Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Katalonian itsenäisyys ja EU:n rappiotila

Ottamatta nyt kantaa siihen, pitäisikö Katalonian voida itsenäistyä tietyin reunaehdoin vai ei (Totta helvetissä pitäisi voida), niin sunnuntainen Espanjan hallituksen reagointi katalaanien haluun äänestää itsenäisyydestään oli kaikilla mittareilla täysin ylimitoitettu, epäoikeudenmukainen ja tarpeeton.

Lähes tuhat ihmistä loukkaantui, kun poliisi väkivalloin sulki äänestyspaikkoja, takavarikoi äänestyslipukkeita ja pieksi äänestäjiä. En ymmärrä Espanjan hallituksen totalitaristista vallankäyttöä erityisesti siksi, että jos äänestyksen tulos ei kuitenkaan ole legitiimi ja johda itsenäistymiseen, niin miksi äänestys piti yrittää estää väkivalloin? Mitä ihmeen hyötyä kansalaisten kimppuun hyökkäämisestä voi saada tällaisessa tilanteessa?

Toivoin suomalaisten poliitikkojen reagoivan asiaan suoraselkäisesti ja sillä vakavuudella, johon oma historiamme pienenä kielivähemmistönä tyrannien varjossa meidät mielestäni velvoittaa. Tyylipisteitä ropisee niin Kokoomuksen Puheenjohtaja Petteri Orpolle kuin oppositionkin puheenjohtajille ja muille aktiiveille, mutta Suomen ulkopoliittisella johdolla on aika paljon petrattavaa. 

Pääministeri Matti Vanhanen (EDIT: Elän näköjään vielä 2000-luvulla enkä osaa oikolukea) komppasi ulkoministeri Timo Soinia, ennen niin rehvakasta itsenäisyyssoturia, kun hän keskittyi keksimään tekosyitä sille, miksei selkä enää pysy suorassa. Soinin mielestä some-kommentoijilla on lähtenyt mopo keulimaan, vaikka tällaisen vapausaatetta kannattavan tavan kansalaisen mielestä se mopo on kyllä karannut rotkoon heiltä, joka pieksävät itsenäisyyttään demokratian ja parlamentarismin kautta havittelevia katalaaneja.

Siinä missä Vanhanen ei kyennyt edes tuomitsemaan kumiluotien käyttämistä äänestäjien paimentamisessa, lätisi Soini pehmeitä baskiterrorismista ja Skotlannin itsenäistymisäänestyksestä. Soinille muistutkseksi, että Skotlannissa poliisi ei summittaisesti pieksänyt äänestäjiä saati varastanut äänestyslipukkeita. Ja jos baskiterrorismista on huolissaan, niin mikähän mahtaisi olla nopein tapa saada niitä terroristeja aikaiseksi, jos ei maan sisällä asuvan kielivähemmistön järjestelmällinen kyykyttäminen?

Näyttääkin siltä, että Timo Soinista, entisestä EU-rakkikoirasta, on tullut EU-sylikoira, Jean-Claude Junckerin ja EU-komission kuohittu puudeli, jonka testosteronitasot riittävät enää vaanimaan eläkepäivien turvaksi luvattua palkintovirkaa. Meilläpäin tuollaisia tyyppejä sanotaan selkärangattomiksi paskahousuiksi.

Soinin, Vanhasen ja muiden Espanjan hallituksen väkivaltaisia toimia valkopesevien mielestä ei ole EU:n tehtävä puuttua sen jäsenmaiden sisäpoliittiseen turbulenssiin. Lausunto osoittaa typerryttävää kaksinaismoraalia ottaen huomioon, että EU puuttuu direktiivitulvan kautta suoraan jäsenmaidensa sisäiseen päätöksentekoon jatkuvasti. EU on myös tuominnut mm. Venezuelan hallituksen hyökkäykset demokratiaa vaativia kansalaisiaan kohtaan, ja EU:n johdolla sen jäsenmaat ovat asettaneet sanktioita Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle. Millaisen kuvan EU-johtajat antavat itsestään ja edustamastaan järjestöstä, kun he nousevat puolustamaan EU:n ulkopuolista negatiivista demokratiakehitystä, mutta kohauttelevat olkapäitään EU-maan kurmottaessa omia kansalaisiaan?

Toki näitä erilaisia reaktioita on nyt nähty vähän joka suunnasta. Esimerkiksi Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä lähetti Espanjan suurlähettiläälle uhkailuviestin, jossa sanoi, että tulisi pitämään huolta viestin saajaan joutumisesta vastuuseen ellei viestissä esitettyä vaatimusta täytettäisi. Kyselin Kärnältä asiasta Facebookissa, missä hän ilmoitti, että kyseessä oli tahallinen provosointi toiveenaan suurlähettilään “primitiivireaktio”, jonka “maailma sai nähdä”. Myöhemmin Kärnä totesi, ettei kyseessä ollut uhkaus suurlähettilästä kohtaan, vaan koko Espanjan valtiota kohtaan, mikä saa viestin kuulostamaan vieläkin harkitsemattomammalta kaikessa suuruudenhulluudessaan.

Kärnän mielestä hänellä oli oikein kansalta saatu mandaatti tähän “or else”-uhkailuun, jolla suurlähettilään mukaan voi olla jopa turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Pitäisin tätä jo kohtuullisen vakavastiotettavana viestinä ottaen huomioon itäisen naapurimme aggressiivisen ulkopolitiikan ja kansainvälisen yhteisön tehottomuuden maailman kriisipesäkkeiden hoidossa.

On yksi asia puolustaa oikeudenmukaisuutta kertomalla oma mielipiteensä julkisesti, sellaiseen kansanedustajallakin tulee olla oikeus. Mutta jos yksinäinen kansanedustaja lähettää vieraan vallan diplomaatille “teet niin kuin käsken tai saat katua”-tyyppisen uhkauksen provosoidakseen, ja julkaisee vielä diplomaatin sähköposteja sosiaalisessa mediassa, niin on kyllä pakko kysyä, että onko ulkopolitiikan hoidossa presidentillä, valtioneuvostolla, ulkoministerillä tai edes hallituksella enää mitään merkitystä? Vai johtaako Suomen ulkopolitiikkaa joku satunnainen teinipojan lailla sentterit pystyssä uhoava julkisuudenkipeä kansanedustaja? 

Kaikkein häiritsevintä tässä touhussa on se, että vaikka EU:ta kovasti markkinoidaan eurooppalaisena demokratiaa ja itsenäisyyttä korostavana rauhanprojektina, niin mikä sen uskottavuus on, jos se ei estä jäsenvaltioitaan hyökkäämästä rauhanomaisia kansalaisiaan kohtaan? Tällöin herää väkisinkin kysymys, onko EU oikeasti rauhanprojekti vai tie kohti uutta tyranniaa?

Ja mitä muita kansalaisiinsa kohdistuvia epäoikeudenmukaisia viranomaisväkivallan muotoja EU jäsenvaltioiltaan hyväksyy? Voivatko eurooppalaiset valtiokoneistot EU:n hiljaisella tuella hyökätä kansalaistensa kimppuun jostain ihan merkityksettömästäkin syystä vai onko se sallittua vain silloin, kun kansa janoaa itsenäisyyttä ja demokratiaa? Kirjataanko näistä EU-hallintoalamaisille sallituista demokratian ja yksilönvapauksien muodoista jossain EU-pamfletissa vai onko vallankäytön rajat vain vallanpitäjille tarkoitettua salaista tietoa?

Vaikka itsenäisten kansallisvaltioiden oikeus alueisiinsa on selkeä, niin onko realistista ajatella, että jonkin alueen EU-maasta irtautuminen ja itsenäistyminen pitäisi olla täysin mahdotonta tästä ikuisuuteen? Että EU:n rajojen sisään jäänyt alueellinen, etninen tai kielellinen ryhmittymä ei koskaan voisi lunastaa oikeutta omaan hallintoonsa demokratian ja rauhallisen neuvotteluprosessin kautta, vaan Euroopan alueella valtioiden rajat on nyt betonoitu siihen asti, että joku on taas valmis vuodattamaan verta oikeudenmukaisuuden puolesta?

Vaikka tämä Katalonian soppa heikentää erityisesti Espanjan hallituksen uskottavuutta , on sen välillinen vaikutus EU:n uskottavuuteen demokraattisena rauhanprojektina murskaava. Vuosi vuodelta näyttää enemmän ja enemmän siltä, että EU:sta on itse itseään varten olemassa oleva hallintokolossi, jonka virkailijoiden ja poliitikkojen tärkein tehtävä on varmistaa heitä ruokkivan tulonsiirtohimmelin pystyssä pysyminen.

Suomi liittyi Euroopan Unioniin toiveenaan olla lähempänä muuta Eurooppaa ja länsimaita. Monelta osalta tavoitteet ovat toteutuneetkin, mutta toisaalta hyvin talouttaan hoitaneista suomalaisista tehtiin ensin muiden maiden perseilyjen nettomaksaja ja nyt kun kansantaloutemme kyykkäsi vuosikymmeneksi, on riskinä joutua Fiat-rahalla velkaelvyttävän keskuspankin panttivangiksi. EU-päätöksentekoon isoimmille EU-maille sisään leivottu mahdollisuus edunvalvontaan pienempien EU-maiden kustannuksella johti meidät tilanteeseen, jossa meidän on vaikeaa voittaa, jos EU ajautuu sellaiseen kriisiin, jota kohti se on hiljalleen vuosikymmenien saatossa ajautunut.

Suomalaisten poliitikkojen, erityisesti EU-sellaisten, kesken tuntuu vallitsevan hellyyttävä yksimielisyys EU-liittovaltiokehityksen autuudesta ja siitä, kuinka suomalaisten tulee olla EU-integraation kärkimaa. Poikkeuksena tietysti jotkut perussuomalaiset ja paavoväyryset, joiden idealismi EU:sta, EMU:sta ja muista liitoista irtisanoutumisen suhteen on lapsenuskoista ottaen huomioon, millainen nouseva diktatuuri itänaapurinamme on, ja kuinka paljon Suomi hyötyy vapaakaupasta. Hyvin harva, jos yksikään, suomalainen poliitikko on ottanut kantaa muiden vaihtoehtojen kuin EU-integraation syventämisen tai EU:sta eroamisen välillä.

EU:lla on ollut jo pitkään identiteetti- ja imagokriisi, joka on esimerkiksi kulminoitunut jo Iso-Britannian EU-eroon ja jopa äärikansallismielisten puolueiden nousuun ympäri Eurooppaa. Kenen tahansa tällaista kehitystä vastustavan pitäisikin viimeistään nyt lopettaa kumbaijaan laulaminen sekä erilaisten hastagien takana unelmointi, ja todella pohtia, miten EU muuttuisi tästä eurooppalaisia kansoja hitaasti erilleen ajavasta voimasta meitä taas vahvasti yhdistäväksi vaikuttajaksi?

Tästä ränttäyksestä joku voi virheellisesti saada minusta kuvan EU-vastustajana, mutta en todellakaan ole sitä, haluan vain olla realistinen analysoidessani EU:n nykytilaa. En halua EU:n hajoavan, mutta näen sen välttämiseksi ainoana vaihtoehtona sen, että EU palaa alkuperäiseen muotoonsa vapaakauppa-alueena, jonka sisällä pääomat, tavarat ja työvoima voi liikkua esteettä. Näin saataisiin globaalin markkinatalouden ja vapaakaupan tuomat hyödyt samalla, kun eurooppalaisten kansallisvaltioiden itsenäisyyttä vahvistettaisiin ja EU-hallintokolossin kuluja saataisiin leikattua EU-veronmaksajien eduksi. Se on minusta paljon parempi vaihtoehto kuin Euroopan Unionin mureneminen ulkoreunoilta ja lopulta koko projektin kaatuminen omaan mahdottomuuteensa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005390411.html
https://yle.fi/uutiset/3-9862583?origin=rss
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710012200430373_pi.shtml
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-2224_en.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-3626_en.htm
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156283181479528&set=a.41143967...
https://www.facebook.com/mikko.karna/posts/10156288279319528?pnref=story
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/231492-suomalaiskansanedustaja-mikko-ka...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuhtia asiaa taas Tereltä, kiitos!

--

Itsekin alkaa tässä jo hiiltymään vaikka oikeasti olenkin varsinainen viilipytty.

Katalonian itsenäisyysjulistus tapahtunee lähipäivinä. EU:n desintegraatiokehitys senkun vain vahvistuu ja Suomi/EU-eliitti ei tee muuta kuin vain heiluttelee tumppujaan.

--

Kuten Tere toteaa, olisi EU:n nyt otettava reippaita taka-askeleita ja palattava vapaakauppaliiton suuntaan.

EU-eliitin on herättävä liittovaltiounelmistaan ja EU:n on alettava palvelemaan tavallisten kansalaisten tavallisia tarpeita eli parantamaan kansalaisten elämää konkreettisilla uudistuksilla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

+ tuli vielä mieleen, että eurokin oli vain "takakoukku", jolla pyrittiin edistämään liittovaltiokehitystä.

Euron luojat tiesivät kyllä hyvin, että rahaliitto ei toimi ilman liittovaltiota.

Liittovaltio jää nyt kuitenkin unelmaksi, mutta toisaalta euron purkaminenkaan ei ole poliittisesti mahdollista, joten EKP joutuu jatkamaan loputonta rahaelvtystään (LTRO, 60mrd/kk tahdilla) aina siihen asti kunnes euro purkautuu hallitsemattomasti.

Väinö Hirvelä

Onko porukka kelannut yhtään miten iso saavutus on hakata 1000 ihmistä henkihieveriin niin että kukaan ei kuole. Aivan järkyttävä tuuri tai taito. Kuka tietää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

TS: "En halua EU:n hajoavan, mutta näen sen välttämiseksi ainoana vaihtoehtona sen, että EU palaa alkuperäiseen muotoonsa vapaakauppa-alueena, jonka sisällä pääomat, tavarat ja työvoima voi liikkua esteettä."
---
Kun EU jossain vaiheessa päätti lähteä merta edemmäs kalaan, se samalla otti riskin - alkamalla rakentaa orastavaa keskitettyä tyranniaa rauhanprojektin viikunanlehden takana - itsensä hajottamisesta ja ajaakin nyt jäseniään erilleen toisistaan.
Siksi moni ajatteleekin parhaimmaksi vaihtoehtoa "back to basics", eikä yhtään pitemmälle.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Espanjassa kataaninkielinen vähemmistö on noussut Espanjan hallitusta vastaan. Suomen malli voisi toimia sielläkin! Presidentti Ahtisaari voisi käydä neuvomassa Espanjan hallitusta muuttamaan maan perustuslakia niin, että kataanin kieli säädettäisiin Espanjassa toiseksi kansalliskieleksi. Suomessa v. 2011 säädetty Kansalliskielistrategia voisi toimia mallina uudistukselle!

Kataaninkielisille pitää tietysti olla omankieliset koulut ja yliopistot. Kaikille espanjalaisille säädettäisiin kataanin kieli pakolliseksi oppiaineeksi alakoulusta ammatti- ja yliopistokoulutuksen loppuun asti. Kaikkiin Espanjan valtion ja kuntien virkoihin säädettäisiin velvollisuus osata sekä maan pääkieltä espanjaa että kataanin kieltä. Kataaninkieliset voisivat näin saada etuoikeuden kaikkiin virkatehtäviin Espanjassa. Näin kataaninkieliset saisivat myös viranomaispalvelut omalla kielellään kaikkialla Espanjassa.

EU:n laki kielivähemmistöjen oikeuksista puolustaisi varmasti katalonialaisia tässä uudistuksessa!.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta hemmetissä Katalonialla pitäisi olla samat mahdollisuudet itsenäisyyteen kuin Skotlannillakin on ja muilla. Lähempänäkin.

Ahvenanmaankin itsenäistyminen olisi ihan sopivaa ja laillista kansanäänestyksen jälkeen, jos siitä sovittaisiin Suomen valtion kanssa ilman ulkopuolisten väliintuloa ja manipulointia. Se ei kävisi päinsä esimerkiksi oloissa, joissa vieraan vallan vaikutus ns. pienine vihreine miehineen tms. avustajineen olisi vallannut merkittävää sijaa maakunnan hallinnossa tai kansalaisverkostoissa.

Ahvenanmaa on itsenäisen Suomen alkuperäistä aluetta samoin kuin Helsinki, Turku, Viipuri* ja Oulu. Sen kuuluminen Suomeen vahvistettiin erikseen samalla kuin Petsamonkin Tarton rauhansopimuksessa 1920, jossa naapurien kanssa neuvotellen Kansainliiton suojeluksessa sovittiin lopullisesti maamme lailliset rajat.

* Viipurin lääni muuten tuli 1940 ja 1944 laittomasti Neuvostoliittoon liitetyksi, etnisesti puhdistetuksi ja laittomasti itänaapurin joukoilla ja asukkailla miehitetyksi, ja mm. viipurilainen presidentti Martti Ahtisaari on edelleen maansisäisessä maanpaossa torso-Suomineidon alueella, ks. https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

- Mahdollinen kansanäänestys Viipurin ja Petsamon ym. tulevaisuudesta tulisi pitää Suomessa, missä noiden alueiden oikea väestö on.

- Itä-Karjalan ja ns. Karjalan tasavallan itsenäisyyshankkeita on täältä ulkopuolelta tuettava ja järjestettävä äänestys siellä, mikä itse asiassa sovittiinkin jo 1920.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä kirjoitus.
Kylmäävän capablancamainen.
"Against Alekhine you never knew what to expect. Against Capablanca you knew what to expect, but you cannot prevent it" M. Vidmar

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvä Tere,

Hahmotat EU:n ja Suomen poliittisen tilanteen samansuuntaisesti kuin minäkin, kuten toivon mukaan nykypersutkin. Itse liityin Piraatteihin muutama päivä sitten koska heidän politiikkansa lähtökohta on yksilönvapaus, yksityisyydensuoja ja holhouksesta vapaa yhteiskunta. Aiemmin äänestin vain Vihreitä aina 2010 asti, jolloin sain kimmokkeen tutkia tarkemmin EU:n rakennetta ja toimintaa.

Persut oli silloin ainoa väylä EU-kritiikille ja Erkki Toivaisesta mallia ottaen aloin mistään seurauksista piittamatta kirjoittamaan, kommentoimaan ja puhumaan EU:n autoritaarisesta luonteesta ja totalitaarisesta kehityksestä sekä islamilaisesta maahanmuutosta.

Aikoinaan äänestin EU:iin liittymisen puolesta, uskossa että se oli mitä sanottiin, kuten sinä sanot tässä: "...että EU palaa alkuperäiseen muotoonsa vapaakauppa-alueena, jonka sisällä pääomat, tavarat ja työvoima voi liikkua esteettä."

Sinun hyvää ja aiheellista EU-kritiikkiä lukiessani tuli vaistomaisesti mieleen, miksi olet Kokoomuksessa ja onko sinun tapaan ajattelevia siellä paljonkin? Muistan tuolloin 2010 aikoihin teiltä Wille Rydmanin EU- ja islaminvaasion kriitikkona, mutta pidin Kokoomusnuorten urakkaa hyvin vaikeana vaikuttaa puolueen sisällä, niin eri linjoilla Katainen oli ehdottaessaan ne kuuluisat 1,8 miljoonaa käsiparia jostain kivikaudelta tuoda Suomeen.

Sori jos tungettelen, mutta haluaisin ymmärtää miksi Kokoomus vetää puoleensa kaltaisesi tiedostavan ihmisen, kun se on EU:n totalitarismikehityksen kovinta ydintä Suomessa, samoin islamin maahantuonnin?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kokoomuksesta käsin on helpompaa tehdä sitä markkinaliberaalia politiikkaa, joka on kuitenkin toimintani ytimessä. Jos samalla pystyn viemään Kokoomusta hieman kauemmas federalistisista tavoitteista, niin aina parempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset