Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

SAK on mafia

Vaikka aktiivimalli on minusta lähinnä laastaria työvoimapolitiikan avomurtumaan, niin SAK:n poliittinen lakkoilu pesee typeryydessään hallituksen pahimmatkin virheet mennen, tullen ja palatessa.

Nyt pääkaupunkiseudun julkista liikennettä ollaan SAK:n johdolla ajamassa perjantaiksi alas ja teollisuus sekä vienti pysäytetään protestiksi laillisesti valitun eduskunnan tekemään päätöksen protestoimiseksi. Huomattavaa on, että ehdotus aktiivimallista tuli toimihenkilöliitto STTK:n vasemmistolaiselta pääekonomistilta, Ralf Sundilta. Lakkoja perjantaiksi organisoiva SAK taas marssi itse aktiivimallia koskevista neuvotteluista ulos. Paljon puhuvaa on, että mölinä alkoi vasta, kun AY-liikettä ohjailevat vasemmistopuolueet saivat lain säätämisen jälkeen valjastettua sen poliittiseksi aseeksi valtavan mediakampanjan tukemana. 

Lakkokenraalit ja vasemmistopopulistit jaksavat jankuttaa, kuinka lakosta aiheutuva haitta kansantaloudelle ja lakon ulkopuolisille on nimenomaan hallituksen vika. Kuinka sosiopaatti tuollaisen logiikan kehittämiseksi täytyy oikein olla? Vertauskuvallisesti tämä lakko on yhtä oikeutettua toimintaa kuin se, että vaikkapa Espoon kaupunginvaltuusto tekisi mielestäni huonon päätöksen ja minä protestiksi kävisin kivittämässä naapureiden ikkunat ja ajaisin autoni poikittain keskelle länsiväylää. Sitten kertoisin ylpeänä tiedotusvälineille, kuinka Espoon kaupunki on vastuussa aiheutuneesta haitasta, josta päästään heti, kun valtuusto peruu päätöksensä.

Tällainen toiminta ei ole mikään länsimaiseen demokratiaan kuuluva poliittinen protesti, vaan verrattavissa ennemminkin terroristijärjestöjen käyttämiin ihmiskilpiin tai diktatuureista tuttuun poliittisten vastustajien vaientamiseen heiän perhdeitään uhkaamalla. SAK on luomassa poliittista kulttuuria, jossa mikä tahansa viattomille sivullisille aiheutettu voidaan oikeuttaa pyhän sodan nimissä. Mikä johtopäätös tästä muka pitäisi vetää?

Yksi hulluimmista lausunnoista on Teollisuusliiton antama julkilausuma, jossa kerrotaan lakkoon osallistuvien työntekijöiden oikeuksista, mutta samalla ilmoitetaan, että liitto velvoittaa myös siihen kuulumattomat työntekijät lakkoilemaan. Kuinka vallanhuuruisessa megalomaniassa siellä liitoissa tätä propagandaa kirjoitetaan, kun muka työntekijöiden oikeuksia ajavaan liittoon kuulumattomia työntekijöitä painostetaan osallistumaan tällaisiin mielenilmauksiin omalla vieläpä kustannuksellaan? Töihin pakottamista ei sallita, ja hyvä niin, mutta ilmeisesti töistä voidaan pakottaa jättäytymään pois. Millä ihmeen logiikalla tämä on muka oikeudenmukaista ja eettisesti hyväksyttävää? Ja mitä siellä Teollisuusliitossa aiotaan lakosta kieltäytyville liiton ulkopuolisille sitten tehdä? Aiotteko uhkailla heidän lapsiaan, laitetaanko hevosen pää sänkyyn vai talutetaanko dissidentit kenties suoraan kuopan reunalle heidän oikeuksiensa puolustamiseksi?

AY-järjestöt ovat jo näyttäneet tuhovoimansa lukuisia kertoja, eivätkä liittojen jäsenet tunnu vieläkään tajuavan, kuka heidän työpaikkojaan oikeasti uhkaa. Esimerkiksi vuoden 2014 maaliskuussa AY-liike näytti mädännäisen moraalinsa Uudessakaupungissa. AY-aktiivit saivat agitoitua Finnprotein Oy:n Uudenkaupungin soijatehtaan työntekijät viikkokausia kestäneeseen laittomien lakkojen kierteeseen uskottelemalla heille, että on parempi lakkoilla juuri allekirjoitettujen TES:n mukaisten työsopimusten muuttamiseksi, kuin tehdä töitä käynnistysvaiheessa olevan tehtaan saattamiseksi kannattavaksi. Tämän ideologisen hurmoksen saattelemana Finnprotein Oy hakeutuikin yrityssaneeraukseen ja koko paska meni konkurssiin pari vuotta myöhemmin. 

Tämä sama kohtalo on vielä edessä useilla perjantaina lakkoilevilla työntekijöillä. Aiotteko sitten olla vihaisia herroille, porvareille, suurpääomalle, kapitalisteille, hallitukselle, työnantajille vai jollekin muulle AY-liikkeen viholliseksi nimeämälle mielikuvitusviholliselle?

Vasemmistopoliitikot ja AY-liike jaksavat jankuttaa loputtomiin yritysten yhteiskuntavastuusta, mutta satojen miljoonien eurojen, ja potentiaalisesti satojen tai tuhansien työpaikkojen, tuhoamisesta ne eivät itse ota vastuuta vaikka ovat omalla toiminnallaan sen aiheuttamassa.

Perjantain poliittinen lakko on askel kohti Suomea, jossa AY-liitot ulkoparlamentaarisina toimijoina yrittävät pakottaa demokraattisilla vaaleilla valitun eduskuntamme omaan tahtoonsa. Jos hallitus taipuu tässä asiassa, antaa se AY-järjestöille signaalin, että ne voivat ohjailla Suomen lainsäädäntökoneistoa mielensä mukaan aiheessa kuin aiheessa. Hallitus on kerta toisensa jälkeen perääntynyt työmarkkinalainsäädännön reformoimisesta, mutta nyt on aika laittaa stoppi näiden terroristijärjestojen riehumiselle. Nyt on yksinkertaisesti katsottava kaikki kortit, laitettava kova kovaa vastaan ja lopetettava neuvottelut terroristien kanssa.

Yhdenkään suomalaisen ei tule antaa tällaiselle ulkoparlamentaariselle toiminnalle tukeaan. Yhdenkään itseään kunnioittavan työntekijän ei tule osallistua tähän pelleilyyn, vaikka aktiivimalli kuinka kismittäisi. Sille löydetään kyllä vaihtoehdot, mutta niitä ei löydetä kusemalla sen enempää työnantajien kuin kansantaloudenkaan päälle. 

Te lakkoon osallistuvat olette nyt maksattamassa liittopomojenne ja heidän poliitikkokavereidensa suuruudenhulluudesta hintaa omilla työnantajillanne, ja kaikilla muillakin suomalaisilla, joilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa eduskunnan tekemään päätökseen. Minä en sääli ainuttakaan tähän lakkoon osallistuvaa, kun työnne siirretään johonkin toiseen maahan tai robottien tehtäväksi, itsepähän oksanne sahasitte.

https://twitter.com/paavoarhinmaki/status/958302737774596097
https://www.facebook.com/niinistoville/posts/1809733159045398
https://www.teollisuusliitto.fi/2018/01/teollisuusliiton-poliittinen-lak...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/605713/Ugin+soijatehtaan+laittomasta+la...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/609795/Finnprotein+Oyn+soijatehtaalla+U...
http://www.ts.fi/uutiset/talous/631273/Ugin+soijatehdas+yrityssaneeraukseen
https://yle.fi/uutiset/3-7301029

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (94 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä sitten...etkös ole usein äänessä liberaalimafiassa?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Onko "mitä sitten" Vellun vastaus vaiko vain huoleton heitto liitten aloituksessa esiin nostettuihin suoranaisen fundamentaalisiin ongelmakohtiin?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei blogissa ollut ainuttakaan fundamentaalista ongelmaa esitettynä. Ette kokoomuksessa edes tiedä sellaisista mitään,koska olette liian hyvin sopeutuneita romahtavaan järjestelmään ja ainuy vaatimuksenne on,että kaikkien pitää upota myöskin. Siinä on sinulle fundamentaalinen ongelma purtavaksi..kykenetkö antamaan minkäänlaista järkevää ehdotusta ratkaisuksi?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #47

Fundamentaalinen ongelma on se, että tällä lakolla yritetään vaikuttaa hallitukseen aiheuttamalla haittaa ihmisille ja yrityksille, joilla ei ole mitään mahdollisuutta asiaan vaikuttaa.

Juuri sitä romahtavaa järjestelmää tässä yritetään pelastaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #58

Tahdotko mafiosona pakottaa ihmiset töihin? Ovatko siis ihmiset valtiota ja yrityksiä varten noin niinkuin liberaaliksi itseään kutsuvan mielestä?

Yrittäjät eli yritykset ovat olleet mukana keksimässä näitä järjestelyitä..eivät siis mitenkään ulkopuolisia ja toisekseen suurimpia hyötyjiä koko asiassa,koska nyt ajatellaan ihmisten olevan yrityksiä varten.

Lakolla voi yrittää vaikuttaa kuten rahalla vaikutettiin presidentin vaaleihin ja kuten rahalla vaikutetaan joka päivä hallitukseen. Siitä viis..tekemättömyydellä vaikuttaminen on pahinta?

Asiassasi ei ole mitään fundamentaalisuutta,vieläkään.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki Vastaus kommenttiin #73

Kyseessä on nimenomaan typerää politisointia, kun ay-liike huomaa menettävänsä otettaan.

Kapinoidaan parlamentarismiä vastaan, kun vasemmiston kannatus sulaa suohon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #76

Ei hallituksen tarvitse tehdä mitään muutoksia ja kaikki valta on heillä tehdä mitä tahansa..jopa perustulaista piittaamatta,koska siitä kiinni pitäminen on vain fundamentalismia.

Kerrohan rehellisesti.

Mitä olisit todennut,jos työttömät pelkästään olisi osoittanut mieltään?

Olisitko moittinut törkeiksi omanedun tavoittelijoiksi?

Olisitko viitannut kintaalla,että siinäpähän itkette moukat parlamentalismin sortajat?

Olisitko syyttänyt hyvin tyypilliseen tapaan ay-liikettä työttömien unohtamisesta?

Joku muu?

Kun halusit nyt ottaa vasemmiston mukaan,niin tämä asia vaivaa oikeistoa,koska se ei kykene sulattamaan,jos joku taho on solidaarinen heikompia kohtaan. Se ei vaan voi olla niin..ja siksi pitää viedä oikeuksia pois.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #73

Ei, en halua pakottaa ihmisiä töihin. Jos ihmiset tekevät työsopimuksen työnantajansa kanssa, niin he ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet siihen, että tulevat töihin joka päivä. Jos työntekijä jättää tulematta töihin siksi, että haluaa protestoida hallituksen politiikkaa, niin työnantajalla tulisi olla oikeuksia asettaa sanktioita tällaiselle toiminnalle. Ei ole oikeudenmukaista aiheuttaa yrittäjälle ja yritykselle haittaa siitä, että työntekijän mielestä eduskunnassa tehdään huonoja päätöksiä.

Aktiivimalli on keksitty vasemmistolaisen AY-ekonomistin toimesta ja se on sorvattu kasaan AY-liikkeen myötävaikutuksella. Yrittäjät taas eivät ole olleet osana tätä toimintaa, vaikka työnantajajärjestöt olisivatkin. Työnantajajärjestötkään tosin eivät voi perua eduskunnan päätöksiä, kuten ei pidäkään.

Ymmärryksessäsi ei ole mitään fundamentaalisuutta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #83

Mikä olisi mielestä oikea sanktio,jos en tekisikään töitä sinun puolestasi ja tienaisi sinulle rahaa?

Entä jos työnantaja on työntekijän tuottamilla rahoilla vaikuttamassa työntekijää koskevia asioita eduskunnassa..kuten nytkin on tapahtunut? Onko se oikeudenmukaista?

Todista tuo mitä kerrot aktiivimallista ja olet oikeassa..ymmärryksessäni ei ole fundamentalisuutta,mutta ajatuksissani on absoluuttisuutta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #87

Fiksussa firmassa varmaankin keskustellaan työntekijän kanssa, miksi hän on jättänyt tulematta töihin asiasta sopimatta. Jos ongelma toistuu, niin keinovalikoima voisi olla varoituksista aina irtisanomiseen asti.

Työntantaja tehköön rahoillaan mitä haluaa, samoin työntekijä. Nyt oli kuitenkin puhe luvatta töistä pois jättäytymisestä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #83

Sammallahti kirjoitti: "... he ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet siihen, että tulevat töihin joka päivä."

Jos toimeentulo on kiinni tuosta Sammallahden vapaaehtoiseksi nimittämästä, niin kyse ei ole oikeasti vapaaehtoisuudesta vaan kiristämisestä ja kokkuli Sammallahti nimittää sitä vapaaehtoiseksi. "O tempora, o mores" sanoisi Cicero-vainaa jos Sammallahden tapaisi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #90

Jokainenhan on astunut työsuhteeseensa vapaaehtoisesti? Jos lakkotoimenpiteillä on tarkoitus protestoida työnantajan toimia, niin eihän siinä mitään, mutta ei työnantajan pitäisi joutua kärsimään työntekijän poliittisista näkemyksistä poliittisen lakkoilun muodossa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Päätit vastata kysymykseen kysymyksellä. Mahtavaa! Saat siis roikkua jatkossakin jo valmiiksi mafiaksi tunnustautuvalla sivustolla,jos oppisit argumentoimaan siellä. On kuitenkin hyviän opettajia monta tarjolla.

Mitäpä sitä toinen mafialainen toista moittii..se on melko tekopyhää.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #45

Et liene tosissasi? Liberaalimafia on selkeän itseironinen termi keskustelufoorumille, jolla ei ole minkäänlaista yhteiskunnallista valtaa. Ja sitten on se AY-liike. Nyt pitää kasvaa aikuiseksi näiden kommenttien kanssa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #59

Rahalla on suoraa valtaa..senhän huomaa jo seuraamalla kuina libera otetaan huomioon mediassa. Se otetaan aivan toisissa määrin huomioonn kuinn mikään ay-liike.

Ei ay-liikkeen edustajat saa asiaansa läpi mediassa...koska raha.

Tottakai se on itseironinen termi..eli aivan yhtä huono läppä kuin esittää vallattomasta ay-liikkeestä mafia nimitystä. Sinun varmaan pitäisi selventää itsellesi paljonko rahaa vaaditaan mafian pyörittämiseen ja miettiä uudelleen mitkä tahot käyttävät rahaa tässä kansakunnassa valtansa edistämiseen. Sieltä löydät myös lähimmän mafioson. Tietty siis liberaalimafian jäsenien lisäksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hallituksen ja eduskunnan ei tule taipua SAK:n edessä, sillä kyse on nyt arvovallasta ja parlamentaarisen demokratian olemassa olosta sekä uskottavuudesta.

Jos hallitus ja eduskunta antavat nyt periksi, niin Arkadianmäen avaimet voidaan tällöin viedä Pitkänsillan pohjoispuolelle. Jos halltus ja eduskuntaantaa periksi, niin äänestäminenkin on pelkkää turhaa teatteria ja ajanhukkaa.

Suomen talouden syöksy ja suurtyöttömyys johtuvat ay-liikeen kohtuuttomuudesta ja vastuuttomuudesta EMU:n jäsennyyden aikana, vaikka AY-liike lupasi pyhästi kantavansa vastuun ennen maan sitoutumista rahaliittoon. Lupauksista huolimatta ay-liikkessä elettiin ja eletään edelleen aikaa kuvitellen, että devalvoimalla asiat hoituvat edelleen 1970-luvun malliin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen talouden syöksy ja suurtyöttömyys johtuvat ay-liikeen kohtuuttomuudesta ja vastuuttomuudesta EMU:n jäsennyyden aikana"

EI SAK:lla ole ollut valtaa vaikuttaa suomalaisten asumis ja muihin pakollisiin elinkustannuksiin joihin ostovoima menee korkeiden verojen lisäksi. Ei Suomen kustannuksilla kilpailla muiden maiden kanssa nythän valtio joutuu maksamaan monen työssäkäyvänkin asumiskustannuksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Makkonenkin voisi ottaa selvää palkkasumman kasvusta, toteutuneesta inflaatiosta ja työttömyyden kehityksestä finanssikriisin jälkeen tai Suomen EMU-jäsennyyden aikana.

Suomen vienti romahti kaikkein pahiten koko EU:n aluella v. 2008 jälkeen ja on edelleen merkittävästi alemmalla tasolla kuin mitä se oli 11 vuotta takaperin. Kaikkien muiden EU-maiden viennit kasvoivat v. 2008 lukuja suuremmaksi jo viimeistään v. 2010.

Mikäli Suomen vienti olisi kehittynyt v. 2008 jälkeen samoin kuin EU-maissa keskimäärin, olisi se nyt n. 30 miljardia euroa korkeammalla tasolla vuodessa, mitä se nyt on.

Ylisuuret palkankorotukset ja kilpailukyvyn rapautuminen ovat varmasti osasyy tähän surulliseen kehitykseen.

Onneksi kaikki talouden mittarit ovat nyt tämän hallituksen aikana kahden vuoden viiveellä vihdoin kääntyneet parempaan suuntaan - kuten on myös vientikin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Makkonenkin voisi ottaa selvää palkkasumman kasvusta"

En ole kirjoittanut palkoista tai palkkakehityksestä mitään. Totuus on edelleen että suomalaisilta menee mihin tahansa maahan verrattaessa asumiseen ja ruokaan suhteessa eniten ja lisäksi verotus ja lisääntyvät omavastuut vähentävät ostovoimaa jota tarvittaisiin kulutukseen. Ei näillä Suomen eväillä ole mitään mahdollisuutta olla kilpailukykyinen kun huomioidaan vielä logistiset ja ilmastolliset rasitteemme.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #28

Macron: Kaksi syytä talouden kurjistumiseen ja työttömyyteen - jäykät työmarkkinat ja liian suuri julkinen sektori ( korkea verotus ).

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #32

"liian suuri julkinen sektori ( korkea verotus )."

Sipilä kuten aiemmat hallituksetkin ovat vain kasvattaneet julkista sektoria joka lisääntyy aktiivimallissakin, lisärahaa uudelle seurantabytokratialle on jo luvattu. EK ei jostakin syystä suostu Saksan ja Ruotsin mallin mukaiseen työntekijöiden edustukseen yhtiöiden hallinnossa, tällä voisi olla ratkaiseva merkitys paikallisessa sopimisessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #38

Tiedä tuosta EK:n suostumuksesta, millä ehdoin ay-väki on asiaa esitellyt. Onko esitys ollut samanlainen, kuten Saksassa tai Ruotsissa. Missä määrin yrityksen päätäntävaltaa siirrettäisiin työntekijöille.

Yrityksen etu on myös työntekijöiden etu - aina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #40

Mitä olen julkisuudessa nähnyt niin tätä on nimenomaan verrattu Ruotsin ja Saksan malliin, työntekijöiden myötämäärämisoikeutena ja nimenomaan EK on tätä mallia vastustanut. Ehkä eivät halua sopimuksia vaan määräilyä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #41

Voi hyvinkin olla näin, mutta onko sinulla antaa linkkejä faktapohjalle ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Miksiköhän en ole yllättynyt, että ulkoparlamentaarisen toiminnan esimerkkien joukosta jäi puuttumaan ruiskukkaryhmää lähellä olevien ammattiryhmien ulkoparlamentaarinen perseily?

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Toiset tekee sen kadulla, toiset kulisseissa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tämä blogaus koski perjantain lakkoa. Mistä ruiskukkaryhmän lähellä olevien ammattiryhmien perseilystä mahdat puhua?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa, Finnproteinin kuviot vuodelta 2014 eivät taida liittyä perjantain lakkoon millään tavalla?

Lääkärit nyt enempää hakematta tulevat mieleen. Ihmisten henki ja terveys ovat melkoisia neuvotteluvaltteja varmistamaan, että asiat menevät oman tahdon mukaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #26

Tietysti ne liittyvät, löydät relevanssin, kun luet tekstin.

Olen avoimesti puhunut myös apteekkien sääntelyn vapauttamisesta ja lääkärien koulutuksen lisäämisestä. Mutta ne asiat nyt eivät liity tähän keissiin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Niin, hyvä kysymys on, mitkä ovat demokraattisesti valitun eduskunnan ja siitä lohkaistun hallituksen oikeudet toteuttaa parhaaksi näkemiään uudistuksia?

Oikeuksia ei ole, mikäli uudistukset eivät joitain tahoja miellytä?

Ei siis tunnu riittävän, että max. neljän vuoden välein on mahdollisuus näyttää epämiellyttävästi toimineelle pitkää nenää.

Näinä päivinä on saanut lukea keskustelualustoillakin kommentteja tyyliin "lakkoillaan kunnes hallitus taipuu ja peruu aktiivimallin."

Moinen lakkoilumentaliteetti onkin ulkoparlamentaarista voimankäyttöä vähän samaan tapaan kuin Venäjä aika ajoin ulkoparlamentaarisesti voimistelee naapurimaidensa suhteen.

Tässä aletaan olemaan kansanvallan ja muissa yhteyksissä usein juhlapuhuttavan demokratian toteutumisen kannalta melko fundamentaalisten kysymysten äärellä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Harvoinpa yritysmaailmassa on tällaista kiintymystä osoitettu työntekijöitä kohtaan. Sanotaan suoraan, että koko maa ja suurin osa yrityksistäkin kaatuu jos osa työntekijöistä on yhden päivän poissa töistä.
Sinänsä ihan positiivista, että työntekijöitä arvostetaan mutta kauhulla odotan, mitä kesälomalla tapahtuu.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Yritysmaailmassa tuottavaa työntekijää arvostetaan yli kaiken. Poliittisiin lakkoihin ja solidaarisuuslakkoihin osallistuvaa, yrityksen pakkiin kusevaa, työntekijää ei ehkä arvosteta niin paljoa.

Tuskinpa kukaan kuvittelee, että Suomi kaatuu yhteen lakkopäivään, mutta vuosien lakkojatkumossa jokainen lakko leikkaa Suomen houkuttelevuutta investointikohteena. Se on johtanut, ja johtaa edelleen, työpaikkojen menettämiseen jokaisen lakon seurauksena.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tästäkin mielenilmaisusta voidaan kskustella asiallisesti eri näkökulmista sitä katsoen, mutta Sammalahden kiukuttelussa on samaa, mitä on kun pieni lapsi ei saa haluamaansa karkkipussia kaupassa. Ei ole järjen häivää siinä, että vertailee ay-liikettä mafiaan saati terrorismiin. Sammanlahden ja muidenkin, jotka tätä mielenilmausta arvostelevat voisivat, jos kykenevät, asettua edes joskus työttömän asemaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minähän sanoin, ettö aktiivimalli on turha, mutta ulkoparlamentaarinen reuhaaminen ei ole oikea tapa siiheb vaikuttaa. Minä osaan asettua työttömän asemaan, kun olen sellainen ollut itsekin. Ja jos tätä lakkoilua jatketaan, niin kohta yhä useampi saa asettua siihen samaan asemaan, enkä ainakaan minä sellaista halua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen kansalaiset tekivät kansalaisaloitteen aktiivimallia vastaan ja nämä 130 000 allekirjoittajaa ovat vastuussa perjantaisesta mielenilmauksesta.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

"Perjantain poliittinen lakko on askel kohti Suomea, jossa AY-liitot ulkoparlamentaarisina toimijoina yrittävät pakottaa demokraattisilla vaaleilla valitun eduskuntamme omaan tahtoonsa. Jos hallitus taipuu tässä asiassa, antaa se AY-järjestöille signaalin, että ne voivat ohjailla Suomen lainsäädäntökoneistoa mielensä mukaan aiheessa kuin aiheessa."

Kirjoitit samasta aiheesta, kuin itse aikaisemmin, mutta onnistuit siinä paremmin. Erityisesti tuo sitaatti tekstistäsi ravisuttaa minunkin oikeustajuani. On hullua, että ammattiyhdistysliikkeillä on ilman kansan mandaattia oikeus käyttää näin suurta poliittista valtaa. Ja tällä kansan mandaatilla haluan verrata ammattiyhdistysliikkeiden oppositiopolitiikkaa kuitenkin demokraattisesti valitun eduskunnan ja siitä muodostuneen hallituksen politiikkaan.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Ei, vaan (tässä yllä kaksi) small minds think alike.

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #35

Ai että, olipa se hienosti lohkaistu Jouni. Nyt uraa luomaan stand up-lavoille, oli se sellainen kasku tuo, ai että...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #60

Kiva kun upposi ja ilahduit :).

Vaan asiaan: viime päivien teksteissä olen ihmetellyt aktiivimallia puoltavien oikeistolaisten aitoa yksipuolisuutta, tiedän että sinä olet malliin kriittisesti suhtautuva oikeistolainen. Itse näen tulevan luonnollisena, joskin - toistaiseksi - alimitoitettuna reaktiona sille, että malli on nyt voimassa, vaikka vaikutusarviointia ei ole ja perustuslakivaliokunnan kriittinen lausunto kaikui kuuroille korville.

Oman puolueesi tulevan kannatuksen kannalta voit kuitenkin olla tyytyväinen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vuoroin Keskusta, vuoroin SDP ovat poliittista tyhmyyttään kantaneet syntipukin taakan pääosin kokoomuslaisesta politiikasta, jota ne ovat olleet tekemässä. Tällä pelikaudella Siniset menevät historian unohdukseen ja oman puolueensa sisäistä oikeistoa edustava Sipilä vie Keskustaa "eteen"päin, joten jälleen kerran suurimmaksi tulee putoamaan sinun puolueesi.

Edellisellä pelikaudella ns. osallistavasta sosiaaliturvasta puhuivat eräät sinun puolueesi edustajat. Kokoomuksesta lähtöisin oleva aktiivimalli on nyt saatu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkinen valta ( hallitus, eduskunta, kuntien päätöksenteko ) tulisi pitää kokonaan erillään ay-liikkeen toiminnasta ja toisin sanoen ay-liikettä ei saa missään nimessä ottaa mukaan vaikuttamaan julkiseen päätöksentekoon ja lainsäädäntään. Kolmikanta tulee kieltää.

A-liike voi toimia aivan vapaasti päätöksenteossa työmarkkinoilla sopien sille kuuluvista asioista yhdessä työnantajien kanssa. Ay-liikkelle ei kuulu verovapaus, eikä verovapailla rahoilla tehtävä liiketoiminta. Ay-liikkeelle ei kuulu myöskään tarkoituksellinen vaurastuminen.

Poliittiset lakot avat laittomia ja kielletyjä.

Näin Britanniassa.

Mikä olisikaan kehitys, jos Suomessa valtiovaltaa käyttäisivät vaalikauden ajan SDP, SAK ja Vasemmistoliitto ? Juuri tämän takia ay-liike tulee sulkea parlamentaarisen päätöksenteon ulkopuolelle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Emmi, kirjoitit hyvän blogin aiheesta ja sait kommenttien tulvan aikaiseksi. Ajateltavaa riitti myös niille, joiden mielestä tämä kolmas valtamahti on sopiva kaivaa esille omaa poliittista vaikutusvaltaa korostamaan.

Koko aktiivimallikohu lähti liikkeelle SDP:n profiilin nostosta. Aktiivimallille nousi luontaista vastustusta. SDP kävi kiinni tähän kuin sika limppuun. Hallitus näytti syöttäneen suoraan lapaan. Siivelle tuli myös Vasemmistoliitto ja Vihreät ja erityisesti Vihreiden siipeily ärsytti SDP:tä.

Ay-liike tarvittiin mukaan siksi, että SDP sai omaa asemaansa korostettua. SAK on SDP:n kassara.

Oli hassua, kuinka A. Rinne eilen puolustautui ja kertoi, ettei SDP voi sille mitään, jos ihmiset innostuvat osoittamaan mieltään! Rinne puhuu puuta heinää: ei montaa ihmistä olisi mieltään tullut osoittamaan, jos SAK ei olisi SDP:n kassaraksi ryhtynyt.

Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, että tämä SDP-SAK -mafiatouhu on demokratian kannalta tuhoisaa. Siinä pilataan koko maamme poliittinen kulttuuri. Ääni SDP:lle on ääni SAK:lle. Työttömillä ei tässä valtapelissä ole kuin hyväksikäytettävän osa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, että tämä SDP-SAK -mafiatouhu on demokratian kannalta tuhoisaa"

Tätä tulisi ajatella monien ulkomaisten kokemusten kautta. Siitä ei seuraa koskaan mitään hyvää, kun ay-liike luikertelee omalla puolueellaan demokraattiseen parlamentaariseen päätöksentekoon. Tässä tapauksessa tämä puolue on SDP.

Toni Rintala

"On hullua, että ammattiyhdistysliikkeillä on ilman kansan mandaattia oikeus käyttää näin suurta poliittista valtaa."

Nythän tämä on kansasta lähtöisin ja AY-liitto hyppäsi mukaan samaan kelkkaan.

Käyttäjän EmmiKurkela1 kuva
Emmi Kurkela

Mutta kai ymmärrät ettei voida puhua varsinaisesti kansan mandaatista kun minkäänlaisia vaaleja ei asiasta ole käyty. Toisin kuin eduskuntavaalit, joten voidaan sanoa että hallituksella on kansan mandaatti kun se nauttii eduskunnan luottamusta.

Toni Rintala

"Mutta kai ymmärrät ettei voida puhua varsinaisesti kansan mandaatista kun minkäänlaisia vaaleja ei asiasta ole käyty"

Käsittääkseni juuri vaaleilla ne 600 edustajaa on sinne jäsenliittojen hallintojen jäseniksi valittu. Nyt puhutaan nimenomaan työssä käyvästä kansasta, joka vaatii toimia ja painostaa vaatimustaan mielenilmaisulla!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Aikamoiseksi menee Rintalalla akrobatia asiaan liittyvän sisällön veivaamisen osalta, kun kansan antamasta mandaatista puhuttaessa viittaa yksittäisten liittojen jäsenvaaleihin ja ~600 edustajaan.

Vuonna 2015 kansan eduskunnalle ja hallitukselle antama mandaatti on ilmeisen toissijainen juttu :)

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #18

"kansan antamasta mandaatista puhuttaessa"

Niin, sinä (sori, siis Emmi) puhui kansasta. Minä korjasin, että kyse on työssä käyvistä. Tästä voi päätellä, että nykyhallitusta äänesti lähinnä työttömät ;)
Ja yrittäjät/esimiehet.
Työssä käyvät duunarit nousivat vastustamaan.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #19

SAK:n hallitus koostuu kahdestakymmenestä ihmisestä. He toki ovat työssäkäyviä duunareita (?) mutta Rintalan väite "kansan" järjestämästä lakosta on aivan päätön.

Kansalaisaloite jossa esitetään aktiivimallin purkamista on kerännyt eduskunnan käsittelyyn oikeuttavan määrän nimiä. SAK:lle tuli kiire omia aloite ja järjestää mielenilmaus. SAK:n hallitus päätti 15.01.18 kuukausittaisessa kokouksessaan kutsua jäsenliittojen päättäjät Messukeskukseen ja siitäkös riemu on ratkennut.

Mielestäni ei ole ollenkaan riemukasta että ay-liike pilaa usean ihmisen perjantain (ja mahdollisesti tulevaisuuden) jotta pääsisi omimaan kansalaisaloitteen itselleen.

Ay-liikettä ei voi puolustaa tässä tapauksessa väittämällä lakon olevan kansasta lähtöisin. Sitä se ei ole vaikka kuinka hehkuttaisi kansalaisaloitetta. Väitteen esittäjät omivat SAK:n hallituksen poliittisen pelin tuloksena syntyneen lakon ja väittävät että se olisi "kansasta lähtöisin."

Onhan se varmaan mahtava fiilis kun voi perjantaina mennä torille ja luulla olevansa asian järjestänyt taho. Samalla lailla voi mennä töihin ja fiilistellä sitä kuinka allekirjoittamalla työsopimuksen on luonut firman jolle tekee töitä.

Rouvinen ja Cichoraki kirjoittavat Puheenvuorossa blogeissaan samasta asiasta:

http://elisacichoracki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25021...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #37

"Rintalan väite "kansan" järjestämästä lakosta on aivan päätön."

En minä ole niin väittänyt??
Minä puhun työssä käyvistä. He ovat vahemmistö kansasta. Kansan lakosta puhui Emmi viestissä 11. Taisin tosiaan mainita sen itsekin viestissä 12., siis Emmin jälkeen, että kansasta lähtöisin. Mutta käytin siinä Emmin jo käyttämää ilmaisua.

"Mielestäni ei ole ollenkaan riemukasta että ay-liike pilaa usean ihmisen perjantain (ja mahdollisesti tulevaisuuden) jotta pääsisi omimaan kansalaisaloitteen itselleen."

Sinä näet sen omimisena, muut näkevät sen tukemisena. Se, että lähtee mukaan, ei tarkoita aina omimista ;)

"Onhan se varmaan mahtava fiilis kun voi perjantaina mennä torille ja luulla olevansa asian järjestänyt taho."

Nyt tuli jo iso olkiukko.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #39

Jos ajatellaan että liittojen jäsenet ovat lakon takana niin näitä järjestäjiä löytynee noin 200 000 äänikoikeuttaan viime vaaleissa käyttänyttä.

Jos ajatellaan että lakko on lähtöisin kansalaisaloitteesta niin silloin mukana ovat myös työttömät koska heitäkin varmasti on allekirjoittaneiden joukossa.

Tosin kumpikaan taho ei ole lakon takana vaan SAK:n hallitus. Kansasta tai työssäkäyvästä kansasta lähtöisin oleva lakko on saman sarjan ajatus kuin että aktiivimalli on kansasta, koko äänestävästä kansasta, lähtöisin.

Olkiukkoa voisit vähän vielä avata? Siis että jos olen sitä mieltä että lakko on (työssäkäyvästä tai ei) kansasta lähtöisin ja menen siihen ryhmään kuuluvana mielenilmaukseen niin eikö minulla voi olla ihan mahtava fiilis jos luulen saaneeni aikaan koko touhun (kansasta, työssäkäyvästä tai ei, lähtöisin)?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #42

"Tosin kumpikaan taho ei ole lakon takana vaan SAK:n hallitus."

Mutta hallituksen takana on jäsenistö. Heiltä on tullut painetta hallitukselle, joka siirtää paineen ylöspäin toteutettavaksi toimeksi.

"eikö minulla voi olla ihan mahtava fiilis jos luulen saaneeni aikaan koko touhun"

Tietysti paikalla olevat ovat niitä, jotka saavat mielenosoituksen aikaan. Ilman heitä ei mielenosoitustakaan olisi. Kyllä heillä on oikeus ajatella, että he ovat saaneet sen mielenosoituksen aikaan olemalla paikalla ja olemalla osa mielenosoitusta.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #43

Tarvitaan siis kummatkin; hallitus ja jäsenistö. Olen samaa mieltä siitä että mielipiteisiinsä on kaikilla oikeus. Tuossa vielä hieman eri näkökulmaa asiaan:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250185-m...

Kiitos ajatusten vaihdosta.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki Vastaus kommenttiin #43

Ihan bussikyydillä maakunnista "mielenilmaukseen".

Ei ihan kansan demokratiaa vaan ihan aitoa kansandemokratiaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Minä en ole noussut vastustamaan. Kukaan ei kysynyt, olenko minä asiasta mitä mieltä.

SAK:n johto nousi vastustamaan SDP:n pyydettyä siltä selustatukea. Jäsenistön mielipiteestä kukaan ei ole ollut kiinnostunut, kansan mielipiteestä puhumattakaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #16

Niistä 600 jäsenliittojen hallintojen jäseniksi valituista ei yksikään ole demokraattisesti valittuja. Vaatii ensinnäkin olla jäsen, että voi osallistua vaaliin ja toisekseen jäsenistökin valitsee yksittäisiä valtuutettuja, johtajistoa ei valita demokraattisesti.

Puhut nyt yhdistyksen jäsenistöstä, et kansalaisista. Eduskunta edustaa kansaa, yhdistykset korkeintaan jäsenistöään. Voisiko sinun mielestäsi esimerkiksi Marttaliitto kannustaa ihmisiä työnseisaukseen oman jäsenkuntansa tilanteen korjaamiseksi. Marttaliittoon kuuluvat bussikuskit jättävät työhön tulematta kun villalangan kuluttajahinta karkaa liian suureksi? Lionsklubin organisoima kaikkien sen jäsenten työstä ulosmarssi lienee sitten myös mahdollinen?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #52

"jäsenliittojen hallintojen jäseniksi valituista ei yksikään ole demokraattisesti valittuja."

Jo on hassu yhdistys, jos ei valita äänestämällä. Miten ne sitten valitaan? Kyllä esim. Insinööriliiton pj ja hallitus valitaan syyskokouksessa äänestämällä, kuten tapahtuu muissakin yhdistyksissä. Miten ne sinun mielestäsi valitaan?

"Voisiko sinun mielestäsi esimerkiksi Marttaliitto kannustaa ihmisiä työnseisaukseen oman jäsenkuntansa tilanteen korjaamiseksi."

Tietysti voi. Meillä Hyvinkäällä Hyrian opettajat marssi hiljattain ulos kesken päivää juuri vaikuttaakseen omaan ja opiskelijoiden tilanteeseen:
https://www.aamuposti.fi/artikkeli/586560-juuri-ny...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #55

Demokratiassa jokaisella kansalaisella on ääni. Ay-johtoa ei valita kansanäänestyksellä. Äänioikeutettuina on vain jäsenistö. Jäsenäänestyksessä ei valita johtoa, vaan valtuuston jäseniä. Nämä valtuutetut valitsevat johdon.

Päätöksiäkään tehdä demokraattisesti, vaan ay:n johtamismalli on puhtaan autoritäärinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #91

Niemeläinen sotkee edustuksellisen demokratian autoritäärisyyteen joka kai meillä tunnetaan pikemminkin kovinkin haluttuna vahvana johtajuutena.

Toisaalta olen itse ollut pitkään jäsenenä a-yhdistyksessä jonka säännöissä vaadittiin jäsenäänestystä lakkoon osallistumisesta. Vasta kun työnantajalle ei sopinut paikallinen sopiminen vaan vaati meitä osaksi laajempaa TES:sta, me jouduimme taipumaan edustukselliseen päätöksentekoon tuossakin asiassa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

"kansa", eli reilu satatuhatta suomalaista antoi äänensä aktiivimallin purkamisen puolesta. Mutta AY-liike organisoi tämän lakon. Turha hämärtää vastuita ja yrittää väittää AY-liikkeen tekemisiä joksikin kansan tahdoksi, kun ei mitään vaaleja ole käyty.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Muutama vuosi kansalaisaloitteita, jokunen kynnyksen ylittänyt ja tämä on yksi suosituimpia. Kansa (se tällaisessa aktiivinen osa ja siten ilman lainausmerkkejä, joita virheellisesti käytit) siis antoi kuin antoikin aloitteelle tukensa.

Mitä ammattiyhdistysliikkeeseen tulee, perin hampaaton ja ylikonsensushenkinen liike tekee mielestäni viimein jotakin oikein toimimalla aktivoitavan, työttömän ja prekaarin puolesta. Kuka tahansa voi milloin tahansa olla aktivoitava, työtön, prekaari. Perustuslaki ja sen tulkinta ei ole este - nehän ovat vain paperia ja mustetta tai bittejä jossakin. Jokin vuosi sitten Italiassa nimettiin (osin leikillisesti, vaikka asia onkin vakava) tuorein suojelupyhimys ja hänen nimensä on San Precario. Yhteiskunta on niin vahva kuin sen heikoin lenkki.

Luepa: Mona Mannevuon kolumni: Aktivointi ja valvonta kertoo, ettei valtio luota enää ihmiseen - https://yle.fi/uutiset/3-10051368

Lopuksi: otsikkoosi olet luonnollisesti oikeutettu, riippumatta siitä että valintasi kertoo vain sinusta, ei otsikoinnin kohteesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ay-liikkeen kasvojen kohotus on kyseessä, kyllähän jokainen tietää, että aika vähän ay-liikettä oikeasti kiinnostaa työttömän asema.

Ay-liike on erittäin tarpeellinen ja sitä tarvitaan vastaisuudessakin, työntekijälle ay-liike on erittäin merkittävä valvoja, kun puhutaan työsuhteiden ehdoista.

Ihan toinen juttu sittten, on, että ay-liikkeen pitäisi pysyä lestissään ja todella keskittyä siihen, mikä on sen tehtävä, hieman vähemmälle asuntosijoittaminen ja politikointi ja ymmärrystä työn muuttmiselle, niin silloin asiat ikkuhiljaa voisivat jopa parantua.

Hallitus vois myös pysyä lestissään, ihan samon kuin demaritkin. Työehdot neuvotellaan eri pöydissä, eikä sinne kaivata valtiovaltaatai puolueita sorkkimaan.

Poliittiset lakot ovat lapsellisia, populismia huipussaan, irtopisteiden keruuta, joilla ei yhtään työntekijän ja työttömän asiaa paranneta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitä Margaret Thatcer teki saatuaan vaalivoiton v. 1979 ?

Britannian talous oli tärviöllä ammattiliittojen Labourin tuella järjestämien pitkällisten jo 1960-luvulta jatkuneiden lakkojen takia, joiden seurauksin suuri osa maan teollisuutta oli kadonnut maasta ikiajoiksi.

Thatcher pani vaalimandaatillaan ay-liikkeen kuriin ja maahan luotiin mm. uusi lainsäädäntö lakkoilun hillitsemiseski. Samalla Thatcher erotti pysyvästi hallituksen toiminnan kokonaan eroon irti työmarkkinoista ( kolmikanta ). Tämä siitä syystä, että Labour oli puolueena ajanut vuosien ajan kaksilla vankkureilla vallankäytössään ajaen maan talouden liki perikatoon ja liki IMF:n syliin. Toiset vankkurit olivat Labourin valta parlamentissa ja toiset olivat ay-liikkeen valta Labourissa, että parlamentissa.

Thatcher nosti maan talouden jaloilleen liki perikadosta, eikä Labouria äänestetty hallitusvastuuseen kahteen vuosikymmeneen.

Britanniaa kutsuttiin v. 1979 Euroopan sairaaksi mieheksi. Saksaa kutsuttiin samalla nimellä 2000-luvun alussa. Nyt nimityksen ovat perineet Suomi ja Ranska. Ruotsillakin oli aikanaan kunnia olla se Euroopan sairas mies.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Alatko sä ihan oikeasti vertaamaan johonkin Englantiin, joka Suomeen verrattuna monissa asioissa täysi takapajula?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #48

Ei, vaan yritin tuoda esille sen, mihin se tie johtaa, jos ay-liike ja hallitus ovat yhtä, kuin maan hallinto ja päätökseteko. Tätähän on kokeiltu monissa maissa poikkeuksetta huonoin tuloksin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

Onnetonta on päätökenteko ollut nyt kun hallitus ja työnantajat ovat yhdessä työntekijöitä vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansalaisaloite on kansan antama mandaatti. Miten muka kansalla olisi mahdollisuus järjestää asiasta vaalit? SAK ei välitä kuin johtajiensa palkoista ja etuuksista.

Toni Rintala

Nyt on mukana myös Pro, PAM, Insinööriliitto, Sähköliitto,..

"Pro osallistuu mielenilmaukseen Helsingissä 2. helmikuuta ja kannustaa jäseniään osallistumaan"
"SAK järjestää Helsingin Senaatintorilla 2.2. klo 11 alkaen mielenosoituksen aktiivimallia vastaan. Myös PAM on mukana!"
"Insinööriliitto osallistuu 2. helmikuuta Senaatintorilla työttömyysturvan aktiivimallia vastaan suunnattuun mielenilmaisuun ja suosittelee myös jäsenilleen osallistumista."
"Sähköliiton hallitus on päättänyt toteuttaa kaikkia jäseniään koskevan poliittisen mielenilmauksen/työnseisauksen.."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Liittojen johto on päättänyt, että niiden jäsenistö toteuttaa työnseisauksia ja lakkoja. Ei jäsenistön kantaa ole kyselty.

Toni Rintala

"Liittojen johto on päättänyt, että niiden jäsenistö toteuttaa työnseisauksia ja lakkoja. Ei jäsenistön kantaa ole kyselty."

Ja tiedät varmasti, että jäsenistön kantaa ei ole kyselty?

Meidän liitto kyselee näistä tarvittaessa aina! Ja kerran vuodessa kyselee ihan vaan kyselemisen ilosta. On se hassu liitto, jos ei lainkaan kysy jäsenistönsä mielipiteitä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Esimerkiksi Turun sisäisistä linja-autovuoroista ajetaan perjantaina suurin osa. Tämä SAK:n ja vasemmiston profiilinkohotus taitaa vähän ontua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://sosialismi.net/wp-content/uploads/2008/08/m...

Latinan kielinen alkuperäissana "capitalis" tarkoitti aikoinaan kirjaimellisesti pääomaa - tarkemmin ottaen omistettavan karja- tai orjalauman päälukua...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jarmo & co!

"Kansalaisaloite on kansan antama mandaatti".

Kansalaisaloitettahan ei ole alunperin tarkoitettu vaikuttamiskeinoksi, johon voi vain jättää vastustavan mielipiteensä jostakin hyväksytystä laista - kuten tässä "Kumotaan HE 124/2017" 130 000 allekirjoitusta kerännessä aloitteessa on tehty - vaan kansalaisaloitteen sisältämän idean tai lakiehdotuksen perusteella aloitetaan valmistelu uudesta laista.

Tässä alla kansalaisaloite, joka jatkaa siitä, mihin HE 124/2017 -kumoamiseksi tehty kansalaisaloite päättyy:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Onneksi paperiteollisuuden työsulku 2005 ei haitannut lainkaan Suomen vientiä.

Työntekijät ja työttömät eivät voi tehdä kuten rikkaat, eli ostaa mediaa ja puolueita poliitikkoineen sekä ajatushautomoita huutamaan asiaansa lööppeihin. Ainoa keino painostaa päätöksentekijöitä on kieltäytyä yhteistyöstä, mikäli he eivät noudata tehtyjä sopimuksia.

Hallitus osti työrauhan ja KiKyn tuomat heikennykset työehtoihin lupaamalla, ettei työttömien asemaa heikennetä. Nyt se petti tuon lupauksen ja suunnittelee jatkotoimia. Miksi ammattiliitot pidättäytyisvät työtaistelutoimenpiteistä, kun näköjään voimankäyttö on ainoa kieli, mitä hallitus ymmärtää ja kuuntelee?

"The money speaks for money, the Devil for his own, who comes to speak for the skin and the bone? What a comfort to a widow, a light to a child, there's power in a Union."

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Se toki oli tyhmää hallitukselta, että luvattiin jollekin ulkoparlamentaariselle voimalle höpöjä tilanteessa, jossa Suomen kansantalous on aivan hiuskarvan varassa. Jos seuraava notkahdus tulee ensi vuosikymmenen alussa, niin Suomi kyykkää aivan ennen näkemättömällä tavalla. Silloin ei turvassa ole kuin AY-patruunat.

Lakko on typerä juuri siksi, että sen aiheuttama haitta ei kosketa hallitusta, vaan työnantajia ja muita viattomia sivullisia, jotka eivät voi asiaan vaikuttaa. Tästäkin jo kirjoitin, mutta useimmat ilmeisesti valitsivat olla lukematta argumenttejani.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sammallahti kirjoittaa työnantajista sivullisina. Väärin. Hallitus toteuttaa nimen omaan EK:n ohjelmaa kurittaessaan työllisiä ja työttömiä. Onhan hallitus osoittanut olevansa EK:n poliittisen osaston toimeenpaneva komitea. Niinpä hallitukseen ja sen ajamiin päätöksiin vaikutetaan nimen omaan vaikuttamalla sen taustavoimiin eli EK:on joka on työnantajien ja kapitaalien omistajien edunajaja. Toivottavasti siellä otetaan opiksi, että ihan mikä tahansa ei mene läpi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #63

Onko näille salaliittoteorioille mitään katetta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Jospa Sammallahti ehtisi seuraamaan ihan käytännön politiikkaa niin hän huomaisi itsekin mistä hallituksen "hienot" ajatukset tulevat.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Eli olisi pitänyt vain hiljaa hyväksyä että hallitus valehteli kun sopi, ettei lisäheikennyksiä tehdä tällä vaalikaudella? Näiden sammallahtien kunnioitus sopimuksia kohtaan näkyy olevan nolla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Niin, ikävä kyllä hallitusta tuskin voi taivuttaa potkimalla työnantajia ja yrityksiä nilkoille. Miten tämä pointti on mennyt varmaankin puolelta kommentoijista täysin ohi?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Lukaisepa Tere tuosta pari kappaletta ylempää Myyryläisen teksti, niin saat vastauksen. Kun EK käskee hypätä, niin nykyinen hallitus hyppää.

Siksi mielenosoituksen vaikutusten pitää kohdistua juuri näin!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #79

Onko näille salaliittoteorioille mitään katetta? Ensimmäistäkään faktaa väitteen tueksi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Osaisitko Mikkola kertoa, kuinka paljon julkisia menoja on leikattu / heikennetty tällä vaalikaudella ?

Jyrki Tikkakoski

Kovin on lyhyt näköistä tämä mekkalointi yhdestä lakosta. Paljon pahempaa on tulossa jos pidemmälle ajattelee ja jokaisen lasten vanhemman pitäisi päätään siihen vaivata.
On selvää, että tilanne on kestämätön mikäli olisi töitä tarjolla mutta ei löydy tekijöitä. Jokainen yksinäinen henkilö pitäisi muuttaa mikäli toisella paikkakunnalla olisi töitä tarjolla. Niin on tehty kautta aikojen.
Itse muutin työuran aikana viisi kertaa, joista kaksi oli sellaista, että vaihtoehtona olisi ollut työttömyys.
Mutta jokainen ymmärtää, että tilanne on perheellisellä aivan toinen, mutta tokihan on niidenkin muutettava mikäli se on mahdollista. Järjetöntä kuitenkin on töihin pakottaminen mikäli yksinkertaisesti niitä ei ole.

Mutta se isompi ongelma mitä nyt tapahtuu/ajetaan tulevaisuuteen, kuitenkaan mitään salaliitto teorioita keksimättä, on selkeästi näkyvissä. Tässä vaiheessa ei tarkat luvut ole olennaisia.
Meillehän on nyt tullut 2015 alkaen karkeasti 40 000 uutta "asukasta", joista on vajaa 15 000 missä lie? Palautettu, palannut, kadoksissa etc.
Ennestään meillä oli n. 20 000 tulokasta, joista on karkeasti 15 000 työtöntä.
Montako miljardia euroa lienee "palanut" tähän mennessä? Ja lisää velkaa otetaan.
Näihin kun lisätään syntyperäiset työttömät niin selvää on ettei työpaikat tule mitenkään riittämään kaikille.
Ei nyt, eikä tulevaisuudessa.
Jos nykyinen hallitus edes haluaisi tilannetta rauhoittaa ja keksiä ratkaisua, niin tokihan olisi ensimmäinen tehtävä laittaa rajat kiinni edes väliaikaisesti. Jokainen ymmärtää, että tilannetta ei mitenkään voi parantua kun luku- ja kirjoitustaidottomia tulee koko ajan lisää.
Tämä väistämättä johtaa siihen, että työpaikoista tulee olemaan tulevaisuudessa järkyttävä kamppailu. Sillä työttömien turvaa ei tule enää monia vuosia olemaan. Synkkä kuva lastemme kannalta, eikö totta?
En minä ole niin viisas, että olisi ratkaisuja ongelmiin, mutta niihin viisaampiin luotan ketkä sanovat, että nykyinen maahanmuutto politiikka on täysin kestämätön. Siihen ei tosin tarvitse ruutia tai pyörää keksiä uudelleen. Ei auttaisi vaikka maahamme tulisi osaavia kielitaitoisia ammattilaisia.

Nykyinen hallitus ei edes yritä ratkaista ongelmaa, mieluummin antaa vain raippaa niille joille pystyy.
Tilanteesta hyötyvät saivat vielä omistamansa median sekä ajattelemattoman kansan avulla mieleisensä presidentin, kuka ei varmasti pure ruokkivaa kättä.
Minua ei enää ongelma koske, mutta jälkeläiseni puolesta olen erittäin huolestunut. Ei koulujakaan iän kaiken voi käydä.
Seuraavat kansanedustaja vaalit ovat todella tärkeät ja toivottavasti kansalaiset heräävät ja ymmärtävät vaihtaa ainakin hallituksen. Nykyisillä hallitus puolueilla ei ole aikomustakaan korjata tilannetta.
Kait nyt jokainen ymmärtää ettei tämä "nousukausi" ole heidän tekemisistä kiinni?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli hallitus olisi halunnut vaikuttaa positiivisesti se olisi sanonut Kelalle ettei aktiivisia työttömiä kannata rangaista lyhyestä palkkatyöstä lopettamalla päivärahanmaksu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Samaten voisimme kannattaa tätä kansalaisaloitetta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810. Se toisi aktiivimalliin aitoa kannustavuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hallitus on varmasti kuullut kymmeniä asiantuntioita myös Kelasta tämän asian tiimoin, kuten lainvalmisteutyössä on tapana ollut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tiedämme että on kuullut, mutta onko välittänyt näistä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tere kirjoittaa juuri niin kuin kokoomuslaisen tuleekin. Se hänelle suotakoon. Minä olen eri mieltä, ja sekin suomalaisessa demokratiassa sallittakoon. Mielestäni muidenkin kokoomuslaisten tulisi olla yhtä rehellisiä mielipiteissään kuin Tere. Köyhä ja hikinen työntekijä on eri "rotua"?

Mutta eihän sieltä suunnalta yleisesti voi muuta odottaa kuin sumutusta. Ollaan niin kansan puolella, kun meissä kaikissahan asuu pieni demari:-( Tähän saakka se on onnistunut, mutta tuskin enää kovin kauan. Ihmisten silmät ovat alkaneet avautua.

Ay-liikkeen vertaaminen mafiaan oli kuitenkin niin suuri ylilyönti Tereltäkin, että edellytän kyllä vähintäänkin anteeksipyyntöä, mikäli sinulla on vähänkään kunniantuntoa! Ei nyt ehkä tarvita sitä Saulin peräämää aktiivista katumista:-)

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minä en tiedä, kuka puhuu köyhistä ja hikisistä työntekijöistä? Olen itsekin työntekijä, mutta en kusisi työnantajani pakkiin vain siksi, että eduskunnassa perseillään. Ei, minusta työntekijä ei ole mitään eri rotua, vaan yritän nimenomaan saada ihmiset tajuamaan, että tällainen toiminta ei auta varsinkaan työntekijöitä.

Mitään anteeksipyyntöjä en tule esittämään käyttämistäni vertauskuvista, ellei sellaiseen esitetä perusteluita.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

#75

Jaa-a

"köyhä ja hikinen työntekijä"

ja varmaan "kansan verta juovat" - kapitalistit?

Eespäin, eespäin tiellä taistojen...

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Jotenkin noin sinä tuota tekstiäni tulkitset:-)

Minä kun taas olen kuullut ihan elävän kokoomuslaisen juuri noin sanovan:"En kulje bussilla, koska siellä haisee duunarin hiki!"

Että sellaisia kansan puolella olijoita!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lakkohan se on tämäkin. Todellisuudessa kurjien aikojen tultua SAK ei välitä pätkän vertaa yhteiskunnan huonompiosaisista tai köyhistä, vaan vastuu tästä jää poliittisille päättäjille.

Mitä tiukemmin ay-liike pitää kynsin hampain kiinni omista eduistaan kutistuvissa talous- ja elintaso-oloissa, sitä surkeampi on yhteiskunnan heikompien kohtalo.

Tässä tämän päiväisessä poliittisessa lakossa empaattinen SAK ikään kuin itkee krokotiilin kyyneleitä. Köyhistä ja huono-osaisista huolehtiminen ei ole koskaan ollut lähellä ay-liikkeen sydäntä, vaan nytkin järjestetty poliittinen ooppera on vain ja ainoastaan poliittista teatteria vasemmisto-opposition hyväksi hallitusta vastaan.

Talouden kurjistuttua valtaapitävät joutuvat leikkaamaan julkisia menoja. Julkisissa menoissa on kaksi pääluokkaa - sosiaaliturva ja julkisen sektorin palkat ja eläkkeet. Leikataanko julkisen sektorin ja ay-väen palkkoja ja eläkkeitä ensimmäiseksi, vai iskeekö höylä tällöin sosiaaliturvaan ?

Tämä Sipilän hallitus ei ole leikannut eikä tule leikkaamaan mitää, vaan julkiset menot kasvavat edelleen kokonaisuudessaan. Toki jos julkisen sektorin palkkoja tai eläkkeitä parannetaan, maksumies on yleensä veronmaksaja ja huono-osainen sosiaaliturvan saaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset