Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Perjantain lakosta ei ole mitään hyötyä

Huolimatta siitä mitä mieltä hallituksen leikkauslistasta on, lakkoilu on tässä tapauksessa huonoin tapa vaikuttaa asioihin. Miksi näin?

Hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli

Tällä kertaa lakkoilulla ei yritetä vaikuttaa työnantajiin vaan maan demokraattisesti valittuun hallitukseen, jonka toimintaan lakkoilulla ei ole merkittävää suoraa vaikutusta. Poliitikot ovat tottuneet siihen, että vaikka miten tekisi, niin aina on joku menossa barrikadeille kiukuttelemaan. Vaalitkin ovat kolmen ja puolen vuoden päässä, joten tuleva perjantai ei niihin merkittävästi vaikuta. Aina voi tietysti toivoa sellaista epätodennäköistä ihmettä, että lakkoilu vaikuttaa työnantajaosapuoliin niin paljon, että EK kääntyy painostamaan hallitusta luopumaan suunnitelmistaan. Tosin EK puoltaa hallituksen tavoitetta tuottavuuden parantamisesta, joten sillä ei ole merkittävää kannustinta asettua hallituksen kanssa vastahankaan.

Lakkoilemalla häviävät kaikki muut paitsi lakkoilun kohde

AY-pomot, kansanedustajat tai hallitus eivät häviä lakkoilun myötä mitään. Hakaniemessä sauna lämpiää perjantaina aivan samaan tapaan kuin aikaisemminkin, eikä kansanedustajien työedut karsiudu pätkän vertaa vaikka kuinka perjantaina huutaisi banderolli kourassa. Mutta lakkoilijoiden tulot laskevat, Suomen bruttokansantuote kärsii, verotulot kärsivät, yritysten tulos ja työllistämismahdollisuudet heikkenevät, lasten koulutus kärsii, työntekijöiden työnteko vaikeutuu, jne. Laskun tästä merkityksettömästä mielenilmauksesta maksavat kaikki muut paitsi he, joita vastaan mielenilmaus on suunnattu tai he, jotka mielenilmauksen ovat masinoineet.

Oikeudenmukaiset työmarkkinat joustavat molempiin suuntiin

Nousukaudella etuja neuvotellaan paremmiksi, koska työntekijöillä on enemmän vipuvartta korkean työllisyysasteen myötä ja työnantajilla pienempi insentiivi vastustaa esimerkiksi palkkojen korotuksia tai työehtojen parannuksia, koska yritysten talous on hyvä. Jotta työmarkkinat eläisivät talouden syklien mukaisesti, tulisi laskusuhdanteessa myös karsia saavutettuja etuja. Näin ei kuitenkaan ole tehty, vaan AY-liike on vaatinut kategorisesti parannuksia työehtoihin jopa laman aikana.

Mitä perjantaina sitten kannattaisi tehdä?

Tee töitä, jos mahdollista

Ainakaan ei kannata lakkoilla, vaan tehdä töitä, jos siihen on suinkin mahdollisuus. Se on erittäin hyvä tapa vastata esimerkiksi sellaisiin keskeisiin ongelmiin kuin kestävyysvaje ja alentunut kilpailukyky.

Suuntaa työtaistelutoimet ammattiliittoasi vastaan

Jos ehdottomasti haluaa osoittaa mieltään tai lakkoilla, niin AY-liittojen jäsenten kannattaisi osoittaa mieltänsä ammattiliittonsa ovien edessä ja uhata lopettaa jäsenmaksun maksaminen. Kuten eilen pääministeri Sipilän puheesta, ja jälkikeskustelussa EK:n Jyri Häkämiehen, suusta kuultiin, hallitus ja työnantajaosapuoli ovat valmiita edelleen sopimaan työmarkkinaratkaisusta, kunhan 5 %:n tavoite tuottavuuden kasvussa saavutetaan. SAK:n Lauri Lylyn suusta taas kuultiin, että neuvotella voidaan vaikka ensi vuoden puolelle asti, mutta eduista ei tulla tinkimään. Jorvin sairaalasta oli valittu pari satunnaista sairaanhoitajaa kommentoimaan asiaa ja heiltä tuli välittömästi loistava kompromissiehdotus; leikataan lomarahoja, jotta leikkaukset osuvat progressiivisesti kaikkiin työntekijöihin. Tätäkin oli kuulemma neuvottelupöydissä jo pohdittu, mutta ei ollut ilmeisesti AY-jäärille kelvannut.

Kaikki muut ovat halukkaita nopeaan kompromissiin, paitsi ne työntekijäliitot, jotka vielä epätoivoisesti puolustavat asemiaan teollistumisen ajan poteroissa. Perjantain mielenosoitusta ei kasvojen menetyksen pelossa muutenkaan enää haluta perua vaikka ovi neuvottelupöytiin on ollut ammattiliitoille koko ajan auki. Lakkoileva työntekijä maksaa AY-jyrien jääräpäisyydestä jälleen kerran kovan hinnan. Pisteet kuitenkin Akavalle ja STTK:lle siitä, että ovat tarttuneet hallituksen kädenojennukseen.

Paranna yrityksesi tuottavuutta

Henkilökohtaisesti päätin työllistää itseäni ylimääräisellä tehtävällä. Työpaikkani pääluottamusmies on velvollisuuksiensa mukaisesti kannustanut koko firman sähköpostijakelun kautta työntekijöitämme osallistumaan perjantain mielenilmaukseen. Vastasin samaiseen sähköpostiin ja pyysin kollegoitani lakkoilun sijaan käyttämään muutaman minuutin lounas- tai kahvitauostaan listaamalla ylös keinoja parantaa yrityksemme työpaikkaviihtyvyyttä ja tuottavuutta. Aion koota työntekijöidemme ideoista listan, jonka toimitan yritysjohdollemme firmamme kannattavuutta ylläpitävän ja lisäävän päätöksenteon tueksi. Jo saadut palautteen perusteella tätä pidetään parempana keinona taistella hyvän puolesta kuin yhteisiin muroihin kusemista.

Uskon vilpittömästi, että tällaisella ratkaisukeskeisellä lähestymistavalla saadaan aikaan parempia ja pitkäkestoisempia tuloksia kuin lakoilla tai mielenosoituksilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Vinkkisi hallitukseen tyytymättömälle: tee töitä äläkä vikise?

Pitääkö mielestäsi päättäjillä vaalien jälkeen olla täysin vapaat kädet, vai kuuluuko demokratiaan (kansanvalta) mahdollisesti oikeus olla tyytymättömiä siihen mitä päättäjät tekee?

"Poliitikot ovat tottuneet siihen, että vaikka miten tekisi, niin aina on joku menossa barrikadeille kiukuttelemaan."

Milloin viimeksi suomalaiset ovat menneet barrikadeille? Tähän mennessähän kaikki on otettu vastaan mitä on työnnetty.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Milloin viimeksi suomalaiset ovat menneet barrikadeille?"

Eikös tuo ollut kolme viikkoa sitten? Nyt ymmärrän, kun sanotaan että poliittinen muisti on lyhyt.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Sulla on tietenkin pointtia tuossa, mutten ihan tarkoittanut tuota, enkä sanoisi mielenosoitusta barrikadeille nousuksi. Niillä harvoin saadaa mitään aikaan. Lakkoa, ja uhkaa lisälakoista, on vaikea ignoroida.

Milloin viimeksi suomalaiset ovat konkreettisesti vastustaneet hallituksen päätöksiä?

Mä en usko että olisi montaa asiaa mikä nostaisi tämmöisen älämölön. Täällä voitaisiin ruveta massavakoilemaan, satelliittiseuraamaan autoja, kieltää anonyymi nettikeskustelu. Mutta kun kosketaan saavutettuihin etuihin... AY-liike valitettavasti on varmaan ainoa mikä saa tässä suhteessa jotain aikaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Kyllä tekstistä oli selväksi luettavissa että Tere puhui barrikadeista kuvainnollisesti. Mitä tuohon mobilisaatioon tulee, näyttäisi kovasti keskittyvän vain yhteen keskusliittoon ja sielläkin piirtyy kuva yhden ihmisen loukatusta egosta. Huvittavaksi tämä menee siinä vaiheessa, kun ollaan sanomassa että kansa on tuohtunut. AY-pomot lähtivät myymään jäsenilleen valheellisen tarinan sopimusvapauden puolustamisesta. "Yllättäen" kukaan ei kuitenkaan vaatinut olemassa olevien sopimusvapauden rajoitusten poistamista. "Kansa", eli muutaman liiton jäsenet, ostivat tarinan johtajien aseman suoman uskottavuuden perusteella. Monessa liitossa pajunköysi oli liian paksu nieltäväksi...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #24

Eiköhän kaikki täällä puhu barrikadeista kuvaannollisesti, ei tässä toivottavasti ole kukaan vielä aseiden kanssa alkamassa riehumaan.

"Kansa" tarkoittaa tässä aika lailla kansaa, vaikkei tietenkään joka ikistä yksilöä. Juhannuksena 38% oli tyytymätön hallitukseen, äskettäin oli jo 50%.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Minä olen yksi noista tyytymättömistä. Mielestäni pitäisi leikata julkisia kustannuksia rohkeammin rakenteellisilla muutoksilla ja merimetsosta pitäisi tehdä metsästettävä. Menen kuitenkin huomenna normaalisti töihin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #30

Olen max s. kanssa samaamieltä, mutta sisällöstä ja leikkaustavasta ei. Julkistasektoria pitäisi tehostaa ja tehdä dynaamiseksi, ei karsia toimintoja. Tämä onnistuu poistamalla päällekkäistä työtä, tiivistämällä virastoja ja lisätä teknologian käyttöä työkaluna. Esimerkiksi voidaan tutkia syntyisikö vartiointiliikkeen ja poliisin yhdistämisestä säästöjä, entä yhdenluuken taktiikasta taikka perustulosta. Pitää myös miettiä mitkä asiat kuuluvat valtion niskoille, mitkä maakunnan, mitkä sotealueen ja mitkä kunnan. Esim olisi kunnan ydintavoite kulttuuri, sivistäminen, liikunta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #30

Mikä muuten on merimetso? Sitä kun ei suomen peruskouluissa opeteta. Metso kyllä on tuttu, paperiyhtiön kuin maakuntalintuna, pihapiireissä tosin näkee enemmän riekkoja, naakkoja ja fasaaneja.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

En minä vikinää ole ollut kieltämässä, mutta työnantajan kurittaminen ja omista tuloista tinkiminen hallituksen toimien takia vaikuttaa aika erikoiselta reaktiolta. Toki pidemmällä aikavälillä voi myös äänestää toisin, jos haluaa vaikuttaa eduskunnan kokoonpanoon.

Tyytymätön saa olla, en ole sitäkään ollut kieltämässä, mutta kannattaa ymmärtää, että hallitukseen ei voi vaikuttaa samalla tavalla kuin työnantajajärjestöön. Hallitukselle ei tule suoraa haittaa mielenosoituksesta, työnantajalle ja työntekijälle taas tulee.

Eihän tuosta nyt ole montaa viikkoa, kun leikkauksia vastustettiin isolla kulkueella stadin keskustassa. Luokkasotaa vasemmisto on julistanut jo vuosisadan, edellisen sodan päättymisestä lähtien.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Mistä tulisi suora haitta? Tuskin tällä aseelliseen vastarintaan noustaan. Vaikka tästä ei tulisikaan "suoraa haittaa" hallitukselle, se saa tästä viestin että kansa on valmis tekemään oikeasti jotain näyttääkseen tyytymättömyyttään sen päätöksiin. Lakkoilu ei käsittääkseni ole jäämässä vain tuohon yhteen päivään.

Käytännössä hallitus, jos on fiksu, voi todeta että näillä päätöksillä kansa suuttuu ihan kunnolla, eikä nämä keinot sen takia kannata. Suuttunut kansa ei varmaankaan ole hirveän motivoitunut työskentelemään, eikä arvosta päättäjiä hirveästi. Joskus päättäjät myös toteavat että ei tule mitään, otetaan lopputili, jolloin joku kansalle mieluisampi tapaus pääsee yrittämään.

Suoraa haittaa hallitukselle voi myös tietenkin tulla jos kansa on tarpeeksi suuttunut ja näiden ikkunat rupeavat särkymään useamminkin, yms.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaaleissa enemmistöhallituksen muodostaneille puolueilla ja pol. päättäjillehän annettiin juuri se mandaatti ja seuraavat normaalivaalit ovat v. 2019.

Huomenna Suomen pysäyttäjät joutuvat hankalan kysymyksen eteen: "Mitä te (sdp, vas, vihreät & co.) teitte, kun six-pack tuhosi 4 vuotta Suomen taloutta ja maan tulevaisuutta? Pysäytittekö Suomen tai lakkoilitteko tätä 'historiamme huonoimmaksi' luonnehdittua hallitusta vastaan?"

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Six-pack oli kokoomus johtoinen oikeisto porvari hallitus, nykyinen troikka eli sss on keskustajohtoinen kansallis porvarillinen hallitus. Ei kovin suurta eroa kuitenkaan.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ei tullut lakkoja koska Maija Vilkkumaa, Paleface oli buukattu jonnekin ja tilaisuuden viihdearvo olisi ollut siten nolla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Perussuomalaiset, joiden kannatus on kääntynyt hiljattain jostakin syystä laskuun, ovat hallituksen heikoin lenkki ja ammattiyhdistysliikkeissä tämä tiedetään. Perjantain mielenilmaus on, kuten todettua, vakava varoitus ja sen jälkeen työtaistelutoimilla tähdätään siihen, että Perussuomalaiset murtuisivat ja sitä myötä koko hallitus kaatuisi, johtaen uusiin vaaleihin.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Minusta tuntuu, että opposition luotto tulevaisuuteen rakentuu hieman liikaa sen varaan, että yksi puolue perääntyy hallitusvastuusta, kuten osa oppositiopuolueista teki viime hallituskaudella.

Uudetkin vaalit voittaa todennäköisesti joko kepu tai Kokoomus ja RKP:n ja KD:n avulla voivat silti muodostaa enemmistöhallituksen. Minä taas luulen, että persut ovat valmiita ottamaan hieman takkiin, jotta pääsevät leikkaamaan kehitysavusta ja lakkauttamaan pakkoruotsia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kokoomus ja vihreät kasvattavat kaannatusta, samoin kristilliset. Muuten tulevat äänet jakautuvat enemmän pienpuolueille tai jäävät nukkuviksi ääniksi. Ei domokratiaa pitänyt6 tappaa, ei plutokratiaa kaivata. Mutta minkäs teet poliittinen muisti on lyhyt ja pankit hallitsevat.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei pidä unohtaa, että oppositio ja ammattiyhdistysliike ovat kaksi eri asiaa ja oppositiopuolueilla on todella erilaiset preferenssit siitä, miten tätä solmua pitäisi purkaa. STTK ja Akava ovat valmiita sellaiseen sopuratkaisuun, jossa työntekijöiden oikeudet huomioidaan sen verran asiallisesti, etteivät keskusjärjestöt menetä kasvojaan. Tämä on varmaan myös SDP:n ja Kristillisdemokraattienkin ja osan Vihreistä tahtotila, edellyttäen, että oman puolueen kannatus kasvaisi kohti normaaliaikataulussa pidettäviä vaaleja.

SAK on hankalassa tilanteessa, koska sen alaisia järjestöjä ovat varsin punaisina ja lakkoherkkinä tunnetut PAM ja AKT ja nämä käytännössä sanelevat kyseisen keskusjärjestön kuviot. Ammattiyhdistysjohtajien mandaatti tulee viime kädessä hierarkkisesti liittojen jäseniltä ja SAK:n piirissä joutuu pienistäkin lipsahduksista johtajat vaihtoon. Kannattaa vaikka googlata Paperiliiton Jouko Ahosta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Arvioin myös, että poliittisten puolueiden keskuudessa skenaario, jossa hallitus todellakin kaatuisi kansalaisjärjestöpaineiden alla, sopisi Vihreille ja Vasemmistoliitolle, mutta SDP ja Kristillisdemokraatit saattava karsastaa sitä.

Vaaleilla valitun eduskunnan enemmistöön tukeutuvan hallituksen kaatuminen ulkoparlamentaarisista syistä todennäköisesti alentaisi Suomen luottoluokitusta ja hankaloittaisi uusien valtionvelkakirjojen myymistä, koska kansainvälisten sijoittajien silmissä Suomea pidettäisiin osittain epästabiilina valtiojärjestelmänä. SDP saattaisi joutua uudessa hallituksessa muiden puolueiden ohella pakon edessä lopettamaan velaksi elämisen ja siivoamaan jälkiä, leikaten julkisista palveluista ja korottaen veroja rutkasti.

Samantapaisesta syystä ilmeisesti Ruotsissakin porvarioppositio päätti viime keväänä vaikka väkisin pitää sosialidemokraattien ja vihreiden muuten niukalla pohjalla seisovaa vähemmistöhallitusta pystyssä, tosin myönnytyksiä vastaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eipä ole ei, aluksi kun huudeltiin että tästä tulee nyt viikon mittainen yleislakko muttakun lakko lupa tuli uunista niin se olikin yllättäin kutistunut kolmen tunnin työseisaukseen johon opettajat, lastenhoitajat, poliisit, palomiehet, ambulanssin ajajat, lääkärit ja terveydenhoitajat eivät saa osallistua. Sen sijaan julkinen liikenne, satamat, ja logistiikka pysähtyy koko maassa. Mielen ilmaus ja tyytymättömyys kyllä on ihan paikallaan sillä kaikilta osapuolilta puuttuu kuuntelu ja neuvottelutaidot, erooppalaiselle tasolle ei kuitenkaan barrikadeilla nousta vaan jää vaisuksi lauseiden ja kylttien heilutteluksi. Käsittääkseni lakkoilijan irtisanominen on laitonta j irtisanominen voidaan riitauttaa mikä tarkoittaa että työntekijä jää firmaan töihin vielä vuosiksi mutta tulee vain entistä kalliimmaksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei lakolla mitään saavuteta, mutta pitää muistaa että Suomessa on oikeus lakkoiluun. Jos sitä oikeutta aletaan liikaa syyllistää niin saadaan aikaan pahaa jälkeä.
Antaa halukkaiden lakkoilla ja sitten taas kiltisti töihin.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Suomessa on oikeus myös tehdä töitä ja toivon, ettei sen paremmin PAM kuin mikään muukaan taho yritä estää tai enää uhkaile väkivallalla työhönsä meneviä.

Jore Puusa

Kirjoittajan mielestä ( lyhennetty):
Pääluottamusmies on kannustanut sähköpostijakelun kautta työntekijöitämme osallistumaan perjantain mielenilmaukseen. Vastasin samaiseen sähköpostiin ja pyysin kollegoitani lakkoilun sijaan käyttämään muutaman minuutin lounas- tai kahvitauostaan listaamalla ylös keinoja parantaa yrityksemme työpaikkaviihtyvyyttä ja tuottavuutta.
Uskon että tällaisella ratkaisukeskeisellä lähestymistavalla saadaan aikaan parempia ja pitkäkestoisempia tuloksia kuin lakoilla tai mielenosoituksilla.

-----------------------

Mahdoit todella parantaa työpaikkasi ilmapiiriä? Pahoinvoivilla ihmisillä on tarve ja lupa ilmaista masennustaan protestoimalla. Olet sitä pilkkaamassa ja esittämässä itsesi henkilönä, joka ei yleisestä mielipiteestä vällitä.
Minä näen toimintasi tarpeena mielistellä työpaikkasi johtoa ja hankkia pisteitä ylenemiseen. Mahdat olla nyt rakastettu henkilö ja sellainen, jonka kanssa halutaan tehdä yhtesityötä Suomen nostamiseksi. Luulen että luottamus sinuun meni. Ennenvanhaan kaltaisesi istuttiin ulos työmailta ja tehtiin senkin edestä raivokkaasti töitä.
Ja suomi nousi.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Palautteesta päätellen tämä ratkaisukeskeinen lähestymistapa on parempi kuin lakkoilu. En minä väittänyt, että työpaikallani voitaisiin pahoin vaan tarkoitukseni on yhdessä kollegoideni kanssa miettiä, miten tilannetta parannetaan.

Keneltäkään en ole ollut kieltämässä yhtään mitään ja jokainen saa osallistua mielenilmauksiin, jopa turhiin sellaisiin, ihan oman mielenäs mukaan. Mikä on yleinen mielipide?

Minä en ole johtoa mitenkään mielistelemässä, vaan nimenomaan haastamassa panostuksiin paremman tuottavuuden ja paremman työssä viihtymisen puolesta.

"Ennenvanhaan kaltaisesi istuttiin ulos työmailta ja tehtiin senkin edestä raivokkaasti töitä."

Onneksi ei olla enää 70-luvulla, kun "väärää mieltä" olevat savustettiin kiusaamalla ulos työpaikoilta. Ehkä sinä kaipaat niitä aikoja, minä en. Uskon, että minun sukupolveni arvostavat ratkaisukeskeisyyttä enemmän kuin kiukuttelua, uhkailua ja kiusaamista.

Jore Puusa

Minä arvostan aikaa - jolloin työtä tehtiin rehellisesti työn itsensä takia nauttien suoritteesta eikä sitä päästetty pilaamaan itsensä esilletuojia, joiden päämäärä oli laillasi päästä esille nousemalla vastustamaan yhteisiä moraalisia arvoja.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #25

Siis kenen yhteisiä moraalisia arvoja? Sinun ja aatetoveriesi? Minä tarjosin vain vaihtoehdon kollegoilleni, jotka voivat nyt ajan hukkaamisen sijaan miettiä keinoja työyhteisömme parantamiseksi. Meillä ilmeisesti nautitaan työsuoritteista, koska luottamusmiehen huudot mielenilmaukseen lähtemiseksi kaikuvat kuuroille korville.

Ehkä on parempi, ettet lähde arvostelemaan toisten motiiveja, kun ei sisälukutaitosi näköjään riitä edes yksinkertaisten lauseiden oikein tulkitsemiseen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Uskoisitko että kahvi ja ruokatauon poistaminen tehostaisi ja toisi tuottavuutta, entä työajanpidennys? Eikös tuottavuus tule kysynnästä ja työhyvinvoinnista...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Aamu-TV:n mukaan lakkoilulla oli merkitystä Kekkosslovakian aikaan. No silloinhan ei ollut globalisaatio-nimistä hirviötä puuttumassa peliin. Ja jotkut jopa toivoivat että tuotantovälineet kansallistetaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Tere - hyviä pointteja! Mutta niin on täälläkin ja tsekkaa tittelit myös ;-)

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Käyttäjän marjasinikkavaananen kuva
marjasinikkavaananen

Olen samansuuntaista mieltä ainakin Tere S:n kirjoituksen otsikon kanssa
eli että perjantain lakkoilusta ei hyötyä.

Kyllä ärsyttää AY-liikkeen, varsinkin SAK:n menettelytapa vaikka pidänkin
työntekijöiden etuja tärkeinä tuottavuuden kannalta.

SAK:lle on tarjottu tilaisuus jo aikaa sitten ja järjestö olisi itsekin voinut toimia aloitteellisesti tarjoamalla oman vaihtoehtonsa hallitukselle. Keskusjärjestö ei ole siihen ilmeisesti kyennyt, mutta on otsaa kuitenkin nostaa maanlaajuinen rähinä, josta seuraa vaan tappiota työelämälle.

Saa suhtautua kriittisesti, mutta tässä kohtaa pitää kyllä kunnioittaa hallituksen ja pääministerin työtä ja uskoa miksi se 5% on välttämätön.
Kaksi muuta palkansaajien keskusjärjestöä vaikuttavat fiksummilta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset