Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Vasemmiston korruptiokaapissa on ahneita luurankoja

Ammattiyhdistysliike sekä sen eduskunnassa majailevat kätyrit ovat viime vuosina äänekkäästi valittaneet, kuinka moraalitonta on kuitata isoja osinkoja tai varjella omaisuuttaan verosuunnittelulla. On oltu niin huolissaan korruptiosta ja eritoten siitä, millaiseen pimeyteen Suomi vajoaisi, jos joku yksityisen sektorin edustaja voisi tehdä vähänkin voittoa sosiaali- ja terveyspalveluilla. Eikä mielikuvitusta ole säästelty, kun nämä moraalisaarnaajat ovat yrittäneet keksiä nykyiselle hallitukselle hurjia piilomotiiveja häikäilemättömänä suuryritysten, sukulaistensa ja veroparatiisiyhtiöiden edunvalvojana. 

Mediassa näihin epäilyihin on tartuttu herkästi, toki ihan hyvästä syystäkin. Mutta toisaalta, kun ammattiyhdistysjärjestöjen nukkemestarit poliittisine marionetteineen suhmuroivat veronmaksajien rahoja omiin taskuihinsa, ja vieläpä täysin avoimesti, ei se tunnu kiinnostavan oikein ketään. Silloin ei näy päiväkausia raivoavia mediakohuja, puhumattakaan mielenosoituksista, joihin kärrätään maakunnista bussilasteittain ammattiyhdistysaktiiveja rähisemään kameroiden eteen.

Esimerkiksi AY-liikkeen lypsylehmäksi muodostuneen kiinteistöyhtiö VVO:n ällistyttäviä talouslukuja ja kytköksiä vasemmistopuolueisiin pohdittiin vuosi sitten, mutta nopeasti kuollut kansalaiskeskustelu ei johtanut merkittäviin muutoksiin. Toki VVO:n ryvettynyt maine pestiin muuttamalla yhtiön nimi Kojamoksi, mutta muuten touhu jatkuu entiseen malliin.

Tämä yrittäjiä ja hyvätuloisia halveksuvan sosialistiklikin kupletti toimii seuraavalla tavalla: Muka “sosiaalista asuntotuotantoa” tekevä Kojamo kiristävää vuokriaan jatkuvasti. Näin vasemmistopoliitikot saavat syyn vaatia korotuksia asumistukeen pienituloisten taloudelliseen hätään vedoten. Samalla eduskunnassa vasemmistopuolueet puolustavat niin AY-liikkeen kuin Kojamonkin asemaa verovapauksista nauttivina yleishyödyllisinä järjestöinä. Kojamo tilittää voittojaan omistajilleen AY-järjestöissä, jotka taas siirtävät rahat verovapaina eri vippaskonstein vasemmistopuolueille ja -poliitikoille. Korruptiorahoilla vasemmisto ostaa itselleen lisää näkyvyyttä sekä vaikutusvaltaa, ja niin korruptio kierre on valmis.

Korruptiolle tyypilliseen tapaan ilmaisia lounaita ja hallituspalkkioita pääsee kuittaamaan oikealla puoluekirjalla sekä oikeaa väriä tunnustamalla, kuten esimerkiksi Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ovat aktiivisesti tehneet. Aatteelleen uskollisena Aalto vielä vuonna 2015 ehdotti yritysten johtajien bonusten jäädyttämistä sekä yhtiöiden hallitusten palkkioiden puolittamista. Ääni kellossa on sittemmin vaihtanut nuottia, aivan niin kuin jotain olisi muuttunut. Olisiko Aallon mielipiteeseen voinut vaikuttaa esimerkiksi pesti juurikin Kojamon hallituksen puheenjohtajan, sekä luottamustehtävän mukanaan tuoma 60 000 euron vuosipalkkio? Aalto ja Lehtonen saivat myös kuin ihmeen kaupalla hillittyä ahneiden porvareiden kritisointiaan vuoden 2017 lopulla, kun Teollisuusliitto korotti molempien palkkioita tuhansilla euroilla. Jännä juttu.

“Sosiaalinen asuntotuotantohan on köyhiä varten, ja valtion tukemana varmasti halvempaa kuin vapaiden markkinoiden tarjonta?”, aprikoi valistunut kansalainen. Ei välttämättä. Sattumoisin juuri VVO, eli nykyinen Kojamo, jäi vuonna 2012 kiinni vuokrien törkeästä ylihinnoittelusta siinä, missä Kuluttajaliiton vuonna 2016 julkaisemassa vuokra-asuntovertailussa monissa vertailutapauksissa ARA-asuntojen vuokrat olivat korkeampia kuin vapaarahoitteisesti rakennetuissa asunnoissa.

Kirsikkana korruptiokakussa on Kojamon uskomattoman hyvä kannattavuus ja liikevoittoprosentti, jollaiset ovat Suomen kymmenilletuhansille yrityksille ja yrittäjille yhtä realistisia tavoitteita kuin kävellä hengitystä pidättäen Kuuhun ja takaisin. Mutta korruptio se on mikä kannattaa, ja niinpä jättiosingoista ja epäoikeudenmukaisesta tulonjaosta huolissaan olevan vasemmiston lemppariyrityksen liikevoitto on ollut säännönmukaisesti yli 30 %, kasvaen viime vuodet hurjin harppauksin.

Vuositasolla puhutaan kymmenienmiljoonien eurojen siirtämisestä jo valmiiksi miljardiomaisuuden päällä istuvien AY-järjestöille sekä kätyreilleen vasemmistopuolueissa. Ei siis liene vaikeaa arvata, miksi ehdotukset AY-järjestöille myönnetyn yleishyödyllisyyden purkamisesta tai kahden miljardin euron vuotuisten asumistukien vähentämisestä torjutaan vasemmiston suunnalta aina ääriretoriikkaan perustuvalla vastahyökkäyksellä? Kuvottavinta tässä teatterissa on se, että nämä täysin moraalittomat huijarit jaksavat naukua tuloerojen kasvamisesta, eriarvoistumisesta, veronkierrosta ja riistoyrittäjien ahneudesta samalla, kun kuppaavat rahansa nimenomaan muka puolustamiltaan duunareilta, köyhiltä ja vähäosaisilta.

Toinen vähälle huomiolle jäänyt tapaus on vasemmistopoliitikkojen ja osuuskunta Tradekan väliset kytkökset. Käytännössä Tradekassa vaikuttaa kolme poliittista ryhmittymää: SDP, Vasemmistoliitto ja kommunistit, joista demareita ja vasemmistoliittoa Tradeka tukee vaalirahoituksella. Sen hallituksen puheenjohtajana toimii SDP:n entinen puoluesihteeri Markku Hyvärinen, joka oikean puoluekirjan omaavana luonnontieteiden ylioppilaana on eittämättä ollut pätevyydeltään juuri oikea valinta myös Eläke-Sampon toimitusjohtajaksi sekä valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallitukseen. Tradekan hallituksessa istuu myös Paavo Lipposen EU-asiantuntijana ja Antti Rinteen valtiosihteerinä aikoinaan toiminut Markku Luoma, sekä sellainen pehmeiden arvojen kova puolustaja, kuin Vasemmistoliiton Jussi Saramo.

Tradekan edustajistossa taas vaikuttaa varsin mielenkiintoisia nimiä, kuten Li Andersson, Antti Rinne, Antti Lindtman, Eero Heinäluoma, Paavo Arhinmäki, Aino-Kaisa Pekonen, Jukka Gustafsson, Sirpa Paatero ja pitkä, pitkä liuta muita vasemmistovaikuttajia. Kaikkien Tradekan luottamustehtävissä toimivien henkilöhistoriaa on turha penkoa, jokainen heistä kun on jäsenkirjalla edustava demari tai vasemmistoliittolainen, muiden puolueiden edustajilla ei näihin suhmurointikarkeloihin ole asiaa.

Nimenomaan vasemmistopoliitikot ovat kyllästymiseen asti jankuttaneet siitä, millaiseen dystopiaan sote-markkinoiden pienikin avaaminen johtaa, mutta kaikista näistä tuomiopäivän visioista huolimatta Tradeka hyppäsi kaikessa hiljaisuudessa sote-bisnekseen mukaan ostamalla Med Groupin koko osakekannan. Juhlapuheissaan kapitalismin pahuudesta huolissaan olevien vasemmistolaisten hallinnoima Tradeka on aikaisemmin tehnyt edustajiensa kavahtamaa bisnestä mm. hotelli- ja pikaruokabisneksessä sekä osakemarkkinoilla. Yritysoston myötä valikoimaan on tulossa myös vanhus- ja lääkäripalveluita, sekä liuta muita sote-palveluita, joilla on ilmeisesti tarkoitus tehdä voittoa ja näin riistää vähäosaisia, kuten vasemmistoretoriikka on meille vuosikausia opettanut.

Huomasiko kukaan tämän tapauksen tiimoilta päiväkausien some- ja mediakohuja, mielenosoituksia tai mitään muutakaan dramaattista julkisuudessa? Ei tietenkään, koska tällainen selkärangaton kaksinaismoraali ei ole Suomessa mikään uutinen, ja se on itse asiassa oikeiden puolueiden edustajille jopa täysin hyväksyttyä. Propsit tosin Li Anderssonille, joka sentään myönsi olevansa pettynyt Tradekan hallituksen päätökseen. Aivan niin paljoa ei kuitenkaan harmittanut, että olisi seissyt selkä suorana kapitalistisen sortokoneiston edessä ja irtisanoutunut koko puljusta. Tosin eipä spolioosin, eli poliittisen skolioosin, korkkiruuviksi runnoma selkä taipunut suoraksi muillakaan ahneutta ja voitontavoittelua vastustavilla tradekalaisilla.

Ja nämä kaksi tapausta ovat vain jäävuoren huippu poliittiseen järjestelmäämme pesiytyneestä korruptiosta ja moraalisesta selkärangattomuudesta. Jos Suomessa olisi kunnollista tutkivaa journalismia, niin saisimme lukea joka viikko, tai todennäköisemmin lähes joka päivä, erilaisten yhdistysten, liittojen ja muiden hömppäprojektien kytköksistä eri puolueisiin ja niissä vaikuttaviin poliitikkoihin. 

Suomalaisten yhdistysten ja järjestöjen hallitukset ovat täynnä tällaisia veronmaksajien rahoilla loisivia samppanjasosialisteja, joiden huoli johtajien epäoikeudenmukaisista palkkioista ja ylisuurista osingoista lähtee kuin kulakki kuopan reunalta heti, kun rahaa alkaa kilistä omalle tilille. Eikä pidä erehtyä, tämä maan tapa läpäisee takuuvarmasti koko puoluekentän, vaikka nämä ajankohtaiset esimerkit keskittyivätkin vain vasemmistopuolueisiin. 

On sanomattakin selvää, että tällainen korruptioon taivuteltu järjestelmä rakentajineen tulee murskata armottomasti, eikä siihen ole muuta keinoa kuin paljastaa väärinkäytöksiä sekä äänestää vaaleissa ehdokkaita, joiden tekemiset kestävät päivänvalon. Vain niin voidaan vähentää suomalaista korruptiota, palauttaa veronmaksajille heille kuuluvaa omaisuutta sekä vahvistaa äänestäjien luottamusta poliittisen järjestelmämme oikeudenmukaisuuteen.

 

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001909726.html
https://twitter.com/TurjaL/status/1004075718488281088
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005709402.html
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005144631.html
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250434-ay-vaelle-satoja-miljoonia-kojam...
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005448047.html
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/metalliliiton-aalto-jaadytt...
https://www.rakennuslehti.fi/2012/03/vvo-joutui-pudottamaan-kohukohteen-...
https://www.kuluttajaliitto.fi/wp-content/uploads/2016/01/Vuokravertailu...
https://www.tradeka.fi/tradeka-yhtiot-oy
https://www.tradeka.fi/tradekan-hallinto
https://www.tradeka.fi/sites/default/files/tradeka-vaalit-2016-tulokset.pd
https://www.is.fi/yritys/kojamo-oyj/helsinki/0116336-2/
https://www.solidium.fi/fi/hallinto/hallitus/
https://yle.fi/uutiset/3-7267588
http://www.saramo.net/
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005601566.html
https://www.tradeka.fi/uutiset/tradeka-ostaa-med-groupin-onni-hoivan-ens...
https://www.verkkouutiset.fi/vasemmiston-yhtio-lahti-mukaan-sote-bisneks...
https://www.talouselama.fi/uutiset/punaisen-paaoman-uusi-alku/22ee641e-8...
https://yle.fi/uutiset/3-9252179

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Blogisti vastustaa selvästi vapaata markkinataloutta. Miksi vasemmistolle ja ammattiyhdistysliikkeelle pitäisi olla eri säännöt toimia markkinoilla?

Eikö ole ainoastaan hyvä, että vasemmisto voi menettää omaisuutensa konkursseissa niin kuin menneinä vuosina on tapahtunut.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei pitäisikään olla eri säännöt, vaan tismalleen samat säännöt. Mutta ei ole kovin uskottavaa poliittiselta vasemmistolta mustamaalata ihmisiä veronkiertäjiksi ja ihmisten terveydellä rahastaviksi ruojiksi, kun itse keräävät verovapaita osinkoja ja ovat mukana yksityisessä sote-bisneksessä.

Yksi ongelma näissä korruptiojutuissa on se, että kukaan ei koskaan menetä mitään missään konkursseissa. Yksityisyrittäjät monella alalla kyllä voivat menettää, mutta valtiovallan suojeluksessa tapahtuva korruptio ei ole erityisen riskialtis bisnes.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko Kojamolla/VVO:lla uskomattoman hyvä voittoprosentti ja kannattavuus muihin nähden? Osoita lukuina.

Sen toiminta edelleenkin käsittää vain sen n.4% asuntomarkkinoista eli mitään johtavaa asemaa sillä ei ole vaan johtava asema on teillä pikkukokkareilla jotka omistaa kämpän tai kolme vuokrattavaksi. Teillä on myös ohjenuorana ihan yleisesti käytössä 5% vuotuinen nosto vuokriin,vaikka inflaatiota ei ole näkynyt sillä tasolla pitkään aikaan.

Ero Kojamon ja teidän välillä on siinä,että te ette jatkuvasti rakenna lisää asuntoja minkä pitäisi _teidän markkinateorianne_ mukaan laskea vuokria. Nythän teidän pitäisi vastata..lopettaa valmiisiin kämppiin turvallinen sijoittaminen ja ottaa se riski rakentaa uusia.

Mitä tulee tradekaan niin sen juuret ulottuvat pitkälle aina pellervolaisten ja osuuskauppalaisten kiistelyn alkumetreille. Tutustuminen historiaan varmaan auttaisi ja ilman sitä et oikein ymmärrä mistä edes on kyse.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

https://www.is.fi/yritys/kojamo-oyj/helsinki/01163... Noihin Kojamon liikevoittoprosentteihin ei ole tainnut Suomessa päästä kuin muutama pelifirma ja niidenkin voitto kerätään yleensä yhden vuoden aikana kun on 5 vuotta paiskittu töitä persnettoa tehden. Annan sinulle vastapalloon haasteen että etsit vastaavan firman markkinoilta joita ei säädellä.

Suurimmat esteet asuntojen rakentamiselle ovat kaavoitus ja asuntorakentamisen tukeminen. Kaavoitus on tietenkin kuntien käsissä ja siihen toki korruptoituneet yritykset pääsevät vaikuttamaan, harmillista vain että se toimii niin että yritykset haikaillessaan tonttia estävät sitten muita saamasta tonttia toisaalta. Tukijärjestelmän aiheuttama vinouma on monimutkaisempi: Kaikki siirtävät asuntorakentamista toiveissa saada valtiolta ilmaista rahaa asuntojen rakentamiseen.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Ja unohtui sanoa: Tuo Kojamon tuotto oli tuolla jo Teren viittauksissa. Viitsisitkö edes SEN verran vaivautua että tutustut vähän aiheeseen ennenkuin keksit hatusta väittämiä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Kysyin lukuna,jos blogisti olisi samalla kertonut mihin liikevoitto perustui..et sinäkään sitä tehnyt.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #21

Siellä ne on tiedot lähteissä, kantsii tsekata.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Esimerkiksi vastaavan Spondan liikevoittoprosentti vuonna 2017 oli 45,7%. Oli muuten 2015 77,7%. Sen suurin omistaja oli tuolloin muuten ruotsinkielistä kulttuuria edistävä Konstsamfundet, mutta sehän ei ole kellekään ongelma.

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/sponda-oy...

Kojamon prosenti ei siis ole mitenkään poikkeuksellinen toimialalla.

Maaliskuun lopussa Kojamolla oli 35 697 vuokra-asuntoa. Näistä ARA-asuntoja oli noin 2000. Eli 94,4 % on normaaleilla markkinoilla olevia vuokra-asuntoja ja hieman yli 5,6% siis ARA:n rajoitettuja kohteita.

Joten pääosin tekevät tuloksensa ihan vapailla markkinoilla. Mitään muista poikkeavia etuja yrityksellä ei ole. Kojamo/VVO ole yleishyödyllinen vaan ihan normaali osakeyhtiö. Ollut sitä siis jo 20 vuotta vuodesta 1997 lähtien.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Käsittääkseni Konstsamfundetin perustehtäviin kuuluu nimenomaan hallinnoida sille lahjoitettua omaisuusmassaa mahdollisimman tuottavasti. Onko se myös AY-liikkeen perustehtävä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Konstsamfundetinkin päätehtävä lienee ruotsinkielisen kulttuurin edistäminen ja toissijaista on varallisuuden hallinta sen mahdollistamiseksi.

En ymmärrä miksi ay-liikkeen ei kannattaisi pitää huolta omaisuudestaan ja sen tuotostaan. Tietääkseni sitä ei olla perustetehtäväksi määritelty ja luulen, ettei ay-liikkeen salkku oli kovin hajautettu vaatien mittavaa huomiota.

Ay-liikkeen perustehtävät ovat muualla, mutta ei se poista tarvetta huolehtia omaisuudesta järkevästi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Niin siis Konstsamfundetin perustehtävän olennainen osa on omaisuuden kartuttaminen, kulttuurin tukemisen mahdollistamiseksi. Jos en ihan väärin muista, niin Amos Anderson jo aikanaan määritteli että vain osa tuotoista käytetään kulttuurin tukemiseen. Hän ymmärsi että jos säätiöllä ei olisi omaisuutta se ei voisi tehdä mitään. Kääntäen, mitä suurempi omaisuus ja tuotot, sitä enemmän voidaan tukea kulttuuria. Mikä voisi olla perustelu sille, että ammattiliiton omaisuutta kartutettaisiin, eikä jäsenten?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tuntemattomassa sotilaassa sotamies Honkajoki rakenteli puupaikoista ikiliikkujaa, tuloksetta. Ei tarvita puupalikoita. ”Ikiliikkuja” on keksitty jo ilman sitäkin. Mitä kalliimmat ovat vuokrat, sitä enemmän Kela maksaa asumistukia. Tämä tulee ilmi oheisesta linkistä, joka on otsikoitu:
Kela maksaa 12 600 kodin asumiskulut kokonaan Helsingissä – "Luku on hirveän iso ja näyttää vain kasvavan"

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/567262-k...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sellainen kömmähdys blogaukseen oli tullut, että Kojamo ei käsittääkseni itse (enää) nauti verovapaudesta. Se ei tietenkään poista vääristymää siltä osin, että verovapaudesta nauttiva omistajan tuotto-odotus on erilainen kuin veroja maksavan omistajan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Joo, mulla on mennyt näköjään ajatukset sekaisin. Ei toki verovapaus, vaan veroetuus korkotuen muodossa. Harmillinen käpy, mutta siellä se nyt kuitenkin on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ihmetelläämpä taas muutamaa kohtaa:

1) "Muka “sosiaalista asuntotuotantoa” tekevä Kojamo kiristävää vuokriaan jatkuvasti."

Maaliskuun lopussa Kojamolla oli 35 697 vuokra-asuntoa. Näistä ARA-asuntoja oli noin 2000. Eli 94,4 % on normaaleilla markkinoilla olevia vuokra-asuntoja ja hieman yli 5,6% siis ARA:n rajoitettuja kohteita.

Yhtiö toimii pääosin normaaleilla vapaarahoitteisilla markkinoilla eikä lainkaan korosta soisaalista asuntotuotantoa.

2) "Samalla eduskunnassa vasemmistopuolueet puolustavat niin AY-liikkeen kuin Kojamonkin asemaa verovapauksista nauttivina yleishyödyllisinä järjestöinä."

Kojamo ei nauti mitään verovapauksia ja mitään muista poikkeavia etuja yrityksellä ei ole. Kojamo/VVO ole yleishyödyllinen vaan ihan normaali osakeyhtiö. Ollut sitä siis jo 20 vuotta vuodesta 1997 lähtien.

3) "Kojamo tilittää voittojaan omistajilleen AY-järjestöissä, jotka taas siirtävät rahat verovapaina eri vippaskonstein vasemmistopuolueille ja -poliitikoille. Korruptiorahoilla vasemmisto ostaa itselleen lisää näkyvyyttä sekä vaikutusvaltaa, ja niin korruptio kierre on valmis."

Voisitko kertoa miten tämä tapahtuu syytöksiesi tueksi? Miljoonat siirtyvät joillain vipppaskonsteilla, mitä nämä ovat ja mitä sinullla on väitteidesi tueksi?

Syytät korruptiosta, joten olisi hyvä osoittaa jotain konreettista.

4)"Nimenomaan vasemmistopoliitikot ovat kyllästymiseen asti jankuttaneet siitä, millaiseen dystopiaan sote-markkinoiden pienikin avaaminen johtaa, mutta kaikista näistä tuomiopäivän visioista huolimatta Tradeka hyppäsi kaikessa hiljaisuudessa sote-bisnekseen mukaan ostamalla Med Groupin koko osakekannan. Juhlapuheissaan kapitalismin pahuudesta huolissaan olevien vasemmistolaisten hallinnoima Tradeka on aikaisemmin tehnyt edustajiensa kavahtamaa bisnestä mm. hotelli- ja pikaruokabisneksessä sekä osakemarkkinoilla. Yritysoston myötä valikoimaan on tulossa myös vanhus- ja lääkäripalveluita, sekä liuta muita sote-palveluita, joilla on ilmeisesti tarkoitus tehdä voittoa ja näin riistää vähäosaisia, kuten vasemmistoretoriikka on meille vuosikausia opettanut."

Mitkä olisivat mielestäsi sallittuja toimaloja "vasemmistoon" yhteydessä oleville yrityksille? Pitäisikö niiden keskittyä vaikkapa tappiota tuottaville toimaloille?

Tämä kapitalismipuhe on varsin huvittava tuulahdus menneisyydestä, vaikkapa SDP tahi Vasemmistoliitto on kyllä ajat sitten ihan sisäistänyt, että toimimme nyt ja tulevaisuudessa markkinataloudessa eivätkä ole viemässä Suomea sosialismiin.

Itse toimiala tai yrityksen sijoittuminen sinne ei muuten määrittele, miten yritys toimii. Kritisoidulla toimalallakin onmahdollista otia toisin ja nykyään esimerkiksi kuluttajat arvostavat eettistä toimintaa.

Edustajiensa kavahtamaa bisnestä mm hotelli- ja pikaruokabisneksessä? Häh?

Ei jaksa enempää - yhtä lailla MTK, EK, Suomen Yrittäjät, työnantajajärjestöt, kauppakamarit, säätiöt yms nauttivat samaa verovapautta kuin ay-liike. Sen vuoksi ei taida olla asia edennyt vaikka Kokoomuskin on ollut hallituksessa yli kymmenen vuotta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"...yhtä lailla MTK, EK, Suomen Yrittäjät, työnantajajärjestöt..."

Niinhän Tere blogauksessaan sanoikin. Nyt kärkenä vain oli puheiden ja tekojen ristiriita, ei verovapaus itsessään. Menikö tuo sinulta oikeasti ohi, vai olitko vain kiinni siinä tarkasteluperspektiivissä jonka olit valinnut omaan aiempaan blogaukseesi?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ristiriita on voimakkaasti katsottu yhdeltä kulmalta ja vain vasemmistoa syyttäen toki näin mainitenkin.

Sen vuoksi näin tarpeellisena korostaa muiden vastaavaa tilannetta.

Otetaan vaikka MTK, joka omistaa Raisiota merkittävän osuuden. Ei sen seurauksena Raisio toimi markkinoilla eri tavalla. Tuottajille maksetaan yleisen markkinan hintatason mukaan jne vaikka kuin Keskusta ja MTK valittavat liian pienestä tuottajahinnasta. Markkinaehtoisesti toimivat myös blogissa mainitut yritykset.

Luetun ymmärtäminen on kiitos ihan kunnossa. Sen lisäksi että tässä blogissa ianoastaan mainittiin, että koskee takuuvarmasti muitakin puolueita, niin halusin tarkentaa asiaa. Keskusteluja tästä asiasta seuranneena olen nimittäin havainnut, että yllättävän monelta tuo asia silti unohtuu. Yhtä lailla niissä vallitsee usein puheiden ja tekojen ristiriita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Eikö tuo nyt ole whataboutismia puhtaimmillaan? Eihän muiden mahdolliset järjestelmän väärinkäytökset vaikuta mitenkään Teren esittämän kritiikin validiteettiin. Ei rakenteellista korruptiota pidä hyväksyä, koska muutkin tekevät niin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #14

Niin, kumpi mielestäsi olisi esimerkkitapauksessani enemmän rakenteellista korruptiota?

a) MTK jäseniltään keräämillä varoilla omistaa suuren osuuden elintarvikkeita valmistavaa Raisiota. Omistuksensa vuoksi se laittaisi Raision maksamaan jäsenilleen markkinahintaa suurempaa hintaa vaikkapa ostamastaan viljasta.

b) MTK ei omistuksensa kautta vaikuta Raision liiketoimintapäätöksiin eikä tuottajille maksettuun hintaan vaan Raisio toimii markkinoilla kuten muutkin.

Tämä sama voidaan kääntää sekä Kojamon ammattiyhdistyksien omistukseen että Tradekan terveysalan yritykseen. Omasta mielestäni on parempi olla vaikuttamatta markkinaehtoiseen toimintaan.

Totesin että itse toimiala ei tarkoita vielä epäeettistä toimintaa. ajatellaan vaikkapa kauan sitten meikki- yms markkinoille tullutta Yves Rocheria. Kritiosidulla toimialalla se kasvoi suureksi uudistamalla toimintaa eettisemmäksi saadan suuren asiakaskunnan. Tuo taitaa olla nyt myyty vastaavalle luonnonmukaisia tuotteita ilman eläinkokeita yms tekevälle toimijalle - en muista nimeä kun tähän naamaan ei kauneustuotteet auta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Siis mitä yrität sanoa? Jos Kojamon hallituksen puheenjohtaja ei vaikuta yhtiön toimintaan, niin joutaisi vaihtoon samman tien. Emmekä me voi tietää ihmisten vaikuttimia.

En ymmärrä miksi MTK:n tulisi omistaa Raisiota, ostakoon jäsenet jos haluavat yhtiöstä siivun. Ja maataloustuet tekevät kuviosta hyvin kyseenalaisen. MTK vain ei nyt ollut bloggin aiheena, mutta mielelläni mätkin sitäkin, jos blogisti sallii.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Tottakai puheenjohtaja vaikuttaa, toisaalta mikä sinä olet yrityksen omistajien edustajia sen hallituksesta vaihtamaan - se on yrityksen omistajien asia ja voivat pitää siellä sellaisia hukkapätkiä kuin huvittaa.

Vaikuttamista on monenlaista, mutta kysymys on siitä ajetaanko yritystoiminnassa oman eturyhmän etuja jollain tavalla. Toimittaessa markkinoiden ehdoilla ja yrityksen kannalta yhtälaisin ehdoin muiden yritysten kanssa yrityksen hallituksen tehtävät liittyvät lähinnä strategian ja esimerkiksi suurteen myynti- tai ostospäätösten tekemiseen.

Sinun mielestäsi nämä tahot eivät ilmeisesti saisi sijoittaa mihinkään liiketoimintaan varojaan. Pankkitilille ilmeisesti nollakorolla. Toki ilmeisesti mahdollisimman persaukinen ay-liike taitaa olla tavoitteesi - raha on valtaa.

Eikö se ole hyvä asia, että Kojamo on myynyt lähes kaikki ARA-asuntonsa keskittyen lähes ainoastaan vapaarahoitteiselle puolelle? Kuvittelisi tämän olevan mieluinen suunta, niin pitäisi olla nokan koputtamista senkään vertaa yleishyödyllisyydestä.

Omistajien verotuksesta voidaan sitten olla montaa mieltä, edelleen laittaisin ns yleishyödylliset itse kaikki verolle laajentaen veropohjaa.

Itse yritys toimii kuitenkin samoilla ehdoilla kuin muutkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Aloitetaan tuosta, että yritys toimii samoilla ehdoilla kuin muutkin. Kiitos valistamisesta enpä tuota tiennytkään.

http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Ei se tosin sitä muuta, että pohja VVOmn toiminnalle luotiin aikanaan yleishyödyllisenä ja tukirahoin. Totta ihmeessä kannatti muuttaa status tavalliseksi osakeyhtiöksi, ettei valtio rajoita tuottoa omistajille. Tuo n kuitenkin kaikki kaukaista historiaa.

Verolle panemisesta olemme jo aiemmin todenneet olevamme yhtä mieltä.

Poliittisen toimijan omistukset ovat hyvin ongelmallisia, jos he käyttävät omistuksensa suomaa valtaa yhtiöissä. Mielestäni suoraselkäinen tapa toimia olisi pidättäytyä sijoituksissaan omistajaohjauksesta. Olet joko poliittinen toimija tai kaupallinen. Yhdistelmä luo intressiristiriidan.

En minä halua mitenkään rajoittaa työläisten taloudellista valtaa. Sen kun omistavat, suoraan tai sitä varten luotujen rahastojen kautta. En vain tajua miten on duunarin etu, että varallisuus kerätään liitolle, eikä duunarille itselleen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ongelma on valtion eli poliitikkojen ilmaiseksi jakamissa omistuksissa sekä näille annetuissa verovapauksissa joka koskee kaikkia ylikansallisia yhtiöitä sekä joitakin ns. yleishyödyllisiä säätiöitä jotka ovat todellisuudessa tarkoitettu vain joidenkin rahantekoon. Tämä valtion rahojen puhallus alkoi samalla kuin liityttiin EU:n ja EU tukee veronkiertoa kaikilla tavoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset