Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Aselait kiristyvät terroristien keinoin

  • Aseen ulkonäkö ei kerro sen toiminnallisuudesta mitään.
    Aseen ulkonäkö ei kerro sen toiminnallisuudesta mitään.

Euroopassa sattuneiden terrori-iskujen jälkeen on erityisesti poliittisen vasemmiston taholta aina aiheellisesti muistutettu, ettei pelolle saa antaa valtaa. Pelottelijat yrittävät luoda kuulijalleen pelkotilan, joka voidaan voittaa vain luopumalla kansalaisoikeuksista ”sisäisen turvallisuuden parantamiseksi”. Harmillisesti pelon vastustamisen logiikka tuntuu monilla loppuvan keskusteluun aselainsäädännöstä, jonka kivijalka yritetään rakentaa nimenomaan pelottelulle ja vieläpä niiden samojen ihmisten toimesta, jotka muissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa tietävät pelon olevan myrkkyä.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että”[ase]direktiivin uudistamisen tavoitteena on EU:n sisäisen turvallisuuden parantaminen, mikä on kannatettavaa”, mikä argumenttina on tismalleen sama kuin rajojen sulkemista vaativan ja burkha-kieltoa masinoivan kansanliikkeen kärkiargumentti turvallisuudesta. Muistakaa myös, ettei pelolle saa antaa valtaa vaikka SDP:n Erkki Tuomioja totesikin blogissaan, että ”Paljon suurempi riski on, että sellainen [suomalainen puoliautomaattiase] päätyy jonain päivänä jonkun supisuomalaisen breivikin käsiin tuhoisin seurauksin”.

Samaa valitettavan naiivia logiikkaa ”turvallisuuden parantamisesta” voidaan käyttää niin verkkovalvonnan, nettisensuurin ja poliisien voimankäyttöoikeuksien laajentamisen kuin vaikkapa viranomaisten salaisten henkilötietorekisterien perustamisen puolesta. Ja sitä onkin käytetty esim. USA:n Patriot Act:ia sorvatessa samoin kuin NSA:n globaalia verkkovakoilua mahdollistettaessa. Toisin kuin Hautala väittää, emme pelkästään saa, vaan meillä on nimenomaan velvollisuus, vastustaa kansalaisoikeuksiamme rajoittavia ja poliisivaltiokehitystä edistäviä direktiivejä.

Siinä Tuomioja tosin on oikeassa, että reserviläistoimintaan vetoaminen on turhaa aselaista puhuttaessa. Ainoat merkittävät parametrit aseen hankintaluvan myöntämiseksi pitäisi olla kansalaisen nuhteettomuus, henkinen terveydentila, asianmukaiset asesäilytystilat sekä kohtuullinen odotusaika inhimillisten impulssien rajoittamiseksi. Nämä kriteerit täytettyään kansalainen ei ole velvollinen perustelemaan ampuma-asehankintojaan ulkopuolisille vaikka joku pelkäisikin aseita yli kaiken. Tällainen toimintamalli olisi juuri sitä länsimaista vapautta, jossa ei massamurhilla pelottelemalla terrorisoida nuhteettomia kansalaisi eväämään itseltään kansalaisoikeutensa.

Vihreiden Hannu Oskalan Facebook-päivitys aiheesta on samaa ennakkoluuloihin perustuvaa pelonlietsontaa kuin Tuomiojan ja Hautalan kommentit, tai muukalaisvihaajien fantasiat maahanmuuttajien patologisesta halusta raiskata.

Oskalan mukaan EU-direktiivissä käytetty termi ”lippaallinen, itselataava kertatulta ampuva siviilikäyttöön valmistettu sarjatuliaseita muistuttava ampuma-ase” on yhtä kuin ”rynkyn näköiset pyssyt”, mikä terminä saa aseharrastajan korvat vuotamaan verta. Ampuma-aseen toiminnallisuudesta puhuttaessa aseen ulkonäöllä kun ei ole mitään merkitystä, vaikka koko EU-parlamentti eläisi sellaisessa harhaluulossa. Suomalaisten aseharrastajien kohdalla puhutaan lähinnä haulikoista, pistooleista ja kivääreistä, joista kaikki teoriassa voisivat aseen rakenteesta riippuen ja ulkonäöstään riippumatta olla, näin kansankielellä ilmaistuna, kertalaukaistavia itse ladattavia, puoliautomaattisia tai täysautomaattisia.

Myöskään sellaiset termit kuin ”rynnäkkökivääri” tai ”sotilasase” eivät ole aseteknisesti saati juridisesti relevantteja, koska molempiin termeihin liittyy perusteettomia ennakko-odotuksia siitä, mihin asetta käytetään. Kuitenkin ”sotilasase” voi olla mikä tahansa sotilaan käyttämä ase ja ”rynnäkkökivääri” taas juontuu saksankielisestä sanasta ”Sturmgewehr”, jonka sisällöstä terminä ei ole yhtenäistä tulkintaa. Yhtä hyvin voitaisiin puhua ”kallonhalkomisvasarasta”, ”nokkaanlyömisnyrkistä”, ”vaimonpuukotusveitsestä”, ”vatsahuuhtelualkoholista” tai ”yliajamisautosta”.

Oskala, Tuomiojan tapaan, vetoaa myös aktiivisten reserviläisten ja reserviläistoiminnassa käytettyjen tuliaseiden pieneen määrään, aivan kuin määrillä olisi mitään merkitystä. Eihän esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista puhuttaessa homoparien vähäinen määrä ollut mikään argumentti parempaa lainsäädäntöä vastaan eikä sen pitäisi olla argumentti aselainsäädännöstäkään keskusteltaessa.

Ampumaharraste tai metsästäminen ei siis ole millään tapaa uhattuna”, toteaa Oskalakin virheellisesti. Ampumaharrastuksiin kuuluu mm. metsästäminen, toiminnallinen ammunta lukuisissa eri muodoissaan ja rata-ammunta, joista kaikissa puoliautomaattisilla aseilla on rooli, kahdessa jälkimmäisessä vieläpä erittäin merkittävä sellainen. Toiminnallinen ammunta Suomesta loppuisi uuden lain myötä lähes kokonaan, samoin suurin osa rata-ammunnasta.

Koska suomalaiset asehysteerikot eivät osaa puhua aselainsäädännöstä sen järkevämmin kuin Seppo Lehto maahanmuutosta, vetää Oskalakin tötteröhatun päähänsä toteamalla, että ”Jo nykyiset lait ovat ikävästi rajoittaneet omaa ydinasekeräilyharrastettani”. Koska tilastollisesti erittäin lainkuuliaisten ase- ja reserviharrastajien tuliaseet ovat mielekkäästi verrattavissa ydinaseisiin, eikö niin Hannu? Samassa suhteellisuudentajun puutteella kuorrutetussa mielikuvitusmaailmassa hajuvesi rinnastunee sinappikaasuun ja paperilennokki risteilyohjukseen?

Nykyiset vaatimukset puoliautomaattiaseiden kieltämiseksi nojaavat lähinnä pelon rampauttamien mielten luomiin harhaisiin mielikuviin ampuma-aseista ja ammunnan harrastajista, seurausten ollessa juuri sitä mitä terrorin on ajateltu pahimmillaan yhteiskunnallemme aiheuttavan. Mitään konkreettista hyötyä uusista aselain rajoituksista ei ole, mutta valtavasti harmia lainkuuliaisille suomalaisille.

Esitetyn kaltaisen direktiivin implementoiminen kansalliseen lainsäädäntöön tarkoittaisi terroristien saavuttaneen jälleen yhden erävoiton tuhoamalla osan länsimaisten demokratioiden vaalimista vapauksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hoplofobiassa kiteytyy yksilöiden ymmärtämättömyys tai jopa silkka typeryys.

Autoja ei kielletä, vaikka niillä surmataan ja vammautetaan maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä joka vuosi, koska hoblofoobikko tarvitsee autoaan.

Mutta koska hoblofoobikko ei tarvitse esim. metsästyskivääriä, hän on valmis kieltämään sellaisen hallussapidon myös muilta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä nuo samat tahot tekevät parhaansa autoilunkin vaikeuttamiseksti. Mutta kengistä ja tikkasta en ole havainnut heidän huolestuvan. Kuitenkin kaatumis- ja putoamisonnettomuuksissa kuolee suunnilleen kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenteessä ja lähes sata kertaa enemmän ihmisiä kuin luvallisilla ampuma-aseilla tehdyissä henkirikoksissa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomen hallituksen uudenvuodenlahja aseenomistajille voi olla karmea.

Toni Lahtinen

Jos kaikkiin uhkakuviin suhtauduttaisiin samanlaisella kiihkolla, kuin tavallisten lainkuuliaisten kansalaisten omistamiin aseisiin, ei Afrikasta ja Lähi-Idästä saapuvilla turvapaikanhakijoilla olisi käytännössä mahdollisuuksia päästä EU-alueelle. Jostain syystä samat tahot, jotka ensimmäisinä ovat uhkakuvien takia tukemassa joka ainoaa aseiden omistukseen liittyvää tiukennusta, ovat kuitenkin ensimmäisinä avaamassa ovia tänne pyrkiville.

Siinä missä maahanmuuttajan tekemien rikosten jälkeen ollaan ensimmäisenä muistuttamassa, ettei tekoa saa yleistää, ollaan aseella tehdyn rikoksen jälkeen vierittämässä vastuuta kaikille aseenomistajille. Nytkin Pariisin terrori-iskun perusteella ollaan siis vastatoimet suuntaamassa lainkuuliaisten aseharrastajien suuntaan, vaikkei heillä ole osaa eikä arpaa Pariisin tapahtumiin.

Vaikka suvaitsevaisuuden nimissä vaaditaan erilaisuuden ymmärtämistä, ei suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä näytä riittävän aseharrastajien harrastukselle. Hyväksymisen sijaan aseharrastajista pyritään pikemminkin luomaan kuvaa breiviikkeinä, jotka vain odottavat pimahtamistaan. Näin siitäkin huolimatta, että tilastojen mukaan laillisesti aseita omistavat ovat selvästi keskimääräistä lainkuuliaisempia ja tunnollisempia kansalaisia.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Tänään luki lehdessä, että Suomessa kuolee 180 ihmistä vuodessa ampumaonnettomuuksissa,-rikoksissa ja tuliaseella tehdyissä itsemurhissa. Tämän sanottiin olevan suuri ongelma. Itse useamman kerran itsemurhaa yrittäneenä mietin, sitä että 1300 ihmistä vuosittain tappaa itsensä mutta muutoin kuin ampumaaseella tehdyt eivät ei ole priorisoitu ongelma, vaan ainoastaan tuliaseella tehdyt. Reilut 1000 itsemurhaajaa hyppää junan alle, myrkyttää itsensä, viiltää ranteensa, hirttäytyy, ajaa kolarin tahallaan, hukuttautuu tai mitä nyt keksivätkään mutta ei siihen poliitikot puutu.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Japanissa tappaa 50000 ihmistä itsensä, vaikka ampuma-aseet on siviileiltä kielletty.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Olihan se aika paatunutta miten tuossa YLEn artikkelissa* sitä varsinaista syytä aseen väärinkäyttöön(vahinko muille) ja epätoivottuun käyttöön(vahinko itselle) sivuttiin, mutta kuitenkin sen oireen peittelyyn oltaisiin käymässä suurimmalla vimmalla.

Että on siis saastan huippu vihjata yhtäällä, että aselakien tiukentamisen vastustajat olisivat tunteellisella pohjalla reagoivia ja kuitenkin rakentaa koko asevastainen artikkeli tunnekieputtelun varaan.

*http://yle.fi/uutiset/metsastykseen_vedotaan_toisiamme_tapetaan/8545293

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ilmeisesti tärkeää ei Suomessakaan ole itsemurhien suuri määrä, vaan vain ne jotka tehdään ampuma-asein.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Ylen artikkelista voisi tosiaankin vetää suoran johtopäätöksen, jonka mukaan itsemurhat loppuvat kunhan aseet vain kerätään pois... Ihanan yksinkertaista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset