Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

On vuoden paras aika erota kirkosta

Mikä tahansa hetki on paras aika erota järjestäytyneestä uskonnollisesta liikkeestä, mutta eroamalla ennen vuodenvaihdetta saat bonuksen, eli vältyt ensi vuoden kirkollisverolta.  Tämä tarjous on voimassa aina kunkin vuoden viimeiseen päivään asti. Jo 2000 euron kuukausituloilla maksat kirkolle karkeasti arvioiden 200-400 euroa vuodessa. Merkittävän rahasumman säästäminen on tietysti se ilmiselvin syy, mutta mitä muuta hyötyä kirkosta eroamisessa sitten on?

Asiaa voidaan lähestyä analogian kautta: Kuvittele Suomi, jonka julkisrahoitteisissa kouluissa opetettaisiin saatananpalvontaa oppiaineena. Vanhempiensa Saatanan seurakuntaan liittämät alakoululaiset olisivat velvoitettuja käymään kuusi tuntia viikossa läpi saatananpalvonnan oppirakennelmaa ja historiaa. Perjantaiaamuisin piltit vietäisiin koulun liikuntasaliin aamunavaukseen kuulemaan paikallisesta seurakunnasta tulleen noidan tai nekromancerin ilosanomaa Saatanan ylivertaisuudesta. Yläkouluissa ja lukioissa keskusradiosta kuuluisi Luciferin ylipapin tai maguksen tulkintoja Mustaan Raamattuun kätketyistä viisauksista.

Juhlapäivisin lapset vietäisiin mustaan temppeliin tai uhrilehtoon kuuntelemaan myyttejä Valontuojasta, ylistämään Saatanaa sekä laulamaan ylistyslauluja herrallemme Perkeleelle. Opetushallituksen avulla peruskouluihin lanseerattaisiin ”Sielunvihollisvisa”, jonka myötä äidinkielentunneilla kirjoitettaisiin runoja Perkeleestä, kuvaamataidossa piirrettäisiin kuvia demonien riivaamista sieluista ikuisessa kadotuksessa ja liikuntatunneilla harjoiteltaisiin vuohiaskellusta black metallin tahtiin. Ensimmäisistä kesätöistään lähtien lapset ja nuoret olisivat velvollisia tilittämään Saatanan seurakunnalle veroja, joilla maksettaisiin ammatti-saatananpalvojille leveä elämä.

Voit vapaasti vaihtaa ajatusleikissäsi saatananpalvonnan tilalle minkä tahansa aatteen tai uskonnon. Kokeilkaa kuvitella Suomea, jossa lapset alistettaisiin samanlaiselle aivopesulle kommunismin, islamin, kokoomuslaisuuden, kapitalismin tai vaikka rokotusvastaisuuden suhteen.

Kirkkolaitoksella on myös lakiin kirjattuja erityisoikeuksia, joita sillä ei tulisi olla. Esimerkiksi vastasyntynyt lapsi voidaan liittää kirkon juridiseksi jäseneksi vanhempien päätöksellä, jonka seurauksena lapsi on lain mukaan velvoitettu maksamaan kirkolle veroja ja osallistumaan peruskoulussa aatteelliseen opetukseen. Edes lasten vanhemmilla ei ole oikeutta lastensa omaisuuteen, mutta kirkkolaitoksella on.

Kirkkolaitos vastustaa uskonnonvapauden toteutumista mm. tunkeutumalla julkisiin oppilaitoksiin ja julkishallinnon toimintaan. Esimerkiksi Ylen taannoin tekemässä kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että lakiin kirjattua oikeutta kieltäytyä osallistumasta uskonnon harjoittamiseen ei kunnioiteta isossa osassa maamme kouluja. Aito uskonnonvapaus tarkoittaisi sitä, että kirkkolaitoksen yhteiskunnallisten erioikeuksien pitkä jatkumo lopetettaisiin epäoikeudenmukaisena.

Järjestäytyneet uskonnot ovat myös yhteiskuntamme laajuisia kiusaamiskoneistoja. Autoritääriset, ylhäältä johdetut uskonnolliset yhteisöt ovat vuosituhansia ylläpitäneet sosiokulttuurista pelon ilmapiiriä, joka on luotu puhumalla kadotuksesta ja Jumalan vihasta sekä sallimalla sosiaalinen eristäminen ja kiusaaminen psykologisina painostuskeinoina.

Jos vaikkapa jossain ministeriössä johtajat yksikantaan ilmoittaisivat, että meillehän ei sitten naisia tänne oteta töihin eikä varsinkaan johtajiksi, niin raastuvassa oltaisiin alta aikayksikön. Yksikään uskonnollinen johtaja ei varmasti kehtaisi julkisesti puoltaa sukupuolisyrjintää saati muuta koulu- tai työpaikkakiusaajien toimintaa. Paitsi tietysti silloin, kun puhutaan seksuaalivähemmistöjen yhteiskunnallisista oikeuksista, naispappeudesta, muista uskontokunnista tai taistellaan muuten vain oman perusteettoman yhteiskunnallisen erityisaseman puolesta. Silloin valehtelu, mustamaalaaminen, kiusaaminen ja sosiaalinen eristäminen muuttuvat näille laupeuden lähettiläille hyväksyttäviksi keinoiksi pitää kiinni omista erioikeuksista.

Kaikista naurettavin on väite, jonka mukaan Suomessa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan. Valtiossa, jossa uskonmenot ovat näkyvä osa julkishallinnon toimintaa, jossa valtio on uskontokunnille verorahaa keräävä välikäsi, ja jossa yhdelle uskontokunnalle on annettu erioikeuksia laatimalla sille aivan omat lait, ei kirkkoa ja valtiota ole erotettu. Tässä valossa Suomi muistuttaa enemmän teokratiaa kuin sekulaaria demokratiaa.

Tietyille uskontokunnille ojennetut erioikeudet niin julkisrahoitteisissa kouluissa kuin muuallakin yhteiskunnassa ovat yksinkertaisesti väärin ja niistä tulisikin luopua välittömästi. Tämä ei ikävä kyllä tapahdu ennen kuin eri uskontokuntien jäsenmäärä tippuu merkittävästi, ja juuri siksi kirkosta eroaminen on helpoin, merkittävin ja hyödyllisin tapa vaikuttaa asiaan.

Kun meitä suomalaisia on lapsuudesta asti aivopesty kirkon jäsenyyden autuaaksi tekevään voimaan, niin monen on varmasti vaikeaa päästää ajatuksesta irti. Omaa erohakemustani vuonna 2005 lähettäessäni temppu tuntui isolta hypyltä tyhjän päälle, mutta aika todisti huoleni täysin turhiksi.
Kirkosta tai muusta organisoidusta uskonnosta eroaminen ei tarkoita…
…uskostasi, hengellisyydestäsi tai jumalasuhteestasi luopumista, niitä varten kun ei tarvita pappeja tai sinulta rahaa kusettavia pyramidiorganisaatioita.
...auttamisesta tai hyväntekeväisyydestä luopumista. Voit itse asiassa valita avustuskohteesi paremmin, koska kirkon n. miljardin euron vuosibudjetista vain n. 40 miljoonaa euroa meneen suoraan avustustyöhön, josta siitäkin suurin osa on uskonnollista käännytystyötä, kuten lähetys- ja diakoniatyötä.
…suomalaisuudestasi tai suomalaisesta kulttuurista luopumista. Suomalaisten tapojen muuttuessa kulttuurimme ei lakkaa olemasta, vaan se vain muuttuu, tässä tapauksessa vieläpä hyvään suuntaan.
…häistä, hautajaisista, joulusta, muista juhlapyhistä, kummeudesta, kummeista, tai mistään muustakaan suomalaisesta perinteestä luopumista. Uskonnoilla ei ole näihin mitään yksinoikeutta.

Kaikki elämän ilot ja surut on mahdollista kohdata ilman kullalla silatuissa saarantuoleissaan rahaa mankuvaa pappissäätyä. Tuen vetäminen näiltä vääriltä profeetoilta tarkoittaa myös sitä, että muut eivät enää ohjaile moraalisen kompassisi neulaa, vaan sinun pitää itse tietää mihin se osoittaa ja miksi.

Kirkosta eroaminen käy vaivattomasti ja nopeasti eroakirkosta.fi:n nettilomakkeen kautta. Edellä luetellut, yhteiskunnan maallistumisesta seuraavat, edut realisoituvat tulevaisuudessa riippuen täysin siitä, kuinka nopeasti suomalaiset vetävät tukensa kirkon erityisasemalta. Toivottavasti se tapahtuu mahdollisimman pian.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L2P6
http://www.virsivisa.fi/virsipuuhaa
http://yle.fi/uutiset/3-7252972
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19931054
http://evl.fi/documents/1327140/4629794/Seurakuntien+talous+2015+ja+2014...
https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake
http://eroakirkosta.fi/verolaskuri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Noh, noh... kun varasi automaattisesti luterilaiselle kirkolle kilahtaa, niin sielusi taivaaseen vilahtaa... vai miten se nyt meni..

Samoin taisi Luther aikanaan todeta ivallisesti... tosin taisi olla katolilaisista kyse. Niin ne ajat ja tavat muuttuvat, ja toisaalta taas eivät.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"KOMMUNISTI"

*******************

Nyt oli kyllä niin vakuuttavaa argumentointia että melkein harkitsen liittymistä uudelleen kirkkoon ;) mutten kuitenkaan. Jos et luterilainen ole, niin et ole vain Luciferista, vaan suoraan jopa kommunisti? Pistää nyt mielen ylen vakavaksi... aika rankkaa ja ytimekästi, mutta samaan aikaan kummallisen vähäpuheista, tekstiä.

Mika Sarivaara-Satta

Jos olisit vammainen, ja voisit valita maan minne olisit syntynyt, niin mikä olisi ollut valintasi?

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ennen se ero piti tehdä ennen marraskuun loppua jolloinka ei mennyt kirkollisveroa seuraavalta vuodeta terv tepivaari

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Eroa kirkosta" -väki on turhan lähellä "liity kirkkoon" -porukkaa ja muita käännyttäjiä. Itse en kuulu eikä lapseni kuulu kirkkoon mutta en kehoittaisi ketään eroamaan sen enempää kuin liityymäänkään, molemmat osapuolet piirtyvät vähän hihhuleina.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Uskonnonvapauden puolesta, kyllä. Mutta kirkon erityisasema saa minut eroamiseen kehottamisen kannalle.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Jos kirkolla ei olisi perusteettomia yhteiskunnallisia erioikeuksia, en minä tätä videota olisi tehnyt. Mutta kirkkolain mukanaan tuomat indoktrinaatiometodit ja rahan kerääminen jopa alaikäisiltä ovat sellaisia asioita, joista kirkon ei ole pakko luopua ennen kuin siltä loppuu rahat ja jäsenet.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Saatananpalvojat eivät ole tuoneet maahamme lukutaitoa, koululaitosta, yliopistoa, oikeuslaitosta, lainsäädäntöä, jonka pohjana on 10 käskyä.....

Nyt olis hyvä kuulla mitä hyvää saatananpalvonta on saanut aikaan....saatananpalvonnan?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Minusta tuo saatananpalvonta kirkosta eronneiden yhteydessä on reilusti ylilyöntiä. Itse olen eronnut kirkosta mutta esim. jumaluus käsite on minulla neutraalia. Sen kyllä sanon, että mielestäni paavit, piispat ja papit eivät ole minulle jumalallisia. En kuulu mihinkään lahkoon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>Minusta tuo saatananpalvonta kirkosta eronneiden yhteydessä on reilusti ylilyöntiä. ....

ooo

Samaa mieltä, mutta blogisti taisikin esitellä enemmän suurenmoisia mielikuvituslahjojaan kuin muuta

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kristinusko toimi aktiivisesti ja raakalaismaisesti edistystä vastaan satoja vuosia.

"Saatananpalvojat" - tai mikä tahansa muu ryhmä - olisivat voineet nuo mainitsemasi asiat Suomeen tuoda aivan yhtä hyvin. Muslimit, afrikkalaiset, intialaiset, kiinalaiset... sivistys kasvoi monessa sopessa ennen kuin sitä Suomeen tuotiin. Euroopassakaan paavilliset eivät suinkaan olleet ainoa vaihtoehto emmekä olisi polkeneet tyhjää pimeällä keskiajalla jos jokin muu ryhmä olisi päässyt valtaan.

Voit sijoittaa kristinuskon tilalle minkä tahansa porukan, kuvitteellisen tai todellisen, kuten blogissa mainitaan.

10 käskyä eivät ole lakiemme pohjana vaan Ruotsin laki josta keskiajalla jätettiin "taikamenot" ja "epäjumalanuhritavat" pois kristinopin tultua tavaksi. Lainauksissa siksi että myös kristinuskoon kuuluu olennaisesti taikamenot ja epäjumalanuhritavat.

Ennen kristusta Ruotsissa hallitsi Ynglinga-suku joka toi lakinsa mukanaan. Viges Flockar, Vigen Kappaleet, on viimeisen Ynglinga-kuninkaan perua ja Upplannin lain perusta.

1300-luvulla Maunu Eerikinpoika alkoi kokoamaan lakia yhdeksi mutta kristinusko pisti tässäkin kapuloita edistyksen rattaisiin; paavilliset vastustelivat ja työ jäi kesken. Vasta 1442 Kuningas Kristofferin käskystä saatiin koottua yleinen laki kun oli aikansa kuunneltu valituksia siitä että laki oli osittain riimuilla ja osittain uusilla kirjaimilla kirjoitettu eikä sitä oltu koottu yhdeksi.

(valtakunnan kansliakollegin esipuheesta 1734 lakiin)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

>Kristinusko toimi aktiivisesti ja raakalaismaisesti edistystä vastaan satoja vuosia.

ooo

Ei usko toimi, (vajavaiset) ihmiset toimivat.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kristityt jaksavat aina tuoda esiin tuon "laki ja moraali perustuu uskontoon ja 10 käskyyn" argumentin, mutta mihin 10 käskyä perustuu? Itse veikkaan että niin kauan kuin ihminen on elänyt laumassa ja kokenut tunteita, ovat kymmeneen käskyyn sisältyvät kiellot olleet osana ihmisten yleistä moraalikäsitystä. Juutalaispohjaidet uskonnot vain varastivat kunnian itsestäänselvyyksistä, aivan kuten he varastivat pakanoiden juhlapyhät kuten esim. joulun tai pääsiäisen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#12

Aika hyviä elämänohjeita näissä olisi kenelle tahansa. Paljon tuskaa ja hätää olisi jäänyt kärsimättä, jos näitä olisi kyetty noudattamaan:

- Pyhitä lepopäivä.
- Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
- Älä tee aviorikosta.
- Älä varasta.
- Älä tapa.
- Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
- Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
- Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Kieli on vanhanaikaista, mutta eipäs anneta sen hämätä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #16

Normaaleille ihmisille noiden noudattamiseen ei tarvita uskonnollisia latteuksia.

Kiitos evoluution, joka on tehnyt meistä sosiaalistuneita laumaeläimiä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #19

Ateistille kaikki on normaalia.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #22

Ei ole. Taikauskoisuus on epänormaalia.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #23

Taikausko ilmenee rituaaleissa, ja niitä on ollut aina ja kaikkialla, jokaisella, myös sinulla.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #25

Puhu kuule ihan vaan omasta puolestasi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #27

Tapa/tottumus/rutiini <> rituaali

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #29

The rituals habits and routines enabled them to overcome incredible obstacles and leave behind a body of work that will not be forgotten.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #32

Rituaali tarkoittaa uskonnollisen toimituksen tai muun juhlamenon vakiintunutta suoritustapaa tai tällaista toimitusta, varsinkin palvontamenoja. [Wikipedia]

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #34

A ritual "is a sequence of activities involving gestures, words, and objects, performed in a sequestered place, and performed according to set sequence"(Wikipedia)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #37

Taikauskoisuus ei edelleenkään ole kaikkien ominaisuus vaikka rituaali määriteltäisiin noinkin. Kristinusko on taikauskoa, ateismi ei.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #39

Taikauskossa haetaan jumalan/jumalien suosiota erilaisilla rituaalella, mutta kristinuskon rituaalit ovat Pyhyyden kunnioittamista, eivät mielisuosion hakemista varten, joten kristinusko ei ole taikauskoa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #41

Roskaa. "Pyhyyden kunnioittaminen" on taikauskoa. Tyhjän palvontaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Se, että miekkalähetys toi mukanaan myös pari sinällään hyvää asiaa, ei oikeuta epäoikeudenmukaisuutta. On niitä yliopistoja, lukutaitoja ja oikeuslaitoksia kehittynyt kristillisen maailman ulkopuolellakin.

Mika Sarivaara-Satta

Kaikki varsinainen kehitys on kuitenkin tapahtunut kristikunnassa, eikä missään muualla.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #20
Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #28

Sanoo mm. arabialaisia numeroita ja kiinalaistaustaista paperia käyttävä kommentaattori.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #30

Käyttämäni numerot ovat kylläkin intialaista alkuperää, mutta ei yksi keksintö kehitystä tee, kuten paperin keksiminen, tai ruudin.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #33

Kyse on edelleenkin samoista ei-kristillisen kulttuurin tuottamista numeroista, kutsuttiinpa niitä kummin tahansa. Arabialaisina ne yleensä tunnetaan.

Esimerkiksi maanviljelys, kirjoitustaito, matematiikka, eläinten domestikaatio ja demokratia ovat kaikki ei-kristillisen maailman tuottamia.

Euroopassa tiede pääsi kunnolla toimimaan vasta 1800-luvulla. Kiitos kristillisen taikauskosi kuristusotteen murtumisen.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #35

Vain kristikunta on kyennyt kehittämään kehittyviä yhteiskuntia, vaikka emme ihan kaikkea ole keksineetkään.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #36

Tuo väite on ihan silkkaa sontaa.

Juuri nuo edellämainitsemani asiat johtivat sivilisaatioiden syntyyn.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #38

Sivilisaation synty ja kehittyvä sivilisaatio ovat kaksi eri asiaa, ja maailmassa on vain yksi kehittyvä sivilisaatio ja sen pohja on kristillisyydessä sekä antiikin maailmassa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #40

Antiikin Kreikka vaan ei ollut kristillinen. Eikä ollut Roomakaan kuin vasta valtakunnan tuhoon johtaneessa loppuvaiheessaan. Kuitenkin ne olivat kehittyviä sivilisaatioita kuten olivat Egypti, Keskiajan Arabivaltakunta, Kiina, Persia jne jne jne.

Kristikunta kaivoi nenäänsä pohtien teologisia yhdentekevyyksiä kuten kolminaisuusoppia, kun muualla ratkottiin matematiikan ongelmia ja perehdyttiin tähtitieteeseen.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #42

No en väittänytkään antiikin Kreikan ja Rooman olleen kristittyjä.
Jos mainitsemasi sivilisaatiot olivat kehittyviä, niin missä ne nyt ovat?
Sinulla ei ehkä ole varaa arvioida mikä keskiajalla oli yhdentekevää ja mikä ei, koska teologisten pohdiskelujen seurauksena luonnon salaisuuksia haluttiin selvittää.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #44

Siellä ne ovat paikoillaan, moneen kertaan muuttuneina. Jos sinua kiinnostaa tietää, miksi eurooppalaiset surkean alkunsa jälkeen sittemmin menestyivät, niin esim. Diamondin kirja Tykit, taudit ja teräs saattaisi avata asiaa. Elinympäristö on tuossa se olennainen asia, eivät uskonnot.

Minulla on yllinkyllin varaa pitää teologisia pohdintoja selityksinä luonnonilmiöille yhdentekevänä kurana myös keskiajan jälkeen - siis myös nykyaikana.

Teologiset pohdinnat eivät ole mikään edellytys luonnon salaisuuuksien selvittämiselle. Sen sijaan kristinusko muodosti vielä 1800-luvun alussa merkittävän jarrun tieteenkehitykselle Euroopassa. Vielä Darwinkin joutui opiskelemaan teologisia selityksiä luonnonilmiöille. Tieteellisen vallankumouksen jälkeen yksikään kristillinen selitys luonnonilmiöille ei ole ollut validi.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #45

Niinpä, muuttuneina, mutta ei kehittyneinä, tai kehittyvinä.
Teologisten pohdintojen seurauksena islamilainen maailma halvaantui(al-Ghazali), kun taas Eurooppa puhkesi kukkaan. Raamattu ei ole luonnontieteellinen kirja, vaan hyvän elämän kirja.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #46

Varhaiset ei-kristilliset kulttuurit loivat koko sivilisaation idean ja kehittyivät valtavasti.

Ennen maanviljelystä ja kotieläinten domestikaatiota ihmiskunta eli keräilykulttuureissa ilman kiinteitä asumuksia. Varhaiset sivilisaatiot rakensivat kaupunkeja, peltoja, kastelujärjestelmiä, tuottivat viljelykasveja ja jalostivat kotieläimiä, jolloin ruuan saanti oli varmempaa ja sitä oli yli oman tarpeen, jolloin väkimääräkin kasvoi. Kun kaikkien panosta ei enää tarvittu ruuan hankintaan, ihmiset saattoivat erikoistua, jolloin syntyivät ammatit. Noissa kulttuureissa luotiin raha, kirjanpito ja verotus, niissä kehittyivät kaupankäynti, kirjoitustaito, matematiikka, tähtitiede, hallinto, armeija ja koulutusjärjestelmä. Valitettavasti noissa kulttuureissa syntyivät myös organisoidut uskonnot, jotka pimentävät ihmisten järkeä edelleenkin.

Jos sinun mielestäsi nuo eivät sitten ole kehitystä, niin sinun kanssasi keskustelu on pelkkää ajanhukkaa. Eurooppa puhkesi sittemmin kukkaan ihan muista syistä kuin kristinuskon takia. Kristinuskon takia sekin melkein halvaantui, mutta valistuksen aika ja maantiede pelastivat.

Muinaisten kulttuurien kukoistuskausi on useimmiten päättynyt ulkomaailmalta sulkeutumiseen. Niin kävi mm. arabeille ja kiinalaisille keskiajan lopulla.

Ja sano tuo "Raamattu ei ole luonnontieteellinen kirja, vaan hyvän elämän kirja" vaikkapa kreationisteille.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Eromäärät näyttäisivät ohittavan viime vuoden määrän, enää noin 4000 puuttuu. Joka vuonna on paljon kiinni viimeisten päivien erorysäyksestä, joka on tavallisesti ollut 1000 – 2500 henkeä päivässä. Nytkin tahti on tänään kiihtymässä 1000 henkeen päivässä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mikä tänä vuonna on eroja aiheuttanut. Näkyvimpänä kirkollisten kiistojen aiheena ovat jälleen olleet homoavioliitot, jotka ovat voineet aiheuttaa eroamista molemmilta rintamilta. Monet kirkon jäsenet ovat kyllästyneet kirkon vitkasteluun samaa sukupuolta olevien avioliittojen siunaamisessa. Toisaalta jotkut voivat karsastaa kirkon linjaa, joka on lähentynyt liittojen siunaamisen suuntaan ja ollut pehmeä sääntöjä rikkoneita pappeja kohtaan.

Myös kirkon kielteinen suhtautuminen pakolaisten pakkopalautuksiin ja kannat paperittomien piilottelusta ovat ilmeisesti vaikuttaneet.

Nyt kirkollisvero on monessa kunnassa kohoamassa neljänneksen, mikä voi vaikuttaa merkittävästi.

Jussi Tuusa

Jorma Moll on oikeassa siitä, että kirkkoa on kiittäminen niin yhteiskuntamme oikeudellisesta järjestäytymisestä kuin kulttuurista, jonka hapatusta Sammallahti et al. eivät saa juurittua, vaikka kirkon jäsenmäärä laskisi nolliin.
"Kirkko on, koska täällä kuollaan" sanoi aikoinaan Osmo Tiililä. Tämä voidaan maalata pelotteluksi, pelkuruudeksi, tyhmyydeksi, indoktrinaatioksi tms., mutta se ei asiaa muuta. Tässä maassa elää melkoisen paljon ihmisiä, jotka kaikkea uusateismia ja vapaaajattelua uhmaten taikka sitten arasti ja hiljaa, joka tapauksessa omasta tahdostaan ja tarpeestaan laittavat elämänsä sen varaan, että Jumala on ja tuli ihmiseksi. Sana tuli lihaksi, ja maailmaan ja kulttuuriin tullessaan sitoutui myös inhimillisen kulttuurin rakenteisiin, kuten omaan kirkkoonsa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Itse en ole koskaan kuulunut kirkkoon, sillä vanhempani päättivät antaa minun valita itse kirkkoni, johon sen seinään pääni kopsautan. Vanhempani molemmat erosivat kirkosta aikoja sitten syntymäni jälkeen.

Adventistimummuni yritti käännyttää minut pistämällä lukemaan "Ikuisia Kertomuksia"-kirjasarjan. Kauniita piirroksia niissä oli ja olin melkein hurahtaa mutta sitten täydellinen intohimoni oli lukaista Tieteen Kuvalehtiä hyvin nuoresta saakka.

Nykyisin olen jokseenkin agnostikko (maailman ja -kaikkeuden mysteeriys kiehtoo) ja minua korpeaa aina, kun vanhemmat haluavat väkisin liittää lapsensa/t kirkkoon kun pitäisi ymmärtää: Aivopesu ja uskonnolla tuputtaminen on pahasta lapsille ja uskonnon valitseminen pitäisi tapahtua vasta sitten, kun lapsi täyttää esim. 15-vuotiaaksi asti. Vanhempien halu liittää lapsensa johonkin hiippakuntaan pitäisi kieltää.

Lapset ovat meillä vain lainassa ja ne eivät ole omaisuuttamme. Ainut omaisuutemme on ruumiimme, josta pidämme huolta eikä se lopussa aikamme koittaessa ole omaisuuttamme vaan pelkkä lainassa ollut temppeli.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

>Itse en ole koskaan kuulunut kirkkoon.....

ooo

Vielä ehdit :-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset