Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

PAM - Suomen surkein ammattiliitto

Kilpailu Suomen haitallisimman ammattiliiton tittelistä on raivonnut kiivaana jo vuosikymmeniä. Huolimatta muiden ammattiliittojen laittomista lakoista, uhkauksista pysäyttää koko yhteiskunta ja mielipuolisista etujen vaatimisesta, Palvelualojen Ammattiliitto, PAM, on hallinnut tätä kilpailua suvereenisti. PAM on onnistunut ennen näkemättömällä tavalla yhdistämään perinteiset ammattiyhdistysteemat, kuten saavutettujen etujen puolustamisen, jämähtämisen teollistumisen ajan työmarkkinapolitiikkaan, työttömien työmarkkinoille pääsyn estämisen ja yleissitovuuteen takertumisen. 

Toki juhlapuheet kaikilla työmarkkinajärjestöillä ovat hienoja, mutta todellisuus sitten aivan jotain muuta, sama on totta myös PAM:n kohdalla. Niinpä suurin osa PAM:n julkisista keskustelunavauksista sattuvatkin eniten juuri palvelualojen työntekijöihin, vaikka markkinoinnissa kaikki maailman kurjuus on onnistuttukin leimaamaan markkinaliberaalien viaksi.

Viime talven kynnyksellä turistisesongin alkaessa PAM ilmoitti kieltävänsä sesonkityöntekijöiltä jo neuvotellun oikeuden tehdä töitä yli 150 tuntia kolmiviikkoisjaksolla. Sesonkityön luonteeseen kuulu lyhyt, mutta intensiivinen työjakso, josta saaduilla tuloilla voi elää sesonkien välisenkin ajan. Mutta PAM:lle se ei kelvannut, vaikka työntekijät olivat tyytyväisiä mahdollisuuteen elättää itsensä omalla työllään. Tämä tietysti aiheuttaa sen, että matkailuyrittäjien täytyy palkata pitkä liuta kokematonta työvoimaa samalla, kun kokeneempien sesonkityöntekijöiden tulotaso alenee merkittävästi. Jälleen on suomalainen työmarkkina muuttunut hieman jäykemmäksi samalla, kun on saatu aiheutettua haittaa palvelualalle ja turismille, sekä heikennettyä yhden alan tuottavuutta, siitä kiitos PAM:n edunvalvontakoneistolle.

Viime vappuna PAM:n Facebook-ryhmässä julkaistiin kuva, jossa ongelmaksi noustettiin työnteko vappuna. Satojentuhansien suomalaisten ollessa kroonisen työttömyyden uhreja, tämä “edunvalvontajärjestö” yrittää esittää pyhänä töissä käyvät joinain marttyyreina. Se PAM:n työntekijä, joka photoshoppasi kuvaan tuon ilmapallon, olisi voinut samalla shopata noille ukoille kivekset, että pärjäisivät kahdeksan tuntia kotona ilman pyllynpyyhkijää.

PAM on myös muistuttanut meitä siitä hotellisiivoojien ahdingosta, jossa “asiakkaiden arvostama mukavuus, kuten paksut patjat ja tyynypinot todellisuudessa vaikeuttavat kerroshoitajan työtä”. On tietysti ikävää, että esimerkiksi asiakkaiden viihtyminen aiheuttaa vaivaa palvelutyön tekijälle, mutta millaisen kuvan PAM lähettää tällaisella kampanjalla meille kaikille? Ehkä olisi parempi, jos hotelliasiakkaat nukkuisivat karsinoissa, joista kerrossiivooja voisi kätevästi talikolla ja painepesurilla siivota oljet ja ulosteet pois?

Viime vapun alla villit tarinat orjatyöstä ja fantasiat myyttisten oikeistovoimien halusta lopettaa ammattiyhdistysliikkeen olemassaolo ryydittivät juhlintaa kaikkien muiden vähintään sata vuotta vanhojen AY-kliseiden kanssa. PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemi antoi kritiikkiä sai niin osa-aikatyö kuin nollatuntisopimustenkin suuntaan samalla osoittaen, että ymmärtää työmarkkinoiden toiminnasta ja työntekijöiden yksilöllisistä tarpeista jotakuinkin yhtä paljon kuin sika satelliiteista.

Epäsäännöllisten työsuhteiden ja osa-aikatyön vaihtoehto ei monessa tapauksessa ole kokopäiväiset työsuhteet ja säännölliset kahdeksantuntiset työpäivät, vaan työn luonteen takia nimenomaan työttömyys. Tällaisesta esimerkkinä on vaikkapa kesäsesongin jäätelömyyjät, joita ei ole mitään itua istuttaa jätskikojuissa myös sadepäivinä, vaan tulos on hyvin pitkälti sidoksissa aurinkoiseen säähän. Jos näille työntekijöille pakotetaan kiinteä kuukausipalkka, niin tuloksena ei ole paremmin palkatut jäätelönmyyjät vaan työttömät jäätelönmyyjät.

Koivuniemi vaati vappupuheessan myös, että "veroparatiisien toimintaan, aggressiiviseen verosuunnitteluun, veronkiertoon ja muuhun porsasteluun on puututtava kaikin mahdollisin keinoin". Kuinka uskottavia nuo vaatimukset ovat, kun AY-liikkeen vuokra-asuntokeinottelulla sekä verosubventioilla paisutettu omaisuus on verottajalta piilossa? Tämä kaksinaismoraalin leimaama AY-retoriikka ei ole sinällään uutta, mutta yllättävää on se, että niin moni valitsee katsoa tätä räikeää kaksinaismoraalia läpi sormiensa.

Keskon ostettua Suomen Lähikaupan liiketoiminnan ja muutettua Siwat sekä Valintatalot K-marketeiksi, ymmärrettiin työntekijäpuolella nopeasti, että muutos on loistava mahdollisuus asiakasmäärien ja myynnin lisääntyessä. Mutta poteronsa pohjalla lymyilevässä PAM:ssa ei annettu elämän realiteettien taaskaan häiritä aatteelista työtä.

PAM:n neuvontapäällikkö Juha Ojala sanoi olevansa huolissaan siitä, että kauppiasvetoisessa liiketoiminnassa yrittäjä tekee itse töitä omassa kaupassaan, työllistää mahdollisesti perheenjäseniään ja näin muka tuhoaa työpaikkoja. Mihin niitä työpaikkoja katoaa, jos yritystoiminnasta omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan vastaava yrittäjä perheineen työskentelee yrityksensä hyväksi? Ja millä logiikalla PAM:n politrukin mielestä parhaat yrittäjät ovat heitä, jotka kohtelevat työntekijöitä kuin perheenjäseniään, mutta huonoimpia he, joiden perheenjäsenet työskentelevät samassa yrityksessä?

On aivan selvää, ettei PAM:n johdolle jäsentenstä etu merkitse mitään, vaan AY-eliitti on valmis murskaamaan jalkoihinsa armotta niin työntekijät, yrittäjät kuin työttömätkin, kunhan järjestön hallintokoneisto voi hyvin. Viimeisin tyylinäyte tuli, yllätys yllätys, Ann Seliniltä nyt palkkaneuvottelujen alla, kun hän totesi, että palkkojen pitää nousta vaikka yrityksiä menisi konkurssiin. PAM:n liittojohto on siis valmis jopa syrjäyttämään palvelualojen työntekijöitä työelämästä, jos neuvotteluissa saadaan nostettua omaa häntää edes vähän! Tämä todistaa vain sen, ettei Ann Selin ymmärrä kysynnän ja tarjonnan lakiin nojaavasta markkinamekanismista tuon taivaallista, eikä hänellä näin ollen tulisi olla mitään roolia missään työmarkkinoita tai elinkeinoelämää koskevissa neuvotteluissa.

AY-johtajien tilanne on tietysti tukala tässä kiihtyvällä vauhdilla muuttuvassa maailmassa. PAM:n johtajat esimerkiksi istuvat lähes sata vuotta vanhoissa teollistumisen ajan työmarkkinapoteroissa kusemassa matalapalkkaisten työntekijöiden kulhoihin samalla uskotellen heille, että kohta on tarjolla maukkaita muroja. Ihmettelenkin, miksi palvelualojen työntekijät laittavat luottonsa vuosikausia liittonsa johdossa epäonnistuneeseen Ann Seliniin ja kätyreihinsä? Enkä toisaalta uskokaan PAM:n jäsenten varsinaisesti luottavan liittojohtoonsa, mutta puoluekirjan ja poliittisten suhteiden perusteella valtansa betonoineen AY-eliitin vaihtaminen liittokokouksissa lienee yhtä helppoa kuin Kim Jong-Unin syrjäyttäminen Korean Työväenpuolueen johdosta.

Haluan vielä tehdä selväksi sen, etten vastusta työntekijöiden tai työnantajien järjestäytymistä, molemmilla kun on perusteltu syy valvoa etujaan ja oikeuksiaan työmarkkinoilla. Mutta vastustan sitä, että työmarkkinajärjestöt elävät räikeästä valheesta, ja ulkoparlamentaarisina toimijoina tekevät kaikkia suomalaisia koskevia sopimuksia ilman vaaleissa lunastettua mandaattia. Näin eritoten tilanteissa, joissa työmarkkinapolitrukit muka työntekijöitä suojellessaan aiheuttavat lisää työttömyyttä kaikkine negatiivisen lieveilmiöineen ja jarruttavat koko kansantaloutemme positiivista kehitystä.

http://yle.fi/uutiset/3-9294666
https://www.facebook.com/pamliitto/photos/a.384692608703.162465.15178639...
https://www.facebook.com/pamliitto/photos/a.384692608703.162465.15178639...
http://www.talouselama.fi/uutiset/ay-johtaja-huolestui-emme-halua-etta-s...
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/194905-ay-pomoilta-vaatimus-juha-sipilal...
https://yle.fi/uutiset/3-9090488
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005417415.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kokoomus voisi nyt toistaa Sari-Sairaanhoitajien palkat Tehyläisille
nyt vuorostaan Pamin jäsenille. "Yhdenvertaisuuden" vuoksi.

Pekka Iiskonmaki

Rakennusliitto ja Merimiesunioni olivat syndikaatteja ja tuhosivat urakalla Suomen taloutta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Miksi vain ammattiliitot luet syyllisiksi Suomen- ja maailmantaloudessa aika-ajoin ilmeneviin "tuohoamistalkoisiin" (pankkikriisit y.m.)? Kai niitä ovat olleet sörssimässä monet muutkin talousasioihin sekaantuneet moraaliltaan kyseenalaiset tahot.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sanoppa muuta.

Ensin työttömyys on työttömien syy joita pitää kurittaa.

Yrittäjäpäivillä syy onkin laman ja maailmantalouden tilanteesta johtuva kun vienti ei vetänyt -08-15 aikana. Pääosin se johtui Sijoittajista ja Pankeista jotka varoivat jakamasta rahoja EU pankken velkojen takia.
Ns."Kreikka" -vipit peitenimellä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

¤4
Miksi Suomessa ei ole riittävästi yrittäjiä työllistämään kaikki halukkaat?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

Jos tuo kepu,kok,rkp on keskittynyt vain tukemaan pörssiyrityksiä eikä PK-yrityksiä?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Ei yrityksiä pidä tukea. Se ei ole tervettä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #5

Suomalaiset ovat isolta osin holhoukseen tottunutta "renkikansaa". Suoraselkäisinä, "tyhmän rehellisinä" ja sisukkaina puurtajina ollaan alamaisina omimmillaan.
Siihen kuvaan ei oikein sovi kaikenlainen "filskommaaminen", jota pisnensyrittäjyys normi suomalaisen mielestä pitää sisällään.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

- Mitä tai miten blogisti ymmärtää 9€ päiväpalkan?
- Vääristääkö kilpailua, jos jokin yhtiö saa (ja lupaa ottaa) 100 (sata) ilmaistyöntekijää (Fazer) vai ei?
- Onko blogisti tehnyt työtä 9 € päiväpalkalla, jossa ei opi mitään? Osa näistä sanottakoon orjiksi (heidäthän pakoitetaan tähän työhön) tai miksi vain, pystyisivät opettamaan niitä, jotka on palkallisia "ohjaajia".
- Tietääkö blogisti miten ihmisiä pakoitetaan 9 € päiväpalkalle vai uskooko, että ihmiset tekevät tätä vapaaehtosesti?

Entä nollatuntisopparit? Onko tuttua?

Henry

Pekka Pylkkönen

Ketään ei pakoteta työttömyyskorvauksella töihin. Jokainen osaa näytellä sellaista että kukaan ei ota edes ilmaiseksi töihin. Valtavasta työkkärin kurssitarjonnasta voi valita myös mitä tahansa jossa EI tule edes ehdotetuksi näihin tonnin töihin (työttömyyskorvaus plus ylläpitokorvaus). Nimetäänkö ne muuten tästäedes yhdessä tonnin töiksi eikä 9€ töiksi? Eihän työpaikkojenkaan palkkoja ilmoiteta siten että niistä vähennettäisiin työttömyyskorvaus.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Kerro miten se tonni saadaan?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

9 € päiväpalkka on aivan ok, jos työntekijä on siitä vapaaehtoisesti työnantajan kanssa sopinut. Jos se taas on joku TE-toimiston pseudotyöllistämisskeema erilaisten tukien vastineeksi, niin en hyväksy, joskaan en mitään muutakaan palkkaa noilla ehdoilla.

Tietysti ilmaistyövoima vääristää kilpailua, siksi vastustankin tällaisia pseudotyöllistämisskeemoja ja vastikkeellisen työttömyyskorvauksen malleja. En ole tehnyt töitä tuolla palkalla.

On nollatuntisopparit tuttuja, jokainen sitoutukoon sopimuksiin, jotka kokevat itselleen parhaiksi.

Juhani Syvänen

Olemme itse antaneet vallan AY liikeelle joka pitää yllä työttömyyttä viimeiseen asti. Suomi tarvitsee työpaikkoja eniten kuin mitään muuta. Emme tarvitse meneisyyden aateista kiihotuneita oman valtansa etusijalle asettavia valehtelevia mafiosoja. Tarvitaan poliitista tahtoa lopettaa nämä liikkeet jotka estävät talouskasvun ja hyvinvoinnin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset