Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Ympärileikkaus - Miksi lapsia saa vielä uhrata jumalille?

Yhteiskuntamme on pikkuhiljaa poistumassa kulttuuriselta keskiajalta kohti valistuksen aikaa. Orjien pitoa ei Suomessa sallita eikä homoja laiteta linnaan. Kuolemantuomio ja muu fyysinen väkivalta on poistunut rangaistusvalikoimasta. Vanhakantaisimpien harmiksi edes vaimoaan ei saa enää raiskata eikä vanhemmilla ole oikeutta lyödä lapsiaan vaikka kuinka kuvittelisi heidät omistavansa.

Mutta yksi on ja pysyy sallittuna; poikien rituaalisilpominen, jota myös ympärileikkaamiseksi kutsutaan. Tätä takapajuisten heimoyhteiskuntien barbaarista perinnettä ei näköjään saada lopetettua Suomesta millään ilveellä. Kannattaa pitää mielessä, että tämä tapa aiheuttaa laajan kirjon jopa kuolemaan johtavia komplikaatioita, joita esiintyy vääjäämättä vielä steriileissä sairaalaolosuhteissa tehtynäkin. Pieni riski olisi tietysti hyväksyttävissä, jos toimenpiteestä olisi saatavissa mitään todistettavissa olevaa lääketieteellistä hyötyä, mutta kun ei ole.

Tämä brutaali ja hengenvaarallinen toimenpide nauttii edelleen valtiovallan hyväksyntää samalla, kun heimoyhteiskuntien edustajat vieläpä vaativat sen laajempaa hyväksymistä! Viimeisimpänä turkulainen Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Muhis Azizi, joka vaatii operaation siirtämistä julkisen terveydenhuollon vastuulle. Tämä barbaarinen perinne onkin jalosti yhdistänyt muutoin keskenään nahistelevat muslimit ja juutalaiset puoltamaan poikalapsien rituaalisilpomista. Joten nostetaanpa kissa pöydälle ja käydään ympärileikkaamisen puolustajien argumentit läpi, kuten Azizi toivoo! Olen käynyt tätä keskustelua aktiivisesti kohta parikymmentä vuotta ja tunnistan poikien ympärileikkauksen puolustajilta neljä säännöllisesti toistuvaa vakioargumenttia.

Ensimmäinen on, että jos ympärileikkausta ei tehdä Suomessa valvotuissa oloissa, se tehdään jossain muualla puoskareiden toimesta. Suomalaiseen kansanperinteeseen, puhumattakaan erilaisista takapajuisemmista kulttuureista, on kuulunut vahvana osana myös perheenjäsenten pahoinpiteleleminen. Ehkäpä perheväkivaltakin voitaisiin sallia, kunhan perheenjäsenet vietäisiin asianmukaisesti lääkärin pieksettäviksi? Tulisi sekin homma hoidettua terveydenhuollon ammattilaisten toimesta mahdollisimman pienin riskein ja samalla saataisiin työllistävä vaikutus, eikö vain? Samaa perustelua voisi tietysti käyttää myös tyttöjen ympärileikkaamisen puoltamiseksi, koska tyttöjäkin kärrätään heimoalueille silvottaviksi.

Tämä logiikka tietysti koskee kaikkia yksilön itsemääräämisoikeutta loukkaavia väkivaltaisia rituaaleja. Ei meillä saa sitoa lasten jalkoja, venyttää kauloja, asentaa puukiekkoja lasten huuliin, tatuoida heidän kasvojaan, pakottaa harrastamaan seksiä aikuisten kanssa tai altistaa heitä hengenvaarallisille aikuistumisriiteille vanhempien päätöksellä. Eikä pidä saadakaan. Kaikki edellämainitut asiat ovat lapsen oikeuksien loukkauksia huolimatta siitä, että niitä pidetään jossain päin maailmaa osana sikäläistä kulttuuria.

Toinen näennäisperustelu on se, että ympärileikkaus on tärkeää kyseistä tapaa vaaliviin kansanryhmiin kuuluville lapsille, koska muuten heitä kiusataan erilaisina tai he eivät koe kuuluvansa yhteisöönsä. 

Vuonna 2014 juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky väläytti juuri tätä tekosyytä puoltaessaan poikien ympärileikkaamista. Bolotowsky siis kertoo, että jos hän ja uskonveljensä eivät pääse leikkelemään pikkupoikien pippeleitä, niin he eristävät nämä lapset johtamastaan yhteisöstä. Ihanan rakastavaa ja ymmärtäväistä, eikä ollenkaan sosiopaattinen tapa suhtautua yhteisönsä puolustuskyvyttömimpiin jäseniin!

Jutussa kerrotaan, voitteko kuvitella, että Suomessa ihan oikeasti on päiväkoti, jonka sisäänpääsykriteereihin kuuluu lapsen sukupuolielimen tarpeeton silpominen? Kuinka ainutlaatuisella tavalla täytyy olla sekaisin päästään työskennelläkseen sellaisen päiväkodin johtokunnassa, joka työkseen kyylää hoitoon tulevien lasten pippeleitä? Puhumattakaan nyt niistä vanhemmista, jotka vievät lapsensa tuollaisten sadistien hoidettavaksi?

3000 vuotta vanhoihin uskonkappaleisiin vetoava Bolotowsky toteaakin, että jos ympärileikkaus kielletään Suomessa, niin juutalaisyhteisön on pakko muuttaa pois sellaisesta antisemiittisestä maasta. Sanon tämän nyt silläkin uhalla, että joku alkaa märisemään rasismista tai antisemitismistä: Jos todella olet niitä ihmisiä, jotka eivät voi hyväksyä lastaan joko osaksi yhteisöään tai perhettään silpomatta häntä, niin kerää toki kimpsut ja kampsut, ja painu sitten helvettiin täältä. Yhteiskuntamme ei todellakaan tarvitse ihmisiä, joiden moraalifilosofia oikeuttaa ympärileikkauksen kaltaisen ihmisoikeusloukkauksen.

Kolmas tekosyy nimenomaan poikien ympärileikkaamisen puoltamiselle on se, ettei se ole verrattavissa tyttöjen ympärileikkaamiseen. Sinällään vertailu tyttöjen ja poikien ympärileikkausten välillä on minusta tarpeetonta, koska molemmissa tapauksissa loukataan tarpeetta lapsen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Vaikka ympärileikkauksen fyysisesti brutaaleimmat muodot koskevatkin pääosin tyttöjä, eivät ne yksilönvapauden loukkauksina ole toinen toistaan vähäpätöisempiä. Mikä tahansa ilman lääketieteellistä syytä tehty ympärileikkaus, kohteestaan huolimatta, on loukkaus yksilön itsemääräämisoikeutta kohtaan ja pitäisi jo sillä perusteella olla kielletty.

Poikien ympärileikkaamista puoltavien näennäisargumenttien ekstramegabonus on erityisesti sosiaalisesta mediasta tuttu klassinen toteamus: “Sehän on vain pieni pala nahkaa”. Kuvittelisin, että yhtä typerää logiikkaa voisi käyttää vaikkapa vanhempi, joka aikoo leikata lapseltaan korvanlehdet irti. Teoriassa ne ovat toki vain pienet palaset nahkaa ja rustoa, mutta ne ovat kehittyneet evoluution seurauksena palvelemaan tiettyä hyvin tärkeää tarkoitusta, aivan kuten esinahkakin.

Suomalaista julkista keskustelua ympärileikkaamisesta on hallinnut toinen toistaan tyhmempien aikuisten kavalkadi, ja siinä keskustelussa vallitsee kummallisia kaksoisstandardeja. Esimerkiksi Sosiaali- ja Terveysministeriön tiedotteessa tyttöjen ja poikien ympärileikkaaminen asetetaan vastakkain, ja ilmoitetaan, että tyttöjen ympärileikkaaminen ilmentää sukupuolten epätasa-arvoa! Eikö kenen tahansa alaikäisen ihmisen sukupuolielinten silpominen ilmennä äärimmäistä epäoikeudenmukaisuutta kaikkia sen uhreiksi joutuneita kohtaan? Nämä pienet ihmistaimet vieläpä lähes kyseenalaistamatta luottavat meidän aikuisten suojelevan heitä kaikelta pahalta. Mitä helvettiä siellä STM:n virkailijoiden päässä pyörii, kun lapset laitetaan kilpailemaan siitä, kenellä tulee olla sukupuolensa perusteella oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja kenet taas uhrataan jumalille? 

Vaan osataan sitä muuallakin valtionhallinnossa, kuten Korkein oikeus todisti vuonna 2016. Ensimmäisessä ennakkotapauksessa nigerialainen isä oli ympärileikkauttanut 7- ja 12-vuotiaat poikansa. Tuomioistuin ei kuitenkaan nähnyt rangaistuksen arvoiseksi ongelmaksi, että lasten henki oli vaarannettu viemällä heidät puoskarille silvottaviksi. Vasta toista tapausta käsiteltäessä KKO linjasi rangaistuksen arvoista olevan se, että toisen vanhemman kielteinen mielipide ympärileikkaamiseen oli jätetty huomiotta. Kummassakin tapauksessa myös toimenpiteen suorittanut puoskari jäi ilman sanktioita.

Suomen Korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan Suomessa asuvat poikalapset eivät siis nauti lain antamaa suojaa fyysistä väkivaltaa kohtaan, vaan he ovat omaisuutta, jota saa vanhempien yhteisellä päätöksellä silpoa ja vammauttaa!

Myös Keskustan Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko otti viime kesänä kantaa ympärileikkausten kieltämiseen. Siis tyttöjen ympärileikkaamisen kieltämiseen. Se on kyllä lausuntona ihan sieltä synkimmästä suolenmutkasta, kun ministeri antaa ymmärtää, että lasten oikeusturva riippuu sukupuolesta, ja että pojilla ei tule olla samoja oikeuksia kuin tytöillä. Hyvää työtä Annika, ihan A-luokan toimintaa ihmiseltä, joka yrittää aina tilaisuuden tullen edistää poliittista näkyvyyttään korostamalla tasa-arvon merkitystä poliittisessa päätöksenteossa!

Vuonna 2015 poikien ympärileikkauksen kieltämistä yritettiin tuoda eduskunnan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen kautta. Kuten olemme jo huomanneet, median tuki kansalaisaloitteille on elintärkeää, mutta suomalaisessa mediakentässä ei jaksettu innostua jostain niinkin pliisusta jutusta kuin lasten oikeuksista. Lopputulokseksi saatiin n. 3400 aloitteen allekirjoitusta ja tasa-arvojargonissa marinoidun median haisevat terveiset yhteiskuntamme poikalapsille. Onneksi saamme kuitenkin säännöllisesti kuulla, mistä tyhjänpäiväisestä eri journalistien Twitter-kaverit ovat kulloinkin loukkaantuneet ja ketkä Viidakon tissit rantahotellilla-reality-tomppelit ovat edellisillan jaksossa hieroneet genitaalejaan yhteen.

Mutta osataan sitä kolmannellakin sektorilla. Ainakin vielä 2008 Ihmisoikeusliitto löysi järkisyyt aktiiviseen tyttöjen ympärileikkaamisen vastustamiseen, mutta kannatti poikien ympärileikkaamisen sallimista. Myös väestöliitto mietinnössä todetaan, että poikien ympärileikkaamiselle ei ole juridista estettä, mutta koska pikkupoikien pippeleitä silpovien barbaarien tunteita pitää ymmärtää, jää johtopäätökset toimenpiteen tuomittavuudesta tekemättä.

Ihan oma lukunsa ovat sitten ne lukuisat julkisella rahalla pyörivät tasa-arvolautakunnat, työryhmät, kolmannen sektorin järjestöt ja muut humppaorkesterit, joiden johdosta ja hallinnosta on käytännössä mahdotonta löytää miehiä. Haastan jokaisen katsojan etsimään minulle naisasiajärjestön, feministijärjestön tai muun tasa-arvosta juhlapuheissa jauhavan kolmannen sektorin porukan, joka olisi ottanut julkisesti kielteisen kannan poikien ympärileikkaamiseen. Ainoana poikkeuksena lienevät lapsiasiainvaltuutetut, jotka ovat johdonmukaisesti vastustaneet lasten ympärileikkaamista jo pitkään.

Poliittisten puolueiden kohdalla tilanne ei paljoa parane. Kysyin asiaa esimerkiksi Feministiseltä puolueelta Twitterissä, mutta vastauksena oli hiljaisuus. Ilahduttavana poikkeuksena Vihreiden poliittisesta ohjelmasta löytyi selkeä linjaus ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämisestä, joskaan he eivät ole asiaa mitenkään näkyvästi edistäneet. Tosin muut puolueet eivät nopean vilkaisun perusteella ole edes ottaneet asiaan kantaa, joten pitkät paskat vain poikalapsille, toivoo suomalaiset ykkösrivin poliitikot. Näissä hiihtokisoissa kultamitali siis joudutaan jakamaan puolueelle, joka vaivautui edes voitelemaan sukset. Muita ei ikävä kyllä edes näy stadionilla.

Barbaaristen heimokulttuurien edessä nöyristelevät kansalaisjärjestöt eivät ikävä kyllä ole yksin, vaan ne voivat vedota Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2015 antamaan ohjeistuksen poikien ympärileikkaamisesta. Ohjeistuksessa valtiovalta antaa siunauksensa poikien silpomiseksi sillä reunaehdolla, että toimenpiteen tekee lääkäri, ja että lapselle on kerrottu hänen ikänsä ja ymmärryksensä edellyttämällä tavalla ympärileikkauksen vaikutuksista. Onneksi ministeriö jätti ohjeistukseen sellaisen takaportin, että jos lapsi ei ole tarpeeksi vanha esimerkiksi ymmärtämään puhetta, ei vanhemmilla ole velvollisuutta odottaa, että se ymmärrys siitä kehittyy, vaan silloin lapsi on vapaata riistaa aikuisten puukkoleikeille. 

Avainasemassa tämän väkivaltaisen perinteen kitkemisessä ovat ympärileikatut itse. Olen useamman kerran keskustellut kulttuurisista syistä ympärileikatun ihmisen kanssa, ja vaikka he selkeästi ymmärtävät itsemääräämisoikeuden konseptin, niin ympärileikkauksen kritiikin kohdalla kognitiivinen dissonanssi iskee iskee munuaisiin ja lujaa. Osa jututtamistani henkilöistä on ollut äärimmäisen arvoliberaaleja ja tuominneet huonot tavat ja perinteet, poislukien sitä itseensä ja ikävä kyllä lapsiinsa kohdistuvaa väkivaltaa. Tässä kiirastulessa painiville haluan sanoa, että ympärileikkauksen kritiikki ei ole hyökkäys teitä kohtaan, vaan huuto tarpeettoman, riskialttiiin ja lapsen itsemäärämisoikeutta loukkaavan perinteen lopettamiseksi.

Ja jos mikään muu looginen päättely ei auta, niin ehkä voisimme kuulla asiantuntijoita? Esimerkiksi Suomen Lääkäriliitto on antanut kielteisen lausunnon ympärileikkauksiin. Samaa linjaa noudattelee tällä hetkellä suurin osa eurooppalaisista lääkäriliitoista sekä mm. American Pediatrics Association (APA) ja Canadian Pediatrics Association (CPA) todeten, ettei ympärileikkauksista koidu kuin korkeintaan fyysistä haittaa.

Lasten ympärileikkaaminen ei-lääketieteellisistä syistä on yksiselitteisesti väärin ja tulisi kieltää kovan rangaistuksen uhalla. 

https://www.doctorsopposingcircumcision.org/for-professionals/complicati...
https://www.turkulainen.fi/artikkeli/615657-kissa-on-nostettava-poydalle...
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709222200410760_u0.shtml
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b4/b5/31/b4b5315143c1c3008c9ad...
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/10/09/1412836131177_wps_2_EXCLUSIVE_...
http://impakistani.net/old-chinese-practice-foot-binding-agonisingly-mut...
http://noisebreak.com/teeth-chiseling-terrible-traditions/
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hiv-positiivinen-mies-kuts...
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ymparileikkauskielto-ajaisi...
http://www.islamopas.com/varden.html
http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/naisten-ja-tyttojen-ymparileik...
http://korkeinoikeus.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/03/korkei...
https://yle.fi/uutiset/3-9750776
https://twitter.com/STM_Uutiset/status/973593452947607552
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1309
https://yle.fi/uutiset/3-6129604
https://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/52f4996ffe9bb1dbc3e8640635e7...
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/545720-lapsiasiavaltuutettu-po...
https://yle.fi/uutiset/3-9752896
https://twitter.com/TereSammallahti/status/973289847245983744
https://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_ohjelma2014_1.pdf
http://stm.fi/documents/1271139/1367411/Ohje+poikien+ei+l%C3%A4%C3%A4ket...
https://www.laakariliitto.fi/uutiset/blogi/ymparileikkaus-altistaa-potil...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Yhteiskuntamme on pikkuhiljaa poistumassa kulttuuriselta keskiajalta kohti valistuksen aikaa.” Kun katselee, mitä Suomessakin on tapahtumassa, ei voi välttyä ajatukselta, että olemme pikemminkin kulkemassa kohti keskiaikaa kuin loittonemassa siitä. Sekä juutalaiset, että muslimit ovat tuoneet selkeästi julki, että he jatkavat perinnettä, huolimatta siitä kieltääkö laki sen. Tämä asia ei siis ole suomalaisen lainsäätäjän vallassa. Ympärileikkaus on vain yksi barbaarinen traditio, joka hyväksytään uskonnon nimissä, jos sen tekisi ”yksityinen” ihminen vain ”huvikseen”, hän joutuisi hullujen huoneeseen, kuitenkin se uskonnon sallimana on aivan yhtä järjetön teko. Mikäli joku haluaa itsensä ympärileikattavan, tehköön sen omalla kustannuksellaan täysi-ikäisenä ja oikeustoimikelpoisena henkilönä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tampereella opetettiin, jotta circumcisio ehkäisee penissyöpää, joka toki on erittäin harvinainen syöpä.

Ainakaan yksin ei Suomi voi sitä kuitenkaan kieltää, koska USA suuttuu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suuttukoot ja oppikoot. Lasten oikeudet menevät edelle - tai niin asian pitäisi olla, valitettavasti näin vain ei vielä ole.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Olipa pahaa antisemitismiä. Soo soo! Siinä sinulle vastaus miksi asialle ei tulla koskaan tekemään yhtään mitään. Kannatan toki ehdotustasi sataprosenttisesti mutta taviksen mielipide ei mahda mitään miljoonalobbareiden vaikutusvallalle.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Mikä siinä oli antisemitististä? Eikö ehdotukseni koskenut yhtälailla muslimeja. En nyt saanut täysin kiinni ajatuksenjuoksustasi. Tarkoititko, että antisemitismi on este ympärileikkauksien kieltämiselle?

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Totta että sekä muslimi- että juutalaisjärjestöt ovat vastustaneet voimakkaasti poikien ympärileikkauksien kieltoa Euroopassa mutta kenellä on ollut apuna myös Yhdysvallat? Vastaus juutalaisilla. Ohessa linkki englanninkieliseen Israellehden artikkeliin aiheesta:

https://www.jta.org/2014/07/08/news-opinion/world/...

Artikkelista käy myös ilmi mihin kategoriaan kyseinen hanke kuului Obaman hallinnon mielestä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Muhis Azizi, joka vaatii operaation siirtämistä julkisen terveydenhuollon vastuulle."

Eikös hän "arvioi, että myös poikien ympärileikkauksesta voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa."? Eihän julkinen terveydenhuolto ole liiketoimintaa.

https://www.turkulainen.fi/artikkeli/615657-kissa-...

Miten Kokoomus sieltää tuollaista toimintaa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olitpa nyt turhan tyly.

"Jos todella olet niitä ihmisiä, jotka eivät voi hyväksyä lastaan joko osaksi yhteisöään tai perhettään silpomatta häntä, niin kerää toki kimpsut ja kampsut, ja painu sitten helvettiin täältä."

Minun mielestäni lyhyempikin muuttomatka riittää. Riittää, kunhan hankkiutuu pois Suomesta.

Olen sitä mieltä, että lasten - tyttöjen ja poikien - uskonto- ja kulttuuriperinteiset ympärileikkaukset on kiellettävä. Jos vanhemmat kuljettavat lapsensa maasta tällaista toimenpidettä varten, perheen nuorempien lasten huostaanotto on perusteltu suojelutoimenpide. Ensimmäisestä tekokerrasta vanhemmille on annettava ehdollinen vankeusrangaistus, rikoksen uusimisesta ehdotonta. Suomessa leikkauksen suorittaneelle henkilölle tulee määrätä ehdotonta vankeutta jo ensimmäisestä tekokerrasta.

Kyse ei ole mielestäni antisemitismistä, laki koskisi kaikkia uskonto- ja kulttuuriryhmiä tasapuolisesti.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Olen kanssasi samaa mieltä kaikesta muusta paitsi viimeisestä kappaleesta. Sinun mielipide ei ole antisemitismin määritelmä. Siihen on yksinoikeus juutalaisilla koska historia jne.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Edelleen odottelemme Kokoomukselta kommenttia Muhis Azizin kannanotosta. Miten niin sairaita asioita ehdottava ihminen saa olla edelleen Kokoomuksen jäsen?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Monilla rattailla ajaminen. Muhiksenkin kautta saa Kokoomukselle ääniä ja äänten hankinnassa he ovat todella hyviä. Heittävät pois vasta mikäli tulee liikaa kohua ja ääniä olisi vaarassa menettää hänen kauttaan enemmän kuin saada. Sinällään Kokoomuksella on joitain loogisestikin ajattelevia ihmisiä - Sammallahtikin useinmiten.

Varsin oksettavaa että lasten silpominen uskontojen takia on edelleen sallittua. Silpokoot täysi-ikäisinä itseään sitten vaikka urakalla. Ehdotus rahan tienaamisesta lasten silpomisella oli kyllä lievä ylläripylläri, mutta tosissaan Muhis tuntuu olevan.

Tiina Teittinen

Voisitko mitenkään vaihtaa profiilikuvasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset