Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Opposition draamateatteri

Oppositiopolitikointi on kautta historian vaikuttanut opportunistiselta räksyttämiseltä, mutta nykyinen oppositio SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton äänillä on onnistunut viemään älyllisen epärehellisyyden aivan uudelle tasolle. Se ruokkii kannattajiaan populistisella meemikuvapolitikoinnilla, jossa monimutkaisten ongelmien kattava analysointi sivuutetaan ja tilalle annetaan raflaavia sekä populistisia iskulauseita status quon suojelemiseksi vaikka yhteiskuntamme rakenteita pitäisi uudistaa radikaalisti. Nykyisellä oppositiolla olisi paljon annettavaa suomalaiseen poliittiseen keskusteluun, mutta se on valinnut nakertaa omaa uskottavuuttaan tekopyhillä ja populistisilla lausunnoilla, jotka lähinnä jarruttavat kipeästi tarvittavia yhteiskunnallisia uudistuksia.

Opposition lempiteema viime aikoina on ollut hallituksen ”koulutus- ja sivistysvihamieliset koulutusleikkaukset”, mutta myös tyypilliset uhridemografit, naiset, lapset, sairaat ja vanhukset, ovat olleet oppositioretoriikan keskiössä, toisinaan jopa aiheestakin. Siitä olen opposition kanssa samaa mieltä, että parempiakin leikkauskohteita olisi varmasti löytynyt kuin koulutuksen ja tutkimuksen määrärahat tai opiskelijoiden toimeentulon muuttaminen entistä lainapainotteisemmaksi. Toisaalta velkavetoinen taloutemme elää nyt seitsemättä peräkkäistä vuotta talouskriisiä ja -taantumaa, joten yksikään eturyhmä tai demografi ei voi kuvitella säästyvänsä sopeutustoimilta.

Koulutusleikkausten suhteen kaksinaismoraalin papukaijamerkki menee kuitenkin SDP:lle, joka on tehnyt isoa numeroa koulutus- ja tutkimusmäärärahojen leikkaamisesta. Esimerkiksi SDP:n kansanedustajat Jukka Gustavsson ja Krista Kiuru kritisoivat ankarasti hallituksen julmuutta, sydämettömyyttä ja kaukonäköisyyden puutetta. Kokoomusnuorten Liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov kuitenkin aiheellisesti muistutti, että edellinen sateenkaarihallitus, jossa vaikuttivat myös nykyiset oppositiopuolueet, leikkasi koulutuksen määrärahoja huomattavasti enemmän kuin tämä hallitus on edes suunnitellut leikkaavansa. Vuosina 2011-2015 sateenkaarihallituksen opetusministereinä toimivat SDP:n Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru.

Jatketaan kuitenkin Sazonovin ajatusta ja tarkastellaan 3.4.2014 päivättyä dokumenttia ”Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2015-2018”, jota kaikki edellisen hallituksen jäsenet olivat sorvaamassa kasaan, mukaanlukien ne nykyisen opposition kovimmat jeesustelijat. Dokumentista löytyy korkeakoulujen rahoitusvastuiden siirtoja, korkeakoulujen rahoituksen indeksikorotusten leikkauksia sekä tutkimusmäärärahojen ja Suomen Akatemian rahoituksen leikkauksia. Siis ihan niitä samoja asioita, joiden nyt oppositioretoriikan mukaan ajatellaan syöksevän Suomen täydelliseen turmioon.

Vasemmistoliitto oli eronnut hallituksesta muutamaa päivää ennen ko. suunnitelman päiväämistä, mutta ainakaan Paavo Arhinmäen selvitys aiheesta ei sisältänyt kritiikkiä juuri koulutusmäärärahojen leikkaamista kohtaan, vaan lähinnä sitä iänikuista ruikutusta siitä, kuinka Suomessa ei vielä ole tarpeeksi tulonsiirtoja ja veroja. Vihreätkin istuivat hallituksessa vielä puolisen vuotta kyseisen dokumentin julkaisun jälkeen puolustamassa ”kipeitä leikkauksia”, mutta propagandakone käynnistettiin välittömästi oppositioon tippumisen jälkeen. Lappusta kannattaa perata läpi ajatuksen kanssa, sieltä löytyy muitakin nykyisen opposition vielä kaksi vuotta sitten hyväksymiä säästöjä, kuten kehitysyhteistyörahoituksen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja opintotuen rajaaminen.

Sitä minä vain mietin, että miten nyt koulutusleikkauksista räkyttävät oppositiopoliitikot nukkuvat yönsä tietäen, että heidän esiintymisensä on täysin tekopyhää hurskastelua? Ja miksi kukaan äänestäisi moisia kaksilla rattailla ajavia draamakuningattaria?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mielikuvien luomisella ja sisällissodan luokkataistelu-retoriikalla on ongelmansa mutta sitä käytetään, koska yksinkertaistava, populistinen ideologinen paatos puree kansaan - ja ennen kaikkea nostaa gallupissa oman puolueen suosiota. Kansaan joka Kreikan tien tavoin ulkoistaa vastuun itsestään. Toivoo, että kaikki ikävä on vain ilkeiden oikeistopoliitikkojen syytä, paha uni loppuu joskus ja ollaan taas kuin ennenkin. Termi "ansioton arvonnousu" saa tosiaan uusia merkityksiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mihin unohtui Sammallahdelta valokuvat joissa niin Stubb kuin myös Sipilä paistattelivat nuorten kanssa. "Koulutuksesta ei leikata" oli kuvien viesti ja se viesti perustui juuri siihen, että Kataisen/ Stubbin hallitukset olivat koulutukseen leikkauksia tehneet ja ne saisivat riittää.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Pitäisi suunnitella ja painattaa semmonen iso plakaatti, jossa on lupaus olla leikkaamatta mistään, kiristämättä veroja lainkaan ja ottamatta velkaa yhtään. Sitten kiikuttaisin sen joka poliitikon käteen ja ottaisin kuvan.

Ois hyvää käyttistä myöhemmin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onkos demarit aina saaneet vaalinalusohjelman hallitusohjelmaksi? Ei tietenkään, mutta eihän se tieto urputusta vähennä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Lainaan itseäni Facebook-julkaisuni saatesanoista: "Sitä minä en tajua, että miksi ammattipoliitikot puhuvat yhtä ja tekevät toista, kun täällä kuitenkin kaikki kansanedustajien tekemiset ja sanomiset tallennetaan ministeriöiden arkistoihin kaikkien pällisteltäväksi. Miten joku viitsii äänestää näitä tekopyhiä hurskastelijoita, oli kyse sitten ‪#‎koulutuslupaus‬-lappusen kanssa poseeraajat tai akatemian tuella poliittisia irtopisteitä lypsävä populisti, joka leikkasi koulutuksesta edellisellä hallituskaudella?"

Ehkä tämä olisi voinut olla osa itse blogausta myös. Olen kyllä sitä mieltä, että nykyisen hallituksen tiedotus ja imagonhallinta ovat epäonnistuneet ennen näkemättömällä tavalla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Sitä minä vain mietin, että miten nyt koulutusleikkauksista räkyttävät oppositiopoliitikot nukkuvat yönsä tietäen, että heidän esiintymisensä on täysin tekopyhää hurskastelua?"

Vastauksena kysymykseenne: kun nahka on riittävän paksu, selkärankaa ei tarvita.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mistähän johtuu, että näissä hallituspuolueiden esiintymisissä aina unohdetaan, että nykyinen valtionvarapuolue kokoomus oli edellisten hallitusten pääministeripuolue ja näin vastuussa kaikista hallitusten tekemisistä ja tekemättä jättämisistä? Ajatellaanko, että kansan muisti on lyhyt ja hyökkäys on paras puolustus?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Eli vain valtionvarainministeri on vastuussa eikä kukaan muu? Vai koko hallitus?

Tarkoitus ei nyt ollut keksiä yhtä syyllistä ongelmaan X vaan osoittaa, että se mistä nyt pidetään oppositiossa meteliä, oli vielä kaksi vuotta sitten hyväksyttävissä oleva päätös.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset