Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Suomesta Tansaniaan

Pakolaisasiaa näkyvästi ajanut pappi Marjaana Toiviainen ilmoitti viime viikolla varsin dramaattisesti, että aikoo lähteä Suomesta, koska täällä ei voi kuulemma enää elää. En suoraan sanottuna aikonut sanoa tästä asiasta alunperin mitään, koska koko turvapaikkakeskustelu on niin järjettömän tulehtunut, että jokainen siihen osallistuva ottaa riskin saada leimakirveestä. Minullekin natsin ja rasistin viittaa on jo soviteltu vaikka aatteeni ei voisi kauempana kummastakaan olla. Tosiasia kuitenkin on se, että yhteiskunnallisesti asiat eivät parane karkuun juoksemalla tai vaikenemalla, vaan avoimesti keskustelemalla. 

Toisaalta tämä aihe koskettaa siinä mielessä, että ensimmäinen poliittinen blogaukseni vuoden 2013 alussa koski samaa aihetta, kun Helsingin Sanomat antoi Suomesta pari vuotta aikaisemmin pois muuttaneelle Umayya Abu-Hannalle palstatilaa purkaa omaa turhautumistaan Suomeen ja suomalaisiin.

Tuolloin Abu-Hanna valitti suomalaisten rasismista tekemällä yleistyksiä suomalaisista ja penäämällä meiltä kollektiivista vastuuta hänen henkilökohtaisten kokemustensa suhteen. Suomi oli kuulemma sulkemassa ovensa ja vastusti globalisaatiota, eikä Suomessa muka myönnetty rasismin olemassa oloa vaikka se olikin keskeinen osa yhteiskuntaamme ja poliittista järjestelmäämme. Näin siis ihan vakavalla naamalla.

Abu-Hanna tekikin mielestäni sinällään loogisen valinnan, että muka niin kovin rasistiseen Suomeen väsyttyään hän muutti Hollantiin, joka eittämättä on monella tavalla kypsempi yhteiskunta monikulttuurisuuden suhteen. Tähän tietysti vaikuttaa merkittävästi se, että Hollanti aloitti siirtomaavaltansa Afrikassa jo 1600-luvulla ja sorti afrikkalaisia orjuuttamalla, murhaamalla, kiduttamalla, ryöstämällä ja raiskaamalla heitä vuosisatojen ajan. Kolonialismin ja sen mukanaan tuoman monikulttuurisuuden mainingit siis huuhtoivat hollantilaisten asenteita jo vuosisatoja ennen kuin Suomessa katukuva alkoi muuttua. Täällä todelliset muutokset alkoivat näkyä vasta 1990-luvulla, siihen nähden yhteiskuntamme on avoimuudessa ja suvaitsevaisuudessa kirinyt muun maailman kiinni ennätysvauhtia, ja hyvä niin.

Iltalehti yritti tavoittaa otsikoihin noussutta Toiviaista kommentoimaan tapahtunutta, mutta vastaus oli lähinnä ylimielinen kommentti siitä, kuinka median olisi pitänyt kysyä asiaa pakolaisilta jo aikaisemmin. Olisin kyllä odottanut, että parrasvaloihin noussut tyyppi olisi kyennyt esimerkiksi kertomaan meille, millaiset vaikutukset hänen vaatimallaan maahanmuuttopolitiikalla on Suomeen, ja mistä esimerkiksi rahat kotouttamiseen otetaan? Tai ainakin kertomaan asiallisesti selkeästi tärkeäksi kokemastaan asiasta. 

Jos minä saisin pariksi päiväksi ilmaista palstatilaa vapausaatteen promoamiselle, niin puhuisin toimittajien kanssa puhelimessa vaikka pirin voimalla, jotta viestini saavuttaisi mahdollisimman monta ihmistä. Yrittäisin kertoa mahdollisimman tarkkaan, mitkä poliittisen ohjelmani vaikutukset olisivat ja mitkä ovat ne realistiset keinot toteuttaa tavoitteitani. Tätä analyyttisempää ja pohdiskelevaa lähestymistapaa ei ikävä kyllä näe lähes koskaan heiltä, joille politiikka edustaa vain muille esitettyjä vaatimuksia henkilökohtaisen vastuun tai omien velvollisuuksien pohtimisen sijaan.

Kaikista typerintä tässä kiukuttelussa on kuitenkin se, että Toiviainen lähettää hallitukselle terveisiä todeten “hallituksen voittaneen”, aivan niin kuin Suomen eduskunnan hallituksen tavoite olisi jotenkin hyökätä juuri pappi Marjaana Toiviaista vastaan ja ajaa hänet maanpakoon. Tai aivan niin kuin hallituksen tavoitteet olisivat jotenkin rasistisia, ihmisoikeuksen lopettamiseen tähtääviä tai esimerkiksi murhapolttoihin kannustavia. Moisen esittäminen on toki nykyhallituksen vastustajille tyypillistä, mutta silti perustelematonta ja äärimmäisen typerää.

Käytöksellään Toiviainen, tahattomasti tai tahallaan, antaa ymmärtää Suomen olevan ihmisoikeuksien kannalta jotenkin huonompi maa kuin Tansania. Mutta jokainen peruskoulusta valmistunut osaa epäillä, että ihmisoikeuksien kontekstissa Tansanian ja Suomen välillä ei ole edes mitään kilpailua, niin eri sarjoissa nämä maat painivat. En hetkeäkään epäile, etteikö Toiviainen tätä itsekin tajuaisi, mutta jostain syystä laupeuden lähettiläs on valinnut edistää agendaansa turvautumalla moraalisesti kestämättömään markkinointistrategiaan, kuten valehteluun ja tunteisiin vetoavaan populismiin. 

Sitä en sitten tiedä, onko moinen nykyisessä poliittisessa kulttuurissa edes merkittävä synti, mutta sen tiedän, että Tansaniassa reaktiot valkoisen naisen rasistisiin yleistyksiin paikallisväestöstä ja heidän kulttuuristaan olisivat todennäköisesti olleet merkittävästi dramaattisemmat. Ja vaikka Toiviaisen viittaamat tapaukset yrityksestä sytyttää turvapaikanhakijoiden teltta tuleen Helsingissä ja paprikasumutteen käyttö lapsellisessa katurähinässä ovat rikoksina vakavia ja vastenmielisiä, ovat ne molemmat silti merkityksettömiä asioita, kun verrataan jokapäiväiseen elämään Tansaniassa.

Siellä esimerkiksi lapsiavioliitot, lasten käyttäminen työvoimana vaarallisissa kaivostöissä ja väkivalta naisia kohtaan ei ole paitsi yleistä, myös yleisesti hyväksyttyä. Yli viisi miljoonaa tansanialaista lasta ei käy koulua ja esimerkiksi lapsivaimoiksi joutuneet tytöt erotetaan koulusta. Samoin teinitytöille suoritetut pakolliset raskauskokeet johtavat positiivisen tuloksen myötä myös koulusta erottamiseen.

Tansaniassa kiellettiin taannoin mielenosoitukset valtiojohtoa vastaan ja samalla kriminalisoitiin oppositiopuolueiden kokoontumiset. Totalitarismia lähentelevä hallintomuoto betonoi paikkansa myös lopettamalla kriittiset mediatalot ja heittämällä äänekkäimmät journalistit linnaan. 

Seksuaalivähemmistöjen, naisten ja alkuperäiskansojen oikeuksista Tansaniassa ei ole paljoa sanottavaa, kun niitä ei paljoa ole. Toiviaisen kommentin siitä, että “täällä Suomessa ei voi enää elää” olisi ymmärrettävä, jos hän olisi esimerkiksi syntynyt albiinoksi Tansaniassa. Silloin häneltä olisi lapsena, viranomaisten hiljaisella suostumuksella, amputoitu paikallisen poppamiehen toimesta raajoja ja lopulta hänet olisi kidutettu kuoliaaksi.

Toisaalta Tansanian korruptiosta, väkivaltarikoksista, lapsikuolleisuudesta, orjuudesta, ihmiskaupasta, kidutuksesta, poliisiväkivallasta ja poliittisesta vainosta voisi varmasti puhua paljonkin, sitä kun siellä riittää yllin kyllin.

Tarkoitus ei ole tässä nyt sen enempää lällätellä, enkä hetkeäkään epäile Toiviaisen ja turvapaikanhakijoiden saaneen ääliöiltä vihapostia ja uhkauksia. Eikä kenellekään oletettavasti ole epäselvää, etteikö turvapaikanhakijoihin ja ulkomaalaisiin yleensäkin kohdistuisi Suomessa ennakkoluuloja, rasismia ja joissain erittäin harvoissa tapauksissa jopa väkivaltaa. Mutta näistä asioista vastuun vierittäminen hallituksen niskoille ja Suomen kutsuminen maaksi, jossa ei voi enää elää, on todisteiden valossa niin absoluuttisen typerää, että Toiviaisen viestin uskottavuus sulaa täysin.

Tämän tapauksen tiimoilta hallitusta sormella osoittavien pitäisi kaikesta kiihkostaan huolimatta ymmärtää, että Suomen eduskunnan hallitus ei ole hyväksynyt väkivaltaa ketään kohtaan, ei hyväksynyt rasismia, ei hyväksynyt tuho- tai murhapolttoja tai niiden yrityksiä, ei hyväksynyt oman käden oikeutta, ja niin edespäin. Itse asiassa hallituksen johdolla säädetään ja ylläpidetään niitä uhkailun ja väkivallan kieltäviä lakeja, joita poliisi ja oikeuslaitos eduskunnan mandaatilla valvoo. 

Jos tappouhkauksia todella tulee satoja tai jopa tuhansia, kuten Toiviainen ilmoittaa, niin sen pitäisi kyllä näkyä poliisin tilastoissa valtavana rikosilmoitusten määränä. Se on poliisin homma tutkia rikoksia, ei kansanedustajien. Uhkauksia varmasti tulee, se on aivan varma, mutta todellisuudessa kyse on muutaman marginaaliääliön perseilystä eikä mistään suomalaiseen eetokseen kuuluvasta asennevammasta.

Mutta eipä sillä, jokainen tekee elämällään niin kuin parhaaksi katsoo, se on vapausaatteen ydin. Jos joku haluaa muuttaa Suomesta Tansaniaan ihmisoikeuksien perässä, niin näinhän se sitten on tehtävä vaikka päätös perustuisi äärimmäisen harhaiseen todellisuuskäsitykseen. Toki se on myönnettävä, että Toiviaisen kaltaiselle ihmisoikeussoturille Tansaniassa on paljon työsarkaa ja hän pystynee siellä saamaan paljon enemmän konkreettista hyvää aikaan kuin täällä maailman ihmisoikeuksien kärkimaassa Suomessa, missä rasismi ja viharikokset ovat kaikessa typeryydessäänkin häviävän pieni ongelma.

Vaikka Marjaana Toiviaisen vakaumus muuttaa Tansaniaan horjuukin jo pari päivää lähtöilmoituksen jälkeen, toivotan hänelle silti kaikkea hyvää ja mitä parhainta menestystä taisteluun ihmisoikeuksien puolesta. Sitä työtä ei silti jatkossakaan kannata tehdä ylidramaattisesti nojaamalla epätotuuksiin tai haukkumalla väärää puuta, sellainen vain vie uskottavuutta muuten hyvää tarkoittavalta toiminnalta.

Täsmennän vielä, että videon pointti on ottaa kantaa siihen äärimmäisen tunteikkaaseen ja sisällöttömästi köyhään tapaan, millä Suomessa yhteiskunnallista keskustelua nykyään käydään. En missään nimessä toivo, että sen enempää Toiviaista kuin pakolaisiakaan morkataan ihan tavan vuoksi, vaikka tietysti perusteltu kritiikki on aina ääneen sanomisen arvoista. Älkää siis ainakaan minun nimissäni menkö vittuilemaan kenellekään sen enempää someen kuin päin näköäkään. Muutenkin harmittaa aivan tarpeeksi, kun ihmisten pitää olla niin massiivisia kusipäitä toisilleen sen sijaan, että etsisimme yhdessä ratkaisuja aikamme kriiseihin.

https://www.facebook.com/marjaana.toiviainen/posts/10155075788570351?pnr...
http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128806-katkeruuden-manif...
http://m.iltalehti.fi/uutiset/201704202200105526_uu.shtml
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002602711.html
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tuohtunut-pappi-marjaana-toi...
https://www.hrw.org/africa/tanzania-and-zanzibar
https://www.amnesty.org/en/countries/africa/tanzania/report-tanzania/
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Tanzania
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005182150.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Eli, jos ymmärsin videosi oikein, niin Linux on mielestäsi paras käyttöjärjestelmä?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Lähinnä säälittävää, miten yksittäisen tyypin höpinöistä tehdään valtava uutinen. Vois puhua itse asioista eikä siitä, mitä mieltä joku muu on niistä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Toiviainen on kuitenkin yksityishenkilö joka ei ole tilivelvollinen kenellekkään oman elämänsä ratkaisuista.
Se paska ja kura mitä hän on päällensä saanut on ollut niin sanoinkuvaamatonta että vahvakin ihminen murtuisi. Hyvä ratkaisu lähteä Tansaniaan josta hänellä on jo ennestään kokemusta. Ehkäpä vainoajat jättävät vihdoin rauhaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Toivottavasti kuitenkin Marjaana uskossaankin ns. tietää mitä tekee. Suokoon luoja ja insallah ettei monikulttuurisessa Tansaniassa satu kohdalle punatukkaisia ihmisoikeuksien ja poikkeavienkin tasa-arvon puolesta taistelevia kristittyjä naispappeja karsastavia/vainoavia 'oikeassaolijoita' jotka eivät tottele muukalaisten suojelusenkeleitä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #5

Vaikka henk.koht. kokemukset Tansaniasta ovat olletkin Toiviaisella hyviä, on tilanne yleisemmin paikallisväestölle ja maahantulijoille epävakaahko. Muitakin turvapaikkamaita on pohjoismaalaisen valita, luutavasti myös turvallisempia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

Varmasti löytyy kyllä, mutta hänen ratkaisunsa on tämä ja sitä pitää kunnioittaa.
Hän on tekijä eikä mikään tyhjän lätisijä. Kunnioitan.

Timo Heikkila Vastaus kommenttiin #7

Edustaako hän myös vaatteissaan kirkko-instituutiota? Ajattelen vaan, että pitääkö hänen kauttaan kunnioittaa myös kirkkoa, silloin kun hän seisoo poliisiauton edessä? Eli siinä on sitten kaksi perustavaa laatua olevaa instituutiota vastakkain. Tavallinen ihminen on vähän eksyksissä, ketä pitäisi kunnioittaa, tukea ja auttaa ja - vice versa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #8

Mulle on näin uskonnottomana ihan sama mitä edustaa.
Kukaan ei ole katsonut asian tarkoitusta. Olisitko itse hädissäsi jos perheenjäsenesi vietäisiin tosta vain linnaan? Haluaisitko saada yhteyden? Varsiten jos perheenjäsen ei ole mitään väärää tehnyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Varmaan ihan arkipäivää Tansaniassa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Se kura on lentänyt nimenomaan siitä syystä, ettei Toiviainen ole malttanut pysyä yksityishenkilönä vapaa-ajallaan ja yksityisasioissaan (poliittisessa toiminnassaan), vaan ratsastanut pappisvirallaan ja komeilla lipereillään. Eli ev.lut-kirkon arvovallalla.

Niinpä ansaittu arvostelu on kohdistunut pastori Toiviaiseen, eikä kansalainen Marjaana Toiviaiseen.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei toki ole tilivelvollinen, mutta ei se silti tee väitettä hallituksesta tai implikaatiota Suomen huonoudesta todeksi.

Jore Puusa

Tosiasia kuitenkin on se, että yhteiskunnallisesti asiat eivät parane karkuun juoksemalla tai vaikenemalla,
--------------
Uskomaton lause.
Kyseessä on yksi nainen - jonka kimpussa on MV lehti ja sen Suomessa asuavat tukijat. MV lehti käynnisti pappia vastaan sanoinkuvaamattoman törkeä kampanjan.
Kehotan blogistia lukemaan (jos kestää) sitä hirvittävää solvausryöppyä - mitä hän on saanut niellä ilman tukea
-.
Kaivan itse esiin rasistien copyrightrikoksia. Niin vaalien ajalta kuin parin vuoden ajalta ennen niitä.
Vaaleissa koko puoluekentän kautta näkyi piittaamattomuus tekijänoikeuksista - löysin eräälle organisaatiolle yli 150 kuvavarkautta. Janitskinin MV toiminta on kuitenkin aivan jotain muuta. Hän on saanut käsiinsä suojaamatonta pastorin henk.koht kuva-aineistoa ja tehnyt siitä loukkaavaa roskaa.
-
Oma saldoni on 47 tappouhkausta 2,5 vuoden ajalta. Monet hyvin pelottavia.
Kestäisikö blogisti aamusta iltaan solvausryöppyä ja uhkailuja?
Jos ei ---kannattaa miettiä mitä karkuun juoksu tuntuu lauseena ihmiselle jonka voimta tuntuvat olevan loppu..
Häpeä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Näin on, ja aika hyytävää.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minähän puhuin siinä lauseessa itsestäni. Sanoin edellisessä lauseessa, etten aikonut kommentoida koko asiaa juuri samasta syystä, mistä Toiviainen on lähdössä maasta.

Juuso Hämäläinen

Suurinta meteliä meidän suomalaisten rasismista pitävät ne, jotka eivät ole sellaista nähneetkään. Eivät ole koskaan käyneet missään muualla kuin Narinkkatorilla kuulemassa toistensa puheita.

Toisekseen nämä ihmiset eivät tajua, ettei enemmistö kansasta halua tänne massoitain muuttajia. Sitä näkemystä saa kutsua miksi kukin lystää. Oikeus massamuuton vastustamiseen on. Ja mitään velvollisuutta taasen ei ole ottaa paljon muuttajia. Päätös on täysin suomalaisten. Kuten se oli Englannissakin.

Meille ei kuulu ratkoa toisten tahallaan synnyttämiä ongelmia. Se velvollisuus kuuluu Saksalle, Englannille, USAlle, Israelille, Ranskalle, Venäjälle, Saudeille ja Iranille sekä muille väkivaltaa tukeneille, aseistajille ja manipuloinneille. Ei pohjoismaille. Vastuun ottaminen syypäiden sijasta osoittaa typeryyttä.

Jore Puusa

Käytätkö kännykkää?
Jos käytätä, käsissäsi on verta ja osallistut terrorismin ja pakolaisuuden aikaansaamiseen.
Kännykkäsi tarvitsee Tantalumia, jota lapsiorjat kaivavat Kongossa.
He ovat vyöätisiään myöten myrkyllisessä liemessä ja kuolevat nopeasti.
Sinä yhtenä monista saat aikaan heidän kuolemansa, siitä aiheutuvan katkeruuden ja pakolaisuuden.

Petteri Hiienkoski

Käsitykseni mukaan kristilliselta kannalta Marjaana Toiviaiselta on hämärtynyt se, mistä kristillisessä uskossa on kysymys. Pidän häntä väärän kristillisyyskäsityksen uhrina mutta myös sellaisen levittäjänä. Tästä ovat tietenkin vastuussa ne, joiden tehtävänä hänen kaitsentansa on. Päävastuu piispoilla.

Yhteiskunnallisesti häntä käytetään vääristyneen suvaisuusideologian levittämiseen. Käsitykseni mukaan YLE osallistuu tähän julkiseen mielenpiteenmuokkaukseen aktiivisesti. Näin toimiessaan valtionmedia rikkoo sekä journalismin periaatteita että lakisääteisiä velvoitteitaan vastaan.

Tapa, jolla Toiviaisesta YLE kritiikittä uutisoinut, viittaa vahvasti siihen, ettei tulkintani voi olla ainakaan kovin kaukana todellisuudesta:
https://www.facebook.com/petteri.hiienkoski/posts/...

Jore Puusa

on hämärtynyt se, mistä kristillisessä uskossa on kysymys.
--------
Kristillisessä uskossa on kyse lähimmäisenrakkaudesta, mihin se on sinulta unohtunut -- tuomitsessasi yksinäisen naisen -- jota vastaan MV lehti on käynnistänyt solvaus- ja uhkailukampanjan.

Harri Lahti

Pastori Marjaana Toiviainen on näitä uusia kirkon pappeja, joilla jokaisella tuntuu nykyään olevan tarve päästä julkisuuteen populistisia keinoja käyttäen osoittaakseen olevansa hyvä kristitty. Juuri tämä narsistinen halu olla parrasvaloissa ja päästä otsikkoihin vailla käsitystä maailman tapahtumista, on osoitus heidän nuoruudesta ja kypsymättömyydestä. Ovatko he jo "kaukaa viisaita" pedatakseen itselle piispan virkaa tulevaisuudessa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jaloa puolustaa hallitusta moiselta pappishyökkäykseltä - not.

Kaivatessaan maahamme fiksua ja kriittistä yhteiskunnallista keskustelua, sitä voi myös edistää ottamatta kohteeksi jo asosiaalisen median ja valemedian kölin alta hilaamaa yksittäistä kansalaista. Riskinä on luonnollisesti kiinnostuksen puute.

Nämä sakinhivutukset, joita Sammallahti näennäisrakentavasti jatkaa, johtavat vaikenemiseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nojaa, miten sen nyt ottaa. Kyseinen yksittäinen kansalainen on ihan itse päättänyt lähteä käymään julkista keskustelua, ilmeisen onnettomin argumentein.

Se, että joku jossain hilaa häntä asiattomasti kölin alta, ei mitenkään tee häntä koskemattomaksi hänen argumentteihinsa kohdistuvalle asialliselle kritiikille, josta esimerkkinä tämä Sammallahden teksti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sammallahden tekstiä voi lukea ja sen vaikuttimia pohtia monin tavoin.

Kun argumentteihin kohdistetaan kritiikkiä, olisi suotavaa, että kritiikin kohteena olevista argumenteista ei sidota olkiukkoja. Kansalaisemme ei ole väittänyt Tansanian olevan ihmisoikeuksien suhteen parempi maa kuin Suomi, kuten Sammallahti haluaa antaa ymmärtää.

Sammallahti pyrkii järkevään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hyvä pyrkimys, vajavainen yritys.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

"Kansalaisemme ei ole väittänyt Tansanian olevan ihmisoikeuksien suhteen parempi maa kuin Suomi..."

Juuei, kansalaisemme vain onnistui olemaan hitusen epälooginen, ilmoittaessaan olevansa pakotettu liipaisemaan Suomesta, ja valitessaan kohteeksi Tansanian. Puutteellisella käsityskyvyllä varustetut kuten minä, ovat tehneet ilmeisen virheellisen olettaman, että kansalainen lähtee jonnekin jossa katsoo asioiden olevan paremmin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #29

En näe syytä miksi aliarvioisit käsityskykyäsi vaikka olettamasi onkin kognitiivisen dissonanssin tulosta, kuten myös Sammallahden, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisten asioiden ja politiikan käsittelemisestä logiikan ja rationaalisen ajattelun kautta. Kiinnostus ei aina merkitse onnistumista.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mikä ihmeen sakinhivutus? Minä otin vain esille sen, ettei Toiviaisen väite hallituksen tekemisistä tai implikaatiot Suomen huonoudesta ole yksinkertaisesti totta. Kuten videon lopulla sanoin, en halua, että ketään häiriköidään, vaan että yhteiskunnallinen keskustelu käydään maltillisesti.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Tunnen henkilökohtaisesti suurta myötätuntoa Toiviaisen idealismia ja rohkeaa vakaumusta kohtaan.

Jokainen on varmaan kuullut jossain yhteydessä aforismin, jota on sovitettu milloin kenenkin suuhun: "Jos nuorena et ole idealisti, sinulla ei ole sydäntä; jos vanhana et ole konservatiivi, sinulla ei ole järkeä."

Muistetaan vaikkapa taistolaisessa opiskelijaliikkeessä vaikuttanutta nuorta radikaalia Björn Wahlroosia, vs. vanha, upporikas pankkiiri Björn Wahlroos, joka vuonna 2011 puhui nuorten sosiaalitukien, kuten toimeentulotuen ja opintotuen lakkauttamisen puolesta.

Aforismin loppupäätelmästä en olisi niinkään varma.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Oikeastaan kommenttini liikkuu yleisemmällä tasolla, ei tässä yksittäistapauksessa.

Seuraan jonkin verran mediaa, pääasiassa kuitenkin sellaisia medioita mistä löydän tietoa asiasta joka kulloinkin kiinnostaa minua.

Asia joka on viime aikoina kovasti kiinnostanut on aktivismin laukaisevat tekijät.

En osaa muotoilla asiaa tässä mitenkään tieteellisesti mutta tuntuu siltä, että aktivismin taustalla ovat omassa elämässä koetut, tietenkin subjektiiviset kokemukset tai traumat. Mutu-tuntumalta vaikuttaisi siltä, että ihmistyyppi joka aktivoituu toimimaan tuntee syyllisyyttä tai potee huonoa omaatuntoa – jostakin syystä. Syy voi olla lähes mikä tahansa, eikä sen tarvitse liittyä itse aktivismin luonteeseen/ kohteeseen mitenkään. Aktivismi palvelee - ei altruistisesti ensisijaisesti auttamisen kohdetta vaan auttajaa itseään - se tuonee helpotusta syyllisyyden tunteisiin.

Tällainen selitys on tullut mieleen some -keskusteluja seurattaessa. Aktivismia perusteltaessa argumentit ovat monessa tapauksessa lievästi aasinsiltamaisia.

Minusta tuntuu siltä, että kaikkein tasapainoisimmat ihmiset eivät koe tarvetta lähteä aktivismiin mukaan ehkäpä siksi koska syyllisyyden tunne puuttuu tai huono omatunto ei kolkuta.

Tämä hypoteesi näin kyökkipsykologin arvauksena.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Ihmisethän oireilevat, kuka mitäkin ja milläkin tavalla. Useimmiten ihmisellä on pyrkimys elämässä jonkinlaiseen eheyteen tai tasapainoon. Harva nauttii epätasapainosta tai tuskaisuudesta. Ihmiset yrittävät löytää jonkinlaista lääkettä huonoon oloonsa, joku lääkitsee itseään alkoholilla, joku toinen löytää tasapainoa liikunnasta, joku taiteesta tai musiikista, jollekin aktivismi tuo helpotusta ja mekityksellisyyden tunnetta. Näin ymmärtäisin, että aktivismi on jollekin ihmistyypille lääkettä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta Toiviaisen ulostulo on sekä kristilliseltä että poliittiselta kannalta melko kestämätön ja kummaltakin taholta vaikea perustella. Kaikki kristityt eivät suinkaan ole samaa mieltä hänen toimistaan kuin hän itse, vaan vaativat lakien ja korkeampien tahojen kunnioitusta. -Poliittisesti hän on jo osoittanut tietämättömyytensä, ja on jo aiheuttanut ehkä ymmärtämättömyydessään tarpeetonta hallaa suomalaiselle politiikalle. On parasta hänelle itselleen ja luultavasti myös Suomelle että hän poistuu jonnekin vähäksi aikaa. Sitten voi ehkä paremmin -siis toisella tavalla -puolustaa asioita joihin uskoo, ja myös kunnolla perustella niitä. Siperia opettaa kyllä, tai siis Tansania.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Toiviainen ei ole esiintynyt kaikkien kristittyjen äänitorvena, ei yhtään sen enempää kuin vaikkapa Päivi Räsänen asettaessaan Raamatun tietyissä tilanteissa lakien yläpuolelle:

http://yle.fi/uutiset/3-6733058
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/rasanen-kehot...

Millaista hallaa Toiviainen on aiheuttanut suomalaiselle politiikalle? Uskooko Hietanen tosissaan, että yhden papin lähtö Tansaniaan on parhaaksi Suomelle? Toiviaisella on jo henkilökohtaista kokemusta Tansaniasta, mutta toki maa voi opettaa itsestään lisää. Voi myös opettaa vaikkapa suomalaisesta, ajoittain sangen herkkähipiäisestä kansallismielisyydestä ja laajalti ilmenevästä halusta kurittaa väärinajattelijoita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toiviainen ei ole missään väittänyt että Tansanian ihmisoikeustilanne olisi Suomea parempi vaan että Suomessa pitäisi olla parempi.

Sen jälkeen kun Tere on alkanut toistaa näitä altright-henkisiä juttuja, taso on laskenut kuin lehmän häntä. Ihan oikeastiko jonkun yksittäisen naispapin mollaaminen on ansiokasta?

Oletko Tere tarkkaillut millaista juttua Toiviaisesta kirjoitellaan? Saako esim. sinun äitisi asioista kirjoitella samaan tapaan?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, Suomessa on niin surkea ihmisoikeustilanne, että on pakko lähteä... Tansaniaan.

Mitä luulet Petra, mahtaako Toiviainen riekkua Tansaniassa poliisien reveleissä samalla tavalla kuin täällä surkeiden ihmisoikeuksien Suomessa, vai istuuko kusi sukassa jossain ja pelkää että häntä kohdellaan samoin kuin paikalliset toisiaan?

Sillä, mitä jossain MV-lehdessä kirjoitellaan, ei ole mitään tekemistä Sammallahden tekstin kanssa. Tai no, onhan se kiva olkiukko.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

En minä väittänyt Toiviaisen väittäneen Tansaniaa Suomea paremmaksi, mutta väitän hänen implikoineen moista sanomalla, että "Suomessa ei voi enää elää" ja puhumalla muutosta Tansaniaan. Ratkaisuna tuo on vähän niin kuin yrittäisi hoitaa viiltohaavaa kaatamalla siihen suolaa ja sitruunaa.

Kuten jo videon alussa sanoin, en alunperin aikonut kommentoida asiaa juuri sen takia, että kohta joku on heiluttamassa jotain rasisti- tai alt-right-leimaa, kuten sinäkin nyt teet. Mutta pysyn edelleen kannassani siitä, että jos perusteltu kritiikki vaientuu, niin jäljelle jää vain MV-roska ja tunnereaktiot, mikä ei ole hyvä asia.

En mollannut Toiviaista missään vaiheessa. Mihin tapaan Toiviaisesta on kirjoitettu, minkä arvelisit ylittävän minun sietokynnykseni?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hietanen itse toimii puolueessa joka on tehnyt enemmän hallaa suomalaiselle politiikalle kuin mikään muu puolue oman jo kohtalaisen pitkän elämäni aikana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset