Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Suomi100 - Sata vuotta suomalaista korruptiota

Jos itsenäisen Suomen satavuotista historiaa olisi voinut juhlistaa paremmin kuin korruptiolla, hyväveli-verkostoilla, kaksinaismoraalilla ja hävyttömällä rahan tuhlaamisella, niin en ainakaan itse olisi keksinyt, mikä se tapa olisi mahdollisesti voinut olla. Suomi100-rituaali kunnioittaakin suomalaisen politiikan paskimpia perinteitä alkaen karkeloiden järjestelytoimikunnan eli Suomen 100-vuotisjuhlavuoden projektin hallituksen jäsenten toiminnasta.

Tämä Suomi100-hallitus koostuu kaikenkarvaisista ukoista ja akoista, taiteilijoista, päälliköistä, johtajista ja niin edespäin, joiden meriitit juhlajärjestelijöinä ja n. 20 miljoonan euron jakajina jäävät ainakin minulle täysin pimentoon. Varmaa on ainoastaan se, että kaikilla heillä on läheisiä poliitikkoystäviä, jokainen saa 350 euroa kuussa lapaseen vuosien ajan, eikä kenelläkään heistä ole minkäänlaista tulosvastuuta.

Ilta-sanomien toimitus laski kokouspöytäkirjoista, että reilun kolmen vuoden aikana iso osa tämän hömppätoimikunnan jäsenistä oli jättänyt osallistumatta ainakin kolmasosaan kokouksista. Erityisen huima on kaikkien köyhien vapahtajana ja vasemmistomessiaana esiintyvän räppäri Palefacen poissaoloprosentti, mies kun ei ole ehtinyt osallistua puoliinkaan koolle kutsutuista kokouksista. Kokouspalkkio kuitenkin juoksee jokaiselle hallituksen jäsenelle, vaikkei laittaisi tikkua ristiin näiden tuhlauskarkeloiden eteen.

Kokouspöytäkirjoista käy myös ilmi, että osa kokouksista on järjestetty sähköpostikokouksina, joista niihinkin osalla hallituksen jäsenistä on jäänyt osallistumatta. Kuinka välinpitämätön pitää olla, ettei useaan päivään saa edes sähköpostejaan luetuksi palkkansa vastineeksi? 

Suomi100-hallitus piti ensimmäisen kokouksensa vuoden 2013 joulukuussa. Pöytäkirjan perusteella kyseessä on ollut varsin perinteinen aloituskokous, kevyt parituntinen, jossa virkamiehet ovat esitelleet projektin ja muut ovat huokaisseet helpotuksesta, kun näytti jo hetken siltä, että tässähän joutuu ihan töihin. Seuraavassa kokouksessa parin kuukauden päästä sitten otettiinkin suomalaiselle työ- ja kokouskulttuurille tyypilliseen tapaan kaikilta luulot pois vajaan viiden tunnin kokoussulkeisilla. Jos edellisen kokouksen jälkeen vielä oli hyvä meininki, niin eiköhän se hyvän olon tunne ollut karissut viimeistään tämän toisen kokouksen päätyttyä. 

Onneksi kokouspöytäkirjojen mukaan lohtua työn raskaan raatajille on tarjonnut Suomi100-hallituksen matka Norjaan tutustumaan norjalaisten juhlavuoden tapahtumiin, koska miten me suomalaiset nyt itsenäisyyttämme juhlisimme kysymättä ulkomailta neuvoa? Itsenäisyyden juhlimisessa itsenäisin päätöksin on se riski, että voi joutua itsenäiseen ajattelutyöhön ja ehkä vahingossa keksimään jotain originaalia, eihän sellaista nyt voi suomalaisen hömppätoimikunnan jäseniltä odottaa! Mitäs siitä nyt tulisi, jos ilmaisen rahan vastineeksi saisi aikaan jotain hyödyllistä, eihän se raha silloin edes tunnu ilmaiselta! Onneksi stressin uhkaa päästiin purkamaan myöhemmin myös kokoontumalla Porissa SuomiAreenan 2014 aikaan, kas kun sattuikin...

Vuonna 2016 sitten lähti iso pyörä pyörimään, kun päästiin jakamaan veronmaksajilta riistettyjä miljoonia eteenpäin. Näitä, toinen toistaan turhempia projekteja pyörittäviä, tukirahaa kärkkyviä toimijoita on aivan liian monta, jotta ne voisi käydä parissa lauseessa läpi, mutta tässä pari esimerkkiä: Karavaani, 15 000 €. Suomen hauskin mies, 40 000 €. Perkele II, 25 000 €. 100 saunailtaa Pariisissa, 10 000 €. Juotava hanavesi, 25 000 €. Tanssivat jäänmurtajat, 255 000 €. Startup refugees, 150 000 €. Suomalaisuuden uudelleenmäärittely, 50 000 €. Fintiaanit, 10 000 €. 

Tukia saavien projektien tarpeellisuutta on vaikeaa arvioida, kun kokouspöytäkirjoissa ei anneta mitään viitteitä projektien sisällöistä saati tuen myöntämisperusteista. Minun on vaikeaa ymmärtää, mihin satavuotias Suomi tarvitsee tanssivia jäänmurtajia? Mihin perseeseen asti se karavaani on menossa tuollaisella summalla,  Fintiaanien tykö? Onko Suomessa tosiaan niin paskat saunat, että saunaillatkin on vietettävä Pariisissa? Suomessa hanasta on tullut juotavaa vettä koko minun elinaikani. Onko tilanne nyt muuttunut ja riittääkö 25 00 euroa näin merkittävään infrastruktuurin päivittämiseen? Ja mikä sellainen vika nykyisessä suomalaisuudessa on, että sitä pitää lähteä keskushallinnon lahjomien apurahataiteilijoiden voimin määrittelemään uudestaan?

Tukien tarkasti tuhanteen pyöristetyt summat myös antavat viitteen siitä, että rahaa myönnetään summan mutikassa projekteille, joiden vetäjät eivät ole tehneet tarkkoja kustannusarvioita. Ja miksipä kukaan sellaisia kustannusarvioita tekisi, jos niitä ei vaadita? Tarkassa kustannusarviossa on tietysti se huono puoli, että silloin joutuisi hieman miettimään, mitä on tekemässä. Ja se ennätysmäärä samppanjapulloja, joita kansalaisjärjestöissä poksauteltiin vuonna 2016 läpi menneiden Suomi100-tukihakemusten myötä, eihän semmoisia tietysti omilla rahoilla makseta, vaan se kustannus uppoaa erittelemättömään projektibudjettiin.

Uupuneiden “hallitusammattilaisten” ei onneksi tarvinnut tehdä kaikkea työtä yksin, vaan julkishallinnon virkailijakoneisto avusti kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa. Mukana oli mm. valtiosihteeri, satunnaista väkeä valtioneuvoston kansliasta, erilaisia työryhmiä eri ministeriöistä, erikseen projektiin palkattuja työntekijöitä sekä tietysti lähes koko kunnallishallinto virkailijoineen. Koska mitäpä parempaa tekemistä pitkittyneen taantuman kourissa kärvistelevän Suomen julkishallinnolla voisi olla, kuin tuhertaa tällaisten hömppäprojektien kanssa?

Itse asiassa kokouspöytäkirjojen päätöskohtien perusteella uskallan varsin röyhkeästi väittää, että käytännössä kaikki valmistelu tehtiin virkamiestyönä ja esiteltiin Suomi100-hallitukselle kokouksissa, jonka jälkeen hallitus kumileimasimena siunasi virkamiesten etukäteen tekemät päätökset. Siitä hyvästä 350 euroa kuussa per naama, lähes puolen vuosikymmenen ajan, sanonpahan vain...

Näitä kokouspöytäkirjoja lukiessa tulee kyllä mieleen, että ymmärretäänköhän valtionhallinnossa pöytäkirjan tarkoitus ja kokouskäytännöt aivan niin hyvin, kuin pitäisi? Esimerkiksi kokousten aloitus- ja lopetusajat tasa- ja puolitunteineen kielivät siitä, ettei muistiinpanoja ole kirjoitettu orjallisesti kokouksen aikana, vaan ne on tehty kokouksen jälkeen tai jopa kirjoitutettu jollain kokouksen ulkopuolisella valtioneuvoston virkailijalla. Osaa liitetiedostoista ei löydy, ei myöskään rahaa hakeneiden instanssien hakemuksia, ajantasaista eriteltyä budjettia tai mitään muutakaan, mistä veronmaksaja voisi tarkistaa eurojensa jakoperusteet. Suomi100-juhlapuhujien kannattaa viimeistään nyt kumittaa juhlapuheistaan kappaleet avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Enkä minä sitä tietenkään väitä, etteikö kokouksista voisi hyvällä, tai jopa huonolla syyllä, olla pois. Mutta silloin pitäisi esimerkiksi kaikkien köyhien pyhimyksenä esiintyvällä Palefacella, tai laupiaan samarialaisen lausuntoja antaneella Irja Askolalla, olla sen verran selkärankaa, että kieltäytyisi myös kokouspalkkiosta. Samaa voi mielestäni oikeutetusti vaatia keneltä tahansa luottamustehtävään valitulta.

Mutta eipä ole ahneuden kritisoijilla sekä solidaarisuutta ja tasaisempaa tulonjakoa vaatineilla hurskastelijoilla näköjään minkäänlaista ongelmaa tehdä täysin omien opetustensa vastaisesti. Mitähän se edesmennyt vetten päällä kävellyt puuseppä sanoisi piispa Askolan tekemisistä tässä tapauksessa? Vielä enemmän minua askarruttaa se, miltä mahtaa rikkaasta vasemmistoräppäristä tuntua räppäillessään rikkaiden ahneudesta ja oikeistolaisten julmuudesta samalla, kun kuittaa vastikkeetonta veronmaksajien rahaa työstä, jota ei ole tehnyt? Toiminnasta päätellen ei ainakaan hävetä yhtään.

Suomi on menettänyt tälle jo vuosikymmenen kestäneelle taloudelliselle katastrofille yhden tai jopa kaksi sukupolvea sekä uskomattoman määrän hyvinvointia. Kaikki tämä johtuu eturyhmäpoliitikkojen ja eturyhmien sairaalloisesta takertumisesta menneisyyden rakenteisiin, poliittisesta saamattomuudesta, pelkuruudesta ja heikosta johtajuudesta. Meillä on vain pari vaikutusvaltaista poliitikkoa, joilla on uskallusta sanoa, mitä asioille pitäisi tehdä, muut vallankahvassa roikkujat ovat täysin riippuvaisia siitä vuosikymmeniä rakennetusta runsaudensarvesta, jota suomalainen työntekijä ja veronmaksaja ylläpitää omalla verellä, hiellään ja kyyneleillään.

Tämän apatian, korruption ja kaksinaismoraalin seurauksena Suomi on taloudellisesti ennen näkemättömässä kurimuksessa, jolle ei näy loppua. Ja kun korjausliikettä ei saada aikaiseksi poliittisten syöpäläisten ja työmarkkinaluddiittien taantumuksellisuuden takia, jää poliitikoille vaihtoehdoksi tyynnytellä kansaa leivällä ja sirkushuveilla, aivan kuten antiikin Roomassa aikoinaan.

Leikkauksista ja säästötalkoista jo vuosia vaikertaneille vasemmistolaisille tarjoan sellaisen vaihtoehdon, että leikkauskarkelot voitaisiin aloittaa lakkauttamalla tällaiset hömppätoimikunnat samalla, kun poliittisilla päätöksillä valituille “hallitusammattilaisille” tai muille tyhjäntoimittajille lakataan antamasta rahaa omille eturyhmilleen jaettavaksi. Millä helvetin oikeutuksella joku Paleface, tai kukaan muukaan siviili ilman kansanvaalien suomaa mandaattia, on jakamassa meiltä ryöstettyjä veroeuroja parhaaksi katsomiinsa projekteihin?

Tietysti on tärkeää juhlia Suomen historian virstanpylväitä, mutta tietäen Suomen talouden tilan ja sen, mihin tämä poliittinen pysähtyneisyyden aika meidät on viemässä, kuulostaa kymmenienmiljoonien eurojen panostaminen tällaiseen hallinnollisesti läpimätään hengennostatusprojektiin minun korvaani yhtä katkeransuloiselta, kuin se Titanicilla soinut musiikki laivan painuessa pinnan alle. Persaukiset tosin eivät kuulleet sitäkään, bändi kun soitti ykkösluokassa, aivan kuten uppoavassa Suomessakin.

http://vnk.fi/documents/10616/302820/Hallituksen+kokous+16.2.2013.pdf/2e...
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005314075.html
http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/vasemmiston-vaalivalvo...
http://vnk.fi/documents/10616/302820/Hallituksen+kokous+16.6.2014.pdf/92...
http://vnk.fi/documents/10616/1093560/ptk161214.pdf/c87dd23e-a882-4be7-9...
http://www.is.fi/musiikki/art-2000000676313.html?nomobile=2
http://www.iltalehti.fi/viihde/2015110220600630_vi.shtml
http://www.ksml.fi/teemat/verotiedot/Cheek-omaa-luokkaansa-rap-artistien...
http://www.iltalehti.fi/verot/2014110318803972_vr.shtml
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001029870.html
http://mellonwritesagain.com/wp-content/uploads/2016/05/Bread-and-Circus...
http://vnk.fi/suomi100/asiakirjat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kerrassaan loistava blogi! Siinä on tositeeveetä, koko Suomen 100 vuotisesta ja 100 %;sti korruptoituneesta hyvä veli verkoston häikäilemättömästä toiminnasta. Suurkiitokset!

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kiitosta! Olisi mukava nähdä mediaa tonkimassa näitä itsestäänselvyyksiä hieman tarkemmin. Perkaamista Suomenniemellä riittäisi yllin kyllin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

http://aleksiparkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Kirjoitin itsekin asiasta muutama vuosi taaksepäin. Alkaa olemaan selvää, että Suomi100-järjestö on vasemmistolaisten tuhlausjuhla vasemmistolaisiin tempauksiin.

Voisin alkaa ihan katkeruuttani alkaa äänestämään kokoomusta, siellä sentään tajutaan antaa koko tuotanto omille kavereille eikä pelkkää rahaa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

On sitä petraamisen varaa Kokoomuksessakin, jos ihan rehellisiä ollaan. Suomalaiset puolueet saavat kyllä kokea kollektiivista syyllisyyttä tässä asiassa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tossa suhmuroinnissa taitavat olla ihan kaikki mukana paitsi pari marginaalipuoluetta ja persujen uusi johto. Itse olen niin nuori että voin sanoa että tämä valtion omaisuuden varastaminen on kestänyt jo vähintään 90-luvun lamasta asti, jolloin Koivisto ryösti satoja tuhansia yrittäjiä.

Jos Koivisto pystyi siihen ja silti pysyi monen mielestä rakastettuna presidenttinä, miksei nykyisetkin johtajamme tekisi niin? Jos et pysy rakastettuna, voit kadota EUn byrokratiahelvettiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Totuuden puolestapuhuja, Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn (1918 - 2008) sanoi aikanaan Nobel-esitelmässään vuonna 1970: ”Yksi totuuden sana painaa enemmän kuin koko maailma.” Nämä Solzhenitsynin viisaat sanat löytyvät historioitsija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemen kirjasta ”Solženitsyn – elämä ja eetos” sivulta 103.

Blogi sisältää paljon totuuden sanoja. Suomi-neito näyttäisi tämän blogin perusteella kulkevan tietä, jossa tienviittoina ovat moraalin vararikko, talouden vararikko, yhteiskuntarauhan vararikko ja lopulta mahdollisesti itsenäisyyden vararikko.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...korjausliikettä ei saada aikaiseksi poliittisten syöpäläisten ja työmarkkinaluddiittien taantumuksellisuuden takia..."

Niinpä. En tiedä mitä tarkoittaa työmarkkinaluddiitti, mutta edistysvalistustyöläinen Paleface ainakaan ei suostu pelkäämään paitsi taustaräppäreittensä kalpeanaamojenrasismintappoveitsiä myöskään muiden hallituksenjäsenten näkemysten ohimenemistä. Stahanovilaistaistolainen työnsankarinuori(!) ei taivu juurikaan osallistumaan nuorisokiireiltään kalkkisten kokouksiin. Niistä hän tosin kuittaa palkkioita ihan loogisesti, ovathan ne peräisin riistokapitalistien pääosin yhdessä porvarillisissa työtehtävissä 8/24h toimivien vastavallankumuksellisten tavisveronmaksajien kanssa kartuttamasta kukkarosta. Sellaisethan toki riistävät taantumuksellisen loiselämänsä rahoituksen edistyksellisten valistustyöläisten luovuudenrasittamasta selkänahkaverestä.

On by-the-way hyvä muistaa, että Suomineidon itsenäisyyden satavuotisjuhla ei sinällään ole millään muotoa yhden järjestäjän yksinoikeus. Nykyisen (väliaikaisen hallituskokoonpanon mukaisen) valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuosiprojekti on vain yksi kansalaisjuhlinnan hanke, ja jokaisella on oikeus juhlia tavallaan ja vaikka perustaa ja järjestää oma Suomi 100 -hankkeensa.

Ja on tosiaan osoittautunutkin, että Suomi 100 -juhlavuoden teemaa ja virallistakin logoa on käytetty monenkirjavan toiminnan maskottina, myös kaupallisen tarjonnan menekinedistämiseen. Suomi 100-tunnuksen ja sitä muistuttavan logon alla myydään vaikka mitä aina sinivalkoista dildoa myöden. Näistä rikoisuuksista on kerätty myös inhokkilistaa "Paskimmat Suomi 100 -tuotteet".*

Siitä ei ole jäänyt hyvää makua suuhun monellekaan, että Suomi 100 -juhlavuoteen osallistumisesta vaadittiin alunperin pienyrityksiltäkin peräti 30.000 euron kynnysrahaa,
ks.> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227392-s...

Viestihopeat.fi -verkkokaupan sovittelukeskusteluissa Valtioneuvoston virallisen juhlatoimikunnan edustajan kanssa kesällä 2016 todettiin lopulta sovinnossa, että kukaan ei voi omia yhteisen Suomemme itsenäisyyden juhlia itselleen. Samoin tultiin yhteisymmärrykseen siitä, että kansalaisilla ja yrityksillään on myös oikeus vapaasti käyttää itse suunnittelemiaan Suomi 100 -logotunnuksia, vaikka tällä kertaa toisin kuin Suomi 90 ja Suomi 75 -juhlavuosina ei virallinen valtiollinen tunnus olekaan vapaasti käytettävissä, vaan rajoitetun yhteistyöpiirin erityisoikeuksin tavaramerkkisuojattu.

Esimerkiksi Alkuperäinen Suomineito -hopeapinssejä ja riipuksia netissä tarjoava Viestihopeat.fi käyttää virallisen logon käyttökiellon saatuaan omaa Suomi 100 -tunnustaan, joka onkin kaikissa muissa katsannoissa kuin ehkä taiteellisessa ihan yhtä kelvollinen ja aito juhlatunnus kuin se Valtioneuvoston toimikunnan rekisteröimäkin. Verkkokauppa kertoo Fb-sivuillaan enemmänkin pikku lisäselkkauksesta itsetehtyynkin juhlalogoonsa liittyen:

"Valtioneuvoston kanslian virallinen juhlavuositoimikunta ei ole pannut pahakseen Alkuperäinen Suomineito -aihepiirin esiinnostoa juhlavuoden ruohonjuurikeskustelun teemaksi, mutta puuttui viime kesänä virallisen Suomi 100 -juhlalogon käyttöön. Se oli yllättävää, koska itsenäisyyden 75- ja 90-juhlavuosina vastaava logo on ollut vapaasti kaikkien käytössä ... kanslian sihteeristö yritti viimekesäisellä sähköpostiyhteydenotollaan kuitenkin lisäksi kieltää myös oman itsesuunnitellun juhlalogon (kuva ohessa) käytön laillisten seuraamusten uhalla. Se kuitenkin vetäytyi vaateesta, kun muistutimme, että Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja sen kunnioittaminen sanoin, kuvin ja taiteellisin tuotoksin ei ole eikä saa olla minkään poliittisesti tai muutenkaan rajatusti valitun instassin, elimen tai yrityksen yksinoikeus, vaan se on koko kansan ja kaikkien Suomen ystävien jakamatonta oikeushyväomaisuutta. - Kerroimme hieman tuohtuneina, että jos tätä perusoikeutta loukataan yrittämällä kieltää sanojen 'Suomi' ja '100' käyttö kauniilla fontilla kirjoitettuna juhlavuoteemme viitaten, perästä kuuluu, ja valtioneuvostolla on mahdollisessa oikeusprosessissa mm. imagotasolla enemmän menetettävänään kuin kansalla. Vastaus valtioneuvoston kanslialta tuli melko pian, ja se oli ainoa mahdollinen: 'herrat perääntyivät'. - Eli jos hallitusvalta kieltää kansalta tällaisen oikeuden, kansa kieltää sellaisen hallitusvallan."
* ks.> Paskimmat ja oivaltavimmat Suomi 100 -tuotteet? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239816-p...

Lue myös: Hyvää Juhlavuotta 2017: itsenäisen Suomi-neidon luomumuodot esiin!
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228634-h...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset