä piirteitä ja ne varmaan tulisisvat näkyviin. Oma kokemukseni mukaan se on yleensä laiska, laiskempi, liitonkellokas.

SAK:lla on tällä jäljellä hieman yli 600 000 maksavaa jäsentä. Jos heidän keskipalkkansa on 2500, niin heiltä kerätty summa kyllä riittää kaikkien kulujen peittoamiseen. Siitä tulee yli 300 000 000 vuodessa 1,8% jäsenmaksulla. Tämä on aivan käsittämötön summa sellaisen kerhon pyörittämiseen.

Toisaalta siitä ei ole epäselvyyttä, että hallituksen pyrkimys on täysin täysin käsittämtön ja typerä. No oman kuoppansa se on kaivanut ja pedannut pohjaa vielä huonomalle vaihtoehdolle.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #14

Taas tämä sama väsynyt argumentti. Kukaan ei voi kieltäytyä yleissitovuuden tuomista työehdoista, sehän tässä on se pointti. Se on ihan sama, kelpaavatko vaiko eivätkö, kun työmarkkinaoligarkit sopivat asioista, jotka koskevat automaattisesti kaikkia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"nyt ay-liike joutuu puolustamaan palkansaajaa vihamielistä hallitusta vastaan."

Pitää paikkansa mutta vain diktatuureissa, meillä hallitukset vaihtuvat ilman ay-liikkeen toimia, onneksi.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Kyllä nykyisen hallituksen meininki alkaa hälyttävästi muistuttamaan diktatuuria!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #15

Taidat olla huumorimies. Vertaa vaikka Syyriaan, on hallituksella vielä kirimistä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa on kielletty poliittiset lakot.Todellisuudessa ne ovat "vain vähän" kiellettyjä.

www.bpb.de/dialog/netzdebatte/219308/ein-bisschen-...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Myös Kreikassa poliittiset lakot ovat kiellettyjä, mutta kuten kaikki tietävät, siellä on Suomeen verrattuna moninkertaisesti työmarkkinalevottomuuksia kun talous on kuralla rehottavan korruption takia. Jos isot ammattikunnat laittavat hanskat tiskiin, valtiovallan on pakko sovitella jotenkin. Olisi esimerkiksi mahdotonta laittaa Suomessa vaikka kaikki opettajat tai lähihoitajat vankilaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kunnon Kokoomuslaisen tapaan näkemyksesi on poimittu EK:lta ja EVA:lta.

Koskisen Evalle tekemä tutkimus haukuttiin lyttyyn mm työoikeuden professori Bruunin toimesta. Keskustelua käytiin jo silloin, mutta näemmä ponnahtaa nyt sitten tasaisin väliajoin täysin vailla kritiikkiä uudelleen.

"Hankenin työoikeuteen erikoistunut professori Niklas Bruun kertoo olevansa järkyttynyt kollegansa Seppo Koskisen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle kirjoittamasta raportista."

"Bruunin mielestä Koskisen raportti ei edistä rakentavaa keskustelua poliittisten lakkojen rajoista."

"Turun yliopiston työoikeuden professorina työskentelevä Koskinen kirjoittaa, että ”Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa poliittinen lakko on pääsääntöisesti kielletty.”

”Jos väitetään tai edes annetaan ymmärtää, että poliittiset lakot ovat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kiellettyjä, se on täyttä roskaa. Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin hyväksyttäväksi, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”, sanoo professori Bruun.

"Bruunin mukaan lainsäädäntö Ruotsissa ja Norjassa ei olennaisesti eroa Suomen lainsäädännöstä, vaikka kaikissa näissä maissa on niukasti oikeuskäytäntöä asiassa."

"Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina ja ILO:n sopimukset sitovat Suomea."

”Suomen ratifioimia [vahvistamia] ILO:n sopimuksia on vakiintuneesti tulkittu siten, että työntekijöiden etujen puolustamista työtaistelujen avulla ei voida rajoittaa koskemaan vain työsuhteen ehtoja tai ammatillisiin etuihin liittyviä kollektiivisia vaatimuksia.”

"Bruun korostaa, että ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä tulee olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen taloudellisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin."

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005532659.html

Vai että oikein "saatanan käärmeitä". Työmarkkinajärjestöjen johtajien palkkakärjessä on muuten EK:n Häkämies kaukana työntekijäpuolen johtajista. Häkämiehellä oli verotettavia tuloja 2016 noin 376 000 euroa, josta valtaosa eli 373 000 euroa oli ansiotuloja.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Mikähän se lienee Bruunin puoluekanta?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mun näkemys perustuu käsitykseen demokraattisesta parlamentarismista ja ymmärrykseen tasavaltalaisuuden ylivertaisuudesta verrattuna nykyiseen AY-monarkismiin. EK:lla tai EVA:lla ei ole mielipiteeni muodostamisen kanssa erityisesti tekemistä, vaikka heiltä yhtä kuvaajaa lainasinkin.

En tiedä, miksi vetoat Häkämiehen palkkioon, enhän minä kannata koko kolmikantaista työmarkkinajärjestelmää, enkä myöskään työmarkkinajärjestöjen asemaa ulkoparlamentaarisina vaikuttajina. Minä olen niin EK:n kuin työntekijäliittojenkin erioikeuksia vastaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Neuvostoliitossa ei ole poliittisia lakkoja, onko Tere koskaan ajatellut loikata ihanne maahasi?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Neuvostoliittoa ei ole. Siellä tosin ei ollut mitään muitakaan lakkoja. Varmaankin näin aikuisina ymmärrämme, että kommunistisen diktatuurin ongelma oli jokin aivan muu kuin se, ettei kansalaisyhdistys voinut taivuttaa maan parlamenttia omaan tahtoonsa ajamalla kansantalouden suohon?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"... ja valta palautettava eduskunnalle"

Joo, poistakaa Kokoomuksesta leninistinen ryhmäkuri.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Poliittiset lakot on kiellettävä ja..."

Joo, kapitaalia on potkittava valistuneesti munille.
Ensin satamat lukkoon, sitten kuljetus tukkoon jne. Sitten pidettävä huolta siitä, että hallituksen mustilla autoilla on ainakin tuplamiehitys 24/7 ja ainakin pääministerille muutama vispilä, että pääsee lentämään rauhassa. Eteläranta kympin eteen rakenettava helikopterien laskeutumispaikka.
Missään nimessä ei näihin hallituksen oikeuksiin saa koskaan kajota. Lakkoillaan vaan niinkuin ennenkin.

Henry

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Voitaisi nuo lakot kieltääkin, kun niistä ei ole kun haittaa kaikille...niin duunarille kuin työnantajalle.

Huomattavasti parempi systeemi olisi työntekijöiden siirtyä italialaiseen versioon lakoista.
Tulla töihin mutta ottaa ihan rauhallisesti.
Muutama pieni inhimmillinen virhe silloin tällöin päivän mittaan ja virheen rauhallinen korjaaminen.
Muiden sääntöjen pilkuntarkka noudattaminen.
Kas, päivän päätteeksi voisi todeta "tämä päivähän ei tuottanutkaan yhtään mittään".

Tässä systeemissä on normaaliin lakkoon verrattuna se hyvä puoli, että häviäjiä on moninverroin vähemmän... ainoastaan työnantaja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juu ja siitä se riemu ratkeis jos saatas työnantaja konkkaan!! Onpa sairasta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ei se konkkaan mene, vaan alkaa oikeasti neuvotella ennen sitä....tehokasta ei sairasta.

Sanelupolitiikka ei koskaan toimi.
Raha on ainut jota työnantajapuoli tottelee.
Ei sitä kiinnosta työntekijät muuten kuin näiden tuoma tuotto.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #21

Juuri niin, sanelu ei auta jos rahat loppuu ja yritys kaatuu.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tero-parka!

Toivottavasti et omista asetta, sillä se lienee seuraava tasosi kirjoittamasi sisällön jälkeen.

Tulee jotenkin mieleen historiasta käsite "Valkoinen terrori".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset