Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Rasistiset lastenohjelmat ja Heinämäkigate

Yle on päättänyt lopettaa suositun Herra Heinämäki-lastenohjelman esittämisen Yle Areenassa ja arkistoida kaikki jaksot, koska Twitterissä joku väitti ohjelman olevan rasistinen Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöjä kohtaan. Näin, verorahoin kustannettu Suomen suurin mediakolossi taipuu parin some-kiukuttelijan edessä, joiden tärkein argumentti on se, että jonkun sukulaiset olivat asiasta jotain mieltä!

Kritiikin kirjoitti saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, joka on tullut tunnetuksi siitä, että hän löytää syyn loukkaantua asiasta kuin asiasta, ja saa journalistien lempisaamelaisena pähkähulluimmatkin ajatuksensa jakeluun valtavirtamedian kautta. Laiti puhuu natiiviamerikkalaisten äänellä, vaikka yhdeltäkään niin sanotulta intiaanilta asiaa ei ole kysytty. Mutta sillähän ei jo totutun kaavan mukaisesti ole mitään merkitystä, vaan tärkeintä on päästä luomaan draaman kaarta.

Ehkäpä eniten minua huolestuttava asia tässä koko tapauksessa on se, että tiedonvälityksen avoimuutta ja kansalaiskeskustelua edistävä Yle teki hätiköidyt johtopäätökset ilman syvempää kriittistä analyysiä saati minkäänlaista kansalaiskeskustelua. Avoimuuden nimissä poliittisesti aktiivinen ja selkeästi ääriajattelua edustava Laiti on itse muuttanut Twitter-profiilinsa yksityiseksi niin, ettei kukaan pääse seuraamaan hänen twiittailujaan ilman hänen erillistä hyväksyntäänsä. Laiti siis käsin valitsee samanmielisiä vahvistamaan kuplaansa ja sulkee kategorisesti kaikki muut, erityisesti erimieliset, ulos keskustelusta. 

Päätöksellään siirtää kyseinen lastenohjelma pois Areenasta yhden ihmisen valituksen seurauksena, Yle antoi vahvan symbolisen signaalin siitä, että Suomen suurin mediatalo on valmis sensuuriin vain siksi, että joku on päättänyt loukkaantua. En minä sitä sano, että jokaista palautetta tai päätöstä pitäisi julkisesti puida, mutta nyt kyseessä on vakiintuneiden journalististen käytäntöjen, sekä koko kulttuurimme, alistamisesta hyvin perustavanlaatuiselle muutokselle, jonka ajava voima on äärimmäisen kiistanalaista aatetta kannattava, pieni radikalistien, vähemmistö.

Minä en verorahoitteista ja valtiollisessa ohjauksessa olevan median tarpeellistuutta ymmärrä muutenkaan. Mutta jos verorahoitteisesta, Suomen suurimmasta mediakolossista, tehdään tällaisen kulttuuritotalitarismin työkalu, niin Ylen lakkauttamisella on paljon isompi kiire kuin aikaisemmin on ymmärretty. 

Ylen vastaus päätöstä seuranneeseen kritiikkiin on vähintään yhtä typerryttävä kuin itse päätöskin. Aivoon sattuu aivan erityisellä tavalla, kun julkisrahoitteisen ja Suomen suurimman mediatalon johtaja tiedotteessaan selkeästi tiedostaa rasismin olevan väärin, mutta heti seuraavassa lauseessa kertoo, ettei suurimmalla osalla suomalaisista tule olla ääntä vähemmistöjä koskevassa yhteiskunnallisessa keskustelussa ETNISYYTEMME TAKIA. 

Laitin ja muiden sosiaalisen oikeudenmukaisuuden soturien vakiovastaus tässä kohtaa on, ettei valkoisia kohtaan voi olla rasisti, mikä ei väitteenä kestä loogista tarkastelua. Rasismin määritelmä ei sulje ulos ainuttakaan etnistä ryhmää missään sopimuksessa, laissa tai sanakirjamääritelmässä. Sen sanominen, ettei johonkin etniseen ryhmään voi kohdistua rasismia, on kuitenkin itsessään rasistinen lausunto, koska sillä yritetään riisua toisilta ihmisoikeuksia nimenomaan etnisyyteen perustuen.

Toisekseen, Ylen Areenassa ohjelman kotisivuilla lukee nyt, että ohjelma on poistettu, koska “ohjelman alkuperäiskansaa edustavan sivuroolin hahmoa voidaan pitää loukkaavana”. Voidaan pitää loukkaavana! Mitä tahansa voidaan pitää loukkaavana, kun tahtotila on olemassa!

Esimerkiksi CNN:n toimittaja otti pari kuukautta sitten väitti Ryhmä Haun ja Tuomas Veturin olevan fasistisia lastenohjelmia. Toimittaja summasi Tuomas Veturin yhteiskunnan olevan seksistinen luokkayhteiskunta ja korporatistis-totalitaristinen dystopia. Ryhmä Hau on kuulemma myös seksistinen siinä, missä sarjan ihmishahmoa, Rikua, toimittaja piti jumaluuskompleksisena hahmona, jolta lapset oppivat valkoista ylivaltaa hänen delegoidessaan tehtäviä muka alempiarvoisilleen.

Nyt sitten kaikki kuulolla olevat aikuisen, kättä ylös, jos tällainen kritiikki tuntuu kohtuulliselta eikä pikemminkin täysin harhaiselta ylianalysoinnilta? Sattumoisin Ryhmä Hau löytyy Yle Areenasta edelleen, ja fasistinen Tuomas Veturi ainakin Ruudun ja Katsomon nettipalveluista, vaikka niiden muka ongelmallisesta luonteesta on huomautettu jo kuukausia sitten. Eikö suomalaisella mediakentällä ajatella yhtään, mitä lapset näistä sarjoista oppivat?

Jos lastenohjelmien hahmojen pitää todellakin olla irrallaan kaikista mahdollisista pahantahtoisista tulkinnoista, niin vaihtoehto loogisesti on olla brutaalin todenmukainen. Tässä tapauksessa Herra Heinämäen orkesterin intiaanista olisi kenties pitänyt tuoda ilmi, että hän on työtön ja sosiaalisten ongelmien riskiryhmässä, ovathan jenkkilän natiivit kaikista vähemmistöryhmistä huonoiten työllistyneitä, mikä tietysti altistaa heidät myös muille sosiaalisille ongelmilla. Tai ehkäpä intiaanihahmo oltaisiin voitu esittää rikkaana kasinon omistajana, onhan natiivi-amerikkalaisille myönnetty erivapauksia uhkapelien pyörittämisen suhteen. Tai sitten voisimme, kypsien ja henkisesti vakaiden aikuisten tavoin todeta, että kyseessä on lastenohjelma, joka ei oikeasti loukannut yhtään ketään.

Minuun on näiden sulkapäähine- ja muiden kohujen tiimoilta ottanut useampikin saamelainen yhteyttä ja selittänyt, kuinka heitä ärsyttää, että käytännössä kaksi stadilaistunutta saamelaista ovat saaneet jo vuosia puhua mediassa kaikkien, myös edelleen pohjoisessa asuvien sekä erimielisten, saamelaisten äänellä. Saamani palautteen ja julkisesta keskustelusta muodostamani empirian perusteella uskallan sanoa, että suurinta osaa saamelaisista ei kiinnosta pätkän vertaa jotkut pilailupuoti-rääsyt, sulkapäähineet lastenohjelmissa tai 80-luvun sketsiohjelmat. Jossain Pulttiboisissa esitetyt saamelaiskarikatyyrit eivät näiden kuluneiden vuosikymmenien aikana ole luoneet lähellekään niin haitallisia stereotypioita saamelaisista kuin nämä pari helsinkiläistynyttä saamelaista ovat parin viime vuoden aikana onnistuneet räyhäämisellään rakentamaan. 

Jos mediakenttämme polvistuu parin rasistileimaa heiluttavan häirikön edessä, niin kohta meillä ei ole sitä vapaata mediaa, jota vielä toistaiseksi Suomessa on pidetty yhtenä ylpeyden aiheena ja yhteiskunnan tukipilarina. Jos parin kiukuttelijan tarkkaan valituilla avainsanoilla höystetty, perusteeton ja loogisen tarkastelun edessä murentuva, kritiikki saa suomalaiset journalistit peloteltua näin hätiköityyn sensuuriin, niin on turha ihmetellä, miksi osa suomalaisista etsii vaihtoehtoa valemedioista. Jos edes Ylen kaltaisen instituution ei voida luottaa tekevän loogisesti perusteltuja ja hätiköimättömiä päätöksiä, niin mikä sen arvo meille enää on?

Jos kaikki, mitä voidaan pitää loukkaavana, kielletään, niin lopputulos on, että kaikki kielletään. Koska pakonomaisesti elämäänsä draamaa etsivät ihmiset kyllä pystyvät loukkaantumaan aivan mistä tahansa, kuten nämäkin esimerkit osoittavat. Minusta meidän ei tule alistua tällaiseen taantumuksellisuuteen, vaan meidän tulee päättäväisesti pysäyttää Suomen luisuminen kohti kulttuuritotalitarismia ja tehdä Suomesta jälleen kypsien aikuisten hallitsema yhteiskunta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005660030.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/28/yle-vastaa-miksi-herra-heinamae...
https://twitter.com/samipkoivisto/status/990157222280822784
https://en.oxforddictionaries.com/definition/racism
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700037
https://www.eirasismille.fi/mita-on-rasismi
https://areena.yle.fi/1-3823283
https://edition.cnn.com/2017/12/22/health/thomas-tank-engine-paw-patrol-...
https://areena.yle.fi/1-2213829
https://www.usnews.com/news/articles/2014/11/27/native-americans-left-be...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

https://yle.fi/uutiset/3-10176653

Tuli mieleen tästä intiaaniasukohusta, kuinka paljon tämä loukkaa suomalaisia, japanilaiset omivat nyt selkeästi alun perin suomalaisuuteen liittyvä kulttuuriperinnön.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko nyt todella niin, että lastenohjelma siirtyy nettisivulta toiselle?

"Kaikki kielletään" :D

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Lastenohjelma poistuu myös Pikku Kakkosen ohjelmista, Yleltä vahvistetaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hauskintahan tässä on se että ihmiset jotka eivät varmasti katso pikkukakkosta tai Herra Heinämäkeä ovat verisesti loukkaantuneet kun Herra Heinämäkeä pitää katsoa Elävästä arkistosta eikä Areenalta tai suorana.

Oletan että nämä samat ihmiset kokivat penturaivoa kun uusi Ryhmä Haun hahmo esiteltiin vasta tuotantokauden seitsemännessä jaksossa, ja katkeruus asiasta purkautuu nyt näin?

Isoja on toisten murheet. Lähdenkin tästä lukeaan pojalle iltasaduksi "Tintti Afrikassa".

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jannelta lahjakasta ymmärtämisen ja aidon dialogin välttämistä, kuten vihervassarityyliin kuuluu. Pointsit linjan pitämisestä!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #54

Juu Jannehan on kova vihervassari. Lol.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #59

Mikon argumentit jäävät näköjään henkilöönmenemisen tasolle ja sekin meni niin pahasti ohi kuin vain joku voi mennä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kyseessä on periaatteellinen kysymys, ei se, että jotain tiettyä lastenohjelmaa pitäisi saada katsoa juuri tietyn url:n takaa. Mielestäni selitin tämän auki tekstissäni aivan selkeästi.

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #58

Mutta uusmarxilaiselle vihervassarille se on kokonaan toisarvoista, mitä tarkoitat tai et tarkoita, tärkeintä on oman iodeologian tuputtaminen ja ehdottomuus ainoana oikeana totuutena.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Siirto pois Areenasta poistaa ohjelman myös monen älytelkkarin valikoimasta. En tiedä onko Salonen miten paljon nykylasten kanssa tekemisissä, mutta kyllä tuossa on monessa perheessä ainekset spontaaniin parkukohtaukseen. Ei toki ole suurin ongelma yhteiskunnassamme.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tosin en sanonut, että kaikki kielletään vaan, että tämä on symbolinen kädenojennus ammattiloukkaantujille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niinkuin Yle ojensi kätensä loukkaantumisestaloukkaantuneille ja otti sinut tästä aiheesta väittelemään Pressiklubiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomi on sairas maa. Siitä syystä kun pieni vähemmistö saa aina tahtonsa läpi. YLEn toiminta sentään rahoitetaan kansalaisilta kerätyillä pakkoveroilla, joten kyllä enemmistön kanta ohjelmatuotannossa tulee ottaa huomioon tai sitten lappu luukulle koko yhtiölle. Kenekään ei ole pakko katsoa ohjelmia jotka kokee jollain tavalla rasistisiksi tai muuten loukkaaviksi. Sitä paitsi sananvapauteen kuuluu myös oikeus loukkaantua.

"Sananvapauteen on mahdollista säätää rajoituksia lailla silloin, kun on kyse kuvaohjelmiin liittyvistä lasten suojelemiseksi tehtävistä välttämättömistä rajoituksista. Tällöin lapsia pyritään suojelemaan heitä tavalla tai toisella vahingoittavalta materiaalilta. Yleensä kyse on seksuaalista tai väkivaltaista ainesta sisältävästä materiaalista." https://www.minilex.fi/a/sananvapauden-rajoittaminen

https://sananvapauteen.fi/artikkeli/854

Pekka Pylkkönen

Feministit ovat kyllä yksi perhanan heinäsirkkaparvi. Oikein paskaa vappua heille.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kun kuuntelin näitä Feministejä, tuli mieleen tippaleipä joka muistuttaa aika pitkälle aivojen rakennetta jossa useat kanavat leikkaavat toisiaan ja mieleni kuunteli sähköimpulssien lisääntymistä kovalla vauhdilla ja loppujen lopuksi yhteen kohtaan törmäsi joka suunnasta sähköimpulsseja ja kuului "Jurks".

Hyö leikkas kiinni, moottori termein :D

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

On ihan perusteltua sanoa, kenellä on oikeus puhua toisen puolesta ja olisikin mielenkiintoista tietää mitä natiivi Intiaanit todellisuudessa olisi asiasta ja olisiko heidän viestinsä saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laitilalle: "Millä oikeudella puhut puolestani".

"Laitin ja muiden sosiaalisen oikeudenmukaisuuden soturien vakiovastaus tässä kohtaa on, ettei valkoisia kohtaan voi olla rasisti"

Seurataan Laitin ja hänen hengenheimolaisten logiikkaa valkoisen ylivallasta ja autoritaarisesta mielenlaadusta.
Tämä on kyseenalainen ja virheellinen tulkinta, että vain valkoiset ja ei-juutalaiset voivat olla rasisteja, mutta muiden rotujen edustajat tai juutalaiset eivät voi olla rasisteja.

Yleltä taas jälleen liike, jota ei voi ymmärtää. Ei voi kuin ihmetellä tätä paskan määrää mitä nämä "Ihmis tasaajat" ovat aiheuttaneet yhteiskunnalle ja tämä sairaus koskee valitettavasti koko länsikulttuuria.

Toivottavasti seuraava sukupolvi talloo jaloillaan nämä "pissis milleniaalit" saveen. Maailma olisi huomattavasti parempi paikka elää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Merkilistä tämä meuhkaus enemmistöstä, kansasta jne. Mistäs te sen tiedätte, että edustatte enemmistöä?
Enemmistö ja kansa on sitäpaitsi aina vain tyhmänä mölisevä, valtava ammottava kita.

Toni Rintala

Suomalaiset ovat kansana pieni vähemmistö. Meidän tulisi loukkaantua paljon useammin ;)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Siihen pitäisi tähdätä, omaksua heidän retoriikka ja keinovalikoimat "maistaa omaa lääkettä, miltä se tuntuu", ennen vedettiin yhtä köyttä, nyt riiputaan samassa köydessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juha Kuikka muisteli toisessa ketjussa aapistaan, jossa puhuttiin "punaisista intiaaneista." Ja niinhän se oli myös, että sisällä sai surutta polttaa ja autoissa ei ollut turvavöitä. Mutta kannattaako kaikki traumat siirtää taas yksi sukupolvi eteenpäin, sitä kannattaa muistelijoidenkin miettiä.

Toni Rintala

"ja autoissa ei ollut turvavöitä."

Silloin piti auton edessä kävellä joku heiluttamassa punaista lippua..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa minulla ei olisi paljon sitäkään vastaan, että pubeissa saisi polttaa edelleen ja että turvavyön käyttäminen olisi vapaaehtoista, koska siinä ei kyseiselle rikokselle ole mitään muuta uhria kuin henkilö itse. Oi niitä kultaisia aikoja ...

Pekka Pylkkönen

Fiktion oikeaoppisella sensuurilla se vasta upea historia onkin. Feminatsit ovat kyllä oppineet sen alkuperäisiltä natseilta että median rajoittaminen omaa ideologiaa tukevaksi on melkoisen tehokasta.

"Pekka ja pätkä neekereinä"- taidepläjäys pitäisi esittää joka päivä telkkarissa. Ihan vain jotta porukka oppisi ymmärtämään että jokainen n-sana ja kasvomaalaus ei ole rasismia. Oikeaa rasismia saa välillä todistaa Helsingissä vaikka ratikassa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ja Kake Singersien "Me halutaan olla neekereitä" voisi soida päivittäin radiossa. Siinähän ei ole mitään rasismia vaan suorastaan monikulttuurisuuden ihannointia!

Käyttäjän ViliLustman kuva
Vili Lustman

Saamelaiset eivät edes ole mitenkään ei-valkoisia, joten jos he haluavat amerikkalaista loukkaantumisrotuoppia matkia, ei heillä ole oikeutta valittaa. Saamelaiset kun ovat geenitutkimusten mukaan ihan eurooppalaisia.

On myös erikoista, miten ns. edistyneistö hyväksyy täyden etnonationalismin (=natsismin!!!), kun kyseessä ovat saamelaiset tai kurdit.

Se on kyllä ihan totta, että monikulttuuri ei ole Lapissa oikein toiminut, eivätkä (Ruotsin) valtion järjestämät väestönsiirrot rikastuttaneet kulttuuria, vaan köyhdyttivät sitä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Täydellistä idiotismia. Mitä syytä intiaaneilla muuten olisi tästä ohjelmasta loukkaantua - ja seuraako joku intiaani Ylen ohjelmia? Epäilen. Jos joku saamelainen tästä loukkaantui - so what? Suhteellisuuden tajua, Ylen johto!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vähän suhteellisuudentajua kaipaisin molemmilta puolin.

Ei, yksikään Amerikan alkuperäisasukas ei kai ole loukkaantunut asiasta.
Ei, kyseessä ei ole sensuuri.
Ei, Ylen lastenohjelmien ohjelmapolitiikka ei noin yleisesti ottaen ole jotain joka päätetään kansalaiskeskustelussa.
Ei, tällä ei ole mitään tekemistä yhteiskunnan polvistumisen kanssa.
Ei, tämä ei johda siihen että kaikki kielletään.

Ihan kuin Herra Heinämäki nyt edustaisi jotain yhteiskunnallisesti merkittävää keissiä kun oikeasti tämä menee samaan kategoriaan kun se mielensäpahoitus, miksei lehdissä enää puhuta neekereistä tai kun neekerinpusujen nimi muutettiin, saatana soikoon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Saamelainen loukkaantuu intiaanin puolesta...Vai onko se intiaani nykyään korrektimmin "alkuperäinen amerikkalainen" vai peräti "alkuasukas"?

Afrikkalais-amerikkalaiset eivät ole nähneet välttämättä Afrikkaa sen paremmin kuin italialais-amerikkalaiset Italiaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Alkuperäiskansat ovat hyvin verkostoituneita ja toimivat yhdessä. Eli ei tuota kannata sen enempää spekuloida.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Jeps, rummut on pärisseet Lapissa viestiä vieden...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ylen johto ei tainnut pitää ohjelmaa sen väärttinä että ottaisi sen takia kritiikkiä.
Tekee kyllä mieli sanoa tuo So what kaikille poistosta tuohtuneillekin jotka eivät ole koko ohjelmaa seuranneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No nythän sitä kritiikkiä tulee tuutin täydeltä. Kritiikki muutoin olisi rajoittunut ehkä yhteen ainoaan "ilmiantajaan". En tule elinikänäni luopumaan oikeudestani puhua intiaaneista tai eskimoista. Hyvällä omallatunnolla voin myös nimittää "näkövammaista" sokeaksi tai "liikuntarajoitteista" rammaksi. Kielessä on hyviä vanhoja ilmaisuja ja niitä pitää viljellä. Orwellin romaanissa 1984 oli otettu käyttöön "uuskieli". Moista kehitystä on syytä vastustaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Kukaanhan Juha ei ole rajoittamassa sinun oikeuttasi yhtään mihinkään. Somessa kuulee pahekusuntaa miten joku muka ei saisi sanoa neekeri vaikka kuka tahansa saa sanoa neekeri eikä asiasta ole muuta haittaa kuin että tietyissä tilanteissa sanaa käyttämällä sen käyttäjä vakuttaa toisten mielestä täydeltä idiootilta.

Ei millään pahalla mutta tuo sinun "oikeuteni on sanoa eskimo" on samaa sukua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Niin, ei Marin Luther Kingiäkään kukaan arvostellut rasistiksi siksi, että hän vaati kuuluisimmassa puheessaan "equal rights for the negros."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #36

Hyvä esimerkki siitä miten kieli muuttuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Etkös sinä Sini juuri lukenut vai etkö vain uskonut että yhteiskuntamme peruspilarit tässä murtuivat? Suomalaisen yhteiskunnan peruspilari on näyttää kliseinen kuva intiaanista eikä sitä oikeutta sovi sensuroida. Tämän tien päässä on vissiin kirjaroviot ja sitten kaasukammiot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä oli tervetullut blogi kokoomuslaiselta, koska toisessa ketjussa tuntui jonkin aikaa siltä, että olisin ollut ainoa antipersu, joka moista sensuuria vierastaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minusta se oli sinulta uljasta ja rohkeaa :)

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

YLE ei enää varmaankaan näytä elokuvaa Kautokeinon kapina vuodelta 2008. Elokuvan perusteella saamelaiset ovat velaksi viinaa juovia rapajuoppoja, jotka alkavat rähistä kun velanmaksun aika tulee.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2013/10/kautokein...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä vuonna tämä lastenohjelma on tehty? Vaikuttaa kököltä. Sitä siis ei tarvinne surra.
Joku aikuinen saattaa tietysti kokea että siinä käytetään vanhoja kliseitä, kuten intiaanipäähine tai maalaiset ikäänkuin ironisoiden. Lapset tuskin sellaista ironiaa ymmärtävät.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Juuri siksi tuo arkistoon siirto onkin melkoista ylireagoimista.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ylireagoinnista tuli mieleen:

"Jos mediakenttämme polvistuu parin rasistileimaa heiluttavan häirikön edessä, niin kohta meillä ei ole sitä vapaata mediaa, jota vielä toistaiseksi Suomessa on pidetty yhtenä ylpeyden aiheena ja yhteiskunnan tukipilarina. Jos parin kiukuttelijan tarkkaan valituilla avainsanoilla höystetty, perusteeton ja loogisen tarkastelun edessä murentuva, kritiikki saa suomalaiset journalistit peloteltua näin hätiköityyn sensuuriin, niin on turha ihmetellä, miksi osa suomalaisista etsii vaihtoehtoa valemedioista."

Oikeesti. Tuohonko tämä Heinämäki-päätös sitten johtaa? Suomalainen mediakenttä polvistuu ja yhteiskunnan tukipilarit murenevat? Journalisteja pelotellaan?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #30

Se on sitten ylireagoinnin ylireagointia ja taas on saatu aikaan myrsky vesilasissa. Joka tapauksessa "sensuuriliike" jonkun päivystävän saamelaisen intiaanien puolestapahastumisen takia on kohtalainen farssi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #37

Etnisten ryhmien esittäminen hullunkurisina hahmoina viihde- ja mainosalalla on tulossa tiensä päähän. Tämä Herra Heinämäen hahmo voidaan siten asettaa pitenevään ketjuun johon kuuluvat Karin rasistiset hahmot ja juuri "neekerinpusujen" nimen ja lakupatukoiden käärepapereiden muuttamiset. On yksi asia pohtia sitä onko Yle ylireagoinut saamaansa palauttautteeseen, ymmärrän Ylen päätöstä vaikka toisenlaiseenkin ratkaisuun olisi hyvin voinut päätyä.

Ihan toinen asia on se korviahuumaava öykkämöykkä joka tällaisista päätöksistä aina syntyy. Kyseessä ei todellakaan ole sensuuri sen määritelmällisessä merkityksessä, kenenkään yksilön tai ryhmän sananvapautta ei ole rajoitettu eikä suomalainen yhteiskunta ole menettämässä peruspilareitaan. Journalistisen vapauden rajoittamisetkin tulevat ihan toisesta suunnasta, rajuimmat hyökkäykset yleensä juuri siitä leiristä joka myös on eniten pahoillaan tällaisista lakukääre-tyylisistä päätöksistä.

Tässäkin blogissa ja ketjussa näkee vaatimuksia siitä, että Ylen ei ihan itse pitäisi saada päättää ohjelmasisällöistään. Olennaisena osana keskusteluun kuuluvat vaatimukset siitä, että Ylen rahoitusta pitäisi lopettaa tai leikata kokonaan.

Käyttäjän ViliLustman kuva
Vili Lustman Vastaus kommenttiin #55

Minkä ihmeen takia etnisistä ryhmistä ei saisi vitsailla? Jos asiasta ei saa vitsailla, se on tabu. Vai ovatko etniset ryhmät kykenemättömiä huumoriin? Eikö tämä ole aika rasistinen oletus?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #66

Älä pane oletuksia toisten suuhun kun sellaisia ei siellä ole. Eikä kukaan kiellä sinua vitsailemasta etnisistä ryhmistä.

Tarkoitatko nyt että po ohjelman tarkoituksena oli vitsailla intiaaneista, vai miksi tuot tällaisen näkökulman keskusteluun?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #67

"... vai miksi tuot tällaisen näkökulman keskusteluun?"

Eiköhän se johdu aiemman kommenttisi sisällöstä:

"Etnisten ryhmien esittäminen hullunkurisina hahmoina viihde- ja mainosalalla on tulossa tiensä päähän."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #68

Se on eri asia kuin kieltää vitsailu. Muksuna oli hauskaa kun joku kertoi että asvalttia tehdään pukemalla neekerille valkoinen vyö ja ajamalla tiejyrältä päältä tai että mutapohjaa voi tehdä kun upottaa neekereitä järveen. Nykyään aika moni suhtautuisi tällaisen kertojaan lähinnä säälivästi mutta saahan niitä kertoa.

En tiedä kaipaako joku vaikka Petelius-Kallialan lappalaishahmoja televisioon, minä en kaipaa. Sinä aikana ne olivat ihan hauskoja (joidenkin mielestä) mutta maailma muuttuu ja esimerkiksi tätä Ylen päätöstä voi myös ihan kiihkottomasti peilata tätä kautta.

Kysyin Juha leikkaamassasi kommentissani että onko Herra Heinämäen tarkoitus tosiaan vitsaila intiaaneille? Minä kun olen ymmärtänyt että ei olisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #69

"ja esimerkiksi tätä Ylen päätöstä voi myös ihan kiihkottomasti peilata tätä kautta."

Kieltämättä, ikävä kyllä ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #71

Sen nyt ymmärtää, että tällaiset "Soikihiapäät" ovat nykyään epäasiallisia.
https://yle.fi/ylex/uutiset/menneen_ajan_suomi-vii...

Mutta intiaanihahmon siirtäminen arkistoon osana isompaa "joukkuetta" on minusta ylireagointia (ja toisten mielestä taas ei).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #69

Petelius-Kallialan huumorinsa ei ole mitään väärää. Stereotyypeille ja karikatyyreille nauramisessa ei ole mitään väärää. Edes neekerinpusussa ei ole mitään väärää. Pitää tehdä vissi ero siinä mitä ihmiset milläkin sanoilla milloinkin tarkoittavat. Etenkin nuorisossa "neekeri"-sanaa käytetään aktiivisesti ihonväristä riippumatta sekä rasistisessa että ei-rasistisessa merkityksessä.

Puritanisti-feministit elävät tosiaan 500-1000 vuotta ajastaan jäljessä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #30

Ei Heinämäki-päätös johda siihen, vaan se on oireellinen merkki siitä, että näin on jo käymässä. Eikö sinusta ole huolestuttavaa, että Yle tekee päätöksiä marginaaliradikaalien aatteellisista ja poliittisista lähtökohdista?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #61

Minä en antaisi Ylen päätösvaltaa omista ohjelmistaan minkään suunnaan marginaaliradikaaleille. Mutta ymmärrän Ylen ratkaisua ja eritysesti lapsille suunnatuissa ohjelmissa on hyvä tiedostaa eri etnisten ryhmien esittämisen esimerkiksi niin, ettei heidän stereotyyppejään esitetä täysinä idiootteina.

Minulle on herttaisen yhdentekevää esiintyykö lastenohjelmissa joku intiaaniksi pukeutunut vai ei. Kritisoin lähinnä sinun tulkintaasi siitä miten tällaisten päätösten myötä sananvapaus kaventuu ja yhteiskunnan peruspilarit murtuvat. Tuo jos joku on ylilyönti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #61

Täällä on nyt syyllistetty feministejä ja marginaaliradikaaleja. Tosiasiassa voi olla niin että sinä reaktioinesi tulet kulttuurikentään marginaaliradikaalista kulmasta.
Tässähän oli kysymys ihmisestä joka oli keskustellut ohjelmasta lapsiperheiden vanhempien kanssa. Et voi väittää ohjelman kohderyhmää marginaaliseksi. Tai voit mutta kuulostaa pahalta.
Jos siis joku valittaa vaikka VRn kuulutuksista ja sattuu edustamaan jotain kielivähemmistöä tai muuta vähemmistöä tekeekö se hänen valituksesta marginaaliradikaalin?
Mikä oikeus sinulla on leimata yhtään ketään marginaaliksi?! Mikä asema sinulla on joka oikeuttaa sinut siihen. Sehän on vastenmielistä käytöstä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Yksi turkulainen toimittaja kysyi hyvin että jos alkuperäiskansalainen myy itse tekemiään koruja tai vaatteita, niin saako niitä ostanut asiakas näitä käyttää tai päälleen pistää ilman pelkoa kultuurisesta omimisesta?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hienoa, että sanan- ja mediavapauden kaventajalle löytyi ihkaelävät kasvot - meikatut tai ei, ken tietää... :-)
Sensuurialan Batman ja Robin ovatkin nyt Laiti ja Vilén.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mellunmäen imaamin (tunnetaan kuolemantuomion kannattajana, erityisesti homoille), Abbas Bahmanpourin mukaan suomalaiset ovat rasisteja kun eivät anna silpoa sukuelimiä lapsilta (näin HS). No, kai tuota Abbasia sentään lohduttaa, että rasismia ehkäistään Ylen toimesta tarmokkaasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Poikien ympärileikkauksesta on tehty hiukan liian paljon muslimifokusoitunut debatti:

"Arviolta joka kolmas mies on ympärileikattu [1]. Vuosittain ympärileikataan noin 15–20 miljoonaa, joista noin 12 miljoonaa muslimimaissa ja noin 100 000 juutalaisuuden parissa. Miesten ympärileikkaus on yleistä myös Yhdysvalloissa (75 % miehistä) ja Filippiineillä (90 %), sekä perinteisesti myös osassa Saharan eteläpuolista, ei-islamilaista Afrikkaa (Angola, Kongo ja Nigeria 90 %, Ghana 85 %). Se on tavallista myös Australiassa (59 %), Etelä-Koreassa (60 %), Kanadassa (30 %) ja Meksikossa (28 %).

Juutalaisessa uskonnossa ympärileikkaus on vielä tänäkin päivänä tehtävä kaikille pojille."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ymp%C3%A4rileikkaus

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jaa, mutta kun se on Suomessa muslimifokusoitunut. Juutalaisia on n. 1800, muslimeita paljon enemmän. Kyllä näkyvät ja kuuluvat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

Siitä syystä asia on noussut keskustelussa uusiin sfääreihin. Suomenkin juutalaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa kautta aikojen noudattaneet tuota perinteistä käytäntöä kuin napanuoran katkaisu konsanaan eikä siitä ole äläkkää nostettu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #44

Joo, mutta eivät ole huudelleet rasisteiksi muita suomalaisia, jos siitä on huomautettu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Ehkä eivät olisi niin tehneet, vaikka siitä olisi huomautettu. Mutta ei siitä silloin mitään porua pidetty.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #46

Kyllä minä olen tutuilta joskus kysellyt asiasta. Näiltä muslimeilta tuntuu karkaavan mopo hiukan herkästi, asiassa kuin asiassa.

Pitää nyt sen verran lisätä, että 1960-luvun alussa Diakonissalaitokselle tuotiin potilas, jonka mohel oli leikannut vähän epäonnistuneesti. Faija oli lekurina Diakonissalla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On kyllä myös melkoista pilkunviilausta löytää rasismia ja sovinismia Tuomas Tankkiveturi-kirjoista ja filmisarjoista. Anglikaaninen pappi keksi hahmon lohduttaessaan omaa sairasta poikaansa 1940-luvulla.

Tuossa maailmassa naiset ja etnovähemmistöt ovat vähissä siksi, että luomishetkellä niitä ei liiemmin ollut olemassa rautateillä ja ilmeisesti varsin vähäisesti muuallakaan (myöhempi historia on toki toinen juttu).
https://thesifblog.blogspot.fi/2017/03/the-reveren...
https://www.independent.co.uk/news/thomass-creator...
https://en.wikipedia.org/wiki/Wilbert_Awdry

Tuomas Tankkiveturi-ilmiö on muuten nykyään aika laaja-alainen "syöpä" Amerikankin mantereella, jossa etnojännitteitä on enemmän kuin meillä.
https://www.usatoday.com/story/travel/experience/a...
https://www.american-rails.com/thomas-the-train.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Elokuvaharrastajille tämä klassinen brittikomedia vuodelta 1955 lienee tuttu. Siinä nuorekas ja pirteä naisääni kuuluttaa junien saapumisia ja lähtemisiä yhdellä Lontoon pääteasemista.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ladykillers

Vuosikymmentä myöhemmin on löydettävissä niin ikään omalla alallaan klassinen rautatiefilmi, jossa näkyy "etnorautatieläinen" elleivät omat silmäni valehtele.
https://www.youtube.com/watch?v=liHOuoViqik

Nämä filmit ovat siis sen jälkeiseltä ajalta, kun arvossapidetty pastori loi niin ikään arvossapidetyt junahahmonsa. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, vaikka puolestapahastujat nyt niin haluavat?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän lauriholopainen kuva
Lauri Holopainen

Kuuntelin tuon vuodatuksesi ja kysymykseksi jäi:

Oletko ihan oikeasti noin idiootti vai esitätkö vain sellaista harvinaisen uskottavasti?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Sulla oli nyt jokin argumentti, mutta selkeästi unohdit kirjoittaa sen. Kokeilisitko uudestaan?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Käykö tässä niin onnettomasti,että John Fordin länkkärit jäävät tulevaisuudessa YLE:n elokuvatarjonnan ulkopuolelle. Kuten tiedetään ne sisältävät ”rasistisia asenteita” intiaaneja kohtaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nätti ilma ulkona, mukavaa kun aurinko paistaa.

Jarkko Mynttinen

Luin tuon Ylen 28.4.2018 antaman vastauksen Punanatan hyllyttämisen syistä.

Kuinka suurta osaa katsojista nämä loukkaantujat ja mielensäpahoittajat edustavat, kuuluuko heidän äänensä ja ideologiansa oikeassa suhteessa katsojiin, ja miten se näkyy päätöksenteossa?.

Millä perusteella ja oikeutuksella tälläinen johtopäätös ja vertaus Pekasta ja Pätkästä rasismiin on tehty intiaanipäällikkö Punanataan?

Jos Ylessä ovatkin tehneet tämmöisen päätelmän uusmarxilaisen ideologiansa perusteella, ei sen tarvitse tarkoittaa, että katsojat näkisivät asiassa samanlaisen ongelman tai asiassa olisi edes mitenkään kyse samantyyppisestä asiasta Pekan ja Pätkän kanssa. Kyse on Ylen törkeästä, katsojia ja heidän itsenäistä mielipiteenmuodostamista loukkaavasta ja vähättelevästä asenteesta, joihin Yle vetoaa täysin ala-arvoisilla ja asiaankuulumattomilla perusteilla.

Hyvä asia on, että ovat Ylessä kuunnelleet saamelaisiin kuuluvia katsojia, mutta vielä parempi olisi jos kuuntelisivat myös muita katsojiaan, ja antaisivat heille mahdollisuuden esittää näkemyksensä, ennen kuin esittävät niitä omanaan heidän nimissään ja valtuuttamina.

Miten Yle kunnioittaa muita katsojia esimerkiksi minua tässä asiassa, ja miten se ilmenee tehdyssä päätöksessä, esimerkiksi intiaanipäällikkö Punanataa koskien?

Kun pohditte niitä arvoja siellä Ylessä, niin toivon, että ottaisitte jatkossa mukaan pohdintaan myös muita, kuin vain Ylen omia uusmarxilaista ideologiaa ihannoivia ja julistavia toimittajia, päälliköitä, ja johtajia.

Kyseessä on Ylen uusmarxilaisen ideologian mukainen yritys ujuttaa ja iskostaa oman ideologiansa mukaisia ajatuksia ja maailmankuvaa dogmiksi kansalle, valjastamalla intiaanipäällikkö Punanata ja jopa pienet viattomat Pikku Kakkosta katsovat lapset oman ideologiansa asiamiehiksi, miten alas ihminen voikaan vajota.

Olen syvästi loukkaantunut ja huolissani siitä, että Ylen propagandan takia ihmiset eivät enää voi leikata ja kitkeä mökkitien varrella ja pihalla kasvavaa punanataa leimautumatta intiaanikulttuuria vähätteleviksi rasisteiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ville Vilénin lehdistötiedotteesta:

” Ohjelma päätettiin siirtää Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Ylen Elävään arkistoon. Siirto tehdään, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi. Olemme saaneet tästä palautetta katsojiltamme.”

Toisten mielipiteet näyttävät olevan tärkeämpiä kuin toisten. Tässä näyttää olevan kyseessä yhden henkilön mielipide. Saman henkilön, joka sai kohtauksen kansanedustajan lapinpuvun käytöstä. Kyseessä on tietenkin muualla kuin Lapissa asuva henkilö, sellainen "citysaamelainen". Mutta kukapa haluaisi asua Lapissa lappalaisten kanssa, keskellä insestiä, juoppohulluutta ja poroja.

Tämä siirto on yksi esimerkki siitä, miten vähemmistö kontrolloi enemmistön sananvapautta. Asiaa pidetään monilta osin mitättömänä näissäkin kommenteissa. Nuo kommentoijat taitavat edustaa muuta kuin sananvapautta, tai sitten he edustavat Herbert Marcusen ajamaa "sananvapautta".

Vilén: "Valtaväestö ei voi sanella sitä, mikä on sopiva tapa esittää vähemmistöjä koskevaa kuvastoa mediassa.”

Marcuse: "Vallankumouksellisen vähemmistön pitää pakottaa enemmistö ajattelemaan oikein."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Yle siis veti yhden lastenohjelman pois Pikku Kakkosesta, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun intiaanihahmon loukkaavaksi. On se kamalaa kun Yle kuuntelee katsojien mielipiteitä, voi voi.

Vaikka en itse Pikku Kakkosta katsokaan, minun on vaikea ymmärtää aikuisia miehiä, joiden päivä meni pilalle kun yksi inkkari sieltä nyt sitten lähti. Ei taida olla kaikki inkkarit kanootissa moisilla mielensäpahoittajilla.

Jarkko Mynttinen

Ja sitten on niitäkin aikusia miehiä, jotka eivät ymmärrä ja näe, mitä muuta sen inkkarin lähdön myötä saattaa lähteä. Ymmärtääkseni mielensäpahoittajat olivat katsojia, jotka kokivat alkuperäiskansan asuun puetun hahmon loukkaavaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #80

En kuulu Pikku Kakkosen kohdeyleisöön, joten minun on ehkä siksi vaikea tajuta ongelman koko laajuutta. Yritän kyllä ajatella itkeviä lapsia, joilta on viety tikkari suusta ja inkkaripäähine telkkarista, mutta vaikeaa se tällaiselle keskiäkäiselle kulttuurisedälle on.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #80

Käytät (#80) mielensäpahoittajasanaa nyt vähän epäselvästi. Mielensäpahoittajia on tässä kahdella suunnalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse on epäterveen kehityksen osoituksesta, mikä viestittää periaatteellisella tasolla kuinka pitkälle tällä tiellä on menty. Ei siitä, että "yksi inkkari on poistunut Pikku Kakkosesta".

Jos pikku lapsi kantaisi mukanaan karkkipussia, jossa olisi kymmenen karkkia ja sitten joku raavas mies ryöstäisi häneltä puolet niistä karkeista, jotta varjelisi lapsen hampaita reikiintymiseltä, niin sillekin voisi joku terveysapostoli taputtaa käsiään. Kun sitten alkaisi esiintyä vastakritiikkiä, niin taivastelisitko siinäkin tapauksessa ihmisten reaktiota tyyliin "kyllä nyt on hirviätä, kun muutama karkki on viety"?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #83

Kyse on eri asiasta. Ei lapsia saa kiusata. Sillä perusteellahan se ohjelmakin poistettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset