Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

3F - Feminismi, lumenpoisto, isänpäivä

Moni itseään feministinä pitävä ihmettelee, miksi kaikki eivät pidä feminismistä. Julkisen keskustelun ongelma on se ,ettei siinä tunnisteta feminismin eri aaltoja ja niiden teemoja. Siksi moni järkevääkin tasa-arvopolitiikkaa kannattava saa osakseen kolmannen aallon radikaalifeministien aiheuttamia reaktioita.

Olen seuraillut kolmannen aallon feminisiä useamman vuoden niin Yhdysvalloista kuin Suomestakin käsin ja huomannut, että tämän vuoden lopulla aatteen kansainväliset teemat ovat saaneet vahvan jalansijan myös Suomessa perinteisen median välityksellä. Ajattelin, että aihetta vähemmän seuraavien on varmasti hyvä tietää, millaisia elementtejä tämä aate keskustelukulttuuriimme tuo, joten aloitin 3F-videosarjan.

Käsittelen tällä videolla hieman perusasioita sekä kolmannen aallon feministien ajankohtaisia ajatuksia lumenpoistosta sekä isänpäivästä. Jatkossa teen 3F-sarjan videot tulevat olemaan lyhyempiä ja keskittymään yhteen teemaan kerrallaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hyvä video. Huomasin, että itse kannatan kolmannen aallon feminismiä. En usko tasa-arvoon, vaan pidä perinteisellä tavalla naisia ja lapsia arvokkaampana kuin miehiä; naiset ja lapset ensin periaate. Se on hyvä ottaa huomioon myös lainsäädännössä. Lisäksi pidän tärkeänä sukupuolierottelua ja sukupuoliroolien merkitystä. Roolit voivat muuttua, mutta missään tapauksessa en halua sukupuoliroolitonta yhteiskuntaa.

Yksi historian professori väitti, että muinaisessa Spartassa feminismi toteutui hyvin, koska miehet olivat aina sodassa, niin naiset johtivat yhteiskuntaa. Tuohon aikaan yhteiskunta toimi orjatyöllä, joten naisilla oli paljon miesorjia käskettävänä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Itse taas en pahemmin perusta sukupuolirooleista, joskaan minulla ei ole mitään sitä vastaan, että jokainen omaksuu itselleen sellaisen roolin elämässään kuin haluaa. Jos nainen haluaa pitää kotityöt omana huolenaan ja mies työssä käymisen, tai päin vastoin, niin ei minulla ole sitä mitään vastaan. Se toisaalta häiritsee, että joku ulkopuolinen tulee kertomaan näille omaan elämäänsä tyytyväisille ihmisille, että he ovat syrjiviä seksistejä, tai jotain muuta roskaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Aiheesta saa tietää huomattavasti lisää brittiläiseltä youtubettajalta, Sargon of Akkad:ilta. Hänellä on videosarja Why Do People Hate Feminism, joka vastaa otsikkoonsa todella perusteellisesti: https://www.youtube.com/playlist?list=PLM9L2W5aOI_...

Seuraamalla jenkkiläisiä ja brittiläisiä youtubettajia olenkin huomannut, kuinka siellä kehitetyt sosiaalisen oikeuden aatteet (SJW) ovat meillä tuontitavaraa. Muunmuassa Black Lives Matter -liike tekee tuloaan Suomeen, vaikka Suomen historia liittyen mustiin on aivan eri kuin USA:n.

Nuo jutut tulevat meille jälkijunassa ja voi olla, että kun täällä ne SJW-aatteet nousevat aallonharjalle, ne on jo Atlantin toisella puolella kuopattu.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Sargon kieltämättä ihan okei, mutta itse nautin enemmän "the science guy" ThunderfOOt:n tuotoksista asian tiimoilta.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLQJW3WMsx1q...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Katson myös Thunderf00tia :) Muita ovat Undoomed, Chris Ray Gun, ShoeOnHead ja The Amazing Atheist.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Sargonia katselen silloin tällöin, samoin Thunderfootia, mutta heidän videonsa osaavat toisinaan olla myös melko puuduttavia vaikka tietysti varsin perusteellisia ovatkin. Youtuben viihdekäyttäjänä pidän enemmän The Amazing Atheistin, Blaire Whiten, Jaclyn Glennin, Karen Straughanin ja Shoeonheadin videoista. Ehkä se on paljon siitäkin kiinni, että kyseiset tubettajat esiintyvät kasvoillaan, on jotenkin mukavampaa katsoa ilmeitä ja eleitä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Itselleni feminismi ei koskaan ole ollut mikään läheinen ja kiinnostava teema mutta toisaalta en huomaa sen häiritsevän itseäni. Ehkä enemmän häiritsee tämänhetkinen voimakas joidenkin samaistuminen yhdysvaltalaisiin virtauksiin ja mm. alt rightin apinointi joiden myötä feminismistä tehdään täällä joku käsittämätön ongelma. Se tulee eittämättä joillekin tajuntaan Youtuben toljottelun kautta ja istuu tähän yhteiskuntaan loppujen lopuksi heikosti.

Olisi ihan kiva jos ihmiset keskittyisivät todellisiin ongelmiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Feminismi on poliittinen liike, joka toimii muiden poliittisten liikkeiden sisällä. Samoin se toimii monissa avoiota sukupuolista jaottelua edustvissa yhdistyksissä. Onhan feministinen puoluekin yrittämässä. Se olisi avointa. Ei se pelkästään mitään viatatonta tasa-arvon tavoittelua.. Se on myös valtataistelua, asemien jakamista, oman edun tavoittelua. Paljon myös epätasa-arvoa lisävää politiikan tekoa. Jotkin heidän ajamansa asiat toki lisäävät tasa-arvoa. Eivät kaikki. Monet perustuvat täyteen humpuukiin.

On erittäin tärkeää keskustella tämän liikkeen kyseenalaisista toimista.

Teren videolta tuleekin hauskasti mieleen Marianne Laxenin haastattattelu. Keskustelussa sivuttin lukuharrastuksia. Miesten kirjaston käyttö vähenee. Laxen sanoi suurin piirtein näin. Pitäisikö kirjastoihin hankkia enemmän miehiä kiinnostavia kirjoja? Väärin miesten pitää niinku ottaa naisista mallia. No monessa kohtaa tietenkin on hyväkin ja päinvastoin. Mutta eiköhän tuossakin ole yksi selitys miesten kirjastojen käytön vähenemiselle.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

7. "Ehkä enemmän häiritsee tämänhetkinen voimakas joidenkin samaistuminen yhdysvaltalaisiin virtauksiin"

Häiritseekö sinua yhtään se, että suomalaiset sosiaalisen oikeuden soturit (mm. feministit) ottavat käyttöön pureskelematta amerikkalaisilla yliopistokampuksilla keksittyjä ideoita?

Minulle on tullut ilmiselväksi, että suomalaisten sjw-ihmisten ongelmat eivät ole paikallisia ja täällä havaittuja vaan kopioituja suuremmasta maailmasta. Kiintiöt ja palkkaero ovat amerikassakin asialistalla. Voimme jo varautua siihen, että suomeenkin tulee käsitteitä kuten safe space, pink tax, trigger warning, rape culture, white privilege...

Osa on jo otettu käyttöön ja osaa taas ei pysty ottamaan käyttöön, kuten seksuaalisuutta kuvaavat pronominit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset