Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Eduskuskunnan alkoholifarssi

Eduskunnan alkoholilakia käsitelleen täysistunnon jälkeen on kysyttävä, että millaisia ajatuksia pitää liikkua siinä päässä, joka haluaa pikkutarkasti säädellä itselleen tuntemattomien ihmisten ainutkertaista elämää kuvitellen tietävänsä paremmin kuin yksilö itse? Millaisessa pimeässä mielessä ihminen nähdään valtiovaltaa palvelevana resurssina, tuotantoeläimenä, jolle kansanedustajien enemmistö ei halua antaa oikeutta päättää omista asioistaan?

Mutta eipä eturyhmäpoliitikkojen ja holhoajien sanomisilla ole mitään merkitystä, kun edes hallitus ei tunnu kannattavan prosenttirajan nostoa. Edes Kokoomuksen Sari Sarkomaa ei puhunut todellisen vapauttamisen puolesta, vaan tyytyi vain kehumaan naurettavan 0,8 prosenttiyksikön nostoa siinä, missä Kokoomuksen Pauli Kiuru juuttui prosenttilaskujen alkeisiin.

Todettakoon samalla myös se, että jokainen “limuviina”-termiä alkoholipoliittisessa keskustelussa vakavissaan käyttävä on täydellinen riemuidiootti, jolla ei pitäisi olla mitään asiaa suureen saliin käyttämään ylintä lainsäädäntövaltaa.

Käymisteitse valmistettujen juomien ja juomasekoituksien ero on se, että käymisteitse valmistettu kiljunlitku pistetään suoraan tölkkiin siinä, missä juomasekoitusten kohdalla se kiljunlitku ensin tislataan ja sitten lantrataan esanssilla takaisin kiljuksi. Jos ei perkele limuviinoista houriva kansanedustaja tämän vertaa viitsi ottaa asioista selvää, niin ei ole mitään uskottavuutta puhua mistään asiantuntijoista, tieteestä tai tutkimuksesta. Turpa kiinni kaikki, jotka ei tällaisia perusasioita tajua.

Surkuhupaisinta on ollut seurata Vihreiden rimpuilua alkoholilain suhteen. Monet Vihreiden kansanedustjaat ilmoittivat vaalikoneissa kannattavansa alkoholilain merkittävää liberalisointia, mutta lain muutoksen alla mielipiteet muuttuivat. Selityksenä tälle äänestäjien kusettamiselle Vihreiden kansanedustajat tarjosivat puolueensa nykyistä markkinointistrategiaa, eli asiantuntijatietoon vetoamista, aivan niin kuin alkoholipolitiikassa olisi julkaistu merkittävää uutta tietoa viime vaalien ja tämän täysistunnon välillä.

Kyseessä onkin populisti- ja opportunistipoliitikoille ominainen silmänkääntötemppu. Ensin vaalien alla suitsutetaan liberaaliutta äänten kalastelemiseksi, mutta vaalien jälkeen yritetään saada kannatusta vastustamalla kategorisesti hallituksen tekemiä esityksiä vaikka sitten asettumalla omia vaaliteemoja vastaan. Ainuttakaan alkoholilain merkittävää liberalisointia kannattanutta puheenvuoroa ei Vihreiden edustajilta kuultu. Paljon puhuvaa on se, että esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ei pitänyt näin merkittävää asiaa käsitelleessä täysistunnossa puheenvuoroa vaikka on eduskunnan olutkerhon perustajajäsen ja vaalien alla kalasteli äänet kannattamalla prosenttirajojen nostoa. 

Touko Aalto ja Outi Alanko-Kahiluoto ovatkin, monien muiden Vihreiden tavoin, pesunkestäviä kvasiliberaaleja, joiden mielestä riittää, että heillä itsellään on helppo pääsy laadukkaiden oluiden kuluttajiksi sekä tarpeeksi rahaa niiden ostamiseen. Tyhmiä hallintoalamaisia ei kvasiliberaalin mielestä kuitenkaan sovi päästää rikastumaan ja nauttimaan länsimaisista vapauksista, rahvas kun ei osaa hänen korkeutensa mielestä käyttäytyä kunnolla.

Jos ei logiikka pidä vettä oppositiossa, niin eipä pidä hallituksessakaan, kuten äskeisistä puheenvuoroista nähtiin. Hallitushan päätti nostaa alkoholiveroa huolimatta siitä, että sen kanssa ollaan painuttu jo kauas yli hyvän maun rajojen kohti laskevaa rajahyötyä. On erittäin epätodennäköistä, että hallitus saisi alkoholiveroa nostamalla kasaan kaavailemansa 100 miljoonaa euroa, kun alkoholin kokonaiskulutus vähenee ja kiristyvän verotuksen luomat kannustimet suuntaavat suomalaisten alkoholiostoja ulkomaille sekä kulutusta pois kotimaisista ravitsemusliikkeistä. 

Mitä muuta tästä asiasta enää voi sanoa? Alkoholiveron nostosta koituva haitta kansantaloudelle ja kotimaiselle ravintola- ja panimoalalle on ilmiselvä, mutta se ei vain mene Arkadianmäellä ymmärrykseen. Mihin tarvitaan yksilönvapauksien päälle kusevaa vasemmisto-oppositiota, kun hallituskin on fiskaalisesti sisälukutaidoton?

Toki pitää muistaa, että uusi alkoholilaki typerine prosenttirajoineekin on selkeä parannus vallitsevaan tilanteeseen, mutta se olisi voinut olla niin paljon parempikin, jos kansanedustajiemme enemmistö ymmärtäisi vapauden olemuksesta yhtään mitään. Uusi laki ylläpitää edelleen merkittävän määrän tarpeetonta sääntelyä ja suojelee valtion alkoholimonopolia, josta niin moni entinen, nykyinen ja tulevakin kansanedustaja tulee saamaan merkittävät tulot eläkevirkojen, hallituspaikkojen ja suojatyöpaikkojen muodossa. Hinnan tästä näkyvästä ja häpeilemättömästä korruptiosta maksaa veronmaksaja eli me, joita eduskunnassa huseeraavat verenimijät väittävät holhoamisella suojelevansa.

Keskustelussa hoettiin aktiivisesti mantraa alkoholin tai liberaalimman alkoholilain aiheuttamista kuolemista ja vedottiin siksi tiukkojen prosenttirajojen tarpeellisuuteen. Tuo mantra on vahingollinen eritoten alkoholin ongelmakäyttäjille, koska sillä siirretään vastuu yksilöltä kemialliseen yhdisteeseen ja sitten lainsäädännön kautta kollektiivisesti meidän kaikkien syyksi. Samalla suomalaisen alkoholikulttuurin ei anneta tervehtyä vaikka tilastot näyttävät eritoten nuorempien sukupolvien osaavan elää vapauden tuoman vastuun kanssa. 

Alkoholi on neste, se ei aiheuta yhtään mitään, vaan syyt kaikkiin päihdeongelmiin ovat muualla kuin itse päihteessä. Monestako kuolemasta veronkorotuksia, työmarkkinakiristyksiä, älyvapaita tulonsiirtohimmeleitä ja laajaa julkista sektoria kannattavat kansanedustajat ottavat vastuun, kun nuo kaikki aiheuttavat taloudellista haittaa, työttömyyttä ja syrjäytymistä?

Muutenkin vetoaminen kollektiiviseen kansanterveyteen ja julkishallinnon kustannuksiin voidaan argumenttina hyväksyä vasta sitten, kun hyväksymme sen premissin, etteivät suomalaiset ole itsestään vastuussa olevia vapaita yksilöitä, vaan valtio-nimisen kollektiivin omaisuutta, joita vallanpitäjä voi mielivaltaisesti kyykyttää yksilönvapauteen kajoavin rajoittein. Minä en sellaista premissiä hyväksy, eikä pitäisi sinunkaan.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_100+2017.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_89+2017+...
https://twitter.com/panimoliitto/status/910131097295577088
https://www.alko.fi/alko-oy/yritys/hallinto-ja-johto/hallintoneuvosto
https://www.alko.fi/vuosikertomus/hallinnointi/johdon-palkitseminen
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
http://www.pty.fi/fileadmin/user_upload/tiedostot/Tilastot/Tilastot_2016...
http://www.oil.fi/fi/tilastot-4-huoltoasemat/41-huoltoasemien-maara
https://mara.fi/toimiala/tilastoja-ja-tutkimuksia/yrittamista-koskevat-t...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/230606-timo-heinonen-aikamoista-aanesta...
https://www.verkkouutiset.fi/nama-vihreat-vaihtoivat-taysin-kantansa-alk...
https://www.facebook.com/touko.aalto/posts/10155858629022427
https://www.facebook.com/touko.aalto/photos/a.10152048298747427.10737418...
http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/561492-sari-tanus-ehdottaa-lisaa-a...
https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuu...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/228862-nyt-se-varmaa-alkoholivero-kiris...
https://twitter.com/panimoliitto/status/910109949644218370

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Erinomainen kirjoitus! Edelleenkin ihmettelen, että miten Suomalaiset voivat olla niin heikkolahjaisia, etteivät muka kestä vapaata alkoholipolitiikkaa? Voi ikävä näitä meidän päättäjiä

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

100 vuotta harjoiteltu ja edelleen kyykkyhyppy on päivän laji. Olisko vihdoinkin aika siirtyä edustuksellisesta pelleilydemokratiasta suoraan kansanvaltaan ?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Nykyisin saa valmispakkauksia n. 20 eurolla josta saa 20l viiniä itsetehtynä. Maku on ihan riittävä vaikkapa Shangrian valmistamiseen. Eikä väkevän alkoholin valmistaminen nykyisin ole kovinkaan vaativa urakka kun vastapainona on liki ilmainen alkoholi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo em. kotivalmistus on vallan mainio harrastus. Eikä se tiputtelu kotikäyttöön ole edes vaikeaa. Tietenkin se tislaaminen on kiellettyä ja niin kovin tuhmaa. Hyihyi. Vaan niinhän Suomessa on kaikki touhut tiukassa holhouksessa.

Tässäpä muuten lakia ja perinteitä kunniottava linkki maukkaan sahdin maailmaan.

https://www.google.fi/search?q=sahdin+valmistus+oh...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä se rankin tekeminen ja tiputtelu on aika tuherrusta. Mutta harrastusten hintaa ja siihen käytettyä aikaa ei tietenkään lasketa. Kasvatettiin tänä kesänä varmaan 50 tomaattia ihan siemenestä lähtien. Olisi pitänyt olla kasvihuone sillä kilohinnaksi taitaa tulla pikemmin 100 kuin 1 euro.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kävinpäs juuri lomailemassa viikon Kreetalla ja jelppimässä sikäläistä taloutta.

Matka alkoi huonosti. Helsinki-Vantaan lentoasemalla 0,5 litran pullo vettä maksoi 3,40 euroa!

Onneksi sentään Kreetalle laskeuduttua pienet murheet unohtuivat. Viikon saldo kahdelle hengelle:
1 pullo (0,75 l) punaviiniä
1 pullo (0,75 l) valkoviiniä
0,4 l + 0,2 l pullot metaxaa (0,4 ei ihan riittänyt vatsavaivojen ennaltaehkäisyyn koko viikoksi)
8 tölkkiä olutta
1 tuoppi + 1 lasi (vaimolle) olutta pita-leivän kyytipojaksi päiväaterialla
7 x 0,5 l viiniä + 7 x (0,5 - 1,0 l) vettä ravintolaruokailun yhteydessä illalla (kreetalaiset ovat lopulta oppineet tekemään viiniä niin hyvin, että house wine on aina täysin kelvollista)
6 x 2 rakiryyppyä + 1 x 2 maustettua juomaa (iltaruokailun digestiivi)
20+ litraa vettä (6x1,5 l pakkaus 1,5 - 1,8 euroa!)

Hanian kentällä 0,75 litran vesipullo 1 euro. (vrt. Helsinki-Vantaa...)

Kotiin tuomisiksi
1 pullo (0,75 l) punaviiniä, Manousakis MRS. (Romeiko + Syrah)
(edit: korjasin tuon rypäleiden järjestyksen koska akronyymi näyttää näin luettuna ilmeiseltä...)
2 x 1 l metaxaa (5 / 7 tähteä)
1 l Bunnahabhain viskiä (Cruach Mhona) / etukäteistilauksena koneesta
1 l Aperol / etukäteistilauksena koneesta
2 x 0,2 l maustettua rakia (sitruuna, anis/kaneli)

Eiköhän tuolla pitkälle ensi vuoteen pärjää. Viiniä voi aina halutessaan käydä hakemassa Alkosta.

Eihän täällä pääkaupunkiseudulla ole juuri merkitystä, onko alkoholi ruokakaupassa vai Alkossa. Alkoja löytyy sen verran tiheästi, että se ei ole suurikaan hankinnan hidaste. Mutta olisihan se somaa, jos nuo viinit ja viinatkin olisivat ruokakaupassa. Erilliset alkoholimyymälät voisivat sitten keskittyä tarjoamaan palvelua ja asiantuntemusta. Kieltämättä Alkon myyjät ovat erittäin hyviä siinä jo nytkin. Ainakin viinipuolella. Viinoja ei Alkossa tule isommin kysellyksi...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Limuviina, limuviina, limuviina... mahtava setti videolla :D

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos Puska haluaa väkisin käyttää tieliikennettä analogiana, pitäisi sen olla että mopoa tehokkaampia kulkuvälineitä saisi ostaa vain valtion monopolin myymälästä. Pitäisiköhän kukaan täyspäisenä, jos väittäisi näin vähennettävän liikennekuolemia?

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Juuri näin! Holhoamista vähemmäksi ja yksilöille lisää vapauksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tilastot tuppaavat olemaan vähän niin kuin niitä luetaan.
-Kun THL otsikoi tilastotiedotteensa nyt
- "Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni viimeisen 12 kuukauden aikana",
-niin tasan vuosi sitten oli toinen ääni kellossa :
"Alkoholin matkustajatuonti on lisääntynyt viimeisen 12 kuukauden aikana".

Kenkkua tällainen kansalaisten ostokäyttäytymisen heilahtelu on ainakin lainlaatijan näkökulmasta.
-Juuri nyt pitäisi laatia lakia alkoholiverosta ja oluen markettikaupasta, ja yksi argumentti sallivuudelle ja edulliselle alkoholiverolle
on ollut kasvanut matkustajatuonti.
Yle 27.9-17

Niinpä. Mihis nyt tiukkapipoiset vetoaa? esim.Ex-THL johtaja P.Puska.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset