Ammattilaisen palkka ammattilaisen työstä, ei amatöörityöstä

Tämän viikon virkamiesonnistuja löytyy Liikenne- ja viestintäministeriöstä, joka on heittänyt 50 000 veronmaksajien euroa infrastruktuurin mainostamiseen tarkoitettuun Youtube-videosarjaan.

Ensimmäiset neljä videota olivat keränneet ensimmäisten kuukausien aikana 150-500 katsojaa, mikä kertoo kaiken olennaisen projektin kustannustehokkuudesta. Vertailun vuoksi, Suomen kärki-tubettajien kautta markkinoituna tuolla rahalla olisi tavoittanut satojatuhansia katsojia. Siis jos infraa yleensäkään tarvitsisi markkinoida.

Infrastruktuuri tarkoittaa yhteiskunnan toiminnan mahdollistavia perusrakenteita, joita tarvitaan koko yhteiskunnan toimivuuden varmistamiseksi. Tarpeellinen infra rakennetaan joka tapauksessa, koska sitä tarvitaan joka tapauksessa. Siksipä on aivan poikkeuksellisen älyvapaata mainostaa jyväskyläläistä kevyen liikenteen väylää tai Kirri-Tikkakosken pätkää valtatie 4:llä, aivan niin kuin niille ei riittäisi käyttäjiä ilman mainoskampanjaakin. Mitä hevon persettä siellä ministeriön kirstunvartijoilla on taas päässä liikkunut?

Suomalaisen virkamieskunnan kilpailutusosaamisen pitkiä ja surkuhupaisia perinteitä kunnioittaen tehtävään on palkattu ohjaaja Mikko Roiha ja näyttelijä Kaarina Hazard, joista kummallakaan ei ole tuon taivaallista ymmärrystä sen enempää infrastruktuurista kuin Youtube-videoiden tuottamisestakaan. Niinpä videoiden tuotantoarvo lähestyy absoluuttista nollapistettä ja niiden sisältö koostuu lähinnä Nuija ja Tosinuija-tason jutustelusta, jota kuunnellessa LVI-insinöörillekin kehittyy akuutti halu päästä pois tältä planeetalta.

Yleisin argumentti tämän tapauksen puolesta on julkisessa keskustelussa esitetty väite, että "ammattilaishinnoiksi nämä eivät ole edes isoja", ja että "ammattilainen on ansainnut palkkansa". Ammattilainen on kyllä palkkansa ansainnut, mutta silloin myös työn laadun pitää olla ammattimaista. Tässä tapauksessa jälki on kuin vasta kuvaamista, kännykän käyttöä ja editointia opettelevilla vasta-alkajilla. Oikea hinta näistä videoista olisi 0 €, eikä edes bensarahoja päälle.

Ministeriöllä ei muuten ole ollut oikeaa tarvetta näille videoille, vaan ajatus tuotannosta on tullut esiintyviltä artisteilta itseltään. Ja kuinka ollakaan, ministeriö on osti projektin, tietysti ilman minkään sortin kilpailutusta.

Olen joskus puhunut suurten organisaatioiden hallintoon pesiytyneistä ihmisistä, joiden työhuoneen seinällä ei ole hankintaosaamisesta kertovaa todistusta, vaan 90-luvulla työväenopistossa suoritettu tietokoneajokortti kehyksissä. Lyön yhden Youtube-videon vetoa, että tästäkin hankinnasta vastaa ihminen, jonka ymmärrys niin markkinoinnista, infrasta kuin videotuotannostakin on keskiverto-tiiliskiven tasolla.

Sieppaa maksaa veroja tällaisen toilailun kustantamiseksi. Aivan kankkulan kaivoon heitettyä rahaa, eikä tuhlaamisesta vastaava porukka osaa haastattelujen perusteella edes hävetä itseään, vaikka koko köörin joutaisi kieritellä tervassa ja höyhenissä.

Aivan turha kenenkään mussuttaa, etteikö meillä olisi leikkausvaraa julkisessa taloudessa. #terestroika

teresammallahti
Kokoomus Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Enemmän työtä, vähemmän veroja! #Terestroika

| Eduskuntaavaaliehdokas | Kokoomus | Uusimaa |

https://teresammallahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu