Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Vasemmistoliiton SoTe-änkyrät

 

Vaalinalusviikot ovat perinteisesti olleet mauttomuuksien iltotulitusta, mutta näissä kunnallisvaaleissa Vasemmistoliitto veti pohjat tuuttaamalla viime viikon perjantaina ilmoille sellaisen vaalipökäleen, että sen haju tahrannee suomalaista politiikkaa vielä vuosikymmeniä. Kyseessä on vasemmistopopulismin taidonnäyte, joka ei sisällä ensimmäistäkään perusteltua argumenttia, lähteitä eikä edes merkittävää relevanssia käynnissä oleviin kunnallisvaaleihin.

Kaksinaismoraali ja itseironian puute kukkivatkin jälleen vasemmistopolitiikan ytimessä, kun Trumpin presidenttiyteen, Brexitiin ja kansallismielisen oikeiston nousuun liittyvää valehtelua, harhaanjohtamista ja populismia ihan syystäkin arvostelleet vasemmistoaktiivit nyt käyttävät tismalleen samoja työkaluja pärjätäkseen kunnallisvaaleissa.

Aivan ensimmäisenä on pakko kysyä, tajutaanko siellä Vasemmistoliiton puoluetoimistolla, että SoTe-uudistuksesta EI päätetä kunnallisvaaleissa valituissa kunnanvaltuustoissa? Tätä uudistusta on valmisteltu nyt kolmen hallituksen voimin ja siitä päätetään nimenomaan eduskunnassa. Nykyisen esityksen keskiössä on vieläpä ajatus siitä, että vastuu SoTe-palveluiden järjestämisestä siirretään pois kunnanvaltuustojen mandaatilta uusille maakuntahallinnoille

Kyseessä lienee tämän vuosikymmenen älyllisesti epärehellisin aloitus, minkä lisäksi Li Anderssonin johdolla Vasemmistoliitto on väkisin yrittänyt tehdä hallituksen toiminnasta ja eduskunnan mandaattiin kuuluvista päätöksistä aseen kunnallisvaaleihin.

Mutta katsotaanpa itse videon sisältö:

0:00-0:27: Tämä on ilmeisesti jokin onneton vertauskuva sille, että yksityiset SoTe-palveluntuottajat ovat ahneita, tosin eipä se julkinenkaan puoli ilman veronmaksajilta takavarikoituja rahoja toimi.

0:27-0:38: Vasemmistoliitossa kuva lääkäreiden ammattietiikasta näyttää olevan aika lohduton. Ilmeisesti Vasemmistoliiton todellisuudessa jokainen yksityisellä sektorilla työskentelevä ihminen on läpeensä paha ja moraaliton? Ne sairaslomat muuten haetaan nytkin yksityisiltä palveluntuottajilta, ihan tiedoksi sinne Vasemmistoliiton puoluetoimistolle, missä näytetään elävän tukevasti irti yksityisen sektorin realiteeteista.

0:38-0:58: Uudessa lakiesityksessä ei ole videolla implikoitua mekanismia, jossa yksityinen palvelutuottaja saa päättää hoitavansa vain rahallisesti kannattavimmat potilaat, vaan päätöksen palvelukokonaisuuksista ja palveluketjuista tehdään maakunnassa. Asian voi vaivattomasti tarkistaa lakiesityksen sivulta 743, pykälästä 13, jossa asia yksiselitteisesti todetaan.

Jos minä jaksan iltapuhteina tämän verran perkailla tätä vuosisadan ehkäpä suurinta lakiuudistusta, niin on se nyt saatana, jos siellä Vasemmistoliiton puoluetoimistolla veronmaksajien rahoilla loisivat politrukit eivät viitsi edes aukaista koko paperia.

0:58- 1:18: Nykyään meillä itse asiassa on hyvä yksityinen puoli ja äärirajoillaan nitisevät julkiset laitokset. Esimerkiksi taannoinen polvivammani hoidettiin yksityisellä puolella välittömästi siinä, missä julkisella puolella työskentelevien ja siellä itsensä hoidattaneiden ystävieni mukaan jonossa olisi mennyt todennäköisemmin puolisen vuotta. Uudessa järjestelmässä yksityisen puolen palvelut tulevat kaikkien saataville, joten en voi ymmärtää miksi Vasemmistoliitto ajaa mallia, jossa köyhimmillä ja sairaimmilla ei jatkossakaan ole muuta mahdollisuutta kuin odottaa terveytensä rapautuvan hoitojonoissa?

1:18-1:38: Kukaan tällaista roskaa hyvänä yhteiskunnallisena analyysinä pitävä on luovuttanut oikeutensa naukua esimerkiksi kansallismielisestä oikeistopopulismista yhtään mitään.

1:38-1:48: Koska tietysti se on synti, jos siirtyy politiikasta erikoisosaamisalueensa töihin? Odotankin mielenkiinnolla millaisen videon Vasemmistoliitto tekee entisestä puheenjohtajastaan Suvi-Anne Siimeksestä, joka aikoinaan lähti Lääketeollisuus Ry:n toimitusjohtajaksi? Tai SDP:n Ulla-Maija Rajakankaasta, joka viime vuonna siirtyi lobbaamaan Hyvinvointialan liiton palkkalistoille.

1:48-2:04: Parempituloiset joutuvat luovuttamaan omaisuuttaan nyt ja tulevaisuudessa enemmän valtiolle kuin pienituloiset, asiassa ei ole yhtään mitään epäselvää tässä jyrkän veroprogression Mekassa. Nyt kun köyhillekin ollaan takaamassa pääsy laadukkaisiin yksityisten yritysten tuottamiin palveluihin, niin sekin yritetään valehdella eriarvoisuuden pahentumiseksi.

Vasemmisto on myös vuosikymmeniä naukunut, kuinka suomalaiset eriarvoistuvat köyhien saadessa huonolaatuista ja riittämätöntä palvelua julkiselta sektorilta rikkaiden ostaessa laadukasta palvelua yksityiseltä sektorilta. Tosin silloin julkisen puolen palvelutuotantoa ylistetään maasta taivaisiin, kun vaikkapa joku kokoomuslainen erehtyy väittämään yksityisen sektorin tuottavan halvempia ja laadukkaampia palveluita kuin julkinen. Julkisen palvelutuotannon hyvyys ja huonous tuntuukin vasemmistoretoriikassa muuttuvan aina sen mukaan, kuka puhuu ja mikä on agenda.

2:04-: On outoa väittää, että esimerkiksi julkisiin SoTe-yhtiöihin ei voisi äänestämällä jatkossa vaikuttaa, kun niitä hallinnoi maakuntavaaleissa valittu maakuntahallinto ja lait Suomessa edelleen säätää eduskunta. On myös erikoista, että oppositiopuolueet kilpaa märisevät SoTe-palveluiden yhtiöittämisestä samalla, kun ne kovaan ääneen puolustavat esimerkiksi Ylen, Alkon, Veikkauksen ja vaikkapa lukuisten kunnallisten energiayhtiöiden säilyttämistä. Miksi julkinen yhtiö on tässä asiassa veroparatiiseissa piilottelevien katalien porvarien salajuoni, mutta toisessa yhteydessä jumalallinen todiste vasemmistoaatteen messiaanisuudesta?

Vasemmistoliiton Facebook-päivityksen kommenttikentästä ei ole vaikeaa päätellä, että todella moni näkee videon sisällön totena. Kriitikoille Vasemmistoliiton puoluetoimistolta lähinnä tolkutetaan, että heidän täytyy vain lukea Vasemmistoliiton 40-sivuinen sote-vastaesitys löytääkseen totuus. Kyseinen esityksen sisällöstä kertoo paljon, kun tarkistaa siinä viitatut lähteet, joita on yhteensä kuusi. Kaksi viittaa Kansan Uutisten artikkeliin, kaksi Ylen artikkeleihin, yksi Soste Ry:n tiedotteeseen ja yksi Nyt-liitteen otsikkoon. Yksikään ei viittaa itse lakiesitykseen. Koko komeuden kruunaa maininta siitä, että osa artikkeleista on kirjoitettu ennen kuin hallituksen esitys edes julkaistiin.

Sitä kuvittelisi, että hallituksen lakiesitystä kritisoiva pamfletti viittaisi kyseiseen dokumenttiin, ja että siihen olisi edes kerran referoitu tuon tuhatsivuisen lakiesityksen sisältöä. Toisaalta, vaaleja on tunnetusti pirun vaikeaa voittaa puhumalla pelkästään asiaa ja todistamalla oma substanssinsa tärkeissä asioissa.

Videon tekijä, Vasemmistoliiton kunnallisvaaliehdokas Mike Pohjola, sanoo Iltalehden haastattelussa "uskovansa" sote-uudistuksen myötä käyvän, kuten hän videossaan esittää. Pohjolan uskomukset SoTe-uudistuksen vaikutuksista kuulemma perustuvat Vasemmistoliitolta saatuihin tietoihin ja varmaankin juuri siksi Pohjolan haastattelu Iltalehdessä onkin videoltaan tuttuun tyyliin lähinnä perustelemattomien väittämien ja kauhukuvien ilotulitusta. Sitä olisi kuvitellut, että noin paljon huolta noinkin tärkeästä asiasta kantava tyyppi olisi viitsinyt tutustua myös itse lakiesitykseen ja uudistusta valmistelevan ministeriön muihin materiaaleihin sen sijaan, että olisi sokeasti luottanut Vasemmistoliiton propagandisteihin

Videosta saamansa kritiikin artisti tyytyy selittämään Mehiläisen mainostoimiston palkkaamien nettiagitaattoreiden propagandaksi. Ilman ensimmäistäkään videolla tai haastattelussa ilmi tuomaansa perusteltua argumenttia Pohjola väittää myös, että saamansa kritiikki on vain merkki hallituksen ja lääkärifirmojen katalista salajuonista ja "konnankoukuista". Allekirjoitetaankohan Vasemmistoliiton puoluetoimistolla myös tämä Mike Pohjolan analyysi?

Kuin alleviivatakseen videonsa sisällöttömyyttä ja vasemmistolaisen politiikan utopistisuutta Pohjola maalailee omaa SoTe-ihannettaan, jossa meillä olisi mahdollisimman pieniin yksiköihin jaettuja terveyskeskuksia, joihin olisi nykyisten palveluiden lisäksi vieläpä integroitu sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Ilmaisuuden takia nykyistä vielä pahemmin ruuhkautuvien terveyskeskusten rahoitus kuulemma hoidettaisiin sillä sosialistien iänikuisella taikatempulla eli rikkaita, tai ainakin "jotakuta muuta", verottamalla.

Se tosin jäi mietityttämään, että miten tässä vasemmistounelmassa rikkaita estettäisiin ostamasta itselleen parempaa terveydenhoitoa kuin köyhät? Luotetaankohan Vasemmistoliitossa siihen, että maailmanhistorian muiden sosialististen kokeilujen tapaan maamme ajautuisi ennen pitkää tilaan, jossa sosialistipoliitikkojen käskyttämä armeija ja lainvalvontakoneisto väkivalloin estää ihmisiä tekemästä kauppaa keskenään, mistä seurannut talouskurimus tappaa pahnan pohjimmaiset nälkään? Vai verotettaisiinko rikkaat niin köyhiksi, ettei heillä olisi varaa yksityisellä puolella tuotettuihin palveluihin? Jos kyllä, niin kenen rahoilla utopiaa rahoitetaan sen jälkeen, kun viimeinenkin suomalainen seisoo päivystys- tai hoitojonossa?

Oli miten oli, tällä tasolla Vasemmistoliiton vaalistrategia siis on vuonna 2017: Perusteettomia väitteitä, stereotypioita, salaliittoteorioita ja radikaalia kyvyttömyyttä ymmärtää rakenteellisten uudistusten sisältöä tai tarvetta.

Vasemmistoliiton videollaankin ilmoittama tavoite on yksiselitteisesti koko SoTe-lain kaataminen, koska siinä on luonnosvaiheessa jotain huomautettavaa. On sanomattakin selvää, että tuollainen vaatimus ei ole millään tavalla kohtuullinen tai linjassa parlamentaarisen lainvalmisteluprosessin kanssa, jossa lakiluonnokseen annetut kommentit evästävät virkamiehiä ja poliitikkoja lain jatkovalmistelussa.

Käydäänpä vielä läpi muutama useasti kuultu huoli SoTe-uudistuksesta:

1. Sairas ei jaksa kilpailuttaa.

Onko sairaalle parempi, että hänellä ei ole edes mahdollisuutta kilpailuttaa, vaan hän saa istua siinä lähimmän julkisen palveluntuottajan hoitojonossa viikoista vuosiin? Toisekseen, palveluntuottaja tietysti kilpailutetaan ENNEN kuin ollaan sairaita eikä vasta sitten, kun defibrillaattori jo latautuu. Jac vaikka kilpailutusta tehtäisiinkin vasta ambulanssissa, niin onko palveluntuottajalla enää mitään väliä siinä vaiheessa?

2. Kustannukset kasvavat

Suomalainen vasemmisto on perustanut lähes koko poliittisen olemassaolonsa vaatimukseen lisätä sosiaalityön ja terveydenhuollon rahoitusta, mutta nyt kun joku muu on reformoimassa, niin laatukriteerit unohdetaan ja kustannusten kasvu yhtäkkiä onkin pahin perkele? Missä logiikka?

Vasemmistoliiton omassa SoTe-pamfletissa esitetään, että palveluita tuottaessa ei voida toteuttaa laajaa valinnanvapautta, palvelun laatua ja kustannussäästöjä samalla kertaa. Tämä on tietysti totta vain siinä vasemmistolaisessa vaihtoehtotodellisuudessa, missä maailma on käytännössä jo valmis ja kaikki palveluntuottajat toimivat potentiaalisen tehokkuutensa ylärajoilla. Reaalimaailmassa tehostamisen varaa esimerkiksi johtamistavoissa, toimintakulttuurissa ja prosesseissa on yllin kyllin.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä Pohjois-Karjalan keskussairaala, joka vapautti 5 000 tuntia hoitajien työaikaa potilastyöhön sekä säästi kiinteistöhuollon työaikaa 320 tuntia vuodessa, vain korjaamalla talon sisäistä logistista prosessia ja vaihtamalla liuosvarastointiin käytetyt laatikot läpinäkyviksi. Toisena esimerkkinä voi mainita Helsingin Vuosaaren kotihoidon, kun työtehtäviä priorisoimalla saavutettiin pienempi työkuorma, sairauspoissaolojen väheneminen, parempi työviihtyvyys ja parempi asiakastyytyväisyys jopa aikaisempaa pienemmillä kustannuksilla. Tämä on kiistaton merkki työtehokkuuden kasvamisesta sekä siitä, että SoTe-sektorin menopuolella lienee miljardien eurojen säästöpotentiaali.

En minä sitä sano, että uudessa SoTe-mallissa kaikki olisi täydellistä tai edes toivottavaa. En esimerkiksi ymmärrä, miksi suomalaiseen hierarkiapyramidiin luodaan lisää kerroksia maakuntahallintojen muodossa? Olen samaa mieltä Suomen Kuvalehdessä haastateltujen virkamiesten kanssa siitä, että tulevilla maakuntahallinnoilla ei vaikuta olevan muodostamisensa jälkeen tarpeeksi aikaa miettiä palveluntuottajien vastuunjakoa ja kilpailutuskriteereitä. Ja on helppo yhtyä Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion ja hallintotieteen professorin Jari Stenvallin näkemykseen siitä, että maan tavaksi muodostunut puutteellinen valmistelu on tätäkin lakia valmisteltaessa ongelma, jota ei pitäisi katsoa läpi sormien nyt eikä jatkossa.

Sitä älykkäämpää SoTe-kritiikkiä väläytti myös Osmo Soininvaara lääkärilehden artikkelissa esittäessään huolensa nykyiseen lakiesitykseen sisältyvistä mahdollisista kannustinongelmista. Ode ei ikävä kyllä tarkemmin erittele mitä kohtaa tuosta esityksestä hän tarkoittaa, joten on vaikeaa tarkastaa lakiesityksestä, onko huoli perusteltu. Yleisesti ottaen analyyttisenä ja rationaalisena pitämäni Soininvaaran tapauksessa saattaa hyvinkin olla vinha perä.

Pelkkää populismia kuitenkin on se suu vaahdossa länkyttäminen, jossa lakiluonnoksen potentiaaliset ongelmat esitetään pohjattoman ahneen Kokoomuksen loputtoman pahuuden manifestiksi. On sanomattakin selvää, että JOS nykyiseen SoTe-malli ei anna tarpeeksi aikaa julkishallinnolle valmistautua reformiin, tai jos lakiin on livahtamassa SoTe-palveluntuottajien laupeuteen nojaava rahastusautomaatti, niin ne asiat sitten korjataan lain valmistelun myöhemmissä vaiheissa.

Tuo kaikki tapahtuu kuitenkin vain perusteellisen analyysin ja rakentavan kritiikin kautta. Vasemmistopoliitikkojen tietämättömyyttä ja sokeaan raivoon johtavia tunnereaktioita hyveenä korostava populismi taas on nykyisen poliitikan syöpä, joka tekee yhteiskunnastamme huonomman paikan meille kaikille. Eritoten niille köyhille ja sairaille, joiden kärsimys keppihevosenaan vasemmisto on näköjään päättänyt ratsastaa vuosisadalta toiselle.


http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005058616.html

https://www.facebook.com/vasemmisto/videos/10154446020440172/

https://www.youtube.com/watch?v=xFgiZBXBd8s

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/3223876/hallituksen-esitys-sote-ja-maakuntauudistuksesta-2.3.-2017.pdf/05df0eec-7625-435a-b462-667279f2d029

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/171250-suvi-anne-siimeksesta-laaketeollisuuden-toimitusjohtaja

https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/hs_ulla-maija_rajakangas-57227

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703112200084196_pi.shtml

http://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2017/03/Vasemmiston-sote.pdf

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005127070.html

http://yle.fi/uutiset/3-8413955

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sote-uudistuksen-avainvirkamiehet-kokoomukselle-tarkeaa-valinnanvapautta-lykattava/?shared=961711-7826a57d-999

http://yle.fi/uutiset/3-9511997

http://www.laakarilehti.fi/maailmassa/kolumni/valinnanvapaudessa-muhii-katastrofi/?public=3c740ad5dcfadddda47923224b821943

http://alueuudistus.fi/mika-on-sote-uudistus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Olet nyt tarttunut ymmärrystäsi koettelevaan aiheeseen. Sen näkee tekstin määrästä. Jätetään puolueet ja vaalit sivuun. Katsotaan vain SoTen yksityistämismallia.

Suomessa luulemme olevamme ainutlaatuisia. Luulemme myös, että vain yksityinen toimija voi olla tehokas ja siten jopa edullinen.

Eihän tämä näin ole. Terveydenhuollon ydinongelma ei ole flunssapotilaiden tai nilkkansa venäyttäneiden hoito. Ongelma on erikoisosaamista vaativa hoito. Tämän ytimessä ovat erikoistuneet ja kokeneet lääkärit, joista on pula. Hoitajilla ja muulla väellä ei ole kustannusvertailuissa merkitystä, heitä saadaan riittävästi ja he ovat halpoja työntekijöitä julkiselle sekä yksityiselle sairaanhoidolle.

Kun ydinosaajat siirtyvät yksityiselle puolelle on peli pelattu. Halu tähän on ollut lääkäreillä pitkään, koska ansiot on helppo tuplata, kun jättää julkisen puolen työnantajat. Ja kun ryhtyy terveysyrityksen osakkaaksi niin tulot nousevat edelleen.

Kun osaaminen on laskettu pois julkiselta sektorilta niin siinä menee myös kustannuskontrolli. Käy kuten on käynyt anglosaksisessa maailmassa. Kansalaisen on otettava yksityisiltä yhtiöiltä vakuutuksia, jotta selviää leikkauslaskuistaan ja kroonisten sairauksien hoitokuluista. Ja kun henkilön ikä nousee niin nousevat vakuutusmaksut. Saksassa kävi näin ja se oli ikävä yllätys monelle, joka otti 20 vuotta sitten edullisen yksityisen sairausvakuutuksen. Saksalainen on oppinut, että bisnekseen kuuluu kunnon voitot. Myös yksityisten lääkärien työssä.

Päädymme herkästi Amerikan malliin. Siellä 20% väestöstä ei pysty saamaan riittävää hoitoa. On myytävä vähäinen omaisuus päästäkseen leikkaukseen, joka täällä maksaa ehkä tonnin julkisella puolella. USAssa vuosittaiset hoitokulut per henkilö ovat yli tuplat Suomeen verrattuna.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juuso Hämäläinen

Olen kommentoinut sinulle aikaisemminkin. Älä mene yksityiselle ja kerro kaikille muillekkin tutuillesi, että älkää menkö yksityiselle. Eikö se riitä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hyvä Tere, Suomen vasemmistoa pitääkin lyödä kuin vierasta sikaa. Mediassa puuhaavat toimittajat eivät viitsi vanhasta tottumuksesta, solidaarisuudesta näihin tyhjänpuhujiin. Samoin meno SDP:ssä viitoittaa tietä Hollannin sisarpuolueen kohtaloon, kalankasvattamo-Rinteellä taisi kompassi tippua siihen innovaatiopaskaputkeen, jota ilman Suomi ei lähde nousuun.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuoppa SOTE kohta mistä löytyy se "valinnanvapaus" pienituloisille ja köyhimmille? Että kun edm.saa Kelasta toimeentulotukea ,on tuon tuen ehtoja muutettu nyt.
Ennen Sossun ehtona oli maksaa vain julkisenpuolen tekemät hoidot.
Niin terveyskeskuksen kuin Hammaslääkärien tekemät.
Vain jos edm.on katsonut tarpeelliseksi muun hoidon. Yleensäkkin sekin on tehty julkisenpuolen sairaaloissa.

Odottelen Linkkiä että edm.on korjattu tuon tuen kohdalta.

Mitä taas vaalimainontaan tulee niin kyllä vasurien osui lähemmäksi totuutta.
Kuin Kokoomuksen vaalimainos-07 Koko kansan työväenpuolue ja kuva Rukkasineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset