Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Alkaako Ukrainasta Euroopan oma "arabikevät"?

  • Jos näistä puoletkaan on totta, on mellakoitsijoilla moraalinen velvollisuus käydä hallitusta vastaan. (Lähde: Chesno.org)
    Jos näistä puoletkaan on totta, on mellakoitsijoilla moraalinen velvollisuus käydä hallitusta vastaan. (Lähde: Chesno.org)
  • Ukrainalainen vapaustaistelija vai tietokonepelin antisankari? (Lähde: Imgur)
    Ukrainalainen vapaustaistelija vai tietokonepelin antisankari? (Lähde: Imgur)

Katson tällä hetkellä EuroMajdan-streamia ja espreso.tv:n streamiaUkrainan mellakoista. Kuvaruudulla on täysin käsittämätön näky. Etualalla on tuhatpäinen mielenosoittajien joukko, joiden edessä näkyy autonrenkaista ja muusta romusta kasattu palava barrikadi kahteen eri suuntaan. Barrikadien ja savun takaa poliisin valonheittimet keilaavat mielenosoittajia. Välillä kuuluu paukaus, kuka tietää mistä ääni lähtee. Näky on juuri sitä, miltä olen dystopian kuvitellut näyttävän.

Ja dystopialta Ukraina tällä hetkellä vaikuttaakin. Yanukovychin venäjämielinen nukkehallitus yrittää saada kansalaisten mielenilmaukset lopetettu väkisin lainsäädännön ja valtioterrorin avulla. Satoja siviilejä ja poliiseja on haavoittunut yhteydenotoissa. Kuvissa Kiova näyttää lähinnä post-apokalyptiselta kaupungilta ja lisää on oletettavasti tulossa, kun ukrainalaiset aseistautuvat yhteenottoa varten.

Bensaa saatiin lisää liekkeihin, kun mielenosoituksiin osallistuneita, tai edes lähistöllä olleita, paikannettiin kännykkätietojen perusteella ja heille lähetettiin Orwellilainen ukaasi; "Dear subscriber, you are registered as a participant in a mass disturbance" (Hyvä käyttäjä. Sinut tunnistettu osalliseksi massahäiriön aiheuttamiseen). Nähtäväksi jää, tullaanko näiden paikannustietojen perusteella vielä syyttämään ja tuomitsemaan ukrainalaisia. Toistaiseksi kännykkäoperaattorit eivät ole myöntäneet avustaneensa hallitusta moisessa tempauksessa, ja ne epäilevätkin jonkun ulkoisen tahon pystyttäneen ns. "piraattitukiaseman", jonka kautta viestit on lähetetty. Ei vaadi paljoa ymmärrystä tajuta, että kummalla osapuolella on resurssit moiseen toimintaan.

En väitä seuranneeni Ukrainan tilannetta erityisen tarkkaan kuin vasta pari päivää, enkä edes aio väittää olevani asian tiimoilta valistuneempi kuin kukaan kanssakansalaiseni. Kiovan kaduilta tulleet kuvat, tweetit ja uutiset Ukrainan keskushallinnon tyranniasta löivät minut ällikällä. Miksi meidän suomalaisten kuitenkin kannattaisi herätä noteeraamaan Ukrainan tilanne myöhään ennemmin kuin ei milloinkaan?

Siksi, että vaikka ukrainalaiset ovatkin huomattavasti ahtaammalla keskushallintonsa kanssa, eivät suomalaiset ovat paljoa perässä. Meilläkin säädetään jatkuvasti lakeja, joilla vapauksiamme ja oikeuksiamme rajoitetaan. Meille ollaan ajamassa kiivaasta vastustuksesta huolimatta GPS-paikannusjärjestelmiä ja poliisin oikeuksia loukata kansalaisten yksityisyyttä yritetään kasvattaa jatkuvasti. Suomalainen poliitikko ja byrokraatti hallitsee lähes jokaista elämänaluettamme tavalla tai toisella. Byrokraatit ja poliitikot rajoittavat oikeuttamme käydä vapaasti kauppaa keskenämme syynäämällä aikapankkeja ja verottamalla kansalaiset henkihieveriin, on rajoitusta siihen, tähän, tuohon ja kaikkeen tulevaan. Tai ainakin kaikkeen, mistä päättäjä ei itse pidä. Edes hautaan ei tässä maassa pääse ilmaiseksi ja pyörimättä useamman valtionhallinnon vasallin käsien kautta.

Valtionhallintomme säätää ahkerasti lakeja ja rajoituksia, joiden kautta se yrittää legitimoida toimintaansa ja kaikki se toiminta rahoitetaan kansalaisten hyvinvointia verottamalla. Samalla saamme jatkuvasti lukea, kuinka poliittisten eturyhmien nokkamiehet ryvettyvät milloin missäkin korruptioskandaalissa, missä on häikäilemättä porsasteltu kansalaisilta riistetyillä rahoilla.

Miksi eduskuntatalon edessä sitten ei pala barrikadit ja miksi parin päivän suurimmat puheenaiheet ovat olleet muutaman pöhöttyneen poliittisen broilerin ehdokkuus eurooppalaisen liittovaltion hallintoon, missä keksitään vielä kovemmalla tahdilla sääntöjä, joita suomalaiset eivät tunnu pitävän oikeudenmukaisina? Siksi, että meillä on maha täynnä ja sisällä nautittavat 20-21 astetta Celsiusta. Edes köyhimmät päättäjiemme mielipuolisen kurjistamispolitiikan uhrit, eli työttömät, eivät jaksa edes raahata ruhoaan vaaliuurnille, saati barrikadeille, jotta asiat muuttuisivat. Ja jos näin jatkuu, nykyiset päättäjät istuvat Arkadianmäellä vielä ensi vaalien jälkeenkin. 

En toki väitä, että Suomessa asiat olisivat yhtä huonosti kuin Ukrainassa, mutta miksi ihmisten olisi nyt tärkeämpää pohtia Ukrainan ja oman valtiomme tilannetta kuin mädättää itseään reality-TV:llä ja muulla vastaavalla roskalla? 

Siksi, että jos me edelleen vapaaehtoisesti annamme valtiovallalle oikeuksiamme ja vapauksiamme pois hopealautasella, niin tavallisten kansalaisten asema saattaa muuttua ukrainalaisten asemaan verrattavaksi pikemmin kuin arvaammekaan. On parempi taistella oikeuksistamme nyt, kun se voidaan vielä tehdä täydellä mahalla ja ilman kuolonuhreja.

Maailmanhistoria on näyttänyt useasti, ja näyttää jälleen Ukrainassa, että valtiovallalle luovutettuja kansalaisoikeuksia ei saa takaisin ilman verenvuodatusta.

Muistakaa äänestää järkevästi.

 

EDIT: Otsikossa oli aivopieru

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Ei tällaiselle kehitykselle pistetä stoppia äänestämällä. Sitä on yritetty jo kaikissa demokraattisissa valtioissa, mutta epäonnistuttu enemmän tai vähemmän täydellisesti.

Juhani Putkinen

Kannattaa huomata, että Ukrainassa ei ole suht homogeenista kansaa kuten Suomessa on.

Etniset ukrainalaiset haluaisivat Ukrainan lähentyvän länttä ja lopulta aikanaan liittyvän EUn jäseneksi.

Imperialistinen Venäjä taas haluaa estää kaikin keinoin yllämainitun kehityksen. Ukrainassa on valitettavasti runsain mitoin venäläisiä, jotka ovat Venäjän asialla, eli viides kolonna Ukrainassa.

Suosittelen ajattelemaan sitäkin, että mitä enemmän venäläisiä on Suomessa sitä vaikeammaksi Suomen asema muuttuu. Venäjän lakien mukaan Venäjällä on oikeus hyökätä vieraaseen valtioon auttamaan venäläisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset