Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Halveksuuko linnanjuhlista kieltäytyvä Suomen itsenäisyyttä?

Itsenäisyyspäivän alla Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ilmoitti jättävänsä linnanjuhlat tänä vuonna väliin. Moni netissä asiaa kommentoinut koki tämän loukkauksena ja kaivettiinpa median rakastama lausuntoautomaatti Kaarina Suonperäkin kommentoimaan asiaa. Kriitikoiden mielestä Li halveksuu Suomen itsenäisyyttä, ei kunnioita sotaveteraanien uhrauksia tai käyttäytyy muuten vain epäkunnioittavasti. Ja höpön löpön.

"Tapakouluttaja" Kaarina Suonperän näkemys näyttää olevan se, että Anderssonin tulisi elämässään toteuttaa itselleen täysin ulkopuolisten ihmisten asettamia vaatimuksia. Suonperä tietää "...ettei elämä ole aina sellaista kuin minä itse haluan. Elämä on yhteispeliä kaikella lailla. Kohteliaisuussäännötkin ovat olemassa". Nähtävästi Anderssonin elämän kuitenkin pitäisi olla sellaista kuin Suonperä haluaa ja kohteliaisuussäännöistä voi huomautella heitä, jotka eivät alistu tanssimaan norsunluutornissa istuvien näennäisauktoriteettien marionetteina.

Meilläpäin kohteliaisuutena pidetään sitä, ettei repostella asioilla, jotka eivät itselle millään tavalla kuulu. Ehkäpä Suonperä, ja muut itselleen tuntemattomien ihmisten yksityisasioiden jeesustelijat, jatkossa noudattavat myös tätä kultaista käyttäytymissääntöä?

Aika on jo ajanut itsensä ylentäneiden auktoriteettien sanelemien antiikkisten käyttäytymissääntöjen ohi. Anderssonin päätös koskee vain itseään eikä polje kenenkään toisen ihmisen vapauksia tai oikeuksia, joten kenelläkään meistä ei ole moraalista oikeutta painostaa häntä henkisesti tai yrittää saattaa häntä sosiaaliseen häpeään. Eikö jokainen meistä odota vastaavaa kohteliaisuutta itseään kohtaan?

Ennemminkin kyseenalaistan muiden vasemmistolaisten kansanedustajien osallistumisen vahvasti nationalismin värittämään juhlaan, jonka ydin Anderssoninkin kiistämättömän analyysin mukaan on jo vuosia ollut äärimmäisen pinnallinen.

Tiesittekö, että linnanjuhlien booliresepti on salainen? Siis veronmaksajien rahoilla boolireseptiä varjellaan heiltä itseltään, jotta harvat ja valitut voivat nauttia muiden rahoilla maksetusta elämyksestä, josta laskun maksajat eivät koskaan pääse nauttimaan. Tämä on ehkä pieni detalji sinällään, mutta se silti edustaa sellaista feodaaliajalta tuttua elitismiä, johon en katso yhdenkään tasavertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta liputtavan suomalaisen voivan osallistua tuomatta esiin kaksinaismoraaliaan, puoluekannasta riippumatta.

Jos minä olisin päättävässä asemassa, määräisin kyseisen boolireseptin julkistettavaksi välittömästi. Miettikääpä, ympäri Suomea itsenäisyyttä juhlittaisiin nostamalla maljoja, joissa olisi sitä kuuluisaa itsenäisyyspäivän boolia. Mikä mahtava perinne, tarina ja yhteenkuuluvuudentunne!

Suomi on taantumassa ja velkaantuu kohta kahdeksatta vuotta peräkkäin. Siihen nähden tällaisen veronmaksajien rahoilla harvoille ja valituille kustannettu elitistinen juhla on lähinnä groteski mauttomuuden ooppera, ei suinkaan se tervettä kansallistunnetta inspiroiva juhla, jolla kunnioitetaan meidän kaikkien suomalaisten yhteiseksi hyväksi antamaa panosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toistaiseksi näihin juhliin ei ole mitään osallistumispakkoa: Anderssonin perustelut ovat lisäksi hyvät, paremmat kuin Oinosen homohumppa-jutut.

Korjaisin blogistin väitettä että nuo juhlat olisivat "vahvasti nationalismin värittämät". Ne ovat vain arvokkaat ja toisinaan pönötykseen ja ulkokultaisuuteen sortuvat hienostojuhlat itsenäisyyden ympärillä. Jos ne olisivat vahvasti nationalistiset, siellä ei olisi pilvin pimein kansainvälisiä vieraita.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Olen eri mieltä tuosta nationalismista. Itsenäisyyspäivä sotamuisteloineen ja muine kansallismielisine teemoineen on varmasti suurin nationalismin ilmentymä Suomessa.

Vaikka minä en kansallismielisyydestä henkilökohtaisesti pidäkään, en näe kaikkia sen ilmenemismuotoja negatiivisina asioina. Toivoisin vain, että itsenäisyyspäivä kulminoituisi johonkin muuhun kuin sotamuisteloihin ja henkilöpalvontaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nationalismissa on tuo sana nation eli kansakunta. Kansakunnan juhlat nuo eivät ole missään tapauksessa. Ne ovat valtiolliset pirskeet, pikemminkin elitistiset.

Se on eri asia miten muuten Suomessa nähdään itsenäisyyspäivä. Muistellaan sotia, erityisesti talvisotaa vaikka itsenäistyminen tapahtui 1917.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Monen kansalaisen itsenäisyyspäivän traditioihin kuuluu Tuntematon sotilas- elokuvan katsominen televisiosta.

Elokuva kertoo jatkosodasta 1941-44, jolloin Suomi viimeksi soti itsenäisyytensä säilyttämiseksi, siinä onnistuen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Haluan esittää Sammallahden kanssa saman toivomuksen, että itsenäisyys ja sen juhlinta kulminoituisi sotamuisteluita ja henkilöpalvontaa positiivisempiin asioihin.

Ehkä meidän pitäisi nähdä nationalismin ja nationalistien monimuotoisuus. Sehän on siedettävimmillään omanarvon tunnetta ja ylpeyttä omista saavutuksista sekä toimimista meidän kaikkien parhaaksi ja iljettävimmillään chauvinismiä jossa korostuu viha muita, erilaisia kohtaan ovat he sitten suomalaisia tai muita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä hulluinta asiassa on se,että Andersson samassa lähetyksessä vielä sanoi ettei haluaisi menemättä jättämisestä tehdä mitään asiaa. Noh..asiahan siitä piti tehdä,koska oikeistohegemonia koittaa saada tuulta allensa kaikilla tavoin.

Tämä nyt vain on tilanne ja sitä on seurattava vierestä...niin turhauttavaa kuin se onkin,varsinkin hyvin tiedostaen millaista on tulossa 2017 juhlista..silloin mitataan hyvin kuinka moniarvoinen maa Suomi on.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä julkisuustemppu. Ja vielä päälle tekopyhästi ettei halua tehdä tästä mitään asiaa. Huvittava tyyppi. Tosin linnanjuhlat voi sinänsä , vaikka lopettaa. Siis mun mielestäni.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juhlat voisi järjestää maan korkeimman johdon ja diplomaattikunnan kesken. Sitten siellä voitaisiin tehdä vähän töitäkin.

Tosin itsenäisyyspäivänä valtakunnassa on kaikki hyvin; rosvot ovat linnassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Takavuosina tv-haastatteluun linnanjuhlissa oli ( vahingossa) kutsuttu verorikoksia ja harmaata taloutta ansiokkaasti tutkinut verotusalan ammattilainen, jolta haastattelija kysyi, onko paikalla paljon tuttuja.

Haastateltava totesi ykskantaan, että todella paljon on paikalla henkilöitä, joihin hän on ollut yhteydessä työhönsä liittyvän rikostutkinnan kautta, mutta varsinaisia tuttuja ei ole tullut vielä yhtään vastaan.

Haastattelu loppui siihen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Maailmalta löytyy esimerkkejä ns itsenäisistä maista joissa juhlista kieltäytyminen ei välttämättä ole näin helppoa vaan se saattaa merkitä mm uran loppumista tai vieläkin ikävämpiä seurauksia.

Onneksi meilllä ei ole niin vaan itsenäisyyttä voi juhlia tai olla juhlimatta, kukin itsenäisen päätöksensä perusteella.

Niko Sillanpää

Vastaus otsikon kysymykseen: Mitä väliä? Miksi Suomen etua halveksiva ja tälle vahingollinen globalistinen sosialisti ylipäätään juhlisi itsenäisyyspäivää?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitä väliä Sillanpää. Lin oikeus on tulla ja mennä ja olla tulematta ja menemättä. Yksi kysymys jää?

Mitä se sinulle kuuluu jos joku tekee itsenäisesti oman päätöksensä? On paljon kutsuttuja, jotka eivät ole syystä tai toisesta kutsuun vastanneet. Jokainen tekee itsenäisesti päätöksensä. Sillanpään logiikalla voi päätellä asioita myös toisin päin. Niitä joita ei ole kutsuttu halveksitaan ihan koko rahan edestä.
Toisaalta on hyvä, että Sillanpää kertoo sen mikä on hänen kannanottonsa mukaan tärkeintä. Sitä on ns. bilettäminen.

Olkoon sitten niin. Minulla oli kuitenkin hauskaa Tarjan kutsuun vastata ja maistelle jopa Linnan boolia eräiden kirkonmiesten kanssa juhlapaikan kirjastossa. Ilta oli kaiken kaikkiaan rattoisa, vauhdikas ja mukaansa tempaava. Taksilla Linnaan ja taksilla kotiin. Räntää tuli taivaan täydeltä ja liukkaita kenkiä tuli varoa. Kalossit unohtui jo kotiin!

Ps. Olin vaimon avecina (suom. seuralaisena, kieliopillisesti essiivi muotona).
Sillanpää hei, älä anna kateuden ja mielesi pahoittamisen voittaa! Kyllä se siitä.

Niko Sillanpää

Kuule Kallinen, tuskin voin sanoin kuvata, kuinka yhdentekevää minulle on, meneekö Li Andersson tai kukaan mukaan kestittymään Linnaan vai ei.

Pidän vain hyvinkin loogisena, että Suomen (mm. rajojen) suvereenisuutta ja suomalaista identiteettiä halveksuva henkilö ei ylipäätään juhli itsenäisyyspäivää.

Ja tähän päättyivätkin Kallisen lukutaidon harjoitukset minun osaltani. Jatkotunnit tarjoaa alakoulu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #22

"suomalaista identiteettiä halveksuva henkilö"

Miten suomalainen voi halveksua suomalaista identiteettiä,koska silloinhan hän itse halveksisi myös itseään ja eikö se juuri ole myös sitä suomalaista identiteettiä myöskin lähes parhaimmillaan?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #22

Ei tuo Lin osallistumattomuus näytä sinulle Sillanpää olleen yhdentekevää, koska siitä kirjoitit närkästyneenä. Ei silti minä olin tuosta nikottelusta hyvilläni. Toivottavasti pullaan tukehtuminen ei ollut edes lähellä kun ko. uutisen luit.
Toivottavasti pystyt katsomaan tänään Linnan juhlia ilman edes suolistovaivoja.
Itse asiassa olen iloinen kun sinä kirjoitat kansanedustajasta moista päättömyyttä. Tuot itsesi hyvin esille.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mitä väliä kun on kyseessä Tarjan kutsut ja että vaimon avecina, narsismi sai sitten paikan tuoda julki tuo mitä väliä kutsu mikä-mikämaahan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #23

Mitä! Eräs ystäväsi kertoi, että olit soittanut postiin ja vaatinut selitystä koska olivat luulosi mukaan hukanneet Saulin sinulle lähettämän kutsun.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Boolireseptin julkaisu tosi hyvä ajatus. Se, mikä näitä juhlia todella halventaa, on tosiaan tämä puvuista käytävä keskustelu. Tv-ohjelman selostajien pitäisi esittelyssä kertoa enemmän kutsuttujen taustoista. Nyt siinä pääasiassa keskitytään kertomaan vaan asusteista. Minusta pöyristyttävää. Sinne juhliin pitäisi kutsua vain ne, jotka vuoden aikana ovat tehneet yhteiskunnallisesti merkittävää. Nyt siellä on kaiken maailman hovioikeuden tuomarit ja muut viskaalit virkansa puilesta, jotka eivät ole vuoden aikana tehneet mitään merkittävää vaan käyneet työpaikalla istumassa.
Sama koskee esim näyttelijöitä, joita siellä on taas useita. Tämä toistuu joka vuosi. Mitä ihmeellistä he ovat tehneet? Mutta isäntä kutsuu juhliin keitä itse haluaa....

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka pukuihin keskittymiseen on selitys ei mikään motivoi että sitä enää jatketaan. Hyvä markeeraus Li Anderssonilta. Selitys on se että sodan jälkeen oli pula-aika eikä oltu poispilattu koreudella eikä prameudella. Vielä minun lapsuudessa parempia kankaita metsästettiin eikä aina hyvällä menestyksellä. Kaikenlainen ompelijataito ja kekseliäisyys oli arvostettua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehkä ajattelisin itse niin, jotta juhliin mennään oman harkinnan mukaan, mutta ei sitä asiaa tarvitsisi mainostaa.

Toisaalta toki koko juhlista on tullut jonkinlainen voyerismitilaisuus...ei niissä mitään arvokkuutta enää ole.

Jos minut kutsuttaisiin, niin ainakin menisin paikalle Hämäläisten puvussa, viimeisten joukossa :-)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Li Andersonin ei voi väittää halveksuvan itsenäisyyttä - ja saihan hän vastaikään kansallismielisten (!!) piirien järjestämässä Vuoden itsenäinen suomalainen -äänestyksessä yli 62 000 ääntä. Esimerkiksi Jussi Halla-ahoa piti kunniatittelin arvoisena ainoastaan reilut 26 000 äänestäjää...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Andersson tuskin halveksuu itsenäisyytta. Tuo äänestys tosin oli aika humoristinen ja oletin sen sellaisen olevankin. Mutta kun tuon tapahtuman juhlijat eivät pidä mitenkään omituisena, että äänestyksen voitti aina vaaleissa ilman menestystä jäävä Junes Lokka yli 65000 äänen potilla, niin voidaan sanoa että rehellisyys itselle on varsin suhteellinen käsite.

Perun toki sanani jos Lokka saa seuraavan kerran Eurovaaleissa 300 äänen sijaan 30000 ääntä.

Niko Sillanpää

Lehtien ym. nettiäänestyksissä pystyy pääsääntöisesti äänestämään vaikka 65000 kertaa, jos poistaa selaimesta cookiet esimerkiksi skriptillä äänestyskertojen välissä. Olen ihmeissäni, jos tuossa äänestyksessä äänestäneitä erillisiä henkilöitä on yli 5000.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

Juuri näin. Pointtini on kuitenkin se, että asiaa juhlistava poppoo ei näe tässä mitään ihmeellistä vaan uskotaan kuin pipliaan että suurelle yleisölle tuntematon puuhamies on ihmismassojen suosikki. Korostaa ehkä jo aiemmin todettua vaihtoehtotodellisuuksiin taipuivaisuutta, mikä jaksaa aina kummastuttaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #19

Montako ääntä sait Sillanpää?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Espoolaiselta kokoomuslaiselta (Sammallahti) harvinaisen hyvä kirjoitus. Ottakoot Espoon muutkin kokoomuslaiset Lauslahdesta alkaen ja vihreät Karimäestä alkaen mallia Sammallahdesta.

Tämän päivän HS on täynnä "itsenäisyys"ällötystä. En ota lehteä toista kertaa käteeni. Kahden seuraavan päivän iltalehdet saavat myös kiertää minut. En suostu kuulemaan enkä näkemään "äärimmäisen pinnallista" ja "groteskin mautonta" vaate- ja muuta ällötystä.

Li Anderssonilta arvostettava teko. Kuinka moni kansanedustaja ei osallistu Linnan "juhliin"?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Andersson elää niin kuin puhuu. Se on hatunnoston arvoinen paikka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kansanedustajat kutsutaan linnan juhliin automaattisesti joka vuosi. Aivan hyvin siitä voi jäädä pois selittämättäkin.
Monelle kutsuvieraalle se on henkilökohtainen kunnianosoitus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Anyway, Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille ja ulkosuomalaisille ja myös laillisesti maamme rajojen sisällä oleskeleville ulkomaalaisille, ja tervehdys myös itsenäisen Suomineidon alkuperäisiä itäalueita neuvostomaahanmuuttajina asustavine jälkeläisineen! - Linnan juhliin ja muihin tilaisuuksiin osallistuville vielä viime hetken vinkki täydentää asukokonaisuutta tyylikkäällä rintamerkillä tai riipuksella sikäli kuin sellainen vielä arvoesinearsenaalista löytyy, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207868-h...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kysyn tähän,etttä mitäpä itsenäisyyspäivää tässä voisi juhlia, kun ei meilllä ole enää itsenäisyyttä??????

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Moni suomalainen menisi mielellään itsenäisyyspäivän linnanjuhliin.

Ellei Li Andersson olisi niin narsistinen ihminen, hän olisi ajoissa voinut ilmoittaa aikomuksestaan kieltäytyä hänelle kansanedustajana tulevasta kutsusta. Näin hänen tilalleen olisi voitu kutsua joku linnanjuhlia arvostava kansalainen kutsuttujen kokonaiskiintiön pysyessä ennallaan.

Tosin tällöin Li Andersson ei olisi saanut kaipaamaansa julkista huomiota, jonka hän narsistina ajoitti juuri juhlien alle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Entäs jos MVlehti tiedottaa että Li Andersson ilmoitti asiasta presidentin kansliaan jo syyskuussa. Kun väkisin rakentaa paperitiikereitä alkaa helposti vaikuttamaan naurettavalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Narsistinen esiintulo julkisuuden maksimoimiseksi tapahtui vasta 3.12.2015.

P.S. Kansanedustajana linnanjuhlista kieltäytyneenä Li Andersson on astunut nyt kollegoidensa Teuvo Hakkaraisen ja Pentti Oinosen vuonna 2011 viitoittamalle tielle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin ja Teuvokin on tärkeän työn touhussa itsenäisyyspäivänä. :)

http://www.como.fi/uutiset/teuvo-hakkaraisen-vakav...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkä maassa on muitakin, paljon suurempia epäkohtia, joihin puuttua. Itsenäisyys on ainakin minulle tärkeä asia, ja pidän sen arvostamista tärkeänä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Kaikkiin epäkohtiin tulee puuttua, ei vain niihin, joita sinä pidät merkittävinä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen Sammallahden kanssa samaa mieltä "tapakouluttaja" Suonperän kannanotosta. Se oli asiaton ja väärä. Anderssonilla oli ja on täysi oikeus ihan itse päättää miten saamaansa kutsuun suhtautuu vaikka kutsu tulisi keneltä. Emme enää elä yksinvaisessa totalitarismissa jossa hallitsijain jumalallisten mielihalujen uhmaaminen saattoi johtaa oman pään menetykseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset