Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Arbeit Macht Sipuli

Eilen TE-toimiston sivuilla julkaistiin työnhakuilmoitus, jossa Lopella sijaitseva Vetoperuna Oy etsi työhön sipulinkuorijaa. Aiheesta nyt reilun vuorokauden käyty “keskustelu” typistää hienosti ne perustavanlaatuiset ongelmat, joiden takia Suomi-laiva on painumassa hitaasti, mutta varmasti pinnan alle. Ilmeisesti monen mielestä sipulin kuoriminen on sellainen työ, että siitä joutaakin tulla ylimielisten besserwisserien häpäisemäksi sosiaalisessa mediassa?

Ensimmäinen ongelma on se, että kun joku tarjoaa työpaikkaa, niin ilmoituksessa kerrottuun työnkuvaan ja palkkaan tyytymättömiä ulkopuolisia vittuilijoita kyllä ilmoittautuu sankoin joukoin, mutta työntekijöitä taas ei. Suomessa edelleen enemmistölle tuntuu olevan täysin käsittämätön ajatus se, että työntekijä tietäisi itselleen sopivan palkkatason saati, että kukaan pystyisi nauttimaan urakkaluonteisesta autonomisesta työstä, jossa omalla työpanoksella pystyy suoraan vaikuttamaan tuloihinsa.

Päin vastoin, Suomessa kuvitellaan, että itse päättämillään ehdoilla vapaaehtoisesti työsuhteeseen alkava työntekijä on riistokapitalistin kyykyttämä tahdoton orja eikä suinkaan itsenäisiä ja valistuneita päätöksiä elämässään tekevä oman onnensa seppä. Ainoa ratkaisuksi tähän ongelmaan esitetään sitä viisautta, joka on herrahissillä hilattu Hakaniemen saunatiloihin sikailemaan veronmaksajan selkänahasta riistetyillä verottomilla ja piilotettuun kirjanpitoon kätketyillä rahoilla. Koska eihän suomalaisesta koululaitoksesta valmistu ihmisiä, jotka kykenisivät ihan itse laskemaan työpanokselleen sopivan hinnan saati sitten päättämään, millaista työtä on sopivaa tehdä, joutumatta kysymään lupaa joltain AY-politrukilta?

Miksi helvetissä tässä maassa yritetään maalata matalan koulutustason suorittavasta työstä jotain häpeärangaistusta? Minä eläisin mieluummin sellaisessa Suomessa, missä ihmiset opetettaisiin olemaan ylpeitä omasta työstään, ja missä kannustettaisiin ihmisiä pyrkimään aina tekemään parhaansa, oli työ mikä hyvänsä. Jos tässä maassa ihmiset keskittyisivät kehittymään työssään paremmiksi samalla vimmalla, millä täällä keksitään leimata milloin mikäkin työ paskaduuniksi tai ilkutaan kaikkia, jotka eivät istu kaiken maailman vieraisiin pöytiin huutelijoiden ahtaaseen maailmankuvaan, niin meillä ei olisi mitään talousnotkahdusta koskaan ollutkaan.

Ja kun kohta on kuitenkin joku neropatti lässyttämässä, että “no menisitkö itse kuorimaan sipuleita 20 sentillä per kilo”, niin vastaus on, että jos olisin työtön eikä minulla olisi tietoa tai toivoa itselleni sopivammista töistä, niin TOTTA MUNASSA MENISIN! Joo, eihän se ole kiva myydä taloa ja muuttaa kauemmas omista sosiaalisista verkostoista, mutta minä olen muuttanut töiden takia mantereelta toiselle ja takaisin, uskoisin pärjääväni Lopella veitsi kädessä aivan mainiosti.

Toki aina voi kysyä, että miksi ihmeessä Lopella halutaan kuoria sipulit käsin, eikä sillä koneella, joka on netissä myynnissä? Mutta mitä väliä silläkään on? Jos asiakkaat haluavat käsin kuorittuja sipuleita ja sillä tavalla yritykselle jää parempi kate, niin sittenhän se on sama kuoria käsin. Jos et siis ole keksimässä sipulinkuorintakonetta, joka tuottaisi samaa laatua kuin käsin kuorimalla, niin täällä ei ole mitään nähtävää, hajaantukaa!

http://www.is.fi/tyoelama/art-2000005202538.html?ref=rss
http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9239237
https://www.alibaba.com/product-detail/Automatic-Onion-processing-unit-p...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vanhoissa esim. 1950-1960 luvun insinöörien kirjoissa löytyy vielä urakkapalkan ohjeistuksia tehtävän työn mittaamisen helpottamiseksi. Nykyihmiset eivät voisi millään keinoin elättää perheitään hikipisaroin ja työtunnein verraten niihin, jotka rakensivat Suomen tolpilleen sodan jälkeen.

Työntekijähän voi kuoria tunnisa 1.000 sipilia tai vain yhden, joten vastuu on lopulta maksajalla.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ja ylipäätään pointti on siinä että yhteiskunta nyt vain pyörii sillä että ihmiset tekevät toisilleen työtä. Se että vaatii muita maksamaan on sama kuin orjuuttaisi naapurinsa. Jostain syystä vaatiminen on vain muuttunut sosiaalisesti hyväksyttäväksi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tästä blogista voi vetää johtopäätöksen, että Sammallahti ei ole eläessään kuorinut yhtään ainutta sipulia, jos pitää relevanttina vaihtoehtona "myydä taloa ja muuttaa kauemmas omista sosiaalisista verkostoista" tämän sipulinkuorintaduunin takia.

Otetaas pikku sormiharjoitelma. Palkka käsin kuorimisesta 20 senttiä kilo. Jos nyt ajatellaan vaikka sellaista 10 euron tuntipalkkaa, niin se tarkoittaisi 50 kiloa per tunti, eli sellaiset vajaat 800 grammaa per minuutti. Meidän sipulikorissa keskipaino näytti olevan about 50g per sipuli, ts. 16 sipulia per minuutti, tai 1 sipuli alle neljään sekuntiin.

Koita vaikka alkuun minuutti. Aika alkoi nyt. Päättyi nyt. Montako sataa grammaa sait kuorittua, ts. millaiselle tuntipalkalle pääsisit?

Pointti ei ole siinä, että matalan koulutustason suorittava työ olisi "paskaduunia", vaan siinä että kyseisestä duunista maksettava korvaus on yksinkertaisesti suomalaiseen kustannustasoon täysin epärealistinen.

"urakkaluonteisesta autonomisesta työstä, jossa omalla työpanoksella pystyy suoraan vaikuttamaan tuloihinsa." Huutonaurua.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Sammallahti edustaa kykypuoluetta. Jospa kokoomuslaisilla kyvyilla saattaisikin päästä kuvailemaasi sipulinkuorintavauhtiin!?

Jäänemme odottamaan Sammallahdelta sipulinkuorintademonstraatiota!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hyvä idea, jota sopii jalostaa pidemmälle. Lupaan kustantaa sipulinkuorintademonstraatioon sipulit. Jos vaikka otetaan sellainen 8 tunnin empiirinen koe, jossa arvioidaan millaiselle tuntipalkalle sipulinkuorija Sammallahti pääsee.

Edit. manipulaation välttämiseksi voin itse tuoda sipulit, ja valvoa demonstraatiota mahdollisen vilunkipelin varalta. Sipulin kuorimiseen kun on vippaskonstejakin, sellaisia jotka pilaisivat tuotteen laadun.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

"Sammallahti edustaa kykypuoluetta". Luin ensisilmäyksellä, että "Sammallahti edustaa kyykytyspuoluetta", ja tottahan sekin olisi ollut. Kai alitajuntani teki tepposensa. :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ongelmahan on,kuten monesti hakuilmoituksissa,että ei ihan tiedetä mitä työhön kuuluu. Nykyään voi todellakin olla täysin absurdeja ilmoituksia mitä en uskoisi ennen olleen,koska ei oltu ihan niin härskejä mitä nykyään toisia kohtaan.

Laskelmat muuttuu,jos sipuli painaakin n.200g/kpl. Tai mitä kuorintaan kuuluu..onko sipulit vedessä,että kuori lähtee lähes tönäisemällä jne.

Keississä ehkä hulluinta oli,että olikin ihmisten syy,koska yrittäjä vaihtoikin TES:n mukaiseen tuntipalkkauksen urakan sijaan. Kuitenkin yrittäjä oli se joka teki vaihdon..ei kommentoijat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nyt jäi enää epäselväksi onko TES:n mukainen palkka yli 10€ tunti. Jos ei ole, niin kauhistelijat taisivat tehdä paikan saavalle työntekijälle karhunpalveluksen.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kuorin sipulia lähes päivittäin, kun käytännössä valmistan taloutemme ruoat. Minä en pidä relevanttina vaihtoehtona tehdä mitään sipulinkuorintaduunin takia. Mutta 2000 euron kuukausipalkan takia se on vaihtoehtona erittäin relevantti.

Minä en lähde arvuuttelemaan kenenkään sipulinkuorintataitoja saati tekemään laskelmia täyteen mutuun perustuvan sipulin keskipainon perusteella. Voimmehan me myös laskea, että yksi sipuli painaa 300 grammaa, vai mitä?

Saat naureskella minkä kerkeät, mutta urakkapalkan luonne on se, että työntekijä voi siinä vaikuttaa varsin helposti saamaansa palkkaan. Kyseisestä duunista maksettava palkka, jos työnantajaan on uskominen, on aivan kohtuullinen korvaus matalan koulutustason työstä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mielestäni jossain yrittäjä oli maininnut että parhaat kuorivat tunnissa 80 kiloa jolloin tuntipalkka olisi 16€. Ei huono aivot narikkaan hommasta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nämä " parhaat saavat näin ja näin paljon" - palkat muistuttavat marjanpoimijoiden tuloista puhumista.

Muistan nuoruudesta myös kesäkahvilaan työhön pyrkimisen : "Ahkera kyllä tienaa ihan kivasti".
Paitsi jos koko kesän sataa ja/ tai ei ole asiakkaita.

Kysymys:
Jos ihminen myy koko työvoimansa ts itsenä kokopäivötyöhön epämääräisillä ehdoilla ja tietoisesti alle toimeentulominimin, onko hän silloin vastuullinen vai vastuuton?
Ja kuka hänet silloin elättää?
Kenen k u u l u u hänet elättää?

Ei kenenkäänkö?
Palkkatyö onkin siis jonkinlainen harrastus, jossa eletään pääomatuloilla?
Asia selvä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Palkkatyö onkin siis jonkinlainen harrastus, jossa eletään pääomatuloilla?"

Tässä kiteytyy hyvin todellisuudesta erkaantuneiden kokoomuselitistien manikealainen ja infantiili maailmankuva. Logiikka ja rationaalinen analyysi ovat sille porukalle turhan kunnianhimoisia tavoitteita.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kukahan tässä on infantiili? Nyt se palkka muutettiin TES:n mukaiseksi 9,5 €/h, vanhat työntekijät pysyvät urakkapalkalla, kun sillä saa 16 €/h. Mutta on se hyvä, että te besserwisserit tiedätte muiden puolesta paremmin.

http://www.is.fi/tyoelama/art-2000005203078.html?r...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström Vastaus kommenttiin #16

Parempi sentään olla olla besserwisser kuin nihilwisser.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #20

No siihenkö ne argumentit sitten loppuivat?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kyllä tuollaisella 2000 euron kuukausitulolla luulisi Lopella elelevän ihan mukavasti. Miksi tuollaista palkkaa saavaa pitäisi vielä erikseen elättää?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Minä "neropatti" tietysti kysyin heti mielessäni, menisikö kirjoittaja itse kuorimaan sipuleita tuolla palkalla.

Tulin siihen tulokseen, ettei taatusti menisi, kunhan hän olisi ensin laskenut (tai pyytänyt jotain toista laskemaan jos ei itse siihen kykene), kuinka paljon sipuleita on kuorittava päivässä, että saisi palkan jolla voisi elääkin. Ja kun hän sitten näkisi lopputuloksen, työ ei varmasti kelpaisi.

Mitä järkeä on mennä töihin, josta saatavalla palkalla ei pärjää, vaan on mentävä sossun luukulle?

Miten ihminen voikin elää noin kaukana todellisuudesta? Tai no - tietysti, jos haluaa kyykyttää jo valmiiksi kyykytettyjä, niin tuohan on ideaalinen keino.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ja kun minä juuri sanoin, että aivan taatusti menisin. Olen tehnyt menneisyydessäni paljon raskaampia ja huonosti palkatumpiakin töitä. Jos vaihtoehtona on passivoitua kotona tai tehdä urakkahommia, niin valitsen urakkahommat minä päivänä tahansa.

Tehdäänkö Raili jatkossa niin, ettet arvuuttele minun tekemisistäni mitään, kun et minua tunne?

Tuolla parhaimmat kuorivat 80 kiloa tunnissa, eli 16 €/h eli n. 2240 €/kuukausi. En lähtisi tuota kyykytykseksi väittämään ja uskoisin, että sillä rahalla elää Lopella todella keskiluokkaista elämää.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos kommenttien mielipide vastaa vähäänkään yleistä mielipidettä Suomessa, niin todennäköisyys Suomen nousulle ei ole kovinkaan suuri. Etuudet ovat Suomessa liian suuret varallisuuteen nähden ja taakankannon osallistumismahdollisuuksia vähätellään ja niiden tarjoaja vainotaan ja haukutaan, eikä ymmärretä mahdollisuuksien tärkeyttä esimerkiksi sosiaaliturvalle. Ennustankin, että sosiaaliturvaan tulee lähitulevaisuudesaa suurehkoja leikkauksia. Tietenkin näitä leikkauksia tullaan kritisoimaan ja syyllisiä tullaan etsimään varsinkin rikkaista, vaikka syylliset löytyvät ihan muualta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset